1) Which operations are performed by the bit manipulating instructions of
boolean processor?
a. Complement bit
b. Set bit
c. Clear bit
d. All of the above
ANSWER: (d) All of the above
2) Which control signal/s is/are generated by timing and control unit of
8051 microcontroller in order to access the off-chip devices apart from the
internal timings?
a. ALE
b. PSEN
c. RD & WR
d. All of the above
ANSWER: (d) All of the above
3) Which register usually store the output generated by ALU in several
arithmetic and logical operations?
a. Accumulator
b. Special Function Register
c. Timer Register
d. Stack Pointer
ANSWER: (a) Accumulator
4) Which operations are performed by stack pointer during its incremental
phase?
a. Push
b. Pop
c. Return
d. All of the above
ANSWER: (a) Push
5) What kind of instructions usually affect the program counter?
a. Call & Jump
b. Call & Return
c. Push & Pop
d. Return & Jump
ANSWER: (a) Call & Jump
6) What is the default value of stack once after the system undergoes the
reset condition?
a. 07H
b. 08H
c. 09H
d. 00H
ANSWER:(a) 07H
7) Which bit/s play/s a significant role in the selection of a bank register of
Program Status Word (PSW)?
a. RS1
b. RS0
c. Both a & b
d. None of the above
ANSWER: (c) Both a & b
8) Which locations of 128 bytes on-chip additional RAM are generally
reserved for special functions?
a. 80H to 0FFH
b. 70H to 0FFH
c. 90H to 0FFH
d. 60H to 0FFH
ANSWER: (a) 80H to 0FFH
9) Which register bank is supposed to get selected if the values of register
bank select bits RS1 & Rs0 are detected to be ‘1’ & ‘0’ respectively?
a. Bank 0
b. Bank 1
c. Bank 2
d. Bank 3
ANSWER: (c) Bank 2
10) Which commands are used for addressing the off-chip data and
associated codes respectively by data pointer?
a. MOVX & MOVC
b. MOVY & MOVB
c. MOVZ & MOVA
d. MOVC & MOVY
ANSWER: (a) MOVX & MOVC
11) What is the maximum capability of addressing the off-chip data
memory & off-chip program memory in a data pointer?
a. 8K
b. 16K
c. 32K
d. 64K
ANSWER: (d) 64K
12) What is the required baud rate for an efficient operation of serial port
devices in 8051 microcontroller?
a. 1200
b. 2400
c. 4800
d. 9600
ANSWER: (d) 9600
13) What is the bit addressing range of addressable individual bits over the
on-chip RAM?
a. 00H to FFH
b. 01H to 7FH
c. 00H to 7FH
d. 80H to FFH
ANSWER: (c) 00H to 7FH
14) How does the processor respond to an occurrence of the interrupt?
a. By Interrupt Service Subroutine
b. By Interrupt Status Subroutine
c. By Interrupt Structure Subroutine
d. By Interrupt System Subroutine
ANSWER: (a) By Interrupt Service Subroutine
15) Which address/location in the program memory is supposed to get
occupied when CPU jump and execute instantaneously during the
occurrence of an interrupt?
a. Scalar
b. Vector
c. Register
d. All of the above
ANSWER: (b) Vector
16) What kind of triggering configuration of external interrupt intimate the
signal to stay low until the generation of subsequent interrupt?
a. Edge-Triggering
b. Level Triggering
c. Both a & b
d. None of the above
ANSWER: (b) Level Triggering
17) Which among the below mentioned reasons is/are responsible for the
generation of Serial Port Interrupt?
a. Overflow of timer/counter 1
b. High to low transition on pin INT1
c. High to low transition on pin INT0
d. Setting of either TI or RI flag
a. A & B
b. Only B
c. C & D
d. Only D
ANSWER: (d) Only D
18) Which special function register play a vital role in the timer/counter
mode selection process by allocating the bits in it?
a. TMOD
b. TCON
c. SCON
d. PCON
ANSWER:(a) TMOD
19) Which bit must be set in TCON register in order to start the ‘Timer 0’
while operating in ‘Mode 0’?
a. TR0
b. TF0
c. IT0
d. IE0
ANSWER: (a) TR0
20) Why is it not necessary to specify the baud rate to be equal to the
number of bits per second?
a. Because each bit is preceded by a start bit & followed by one stop bit
b. Because each byte is preceded by a start byte & followed by one stop byte
c. Because each byte is preceded by a start bit & followed by one stop bit
d. Because each bit is preceded by a start byte &followed by one stop byte
ANSWER: (c) Because each byte is preceded by a start bit & followed by
one stop bit
How does the microcontroller communicate with the external peripherals / memory?
a. via I/O ports
b. via register arrays
c. via memory
d. all of the above
ANSWER: a. via I/O ports
Which minimum mode signal is used for demultiplexing the data and address lines with
the assistance of an external latch in a microprocessor while accessing memory
segment ?
a. INTA
b. DTE
c. HOLD
d. ALE
ANSWER: d. ALE
Which of the following is an 8-bit
register?
a. PSW(Program Status
Word)
b. TCON(Timer Control
Register)
c. Accumulator
d. all of the mentioned
Answer: (d).all of the mentioned
Which of the following is not an instruction of 8051?
a. arithmetic instructions
b. boolean instructions
c. logical instructions
d. none of the above
Answer: (d).none of the above
3. The operations performed by data transfer instructions are on
a. bit data
b. byte data
c. 16-bit data
d. all of the mentioned
Answer: (d).all of the mentioned
Which of the following is true while executing data
transfer instructions?
a. program counter is not accessible
b. restricted bit-transfer operations are
allowed
c. both operands can be direct/indirect
register operands
d. all of the mentioned
Answer: (c).both operands can be direct/indirect register operands
5. The logical instruction that affect the carry flag during its execution is
a. XRL A;
b. ANL A;
c. ORL A;
d. RLC A;
Answer: (d).RLC A;
6. The instruction that is used to complement or invert the bit of a bit addressable SFR is
a. CLR C
b. CPL C
c. CPL Bit
d. ANL Bit
Answer: (c).CPL Bit