Gen Math - Module1
Gen Math - Module1
Module Overview:
This module contains the basic concepts of functions, involving piecewise, rational, exponential
and logarithmic function in order to create its representation from real-life situations which are evident in
our daily routines. It will give ideas to the learners that our actions and decisions has a relation with
mathematics.
It also contains the basic concepts of rational function, equation ad inequality. The learners will
learn how to solve problems involving rational function, equation and inequality which they might apply
in real-life situations.
Module Outline:
Piecewise Function
Rational Function
Exponential Function
Logarithmic Function
1
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
Performance Standard:
The learner demonstrates understanding of key concepts of functions and rational functions.
BUDGET OF WORK
MOST
WEEK LESSON TITLE LESSON LEARNING
ESSENTIAL
NUMBER ASSESSMENT
TOPICS
Solving Real-Life
Rational Functions,
Problems Assessment
2 Equations and 2
involving 1.2
Inequalities
Functions
Solving Real-Life
Problems One-to-One and Inverse Assessment
3 3
involving Functions 1.3
Functions
Solving Real-Life
Exponential Function,
Problems Assessment
4 Equation, and 4
involving 1.4
Inequalities
Functions
2
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
Specific Objectives:
Definition of Function
Function is a relation where each element in the domain is related to only one value in the
range by some rule
Piecewise Function is a type of function that are defined by multiple sub-functions, and each
sub-function applying to a certain interval of the main function’s domain.
p(x)
Rational Function is a function of the form f ( x )= where p ( x ) and q ( x ) are polynomial
q(x)
functions, and q ( x ) is not the zero function (q ( x ) ≢0 ). The domain of f ( x ) is all values of x
where q ( x ) ≠ 0.
An Exponential Function with base b is a function of the form f ( x )=b x ∨ y=b x where
b> 0 , b≠ 1.
Logarithmic Function is a function of the form f ( x )=log b x , b>0 ,b ≠ 1.
Function can often be used to model real situations. Identifying an appropriate functional model
will lead to a better understanding of various phenomena.
Example 1. Give a function C that can represent the cost of buying x meals, if one meal costs
₱ 40.
Solution. Since each meal cost ₱ 40, then the function is C ( x )=40 x.
Example 2. One hundred meters of fencing is available to enclose rectangular area next to a
river. Give a function A that can represent the area that can be enclosed, in terms of x .
3
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
Solution. The area of a rectangular enclosure is a=xy . We will write this as a function of x .
100−x
Since only 100 m of fencing is available, then x +2 y =100 or y= =50−0.5 x . Thus,
2
A ( x )=x (50−0.5 x ) or A ( x )=50 x−0.5 x .
Piecewise Function
Some situations can only be described by only one formula, depending on the value of the
independent variable.
Example 3. A user is charged ₱300 monthly for a particular mobile plan, which includes 100
free text messages. Messages in excess of 100 are charged ₱1 each. Represent the amount a
consumer pays each month as a function of the number of messages m sent in a month.
Solution. Let t ( m ) represent the amount paid by the consumer pays each month. It can be
expressed by the piecewise function
{
t ( m ) = 300 if 0< m≤ 100
300+ mif m>100
Example 4. A jeepney costs ₱8.00 for the first 4 kilometers, and each additional integer
kilometer adds ₱1.50 to the fare. Use a piecewise function to represent the jeepney fare F in
terms of the distance d in kilometers.
Solution. The input value is distance and the output value are the cost of the jeepney fare. If
F (d) represents the fare as a function of distance, the function can be represented as follows:
f ( d )=
{8+1.5
8 if 0< d ≤ 4
( d ) if d> 4
Rational Function
d
Average speed (or velocity can be computed by the formula s= . Consider a 100-meter track
t
used for foot races. The speed of a runner can be computed by taking the time it will take him to run the
100
track applying it to the formula s= , since the distance is fixed at 100 meters.
t
4
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
Example 5. Represent the speed of a runner as a function of the time it takes to run 100 meters
in the track.
Solution. Since the speed of a runner depends on the time it takes the runner to run 100
meters, we can represent speed as a function of time.
Let x represent the time it takes the runner to run 100 meters. Then the speed that can represented as
a function s ( x ) as follows:
100
s ( x )=
x
d
Observe that it is similar in structure to the formula s= relating speed, distance and time.
t
Example 6. Continuing the scenario above, construct a table of values for the speed of a runner
against different run times.
Solution. A table of values can help us determine the behavior of a function as the variable x
changes.
Let x be the run time and s(x ) be the speed of the runner in meters per second, were
100
s ( x )= . The table of values for run times from 10 to 20 seconds is as follows:
x
x 10 12 14 16 18 20
s( x ) 10 8.33 7.14 6.25 5.56 5
From the table, we can observe that the speed decreases with time.
Logarithmic Function
5
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
2 E
R= log 4.40
3 10
where E (in joules) is the energy release by the earthquake (the quantity 104.40 is
The formula indicates that the magnitude of an earthquake is based on the logarithm of the ratio
between the energy it releases and the energy released by the reference earthquake.
b. How much more energy does this earthquake released than that by the reference
earthquake?
Solution:
12
2 10 2 7.6
(a.) Since E=1012, then R= log = log 10 .
3 10
4.40
3
Since the definition log 107.6 =7.6is the exponent by which 10 must be
2
Thus, R= ( 7.6 ) ≈5.1 .
3
12
10 7.6
(b.) This earthquake releases 4.40
=10 ≈ 39810717 times more enery than by the reference
10
earthquake.
1. A videoke machine can be rented for ₱1,000 for three days, but for the fourth day onwards, an
additional cost of ₱400 per day is added. Represent the cost of renting a videoke machine as a
piecewise function of the number of days it is rented.
2. The fee for hiring a guide to explore a cave is ₱700. A guide can only take care of a maximum of 4
persons, and additional guised can be hired as needed. Represent the cost of hiring guides as a
function of the number of tourists who wish to explore the cave.
3. The cost of hiring a catering service in to serve food for a party is ₱150 per head for 20 persons or
less, ₱130 per head for 21 to 50 persons, and ₱110 per head for 51 to 100 persons. For 100 or more
persons, the cost is at ₱100 per head. Represent the total cost as a function of the number of
attendees of the party.
Assessment 1.1
1) Represent the following problems as a rational function by completing the table of values.
a) An object is to travel a distance of 10 meters. Express velocity v as a function v (t) of travel time
10
t , in seconds. (Use the function v ( t )= )
t
5t
b) Suppose that c ( t ) = 2 (in mg/mL) represents the consentration of a drug in a patient’s
t +1
bloodstream t hours after the drug were administered. Provide c (t ) given that t=0 , 1 ,2 , 5 ,1
(2) Represent the following exponential and logarithmic function by completing the table of values.
Show your solutions.
7
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
Specific Objectives:
Definition
Expression Reason
2 Rational expression because it is a ratio of two
x +3 x +2
x+4 polynomials.
8
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
1 1
The expression is equal to , so it is a
x +2 ( x+2 )( x−2 )
x−2 rational expression
Definition:
polynomials, and q ( x) is
not the zero function.
x 2+ 2 x +3 or
f ( x )=
2 3 1 5 2 x +1
Example − = ≤
x 2x 5 x−3 x x 2+ 2 x +3
y=
x +1
9
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
5
x=
2
x 1 8
Example 2: Solve for x : − = 2
x+2 x−2 x −4
Solution: Factor each denominator of the rational expression
x 1 8
− =
x+2 x−2 ( x+2 )( x−2 )
Multiply the LCD to both sides of the equation to remove the denominators.
[ ( x+ 2 )( x−2 ) ] ( x +2x )−[ ( x+2 )( x−2) ] ( x 1+2 )=[ ( x +2) ( x−2) ] ( ( x+2 8)( x−2) )
( x−2 ) ( x )−( x +2 )=8
2
x −2 x−x−2=8
2
x −3 x−2−8=0
x 2−3 x−10=0
Upon reaching this step, we can use strategies for solving polynomial equation.
2
x −3 x−10=0→ ( x +2 ) ( x −5 )
x +2=0 or x−5=0
x=−2 or x=5
Since x=−2 makes the originsl equation undefined, x=5 is the only solution.
Example 3. Jens walks 5 kilometers from his house to Quiapo to buy a new bike which he uses
to return home. He averaged 10 kilometers faster on his bike than on foot. If his total trip took 1
d
hour and 20 minutes, what is his walking speed in kph? Use the formula v= .
t
d d
Solution. Using the formula v= , we derive the formula for the time t= . Let v be Jen’s
t v
5
walking speed. Then v+10 is his speed on his new bike. Jen’s walking time is and his biking
t
5
time is + 10.
v
5 5 4
The equation now becomes + =
v v+ 10 3
Multiply both sides of the equation by the LCD and solve the resulting equation.
10
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
2
15 v +150+15 v=4 v +40 v
2
30 v +150=4 v +40 v
2
4 v +40 v−30 v −150=0
2
4 v +10 v−150=0
( 2 v +15 ) ( v −5 )=0
−15
v= ∨v=5
2
−15
Rejecting the value v= , we conclude that Jen’s walking speed is 5 kph.
2
11
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
i. Locate the x values for which the rational expression is zero or undefined (factoring the
numerator and denominator is a useful strategy).
ii. Mark the numbers found in (i) on a number line. Use a shaded circle to indicate that
the value is included in the solution set, and a hollow circle to indicate that the value is
excluded. These numbers partition the number line into intervals.
iii. Select a test point within the interior of each interval in (ii). The sign of the rational
expression at this test point is also the sign of the rational expression at each interior point in the
aforementioned interval.
iv. Summarize the intervals containing the solutions.
2x
Example 1. Solve the inequality ≥1.
x+1
Solution. (a) Rewrite the inequality as a single rational expression.
2x
−1 ≥ 0
x+1
2 x− ( x +1 )
≥0
x +1
2 x−x−1
≥0
x+1
x−1
≥0
x+ 1
(b) The rational expression will be zero for x=1 and undefined for x=−1. The x=1 is
include while x=−1 is not. Mark these on the number line. Use a shaded circle for x=1(a
solution) and an unshaded circle foe x=−1 (not a solution).
12
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
(c) Construct a table of signs to determine the sign of the function in each interval
determined by the values above.
(d) Since we are looking for the intervals where the rational expression is positive or
zero, we determine the solution to be the set {x ∈ R∨x←1∨x ≥ 1}.
3 1
Example 2. Solve the inequality < .
x−2 x
Solution. (a) Rewrite the inequality with zero on one side.
3 1
− <0
x−2 x
3 x −( x−2 )
<0
x ( x−2 )
2 x+ 2
<0
x ( x−2 )
2 ( x+ 1 )
<0
x ( x−2 )
(b) The rational expression will be zero for x=– 1 and undefined for 0∧2.
(c) Construct a table of signs to determine the sign of the function in each interval
determined by −1 , 0 ,∧2.
(d) Summarize the intervals satisfying the inequality. The solution set of the
inequality is the set {x ∈ R∨x← 1∨0< x <2.
5x
Example 3. Solve for x : < 4.
x−1
Solution.
(a) Rewrite the equation with zero on one side
5x
−4 <0
x−1
5x
−¿
x−1
5 x−4 x +4
<0
x−1
x +4
<0
x−1
(b) The rational expression will be zero for x=−4 and undefined for x=1. Plot the points
on a number line and use hollow circles since these values are not part of the solution
set.
14
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
(c) Construct a table of signs to determine the sign of the function in each interval
determined by the values above.
(d) We are looking for the intervals where the function will be negative. The solution set
is given by x ∈ R∨−4< x <1
15 5
1. 9. 6 x− ≥0
√ x−1 x+ 3
x+1
10. <1
2. 5 x 4 6 x7 +1
2x
5
5−x 3 11.
3. x
x
3 x −2 5
4. y=5 x 3−2 x+ 1 12. =
2 x
8 x 2
5. −8= x −2 x+5
x 2 x−1 13. y=
x−1
6. √ x−2=4
4 x−3 x−2
14. −
2 x+ 7 2 x−7
x−1 3
7. =x
x+ 1 8 3x
15. =
x−2 5
7 x −4 √ x +1
3
8. y=
x 2 +3
15
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
2 x √3 12 =5
16. f ( x )= − −15 19.
3x 2x x−4
2 x−1 4 x−15
17. >5 20. y=
x 3
5 x−1
18. <21
x−4
Assessment 1.2
Direction: Find the solutions for each rational equation below. Show your solutions.
2
x −10 −14−5 x
=
x−1 x−1
x2 −4 x 14−9 x
1. =
x−2 x−2
3 2
2. =
x+1 x−3
2x 5
3. + =2
x+1 2 x
x−1
4. . >0
x+3
1
5. ¿
x−3
Performance Check:
1. You have 6 liters of a pineapple juice blend that has 50% pure pineapple juice. How many liters of
pure pineapple juice needs to be added to make a juice blend that is 75% pineapple juice?
16
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
2. Two ships traveling from Dumaguete to Cagayan de Oro differ in average speed by 10 kph. The
slower ship takes 3 hours longer to travel a 240-kilometer route than for the faster ship to travel a
200-kilometer route. Find the speed of the slower ship.
Specific Objectives:
At the end of the lesson, I will have been able to:
a. illustrate one-to-one function;
b. determine the inverse of a one-to-one function; and
c. solve problems involving inverse functions.
Definition: The function is one-to-one if for any x 1 , x 2 in the domain of f , then f (x 1)≠ f (x 2).
That is, the same y -value is never paired with two different x -values.
Definition: Let f be a one-to-one function with domain A and range B. Then the inverse of f ,
denoted by f – 1, is a function with domain B and range A defined by f −1 ( y )=x if and only if
f ( x )= y for any y in B.
A function has an inverse if and only if it is one-to-one.
To find the inverse of a one-to-one function:
(a) Write the function in the form y=f ( x ).
(b) Interchange the x and y variables.
(c) Solve for y in terms of x .
17
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
y=3 x +1
(b) Interchange the x and y variables:
x=3 y +1
(c) Solve for y in terms of x .
x=3 y +1
x−1=3 y
x−10 3 y
=
3 3
x−1 x−1
= y → y=
3 3
−1 x−1
Therefore, the inverse of f ( x )=3 x +1 is f ( x )= .
3
2 x+1
Example 3. Find the inverse of the function f ( x )=
3 x−4
Solution:
2 x +1
y=
3 x−4
2 y +1
x=
3 y−4
x (3 y −4 )=2 y +1
3 xy−4 x=2 y+ 1
3 xy−2 y=4 x+ 1
(Place all terms with y on one side and those without y on the other side)
y ( 3 x −2 )=4 x+1
18
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
4 x +1
y=
3 x−2
−1 4 x+1
Therefore, f ( x )=
3 x−2
Direction: Give 5 graphs of a one-to-one function and 5 graphs of not a one-to-one function.
Assessment 1.3
Direction: Find the inverse of the following one-to-one functions. Show your solutions.
1
1. f ( x )= x +4
2
2. f ( x )= ( x +3 )3
3
3. f ( x )=
x−4
x +3
f ( x )=
x−3
Specific Objectives:
19
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
2 x−x 2 1 f ( x )= (1.8 )x or
Example 7 = 2x
5 −5
x +1
≤0
343 y= (1.8 )
x
Since both sides have the same base, get the exponents and solve for x .
2 ( x−1 )=2 ( 2 )
2 x−2=4
2 x=4 +2
2 x=6
x=3
20
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
Since both sides have the same base, get the exponents and solve for x .
3 ( x−1 )=2 ( x +3 )
3 x−3=2 x +6
3 x−2 x=6+3
x=9
2
Example 3. Solve the equation 9 x =3 x+3
Solution: Both 9 and 3 can be written using 3 as the base.
2
x
( 32 ) =3 x+3
2
32 x =3x +3
2
2 x =x+3
2
2 x −x−3=0
( 2 x−3 ) ( x+1 ) =0
2 x−3=0 or x +1=0
2 x=3 or x=−1
3
x= or x=−1
2
3 x < 32 (x−2 )
21
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
( ) ( ).
x+5 3x
1 1
Example 2. Solve the inequality ≥
10 100
Solution: Since
1
= ( )
1 2
100 10
, then we write both sides of the inequality with
1
10
as the base.
( ) ( )
x+5 3x
1 1
≥
10 100
( 101 ) ≥ ( 101 )
x+5 3x
( 101 ) ≥ ( 101 )
x+5 6x
5 ≤ 6 x −x
5 ≤5 x
1≤x
Activity 1.4
Direction: Determine whether the given is an exponential function, an exponential equation, an
exponential inequality, or none of these.
()
x
1 5. 7<14 x +3
2. 2 ≥
2
6. y=0.5x
3. 7 4 x = y
22
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
2
7. 49 x =7 2 14. 4 4 x−7 >e x −8
8. 3< 9x 15. 24 x ≤ 4
9. 3 ( 15 x ) =45 2
16. ( 6 6 x )
Assessment 1.4
Direction: Solve for x . Show your solutions.
1. 169 x =13x
2. 7 x =49
()
x+1
3 9
3. =
5 25
4. 4 3 x +2< 64
( )
x+1
49 7
5. ≥
81 9
x+1 1
6. 4 =
64
23
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
24
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
3. The cost of hiring a catering service in to serve food for a party is ₱150 per head for 20 persons or
less, ₱130 per head for 21 to 50 persons, and ₱110 per head for 51 to 100 persons. For 100 or more
persons, the cost is at ₱100 per head. Represent the total cost as a function of the number of
attendees of the party.
__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
Assessment 1.1
2) Represent the following problems as a rational function by completing the table of values.
a) An object is to travel a distance of 10 meters. Express velocity v as a function v (t) of travel time
10
t , in seconds. (Use the function v ( t )= )
t
25
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
t (seconds) 1 2 4 5 10
v (t)
5t
b) Suppose that c ( t ) = 2 (in mg/mL) represents the consentration of a drug in a patient’s
t +1
bloodstream t hours after the drug were administered. Provide c (t ) given that t=0 , 1 ,2 , 5 ,1
t 0 1 2 5 10
c (t )
(2) Represent the following exponential and logarithmic function by completing the table of values.
Show your solutions.
x f ( x)
-4
-1
0
3
d) 5 Given the logarithmic function
g ( x )=log x 2
x f ( x)
-4
-1
0
3
5
26
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
15 3 x −2 5
_____1. _____12. =
√ x−1 2 x
5
_____11.
x _____19.
√3 12 =5
x−4
4 x−15
_____20. y=
3
27
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
Assessment 1.2
Direction: Find the solutions for each rational equation below. Show your solutions.
3 2 2x 5
1. = 2. + =2
x+1 x−3 x+1 2 x
x−1 1 1
3. >0 4. <
x+3 x x−3
2 2
x −10 −14−5 x x −4 x 14−9 x
5. = 6. =
x−1 x−1 x−2 x−2
28
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
Direction: Give 5 graphs of a one-to-one function and 5 graphs of not a one-to-one function.
1. 6.
2. 7.
3. 8.
4. 9.
5. 10.
29
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
Assessment 1.3
Direction: Find the inverse of the following one-to-one functions. Show your solutions.
1
1. f ( x )= x +4
2
3
3. f ( x )=
x−4
2. f ( x )= ( x +3 )3
30
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
x +3
f ( x )=
x−3
Activity 1.4
Direction: Determine whether the given expression is an exponential function, an exponential
equation, an exponential inequality, or none of these. Write your answer on the space provided.
()
1
x
_______________12. f ( x )=3 x−5
_______________2. 2 ≥
2 _______________13. 3 x−1<1
_______________3. 7 4 x = y _______________14. 4 4 x−7 >e x −8
2
Assessment 1.4
Direction: Solve for x . Show your solutions.
31
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
1. 169 x =13x
2. 7 x =49
()
x+1
3 9
3. =
5 25
4. 4 3 x +2< 64
32
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
( )
x+1
49 7
5. ≥
81 9
x+1 1
6. 4 =
64
Performance Check:
Criteria 5 3 1
Has written and encircled the Has written the correct Has written the wrong
Answer
correct answer without erasures. answer with erasures in it. answer
Solution Has a neat, complete and Has a lessen solution No solution at all.
33
i-Link College of Science and Technology, Inc General Mathematics
correct solution.
1. You have 6 liters of a pineapple juice blend that has 50% pure pineapple juice. How many liters of
pure pineapple juice needs to be added to make a juice blend that is 75% pineapple juice?
2. Two ships traveling from Dumaguete to Cagayan de Oro differ in average speed by 10 kph. The
slower ship takes 3 hours longer to travel a 240-kilometer route than for the faster ship to travel a
200-kilometer route. Find the speed of the slower ship.
34