1) The interface between an analog
signal and a digital processor is
Ads by Google
Send feedback
Why this ad? <D
a. DIA converter
b. A/D converter
c. Modulator
d. Demodulator
ANSWER: (b) A/D converter
2) The speech signal is obtained after
a. Analog to digital conversion
b. Digital to analog conversion
c. Modulation
d. Quantization
ANSWER: (b) Digital to analog
conversion
3) Telegraph signals are examples of
a. Digital signals
b. Analog signals
c. Impulse signals
d. Pulse train
ANSWER: (a) Digital signals
4) As compared to the analog systems,
the digital processing of signals allow
1) Programmable operations
2) Flexibility in the system design
3) Cheaper systems
4) More reliability
a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1, 2 and 4 are correct
d. All the four are correct
ANSWER: (d) All the four are correct
5) The Nyquist theorem for sampling
1) Relates the conditions in time domain
and frequency domain
2) Helps in quantization
3) Limits the bandwidth requirement
4) Gives the spectrum of the signal
a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1 and 3 are correct
d. All the four are correct
ANSWER: (c) 1 and 3 are correct
6) Roll-off factor is
a. The bandwidth occupied beyond the
Nyquist Bandwidth of the filter
b. The performance of the filter or device
c. Aliasing effect
d. None of the above
ANSWER: (a) The bandwidth occupied
beyond the Nyquist Bandwidth of the
filter
7) A discrete time signal may be
1) Samples of a continuous signal
2) A time series which is a domain of
integers
3) Time series of sequence of quantities
4) Amplitude modulated wave
a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1 and 3 are correct
d. All the four are correct
ANSWER: (a) 1, 2 and 3 are correct
8) The discrete impulse function is
defined by
a. cS(n) = 1, n ~ 0
= 0, n*1
b. cS(n) =1, n = 0
= O, n * 1
c. cS(n) = 1, n $ O
= 0, n * 1
d. cS(n) = 1, n $ 0
= 0, n ~ 1
ANSWER: (b) cS(n) =1, n =0
= 0, n *1
9) DTFT is the representation of
a. Periodic Discrete time signals
b. Aperiodic Discrete time signals
c. Aperiodic continuous signals
d. Periodic continuous signals
ANSWER:(b) Aperiodic Discrete time
signals
10) The transforming relations
performed by DTFT are
1) Linearity
2) Modulation
3) Shifting
4) Convolution
a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1 and 3 are correct
d. All the four are correct
ANSWER: (d) All the four are correct
11) The OFT is preferred for
1) Its ability to determine the frequency
component of the signal
2) Removal of noise
3) Filter design
4) Quantization of signal
nrl ':! !l ro rnrrort
11) The DFT is preferred for
1) Its ability to determine the frequency
component of the signal
2) Removal of noise
3) Filter design
4) Quantization of signal
a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1 and 3 are correct
d. All the four are correct
ANSWER: (c) 1 and 3 are correct
12) Frequency selectivity
characteristics of DFT refers to
a. Ability to resolve different frequency
components from input signal
b. Ability to translate into frequency
domain
c. Ability to convert into discrete signal
d. None of the above
ANSWER: (a) Ability to resolve different
frequency components from input
signal
13) The Cooley-Tukey algorithm of FFT
is a
a. Divide and conquer algorithm
b. Divide and rule algorithm
c. Split and rule algorithm
d. Split and combine algorithm
ANSWER: (a) Divide and conquer
algorithm
14) FFT may be used to calculate
1) DFT
2) IDFT
3) Direct Z transform
4) In direct Z transform
a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1 and 3 are correct
d. All the four are correct
ANSWER: (b) 1 and 2 are correct
15) DIT algorithm divides the sequence
into
a. Positive and negative values
b. Even and odd samples
c. Upper higher and lower spectrum
d. Small and large samples
ANSWER: (b) Even and odd samples
16) The computational procedure for
Decimation in frequency algorithm
takes
a. Log2 N stages
b. 2Log2 N stages
c. Log2 N2 stages
d. Log2 N/2 stages
ANSWER:(a) Log2 N stages
e1eL:uur11L:spos1.com
16) The computational procedure for
Decimation in frequency algorithm
takes
a. Log2 N stages
b. 2Log2 N stages
c. Log2 N2 stages
d. Log2 N/2 stages
ANSWER:(a) Log2 N stages
17) The transformations are required
for
1) Analysis in time or frequency domain
2) Quantization
3) Easier operations
4) Modulation
a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1 and 3 are correct
d. All the four are correct
ANSWER: (c) 1 and 3 are correct
18) The s plane and z plane are related
as
a. z = e5T
b. z = eZsT
C. Z = 2e 5T
d. z = e5T/2
ANSWER: (a) z = e 5 T
19) The similarity between the Fourier
transform and the z transform is that
a. Both convert frequency spectrum
domain to discrete time domain
b. Both convert discrete time domain to
frequency spectrum domain
c. Both convert analog signal to digital
signal
d. Both convert digital signal to analog
signal
ANSWER: (b) Both convert discrete time
domain to frequency spectrum domain
20) The ROC of a system is the
a. range of z for which the z transform
converges
b. range of frequency for which the z
transform exists
c. range of frequency for which the signal
gets transmitted
d. range in which the signal is free of noise
ANSWER: (a) range of z for which the z
transform converges
21) The several ways to perform an
inverse Z transform are
1) Direct computation
2) Long division
3) Partial fraction expansion with table
lookup
4) Direct inversion
21) The several ways to perform an
inverse Z transform are
1) Direct computation
2) Long division
3) Partial fraction expansion with table
lookup
4) Direct inversion
a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 2 and 3 are correct
d. All the four are correct
ANSWER: (d) All the four are correct
22) The anti causal sequences have
_ _ components in the left hand
sequences.
a. Positive
b. Negative
c. Both a and b
d. None of the above
ANSWER: (a) Positive
23) For an expanded power series
method, the coefficients represent
a. Inverse sequence values
b. Original sequence values
c. Negative values only
d. Positive values only
ANSWER: (a) Inverse sequence values
24) The region of convergence of x/
(1 +2x+x 2) is
a.O
b.1
c. Negative
d. Positive
ANSWER: (b) 1
25) The IIR filter designing involves
a. Designing of analog filter in analog
domain and transforming into digital
domain
b. Designing of digital filter in analog
domain and transforming into digital
domain
c. Designing of analog filter in digital
domain and transforming into analog
domain
d. Designing of digital filter in digital
domain and transforming into analog
domain
ANSWER: (b) Designing of digital filter
in analog domain and transforming into
digital domain
26) For a system function H(s) to be
stable
a. The zeros lie in left half of the s plane
b. The zeros lie in right half of the s plane
c. The poles lie in left half of the s plane
d. The poles lie in right half of the s plane
ANSWER: (c) The poles lie in left half of
26) For a system function H(s) to be
stable
a. The zeros lie in left half of the s plane
b. The zeros lie in right half of the s plane
c. The poles lie in left half of the s plane
d. The poles lie in right half of the s plane
ANSWER: (c) The poles lie in left half of
the s plane
27) UR filter design by approximation
of derivatives has the limitations
1) Used only for transforming analog high
pass filters
2) Used for band pass filters having
smaller resonant frequencies
3) Used only for transforming analog low
pass filters
4) Used for band pass filters having high
resonant frequencies
a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 2 and 3 are correct
d. All the four are correct
ANSWER: (c) 2 and 3 are correct
28) The filter that may not be realized
by approximation of derivatives
techniques are
1) Band pass filters
2) High pass filters
3) Low pass filters
4) Band reject filters
a. 1, 2 and 3 are correct
b. 2 and 4 are correct
c. 2 and 3 are correct
d. All the four are correct
ANSWER: (b) 2 and 4 are correct
29) In direct form for realisation of IIR
filters,
1) Denominator coefficients are the
multipliers in the feed forward paths
2) Multipliers in the feedback paths are the
positives of the denominator coefficients
3) Numerator coefficients are the
multipliers in the feed forward paths
4) Multipliers in the feedback paths are the
negatives of the denominator coefficients
a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 3 and 4 are correct
d. All the four are correct
ANSWER:(c) 3 and 4 are correct
30) The direct form II for realisation
involves
1) The realisation of transfer function into
two parts
2) Realisation after fraction
3) Product of two transfer functions
4) Addition of two transfer functions
a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 3 are correct
c. 3 and 4 are correct
d. All the four are correct
ANSWER: (b) 1 and 3 are correct
31) The cascade realisation of UR
systems involves
1) The transfer function broken into
product of transfer functions
2) The transfer function divided into
addition of transfer functions
3) Factoring the numerator and
denominator polynomials
4) Derivatives of the transfer functions
31) The cascade realisation of IIR
systems involves
1) The transfer function broken into
product of transfer functions
2)The transfer function divided into
addition of transfer functions
3) Factoring the numerator and
denominator polynomials
4) Derivatives of the transfer functions
a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 3 are correct
c. 3 and 4 are correct
d. All the four are correct
ANSWER:(b) 1 and 3 are correct
32) The advantage of using the cascade
form of realisation is
1) It has same number of poles and zeros
as that of individual components
2) The number of poles is the product of
poles of individual components
3) The number of zeros is the product of
poles of individual components
4) Over all transfer function may be
determined
a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 3 are correct
c. 1 and 4 are correct
d. All the four are correct
ANSWER: (c) 1 and 4 are correct
33) Which among the following
represent/s the characteristic/s of an
ideal filter?
a. Constant gain in passband
b. Zero gain in stop band
c. Linear Phase Response
d. All of the above
ANSWER: (d) All of the above
34) FIR filters _ __
A. are non-recursive
B. do not adopt any feedback
C. are recursive
D. use feedback
a.A &B
b. C&D
c.A&D
d.B &C
ANSWER:(a) A & B
35) In tapped delay line filter, the
tapped line is also known as _ __
a. Pick-on node
b. Pick-off node
c. Pick-up node
d. Pick-down node
ANSWER:(b) Pick-off node
36) How is the sensitivity of filter
coefficient quantization for FIR filters?
a. Low
b. Moderate
c. High
d. Unpredictable
ANSWER: (a) Low
37) Decimation is a process in which
the sampling rate is _ _ _.
a. enhanced
b. stable
r rPrl11rPr
36) How is the sensi tivity of filter
coeff icien t quan tizat ion for FIR filter s?
a.Lo w
b. Mode rate
c.Hig h
d. Unpr edict able
ANSWER: (a) Low
37) Deci mati on is a proc ess in whic h
the sampling rate is _ __ _
a. enha nced
b. stabl e
c. reduc ed
d. unpre dicta ble
ANSWER:(c) redu ced
38) Anti-imaging filter with cut-off
frequ ency We = rr./ I is speci fical ly used
_ _ upsa mpli ng proc ess for the
remo val of unwa nted imag es.
a. Before
b. At the time of
c. After
d. All of the abov e
ANSWER: (c) Afte r
39) Whic h units are gene rally invo lved
in Mult iply and Accu mula te (MAC)?
a. Adder
b. Multiplier
c. Accu mula tor
d. All of the abov e
ANSWER: (d) All of the abov e
40) In DSP proc essor s, whic h amon g
the follo wing main tains the track of
addr esses of inpu t data as well as the
coefficients store d in data and program
mem ories ?
a. Data Addr ess Gene rator s (DAGs)
b. Prog ram seque nces
c. Barre l Shift er
d.MA C
ANSWER: (a) Data Address Generators
(DAGs)