NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Google Cloud Computing Foundations
(Jul-Oct 2023)
Assignment- Week 7
TYPE OF QUESTION: MCQ/MSQ
Number of questions: 10 Total mark: 10 X 1 = 10
QUESTION 1:
Which of the following can be used for declaring the deployment configurations in GCP?
a) XML
b) YML
c) XAL
d) YAML
Correct Answer: (d)
Detailed Solution: YAML is a human-readable data serialization language that is often used for
writing configuration files
QUESTION 2:
Which of the following metrics is available in GCP to monitor the health of various services,
applications and infrastructures?
a) Uptime
b) Error log
c) Debug messages
d) Latency
Correct Answer: (a) and (d)
Detailed Solution: Although the monitoring facility provides all of the above, only metrics and
latency are metrics with quantifiable values.
QUESTION 3:
Statement I: Cloud Dataflow processes big data with Hadoop or Spark
Statement II: Cloud Dataproc analyzes streaming data in real-time
Choose the correct option:
a) Only Statement I is true
b) Only Statement II is true
1
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
c) Both Statement I and II is true
d) None of the statements are true
Correct Answer: (d)
Detailed Solution: Cloud Dataproc processes big data with Hadoop or Spark whereas Cloud
Dataflow analyzes streaming data in real-time.
QUESTION 4:
Cloud Dataproc can help in:
a) distributed sorting
b) error log processing
c) distributed machine learning
d) none of the above
Correct Answer: (a), (b), and (c)
Detailed Solution: Cloud Dataproc can be used for any kind of distributed computing.
QUESTION 5:
Which of the following is NOT a feature of Stackdriver?
a) Monitoring
b) Logging
c) Error reporting
d) Tracing
Correct Answer: (c)
Detailed Solution: Error reporting. Stackdriver provides monitoring, logging, and tracing, but not
error reporting.
QUESTION 6:
Which big data managed service is used to analyze streaming data in real time?
a) Cloud Dataproc
b) Cloud Dataflow
c) BigQuery
d) None of the above
Correct Answer: (b)
Detailed Solution: Cloud Dataflow is a fully managed service for executing Apache Beam
pipelines within the Google Cloud Platform ecosystem. It can be used to process both batch and
streaming data, and it supports a variety of programming languages, including Python, Java, and
2
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Go.
QUESTION 7:
Which python command line tool can be used to access cloud storage?
a) Click
b) gsutil
c) docopt
d) fire
Correct Answer: (b)
Detailed Solution: gsutil is a command-line tool that allows you to access Google Cloud Storage
from the command line. Fire is a Google library for writing command-line apps. Docopt is a
command-line application parser, sort of like Markdown for your command-line apps.
QUESTION 8:
Which of the following is NOT a characteristic of a data warehouse?
a) It is a collection of data from different sources.
b) It is stored in a way that makes it easy to analyze.
c) It is designed to store historical data.
d) It is updated in real time.
Correct Answer: (d)
Detailed Solution: It is updated in real time. A data warehouse is typically updated on a regular
basis, but it is not updated in real time.
QUESTION 9:
Stackdriver is a ____________ provided by Google Cloud Platform for monitoring, logging, and
____________ of applications and infrastructure.
a) programming language, debugging
b) cloud service, management
c) database, scaling
d) virtual machine, deployment
Correct Answer: (b)
Detailed Solution: Stackdriver is a cloud service provided by Google Cloud Platform (GCP) for
monitoring, logging, and management of applications and infrastructure. It offers tools and features
for collecting and analyzing metrics, monitoring logs, setting up alerting policies and creating
dashboards for visualizing the health and performance of GCP resources. Stackdriver helps users
gain insights into their applications and infrastructure, enabling effective management and
troubleshooting.
3
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 10:
Which cloud service provides a fully managed big data processing and analytics platform?
a) Cloud Storage
b) Cloud Spanner
c) BigQuery
d) Cloud Pub/Sub
Correct Answer: (c)
Detailed Solution: BigQuery is a fully managed big data processing and analytics platform provided
by Google Cloud. It allows you to analyze large datasets using SQL queries and provides high-
performance querying capabilities.