Class – 2, Computer , Chapter – 2 (Use of Computers)
1. Write the difference between Computer and Human.
Ans :
Computer Human
1. Computer is an electronic 1. Human is a living being.
machine. 2. Human cannot work very
2. Computer Works very fast. fast.
3. It cannot work on its own. 3. Human can work on
his/her own.
2. Why do we use computer in a weather station?
Ans : In a weather station, computers are used to predict weather.
3. In what way computers are used in the music industry?
Ans : In the music industry, computers help to compose, record and edit
music.
4. In what way computers are used in the film and television industry?
Ans : In the film and television industry, computers are used to produce
films and programmes.
5. In what way computers are used in the Hospital?
Ans : In hospitals, computers are used to store records of patients. It also
help to diagnose diseases, perform surgery etc.
6. In what way computers are used at Airport?
Ans : At Airports, computers are used to record passenger’s information and
control flight movements.
7. In what way computers are used in Telecommunication?
Ans : In telecommunications, computers are used for fast communication
across the world.
8. In what way computers are used in Printing and publishing industry?
Ans : In Printing and publishing industry, computers are used to design,
print and publish books, magazines, posters, cards etc.
9. In what way computers are used in the field of Sports? / What is called
live Streaming?
Ans : In the field of sports, computers help us to watch the game while it
going on. This is called live streaming.
10. In what way computers are used in shop and supermarkets?
Ans : In shop and supermarkets, computers are used to monitor customer
movements and calculate bills.
Chapter – Three , Computer system
1. What are the main parts of a computer?
Ans : System Unit, Monitor, Keyboard, Mouse etc are the main parts of a
computer.
2. What are called Hardware?
Ans : The physical parts of computer that can be touched are called
Hardware. Examples – Mouse, Keyboard, Monitor etc.
3. What are external devices?
Ans : Hardware parts outside the computer are external devices. Examples –
Mouse, Keyboard, monitor etc.
4. What are internal devices?
Ans : Hardware parts inside the computer are internal devices. Examples –
RAM, ROM, CPU etc.
5. Write three name of Input devices.
Ans : Mouse, Keyboard, Microphone etc.
6. Write three name of Output devices.
Ans : Printer, Speaker, Monitor etc.
7. Name some memory devices.
Ans : RAM, ROM, CD, Hard Disk etc.
8. Which part control all the parts of the computer?
Ans : The central processing Unit ( CPU).
9. Write the different parts of System Unit.
Ans : Motherboard, CPU, RAM, CPU Fan etc.
Chapter – Four, The CPU
1. What is called CPU/Central Processing Unit?
Ans : The part inside the System Unit control all the parts of a computer is
called CPU.
2. What is called Microprocessor?
Ans : The CPU is also called the microprocessor because it is small.
3. What is input?
Ans : The information entered into the computer system are called input.
4. What is Processing?
Ans : When computer works with data it is called processing.
5. What is output?
Ans : After processing the input what we see on the screen is the output.