Multiple Choice Questions
Computer Graphics
1. Smallest size object that can be displayed on a monitor is called.....................
a) Picture element b) Point
c) Dot Pitch
d) aspect ratio
Ans: Picture element
2. Each screen point is referred to as.........................
a) Resolution
b) Pixel
c) Persistence
d) Dot Pitch
Ans: Pixel
3. On a monochromatic monitor, the frame buffer is known as......................
a) Display file
b) Pixmap
c) Bitmap
d) Refresh buffer
Ans: Bitmap
4. On a color monitor, the refresh buffer is also called.....................
a) Frame buffer
b) Pixmap
c) Bitmap
d) Display file
Ans: Pixmap
5. .................. refers to pixel spacing.
a) Pixmap
b)Resolution
c)Pixel depth
d)Persistence
Ans: Resolution
6. The distance from one pixel to the next pixel is called...........
a) Resolution
b) Dot Pitch
c) Pixmap
d) ppi
Ans: Resolution
7. The maximum number of points that can be displayed without overlap on a CRT
a)Aspect Ratio
b)Resolution c)Brightness d)Pixel
Ans: Resolution
8. ..................... is the number of points per centimeter that can be plotted horizontally and
vertically.
a)Aspect Ratio
b)Pixel Depth
c)Resolution d)Dot Pitch
Ans: Resolution
9. ...................... is the ratio of horizontal points to vertical points necessary to produce equal
length lines in both directions.
a) Dot Pitch b) Resolution c) Aspect Ratio
d) Height-Width Ratio
Ans: Aspect Ratio
10. Identify the odd one out from the following
a)Frame Buffer
b)Pixmap
c)Display program
d)Refresh Buffer
Ans: Pixmap
11. The shortest distance between any two dots of the same color is called...................
a)Resolution
b)Dot Pitch
c)Pixel Depth
d)ppi
Ans: Dot Pitch
12. The standard aspect ratio for PC is.................
a) 6:5
b) 4:3
c)3:2
d)5:3
Ans: 4:3
13. In CRT, the electron intensity is adjusted using.................
a) Accelerating anode
b) Control grid
c) Electron gun
d) Focusing
anode
Ans: Control grid
14. Brightness of a display is controlled by varying the voltage on the......................
a) Focusing anode b) Connection pins
c) Control grid
d) Power supply
Ans: Control grid
15. Lower persistence phosphorus is used in
a) Animation
b) Simple object
c) Complex object
d) All of these
Ans: Animation
16. Lower persistence phosphorus needs_________ refresh rate
a) Lower b)Higher
c)Medium
d)None of these
Ans: Higher
17. Higher persistence phosphorus needs _________ refresh rate
a) Lower b)Higher
c)Medium
d)None of these
Ans: Lower
18. Higher persistence phosphorus is used in
a) Animationb) Simple object c) High Complex object d) All of these
Ans: High Complex object
19. Memory area holding the intensity information of an image is called..............
a) Refresh buffer b)Font cache c)Picture definition d)Video controller
Ans: Refresh buffer
20. Intensity representation of an image is called......................
a)Frame buffer
b)Picture definition
c)Display list d)Brightness
Ans: Picture definition
21. The purpose of refreshing a CRT is to..........................
a) avoid flickering b) maintain steady picture c) avoid fading of pixels d)All of the above
Ans: All of the above
22. The fly-back of electron beams from one scanline to next is known as....................
a)Vertical Retrace
b)Horizontal Retrace c)Raster scanning
d)Refreshing
Ans: Horizontal Retrace
23. The return of electron beam to top left corner of the screen after one frame is called............
a) Horizontal fly-back
b) Vertical Fly-back
c)Scanning
d)None of the above
Ans: Vertical Fly-back
24. In raster scan display, the frame buffer holds......................
a) Line drawing commands b)Scanning instructions c)Image Resolution d) Intensity
information
Ans: Intensity information
25. Vector display is well suited for .................
a) Animation b) Line drawing applications c) Cartoons d) All of the above
Ans: Line drawing applications
26. Identify the colors produced in beam penetration method.
a) Red, Green, Blue, White
b)Red, Orange, Yellow, Green
c)Red, Green, Blue
d) Green, Red, White, Orange
Ans : Red, Orange, Yellow, Green
27. DVST stands for..........................
a)Digital View Storing Table
b)Direct Visual Storage Tube
c)Direct View Storage Tubed)Digital View Storage Tube
Ans: Direct View Storage Tube
28. ................... is responsible for accessing the frame buffer to refresh the screen.
a) Graphics package
b) Video controller
c) CPU
d) Monitor
Ans: Video controller
29. GIF stands for......................
a) Global Image Format
b) Graphics Interchange Format
c) Graphics Image Format
d) None of the above
Ans: Graphics Interchange Format
30......... used to regulate the flow of elections in CRT ?
a) Electron gun
Ans: Control grid
b) Focusing anode
c) Control grid
d) All of the above