KEMBAR78
Embedded System Quiz | PDF | Computer Memory | Random Access Memory
0% found this document useful (0 votes)
942 views19 pages

Embedded System Quiz

This document contains 75 multiple choice questions related to embedded systems topics such as microcontrollers, microprocessors, memory types, buses, interfaces, communication protocols, scheduling algorithms, software development models, debugging tools, and device drivers. The questions cover technical details and serve as a knowledge assessment for embedded systems concepts.

Uploaded by

jaya shree
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
942 views19 pages

Embedded System Quiz

This document contains 75 multiple choice questions related to embedded systems topics such as microcontrollers, microprocessors, memory types, buses, interfaces, communication protocols, scheduling algorithms, software development models, debugging tools, and device drivers. The questions cover technical details and serve as a knowledge assessment for embedded systems concepts.

Uploaded by

jaya shree
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 19

1. Which one of the following offers CPUs as integrated memory or peripheral interfaces?

Microcontroller
Microprocessor
Embedded system
Memory system

Answer: a

2. Which of the following offers external chips for memory and peripheral interface
circuits?
Microcontroller
Microprocessor
Peripheral system
Embedded system

Answer: b
3. How many bits does an MC6800 family have?
16
32
4
8

Answer: d

4. Which of the following is a 4-bit architecture?


MC6800
8086
80386
National COP series
Answer: d
5. What is CISC?
Computing instruction set complex
Complex instruction set computing
Complimentary instruction set computing
Complex instruction set complementary

Answer: b
6. How is the protection and security for an embedded system made?
OTP
IPR
Memory disk security
Security chips

Answer: b
7. Which of the following possesses a CISC architecture?
MC68020
ARC
Atmel AVR
Blackfin

Answer: a
8. Which of the following is a RISC architecture?
80286
MIPS
Zilog Z80
80386
Answer: b

9. Which one of the following is board based system?


Data bus
Address bus
VME bus
DMA bus

Answer: c

10. VME bus stands for


Versa module Europa bus
Versa module embedded bus
Vertical module embedded bus
Vertical module Europa bus

Answer: a
11. Name a volatile memory
RAM
EPROM
ROM
EEPROM

Answer: a
12. Name a nonvolatile memory.
ROM
RAM
SRAM
DRAM

Answer: a

13. The initial routine is often referred to as


Initial program
Bootstrap program
Final program
Initial embedded program

Answer: b
14. What kind of socket does an external EPROM to plugged in for prototyping?
Piggyback
Single socket
Multi-socket
Piggyback reset socket

Answer: a
15. Which one of the following is UV erasable?
Flash memory
SRAM
EPROM
DRAM

Answer: c
16. What kind of memory does an OTP have?
SRAM
RAM
EPROM
DRAM

Answer: c
17. Which type of memory is suitable for low volume production of embedded systems?
ROM
Volatile
Non-volatile
RAM

Answer: c
18. What type of memory is suitable for high volume production?
RAM
ROM
EPROM
EEPROM

Answer: b
19. How the input terminals are associated with external environments?
Actuators
Sensors
Inputs
Outputs

Answer: b
20. Which of the following can transfer multiple bits of data simultaneously?
serial port
sequential port
concurrent unit
parallel port

Answer: d
21. Which of the following are interfaced as the outputs to the parallel ports?
keyboards
switches
LEDs
knobs

Answer: c
22. How many registers are there to control the parallel port in the basic form?
1
3
2
5

Answer: c
23. Which of the following is also known as tri-state?
output port
input port
parallel port
output-input port

Answer: a
24. Which of the following registers offers high impedance?
data register
data direction register
individual control bit
data register and data direction register

Answer: c

25. Which of the following can be used as a chip select?


multifunction I/O port
parallel port
DMA port
memory port

Answer: a
26. Which of the following is necessary for the parallel input-output port?
inductor
pull-up resistor
push-up resistor
capacitor

Answer: b

27. Which of the following can be described as general-purpose?


multifunction I/O port
input port
DMA port
output port

Answer: a

28. Which bit size determines the slowest frequency?


counter size
pre-scalar value
counter
timer

Answer: b
29. Which bit size determines the maximum value of the counter-derived period?
counter size
pre-scalar value
bit size
byte size

Answer: a
30. Which of the following is mode 0 in 8253?
interrupt on start count
interrupt for wait statement
interrupt on terminal count
no interrupt

Answer: c
31. Which determines the mode 1 in the Intel 8253?
interrupt on terminal count
programmable one-shot
rate generator
square wave rate generator

Answer: b
32. Which mode of 8253 can provide pulse width modulation?
programmable one-shot
square wave rate generator
software triggered strobe
hardware triggered strobe

Answer: a
33.Which of the following is the mode 3 in the Intel timer 8253?
rate generator
hardware triggered strobe
square wave rate generator
software triggered strobe

Answer: a
34. Which of the following determines the rate generation?
divide by N
multiply by N
addition by N
subtraction by N

Answer: a
35. Which mode of the Intel 8253 timer can generate a square wave?
mode 1
mode 2
mode 3
mode 4
Answer: d
36.  Which mode of the Intel timer 8253 provides a software watchdog timer?
rate generator
hardware triggered strobe
square wave rate generator
software triggered strobe

Answer: d
37. Which timer architecture can provide a higher resolution than Intel 8253?
Intel 8253
Intel 8254
8051 timer
MC68230

Answer: d
38. Which of the following is the pin efficient method of communicating between other
devices?
serial port
parallel port
peripheral port
memory port

Answer: a
39. Which of the following depends the number of bits that are transferred?
wait statement
ready statement
time
counter

Answer: c
40. Which of the following is the most commonly used buffer in the serial porting?
LIFO
FIFO
FILO
LILO

Answer: b
41. What does SPI stand for?
serial parallel interface
serial peripheral interface
sequential peripheral interface
sequential port interface

Answer: b
42. Which allows the full duplex synchronous communication between the master and the
slave?
SPI
serial port
I2C
parallel port

Answer: a
43. Which of the following processor uses SPI for interfacing?
8086
8253
8254
MC68HC11

Answer: d
44. What happens when 8 bits are transferred in the SPI?
wait statement
ready statement
interrupt
remains unchanged

Answer: c
45. How much time period is necessary for the slave to receive the interrupt and transfer
the data?
4 clock time period
8 clock time period
16 clock time period
24 clock time period

Answer: b

46. Which company developed I2C?


Intel
Motorola
Phillips
IBM

Answer: c
47. Which are the two lines used in the IIC?
SDA and SPDR
SPDR and SCL
SDA and SCL
SCL and status line

Answer: c
48. Which pin provides the reference clock for the transfer of data?
SDA
SCL
SPDR
Interrupt pin

Answer: b
49. Which of the following are the three hardware signals?
START, STOP, ACKNOWLEDGE
STOP, TERMINATE, END
START, SCL, SDA
STOP, SCL, SDA

Answer: a
50. Which of the following are handshake signals?
START
STOP
ACKNOWLEDGE
START and STOP

Answer: c

51. A packet is also referred to as


postcard
telegram
letter
data

Answer: b

52. Which of the following byte performs the slave selection?


first byte
second byte
terminal byte
eighth byte

Answer: a

53.Which is an efficient method for the EEPROM?


combined format
auto-incrementing counter
register set
single format

Answer: a
54. Which ports are used in the multi-master system to avoid errors?
unidirectional port
bidirectional port
multi directional port
tri directional port

Answer: b
55. Which of the following can be used for long distance communication?
I2C
Parallel port
SPI
RS232

Answer: d

56. Which of the following have an asynchronous data transmission?


SPI
RS232
Parallel port
I2C

Answer: b
57. The RS232 is also known as
UART
SPI
Physical interface
Electrical interface

Answer: d

58. Which of the following is not a serial protocol?


SPI
I2C
Serial port
RS232

Answer: d
59. Which of the following is a meet-in-the-middle approach?
peripheral based design
platform based design
memory based design
processor design

Answer: b
60. Which of the task are not periodic?
periodic task
unpredictable task
aperiodic task
job
Answer: c
61. Which of the following schedulers take decisions at run-time?
preemptive scheduler
non preemptive scheduler
dynamic scheduler
static scheduler

Answer: c

62. Which scheduling algorithm can be used in mixed software/hardware systems?


simple algorithm
complex algorithm
uniprocessor algorithm
multiprocessor algorithm

Answer: b
63. The spiral model was originally proposed by
IBM
Barry Boehm
Pressman
Royce

Answer: b
64. The spiral model has two dimensions namely _____________ and ____________
diagonal, angular
radial, perpendicular
radial, angular
diagonal, perpendicular

Answer: c
65. Selection of a model is based on
Requirements
Development team & Users
Project type and associated risk
All of the mentioned

Answer: d
66. Which two models doesn’t allow defining requirements early in the cycle?
Waterfall & RAD
Prototyping & Spiral
Prototyping & RAD
Waterfall & Spiral

Answer: b
67. Which of the following life cycle model can be chosen if the development team has less
experience on similar projects?
Spiral
Waterfall
RAD
Iterative Enhancement Model

Answer: a
68. A Watchdog Timer can act as an interval timer?
true
false
can’t be said
depends on the conditions

Answer: a
69. Which out of the following is the main function of a Watchdog timer?
control the compare mode
control the capture mode
protection from failures to the system
all of the mentioned

Answer: c

70. Which of the following are used to test the software?


data entity
data entry
data table
data book

Answer: c
71. Which of the following provides a low-level method of debugging software?
high-level simulator
low-level simulator
onboard debugger
CPU simulator

Answer: c
72. The core data structure of device driver model is
k object
k file
k module
none of the mentioned

Answer: a
73. Each device in the device driver model is represented by a _____ object.
driver
device
node
none of the mentioned

Answer: b
74.  In 8257 (DMA), each of the four channels has
a pair of two 8-bit registers
a pair of two 16-bit registers
one 16-bit register
one 8-bit register

Answer: b
75. The pin that disables all the DMA channels by clearing the mode registers is
MARK
CLEAR
RESET
READY

Answer: c
76. The pin that is used to write data to the addressed memory location, during DMA write
operation is
MEMR (active low)
AEN
MEMW (active low)
IOW (active low)

Answer: c
77. The 8257 is able to accomplish the operation of
verifying DMA operation
write operation
read operation
all of the mentioned

Answer: d
78. The bus is available when the DMA controller receives the signal
HRQ
HLDA
DACK
All of the mentioned

Answer: b
79. The operation that can be performed on the status register is
write operation
read operation
read and write operations
none of the mentioned

Answer: b
80. Which of these register’s contents is used for auto-initialization (internally)?
current word register
current address register
base address register
command register

Answer: c

81. Which of the following is correct about WDTCTL?


it is a 16 bit register
it is guided against accidental writes that require a password
a reset will occur if a value with an incorrect password is written to WDTCTL
all of the mentioned

Answer: d
82.  WDTIFG flag gets cleared if
if is interrupt had occurred
if the interrupt is serviced
if there can be no interrupt
all of the mentioned

Answer: b
83. It retains its content when power is removed. What type of memory is this?
Volatile memory
Nonvolatile memory
RAM
SRAM

Answer: b
84. The problem of priority inversion can be solved by ____________
priority inheritance protocol
priority inversion protocol
both priority inheritance and inversion protocol
none of the mentioned

Answer: a
85. Time duration required for scheduling dispatcher to stop one process and start another
is known as ____________
process latency
dispatch latency
execution latency
interrupt latency

Answer: b

86. Which one of the following is a real time operating system?


RT Linux
Vx Works
Windows CE
All of the mentioned

Answer: d
87. Which of the following is more quickly accessed?
RAM
Cache memory
DRAM
SRAM

Answer: b
88. What does DMA stand for?
Direct Memory Access
Direct Main Access
Data Main Access
Data Memory Address
Answer: a
89. Which memory storage is widely used in PCs and Embedded Systems?
SRAM
DRAM
Flash memory
EEPROM

Answer: b
90. Which of the following is the main factor which determines the memory capacity?
number of transistors
number of capacitors
size of the transistor
size of the capacitor

Answer: a

You might also like