NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Introduction to
Mechanical Micro
machining
Assignment- Week 8
TYPE OF QUESTION: MCQ/MSQ
Number of questions: 10 Total mark: 10 X 1 = 10
QUESTION 1:
What is/are the purpose of touch probe in CNC machines?
a) To monitor workpiece surface condition
b) To find out the center of the regular geometry
c) To identify and set-up parts
d) All of the above
e) only (a) and (b)
f) only (a) and (c)
Correct answer: d All of the above
Detailed solution:
Touch probe has man purposes like to monitor workpiece surface condition, to find out the center
of the regular geometry, and to identify and set-up parts.
QUESTION 2:
What is the typical resolution in mechanical micro machining center?
a) 10 microns
b) 1 micron
c) 0.1 micron
d) 0.01 micron
Correct answer: c 0.1 micron
Detailed solution:
Resolution is 0.1 micron.
QUESTION 3:
What is the number of translational and rotational axis in KERN mechanical micro machining
center?
a) 2 translational and 3 rotational axis
b) 3 translational and 3 rotational axis
c) 3 translational and 1 rotational axis
d) 3 translational and 2 rotational axis
Correct answer: d 3 translational and 2 rotational axis
Detailed solution:
It has 3 translational and 2 rotational axis
QUESTION 4:
Which typical lubricant is employed in aerostatic guideways?
a) Oil
b) Water
c) Air
d) Emulsion
Correct answer: c Air
Detailed solution:
Characteristics of aerostatic guideways
QUESTION 5:
Which of the following statement is correct in context to aerostatic bearings?
a) Force required to maintain motion is more as compared to force required to initiate motion
b) Dynamic friction is less than static friction motion
c) No stick-slip issue
d) Dynamic friction is more than static friction motion in aerostatic bearing
Correct answer: c. No stick-slip issue
Detailed solution:
Friction for aerostatic bearing
QUESTION 6:
The uncleanliness of air in air bearing causes__
a) Power reduction
b) Erosion
c) Less friction
d) Sedimentation
Correct answer: b Erosion
Detailed solution:
Mode of wear in air bearing
QUESTION 7:
What is the nature of variation of radial stiffness in ball bearing with respect to shaft angular
position?
a) Variation is uniform
b) Variation has step function
c) Variation unpredictable
d) Variation is sinusoidal
Correct answer: d Variation is sinusoidal
Detailed solution:
Variation of radial stiffness in ball bearing with respect to shaft angular position
QUESTION 8:
Which of the following bearing requires large and heavy installation?
a) Air bearing
b) Hydrostatic
c) Rolling bearing
d) Plain bearing
Correct answer: b Hydrostatic
Detailed solution:
Comparisons of different bearings
QUESTION 9:
In which of the following type/s of linear drive, velocity ripple occurs?
a) Ironless
b) Iron core
c) Slotless
d) Both (b) and (c)
e) Both (a) and (c)
Correct answer: e Both (a) and (c)
Detailed solution:
Comparisons of different linear drives
QUESTION 10:
In rotary incremental encoders, the number of output pulses is determined from?
a) Amount of shaft rotation and number of teeth on lead screw
b) Amount of shaft rotation and pitch of lead screw
c) Diameter of lead screw and frequency of shaft rotation
d) Amount of shaft rotation and module of lead screw
Correct answer: b Amount of shaft rotation and pitch of lead screw
Detailed solution:
Characteristics of rotary incremental encoder
************END***********