KEMBAR78
Advanced Algorithms Quiz2 | PDF | Teaching Methods & Materials | Computers
0% found this document useful (0 votes)
51 views3 pages

Advanced Algorithms Quiz2

This document contains 10 multiple choice questions about linear programming concepts. It tests understanding of identifying the objective and constraints, feasibility of points, slack variables, simplex method basics like non-basic variables and non-negativity constraints, approximation algorithms, and formulating an objective function to maximize profit based on production details.

Uploaded by

mathu
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
51 views3 pages

Advanced Algorithms Quiz2

This document contains 10 multiple choice questions about linear programming concepts. It tests understanding of identifying the objective and constraints, feasibility of points, slack variables, simplex method basics like non-basic variables and non-negativity constraints, approximation algorithms, and formulating an objective function to maximize profit based on production details.

Uploaded by

mathu
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

1.

The first step in formulating an LP problem is

graph the problem.


perform a sensitivity analysis.
identify the objective and the constraints.
define the decision variables.

Ans. D

2. Consider the following linear programming problem:


Maximize 12X + 10Y
Subject to: 4X + 3Y ≤ 480
2X + 3Y ≤ 360
all variables ≥ 0
Which of the following points (X,Y) is feasible?

(10,120)
(120,10)
(30,100)
(60,90)
none of the above

Ans. C

3. The difference between the left-hand side and right-hand side of a less-than-or-equal-to
constraint is referred to as
slack.
surplus.
constraint.
shadow price.
E) None of the above

Ans. A

4. Inthe simplex method, the slack, surplus and artificial variables are
restricted to be

Multiplied

negative

non-negative

divided

Ans. C
5. If an algorithm achieves an approximation ratio of ϱ (n), we call it a ___________

ϱ (n) -approximation algorithm

ϵ- approximation algorithm

ϵ+1 approximation algorithm

ϱ (n+1) approximation algorithm

Ans. A

6. In simplex method basic solution set as (n-m), all the variables other
than basic are classified as

constant variable

non positive variables

basic variables

non-basic variable

Ans: D

7. In simplex method, the feasible basic solution must satisfy the

non-negativity constraint

negativity constraint

basic constraint

common constraint

Ans: A
8. The objective of linear programming for an objective function is to

maximize or minimize

subset or proper set modeling

row or column modeling

adjacent modeling
Ans. A

9.In linear programming, the objective function and objective constraints


are

solved

linear

quadratic

adjacent

ans. B

10. A company manufactures two products X and Y. Each product has to be processed in
three departments: welding, assembly and painting. Each unit of X spends 2 hours in the
welding department, 3 hours in assembly and 1 hour in painting. The corresponding times
for a unit of Y are 3, 2 and 1 hours respectively. The employee hours available in a month
are 1,500 for the welding department, 1,500 in assembly and 550 in painting. The
contribution to profits are Rs.100 for product X and Rs.120 for product Y.
What is the objective function (Z) to be maximised in this linear
programming problem (where Z is total profit in Rs)? 
Z = 2X + 3Y
Z = 1500X + 1500Y
Z = 100X + 120Y
Z = 120X + 100Y

Ans. C

You might also like