Introduction to Computer MCQs [set-5]
101. Which one of the following is not considered as a system software?
A. Assembler
B. Interpreter
C. Compiler
D. Tally
o m
.c
Answer: D
te
a
q M
102. Which of the following is suitable for connecting different computers
in an organised manner within an office building?
c
A. MAN M
B. WAN
C. ANN
D. LAN
Answer: D
103. Which is the latest version of windows in PC?
A. windows XP
B. windows 7
C. windows 8
D. Ubuntu
Answer: C
104. A computer program that translates one program instruction at a time
into machine language is called?
A. Interpreter
Download more at McqMate.com
B. CPU
C. Compiler
D. Simulator
Answer: A
105. Which one of the following is not related to multimedia?
A. FoxPro
B. Animatorpro
o m
C. Director
.c
te
D. Author ware
a
Answer: A
q M
c
M
106. The main purpose of time sharing used in computers is to make the
best use of the?
A. Hard disk
B. Peripherals
C. CPU
D. Flash memory
Answer: C
107. The name given to a sequence of instructions in a computer
language, to get the desired result is?
A. program
B. decision table
C. pseudo code
D. algorithm
Answer: A
Download more at McqMate.com
108. Choose the latest processor for PC from the following?
A. intel core i3
B. intel dual core
C. AMD Athelon Phenom II X2
D. intel core i7
Answer: D
109. USB stands for o m
.c
A. Ultra Serial Bus
te
a
B. Unlimited Structured Bit
q M
C. Universal Serial Bus
c
D. Unified Status Bus
M
Answer: C
110. A language translator is best described as?
A. A hardware component
B. A system software
C. An application software
D. None
Answer: B
111. Choose the one which is object oriented
A. java
B. pascal
C. c
D. cobol
Answer: A
Download more at McqMate.com
112. SQL means
A. Strategic Querying Level
B. Structured Query Language
C. Software quality language
D. Software Quality Level
Answer: B
o m
113. The function of assembler is
.c
te
a
A. Transforming high level language to binary language
M
B. Transforming binary language to high level language
q
c
C. Transforming assembly language into machine code
M
D. Transforming high level language assembly language
Answer: C
114. Which is the extension not suitable to an ms-word file
A. .doc
B. .docx
C. .rtf
D. .jpeg
Answer: B
115. OOP stands for
A. Odd Object Ordering
B. Open Object Orientation
C. Ordered Object Orientation
D. Object Oriented Programming
Answer: D
Download more at McqMate.com
116. Which is the symbol we use as separator in directory path
specification in linux?
A. /
B. \\
D. >
Answer: A
o m
117. Which command in linux displays the contents of a file
.c
A. list
te
a
B. show
q M
C. cat
c
D. see
Answer: C
M
118. mv is a
A. unix command
B. Dos command
C. C language keyword
D. java language keyword
Answer: A
119. ICT stands for
A. Information and Communications Technology
B. Integrated Circular Technology
C. Intensive Computer Techniques
D. Interfacing Computer Theories
Answer: A
Download more at McqMate.com
120. The analytical engine which was designed in 1830’s by
A. Von Neumann
B. Charles Babbage
C. Stephen Cook
D. Edsger Dijkstra
Answer: B
o m
c
121. The term ‘order of complexity’ is related to
.
e
A. Keywords in programming language
at
B. efficiency of algorithms
q M
c
C. The processor type of a PC
M
D. object oriented databases
Answer: B
122. FTP stands for
A. Find Trackby Pont
B. File Transfer Protocol
C. Function Translate Protocol
D. Fourier Type Performance
Answer: B
123. Example for a webserver
A. Oracle Server
B. EJB Server
C. Apache HTTP Server
D. IE
Answer: C
Download more at McqMate.com
124. ROM Stands for
A. Random Only Memory
B. Row Order Memory
C. Read Only Memory
D. Ready Other Memory
Answer: C
o m
125. Google is a
.c
te
A. Webserver
a
B. search engine
q M
C. application server
c
D. Programming Language M
Answer: B
Download more at McqMate.com
Take Quick Mock/Practice test on this topic HERE
For Discussion / Reporting / Correction of any MCQ please visit discussion page by clicking on
'answer' of respective MCQ.
o m
.c
te
a
q M
c
M
Download more at McqMate.com