Click here for YouTube
video on this topic
Top Most Important
Electrical Engineering
MCQ’s
1. Digital voltmeter converts which signal?
a. Digital to analog
b. Analog to digital
c. Voltage to resistance
d. None of these
Ans. b. Analog to digital
2. Digital voltmeters can measure
a. Only voltage
b. Temperature , voltage, potential etc.
c. Voltage and current
d. Voltage, current and resistance
Ans. b. Temperature , voltage, potential etc.
3. Transducer of Digital voltmeter converts its input proportional..
a. To current
b. To voltage
c. To power
d. To resistance
Ans. b. To voltage
4. A signal conditioning unit in DVM optimizes the ….
a. Resistance to optimal limit
b. Current to optimal limit
c. Voltage to optimal limit
d. None of these
Ans. c. Voltage to optimal limit
5. The input to digital voltmeter is between ….
a. 0 to infinity
b. 1v to 100v
c. 1v to 1000v
d. 0.1 to 100 volts
Ans. c. 1v to 1000v
6. What is the advantage of integrated chips (IC’s) used in DVM?
a. Smaller in size
b. Less power consumption
c. Reduced cost
d. All of the above
Ans. d. all of the above
7. Digital multimeter measures
a. Power
b. Energy
c. Voltage, current and resistance
d. Voltage and current
Ans. c. Voltage, current and resistance
8. Attenuator limits the…..
a. Output signal
b. Input signal
c. Display quantity
d. Voltage
Ans. b. Input signal
9. Multimeter can be used as ammeter by connecting…
a. Transducer
b. Transformer
c. Shunt resistance
d. Series resistance
Ans. c. shunt resistance
10. DVM measures
a. Average value
b. Peak value
c. Rms value
d. Peak to peak value
Ans. a. average value
11. Accuracy of digital volt meter (DVM) is given by
a. % of actual reading
b. Number of least significant digits
c. % of full-scale reading
d. All of these
Ans. c. % of full scale reading
12. Digital multimeter gives output in which form?
a. Digital
b. Analog
c. Mechanical
d. Electrical
Ans. d. Electrical
13. For measurement of resistance we use_____ source.
a. Low voltage
b. Low current
c. High current
d. High voltage
Ans. b. low current
14. Current is converted to voltage by following ?
a. Ammeter
b. Voltmeter
c. Resistance
d. Galvanometer
Ans. c. resistance
15. What is the input impedance of a voltmeter?
a. Zero
b. Low
c. Medium
d. High
Ans. d. High
16. Current can be measured by using ?
a. A.C. Voltmeter
b. D.C. Voltmeter
c. A.C. Ammeter
d. D.C. Ammeter
e. Both c and d
Ans. e. Both c and d
17. Basic range of meter causes __________ deflection ?
a. Zero
b. Minimum
c. Medium
d. Maximum
Ans. d. Maximum
18. Common mode rejection noise in the Digital voltmeter can be
nullified by the use of
a. Guarding
b. Isolation transformer
c. Resistor
d. Increased input
Ans. a. Guarding
19. _____ is used to measure frequency.
a. Voltmeter
b. Stroboscope
c. Ammeter
d. None of these
Ans. b. Stroboscope
20. Which device is used to measure high resistance?
a. Megger
b. Potentiometer
c. Galvanometer
d. Ohm-meter
Ans. a. Megger
21. What is the order of high resistance?
a. 10mῼ
b. 0.1Mῼ
c. 1kῼ
d. 10Gῼ
Ans. b. 0.1Mῼ
22. Which device is used to measure insulation resistance?
a. Megger
b. Potentiometer
c. Galvanometer
d. Ohm-meter
Ans. a. Megger
23. Principle on which megger works is?
a. KCL
b. Ohms’ Law
c. Electromagnetic Induction
d. KVL
Ans. c. Electromagnetic Induction
24. What is the purpose of guard ring in the megger?
a. To eliminate error
b. Protect the circuit
c. Limit the temperature
d. None of these
Ans. a. To eliminate error
25. The supply to megger is provided by using ?
a. DC generator
b. Battery
c. AC Source
d. Permanent magnet DC motor
Ans. d. Permanent magnet DC motor
26. What is the role of compensatory coil in the megger?
a. Eliminate harmonics
b. Reduce voltage
c. Reduce temperature
d. Scaling
Ans. d. Scaling
27. The neutral in the three phase system is
a. Left open
b. Earthed
c. Connected to low voltage
d. Connected to high voltage
Ans. b. earthed
28. The purpose of connecting equipment’s outer body to earth is
?
a. To provide least resistance path to earth
b. To provide high resistance
c. To provide medium resistance
d. None of these
Ans. a. To provide least resistance path to earth
29. Why rectifier is used in the multimeter?
a. Rectification
b. Inversion
c. Thermal reasons
d. To provide biasing
Ans. a. Rectification
30. An integrating DVM is used to measure?
a. Peak value of input voltage
b. Rms value of input voltage
c. True average value of input voltage
d. None of these
Ans. c. True average value of input voltage