NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Compiler Design
Assignment- Week 0
TYPE OF QUESTION:MCQ
Number ofquestions:12 Total mark: 12 X 1 = 12
Q1.
Task of a compiler is to-
a) Translate one statement at a time and execute it
b) Translate the whole program to machine language
c) Translate one statement of the program at a time
d) None of the other options
ANS : b) Translate the whole program to machine language
Q2.
In a computer system, number of compilers for a particular programming language may be
a) Two
b) Three
c) Four
d) Many
ANS: d) Many
Q3.
Natural language constructs are
a) Ambiguous
b) Unambiguous
c) May be Unambiguous or ambiguous
d) None of the other options
ANS: c) May be Unambiguous or ambiguous
Q4.
A compiler is defined as
a) Part of system software
b) Part of operating system
c) Part of machine code
d) None of the other options
ANS: a) Part of system software
Q5.
Suppose there is a compiler for C language that can generate code for Computer A. Which
of the following statements is true
a) It can be used for Computer A only
b) It can be used for any computer
c) It can be used only for computers with similar processor and operating system
d) It can be used only for computers with similar processor, operating system and
peripherals
ANS: c) It can be used only for computers with similar processor and operating system
Q6.
Which of the following data structures may be good if there are frequent search for data
items followed by insertion and deletion?
a) Array
b) Link List
c) Tree
d) Hash Table
ANS: d) Hash Table
Q7.
In a computer system number of compilers may be
a) One
b) Many
c) Two
d) Ten
ANS: b) many
Q8.
Task of an interpreter is to
a) Translate one statement of the program at a time
b) Translate one statement at a time and execute it
c) Translate the whole program to machine language
d) None of the other options
ANS: b) Translate one statement at a time and execute it
Q9.
If an Infinite language is passed to Machine M, the subsidiary which gives a finite solution to
the infinite input tape is ______________
a) Compiler
b) Interpreter
c) Loader and linkers
d) None of the mentioned
ANS : a) Compiler
Explanation: A Compiler is used to give a finite solution to an infinite phenomenon. Example
of an infinite phenomenon is Language C, etc.
Q10.
Languages of a automata is
a) If it is accepted by automata
b) If it halts
c) If automata touch final state in its life time
d) All language are language of automata
ANS: Answer: a) If it is accepted by automata
Explanation: If a string accepted by automata it is called language of automata.
Q11.
Finite automata requires minimum _______ number of stacks.
a) 1
b) 0
c) 2
d) None of the mentioned
ANS: b) 0
Explanation: Finite automata doesn’t require any stack operation .
Q12.
The basic limitation of finite automata is that
a) It can’t remember arbitrary large amount of information.
b) It sometimes recognize grammar that are not regular.
c) It sometimes fails to recognize regular grammar.
d) All of the mentioned
ANS: a) It can’t remember arbitrary large amount of information.
Explanation: Because there is no memory associated with automata.
END of Assignment