Questions
Topic- Mobile communication
a) 2G/3G/4G Architecture and Technology
Q1) Which technology is used to implement 4G communication system?
1. Code Division Multiple Access
2. Orthogonal Frequency division multiplexing
3. Wideband Code division multiple access
4. Time Division Multiple Access
Answer- (ii )
verification link-
https://www.researchgate.net/publication/327764127_Comparative_Study_of_2G_3G_and_4G
Q2) What was the major disadvantage of the 3G system that called for the development
of 4G?
5. Poor spectral efficiency.
6. Failure of Wireless Application Protocol for internet access.
7. It could not support email and other messaging applications.
8. It involved the use of complicated and expensive hardware.
Answer- (ii )
verification link-
https://pdfs.semanticscholar.org/4dfd/40cc3a386573ee861c5329ab4c6711210819.pdf
Q3) How is space time coding used to increase the efficiency of data transfer in MIMO
system?
9. It increases the coherence time.
10. It employs the use of multiple data sources for transmission.
11. It transmits multiple copies of a data stream.
12. It increases the delay time by increasing fading and thermal noise.
Answer- (iii )
verification link- https://www.electronics-notes.com/articles/antennas-
propagation/mimo/space-time-block-alamouti-codes-coding.php
Q4) What developments can not be credited to 3GPP?
13. GSM and related 2G and 2.5 standards.
14. IP Multimedia Subsystem wherein access is independent.
15. Ensuring that 3G mobile phone specification is within the scope of IMT-2000.
16. UMTS (HSPA) and LTE(LTE Advanced).
Answer- (iii )
verification link- http://www.academia.edu/Documents/in/3G_and_4G_technologies
Q5) Which of the following is not a characteristic of 4G network?
17. Multirate management
18. Fully joined services
19. Software dependency
20. Multiple user devices
Answer- (i )
verification link- https://en.wikipedia.org/wiki/4G
b) Telecom Switching
Q1) What component of cellphone network supports the switching between the calls of
landline to mobile, mobile to landline and mobile to mobile calls?
21. Radio transmitter
22. Communication protocol
23. Electronic Switching centre
24. Network switching routers
Answer- (iii )
verification link- http://www.vssut.ac.in/lecture_notes/lecture1528107908.pdf
Q2) The unit of telecommunications traffic density is________.
25. Erlang
26. Candella
27. Albedo
28. Farad
Answer- (i)
verification link- https://www.webopedia.com/TERM/E/erlang.html
Q3) Which one of these is not a radio resource management task?
29. Admission Control
30. Channel Allocation
31. Handof
32. Circular wait
Answer- (iv )
verification link-
https://pdfs.semanticscholar.org/e211/e8928cf6365326a59f228b64ef31bc2ef44d.pdf
Q4) Which one of these is not an outcome of an intersystem handof?
33. A long-distance call becomes a local call when an MS becomes a roamer.
34. A long-distance call becomes a local call when a roamer
becomes a home mobile unit.
iii. A local call becomes a long distance call when an MS
becomes a roamer.
iv. A local call becomes a long-distance call when a roamer
becomes a home mobile unit.
Answer- (iii )
verification link-
https://pdfs.semanticscholar.org/e211/e8928cf6365326a59f228b64ef31bc2ef44d.pdf
Q5) Which one of these is not a handof protocol?
35. Network controlled handof
36. Counter check handof
37. Mobile assisted handof
38. Mobile controlled handof
Answer- (ii )
verification link-
https://pdfs.semanticscholar.org/e211/e8928cf6365326a59f228b64ef31bc2ef44d.pdf
b) Telecom Switching
Q1) What component of cellphone network supports the switching between the calls of
landline to mobile, mobile to landline and mobile to mobile calls?
39. Radio transmitter
40. Communication protocol
41. Electronic Switching centre
42. Network switching routers
Answer- (iii )
verification link- http://www.vssut.ac.in/lecture_notes/lecture1528107908.pdf
Q2) The unit of telecommunications traffic density is________.
43. Erlang
44. Candella
45. Albedo
46. Farad
Answer- (i)
verification link- https://www.webopedia.com/TERM/E/erlang.html
Q3) Which one of these is not a radio resource management task?
47. Admission Control
48. Channel Allocation
49. Handof
50. Circular wait
Answer- (iv )
verification link-
https://pdfs.semanticscholar.org/e211/e8928cf6365326a59f228b64ef31bc2ef44d.pdf
Q4) How does RIPv2 prevent routing loops
51. Authentication
52. Classless Masking
53. Holddown timers and Split Horizon
54. CIDR and Holddown timers
Answer- (iii )
verification link- https://en.wikipedia.org/wiki/Routing_loop_problem
Q5) Which one of these is not a handof protocol?
55. Network controlled handof
56. Counter check handof
57. Mobile assisted handof
58. Mobile controlled handof
Answer- (ii )
verification link-
https://pdfs.semanticscholar.org/e211/e8928cf6365326a59f228b64ef31bc2ef44d.pdf
c) Routing protocols
Q1) What is the CIDR notation of the IP address 74.125.226.0 mask 255.255.255.128
59. 74.125.226.0/2
60. 74.125.226.1/1
61. 74.125.226.0/1
62. 74.125.226.2/2
Answer- (iii )
verification link- https://www.digitalocean.com/community/tutorials/understanding-ip-
addresses-subnets-and-cidr-notation-for-networking
Q2) Using Dijkstra's algorithm, find the shortest path from A to F
63. A-B-D-F
64. A-C-E-F
65. A-C-D-F
66. Path does not exist.
Answer- (iv)
verification link- http://math.mit.edu/~rothvoss/18.304.3PM/Presentations/1-Melissa.pdf
Q3) Which route is used by default if a routing table contains the following?
67. RIP route
68. IGRP Route
69. Dynamic route
70. Static Route
Answer- (iv )
verification link- http://www.certiology.com/tutorials/ccna-tutorial/diferent-types-of-routes-
static-routes-and-dynamic-routes-in-routing.html
Q4) What is the maximum message size in Border Gateway Control Protocol?
71. 256 bytes
72. 512 bytes
73. 1024 bytes
74. 2048 bytes
Answer- (iii )
verification link- https://www.cisco.com/c/en/us/products/ios-nx-os-software/border-gateway-
protocol-bgp/index.html
Q5) Which routing algorithm implements DUAL?
75. IGRP
76. EIGRP
77. IS-IS
78. OSPF
Answer- (ii )
verification link- https://www.sfu.ca/~sihengw/ENSC427_Group9/Final%20Report%20.pdf
d) Data communication theory
Q1) Which one of these is not an example of Metropolitan Area Network?
79. Telephone networks providing high-speed DSL lines
80. IEEE 802.16 or WiMAX, that provides high-speed broadband access.
81. Cable TV network
82. A network of bank cash dispensers.
Answer- (iv )
verification link- https://www.tutorialspoint.com/Wide-Area-Network-WAN
Q2) What is the residing layer of ICMP protocol in TCP/IP model?
83. Network layer
84. Process layer
85. Internet layer
86. Host to host layer
Answer- (iii )
verification link-
https://www.ibm.com/support/knowledgecenter/en/ssw_aix_72/network/tcpip_protocols.html
Q3) What is the transmission volume range of Broadband services?
87. 300 to 9600 baud
88. 1 million baud or more
89. 45 to 300 baud
90. 10 million baud or more
Answer- (ii )
verification link- http://download.nos.org/coa631/ch2.pdf
Q4) Where is the scrambler located in a synchronous medium?
91. Control
92. Reciever
93. Terminal
94. Transmission
Answer- (iv )
verification link- https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4471-3231-8_17
Q5) Which one of these is an example of a bounded medium?
95. optical fibre
96. Infrared red waves
97. Radiowave
98. Microwave
Answer- (i )
verification link- http://anandcompnet.blogspot.com/2014/11/diference-between-bounded-
media-and.html
------------------------------------------------------END---------------------------------------------