NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Introduction to
Internet of Things
Assignment-Week 2
TYPE OF QUESTION: MCQ/MSQ
Number of questions: 15 Total marks: 15 X 1= 15
QUESTION 1:
The full form of MQTT is
a. Message Queue Telemetry Transport
b. Message Query Telemetry Transport
c. Message Queue Telemedicine Transport
d. None of these
Correct Answer: a. Message Queue Telemetry Transport
Detailed Solution: The full form of MQTT is Message Queue Telemetry Transport.
See lecture 6 (Basics of IoT Networking – Part II) @ 01:51
QUESTION 2:
In MQTT, a ________________ controls the publish-subscribe messaging pattern.
a. Publishers
b. Message Broker
c. Subscribers
d. All of these
Correct Answer: b. Message Broker
Detailed Solution: In MQTT, a message broker controls the publish-subscribe messaging
pattern..
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
See lecture 6 (Basics of IoT Networking – Part II) @ 03:33
QUESTION 3:
Which of the following is NOT a component of MQTT?
a. Publishers
b. Users
c. Brokers
d. None of these
Correct Answer: b. Users
Detailed Solution: The three components of MQTT are –
a) Publishers
b) Subscribers
c) Brokers
See lecture 6 (Basics of IoT Networking – Part II) @ 04:50
QUESTION 4:
______________ is an extension of MQTT which uses lightweight attribute based
encryption. It has ___________ main stages.
a. SMQTT, three
b. BMQTT, three
c. SMQTT, four
d. None of these
Correct Answer: c. SMQTT, four
Detailed Solution: SMQTT is an extension of MQTT which uses lightweight attribute
based encryption. It has four main stages.
See lecture 6 (Basics of IoT Networking – Part II) @ 13:45
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 5:
Which of the following is based on Request-Response model between end-points.
a. MQTT
b. CoAP
c. Both (a) and (b)
d. Neither (a) nor (b)
Correct Answer: b. CoAP
Detailed Solution: CoAP is based on Request-Response model between end-points.
See lecture 7 (Basics of IoT Networking – Part III) @ 00:31
QUESTION 6:
The two sub-layers of CoAP are -
a. Messaging and Holding
b. Messaging and Backoff
c. Messaging and Teardown
d. Messaging and Request/response
Correct Answer: d. Messaging and Request/response
Detailed Solution: CoAP has two sub-layers which are –
a) Messaging
b) Request/response
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
See lecture 7 (Basics of IoT Networking – Part III) @ 04:44
QUESTION 7:
Which of the following is used for real-time exchange of structured data?
a. MQTT
b. SMQTT
c. XMPP
d. CoAP
Correct Answer: c. XMPP
Detailed Solution: XMPP is used for real-time exchange of structured data.
See lecture 7 (Basics of IoT Networking – Part III) @ 11:28
QUESTION 8:
XMPP uses the ________________ architecture.
a. Publish-subscribe
b. Client-server
c. Both (a) and (b)
d. Neither (a) nor (b)
Correct Answer: b. Client-server
Detailed Solution: XMPP uses the client-server architecture.
See lecture 7 (Basics of IoT Networking – Part III) @ 12:03
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 9:
With respect to AMQP, which of the following message delivery guarantees allow for
each message to be delivered certainly as well as to be delivered multiple times.
a. At-least-once
b. At-most-once
c. Exactly-once
d. Both (a) and (b)
Correct Answer: a. At-least-once
Detailed Solution: The message delivery guarantees of AMQP are –
At-most-once – each message is delivered once or never.
At-least-once – each message is certain to be delivered, but may do so multiple
times.
Exactly-once – message will always certainly arrive and do so only once.
See lecture 8 (Basics of IoT Networking – Part IV) @ 05:35
QUESTION 10:
Which of the following is/are NOT an AMQP frame type?
a. Open
b. Close
c. End
d. None of these
Correct Answer: d. None of these
Detailed Solution: Open, close, and end are valid frame types of the AMQP protocol.
See lecture 8 (Basics of IoT Networking – Part IV) @ 06:34
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 11:
Which of the following is/are NOT the function/functions of the Bindings component of
the AMQP protocol?
a. Receives messages and routes them to queues
b. Separate queues for separate business process
c. Consumer receive messages from queues
d. All of these
Correct Answer: d. All of these
Detailed Solution: The Bindings component of the AMQP protocol manages the rules for
distributing messages (who can access what messages, destination of the message)
See lecture 8 (Basics of IoT Networking – Part IV) @ 08:05
QUESTION 12:
Which of the following is/are NOT exchange types in AMQP?
a. Direct
b. Indirect
c. Fan-out
d. Topic
Correct Answer: b. Indirect
Detailed Solution: The AMQP exchange types are –
a) Direct
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
b) Fan-out
c) Topic
d) Header
See lecture 8 (Basics of IoT Networking – Part IV) @ 08:56
QUESTION 13:
State whether the following statement is True or False.
Statement: The IEEE 802.15.4 is a well-known standard for low data-rate Wireless
Personal Area Network (WPAN).
a. True
b. False
Correct Answer: a. True
Detailed Solution: The IEEE 802.15.4 is a well-known standard for low data-rate Wireless
Personal Area Network (WPAN).
See lecture 9 (Connectivity Technologies – Part-I) @ 02:57
QUESTION 14:
The networking topologies supported in the IEEE 802.15.4 are -
a. Only Star
b. Star and Mesh
c. Only Mesh
d. None of these
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Correct Answer: b. Star and Mesh
Detailed Solution: The networking topologies defined in IEEE 802.15.4 are star and mesh.
See lecture 9 (Connectivity Technologies – Part-I) @ 08:56
QUESTION 15:
State whether the following statement is True or False.
Statement: Periodic transmission of beacon messages does not occur in beacon enabled
networks (IEEE 802.15.4).
a. False
b. True
Correct Answer: a. False
Detailed Solution: Periodic transmission of beacon messages occur in beacon enabled
networks (IEEE 802.15.4).
See lecture 9 (Connectivity Technologies – Part-I) @ 13:21
************END***********