Technical Questions upto Data types in C:
1. What will be the output of the following.
#include<stdio.h>
void main()
{
char ch=’a’;
printf(“\n value of ch is %d”,ch);
}
Answer:
a.97 b.97.000000 c.a d.error
2. What is the maximum range of int data type in 32 bit compilers?
Answer:
a. 32767 b.32768 c. 2147483647 d.2147483648
3. What is the output of the following program
#include<stdio.h>
Void main()
{
float x=345.34;
float y=23.12;
printf(“\n modulus of the x and y are %f”,x%y);
}
Answer:
a.322.22 b.322 c. 322.220000 d.error
4. What is the output of the following code.
#include<stdio.h>
void main()
{
char name[15];
int rollnum;
rollnum=10001;
name=”Sumanth”;
printf(“ %d %s”,rollnum,name);
}
Answers:
a. 10001 Sumanth b.10001 c.error d.Sumanth
5. Look into the following code.
#include<stdio.h>
void main()
{
int x;
printf(“\n input a character “);
x=getchar();
printf(“\n %d”,x);
}
If the input character is ‘b’, what will be the output?
Answers:
a. b b.97 c.98 d.66
6. What will be the output of the following code.
#include<stdio.h>
void main()
{
int x,y,z,res;
x=10; y=20; z=30;
res=x,y,z;
printf(“\n value of res is %d”,res);
}
Answers:
a.10 b.20 c.30 d.error
7. What will be the output of the following code.
#include<stdio.h>
void main()
{
int x,y,z;
x,y,z=10,20,30;
printf(“\n %d %d %d”,x,y,z);
}
Answers:
a. 10 20 30 b.10 10 10 c. error d.unknown values
8. What will be the output of the following.
#include<stdio.h>
void main()
{
int x,y;
x=5; y=10;
y=x++;
printf(“\n %d %d”,x,y);
}
Answers:
a. 5 10 b. 5 6 c. 6 5 d. 6 6
9. What will be the output of the following.
#include<stdio.h>
void main()
{
int x,y;
x=5;
x=x++ + x++;
printf(“\n %d”,x);
}
Answers:
a. 11 b. 7 c. 12 d. 13
10. What will be the output of the following.
#include<stdio.h>
void main()
{
int x,y;
x=5;
x=++x + ++x;
printf(“\n %d”,x);
}
Answers:
b. 13 b. 12 c. 14 d. 7
11. What will be the output of the following.
#include<stdio.h>
void main()
{
int x,y;
x=5;
x=x++ + x++ + x++;
printf(“\n %d”,x);
}
Answers:
a. 17 b. 18 c. 21 d. 7
12. Write a C program to input a float value, then print only the fractional portion of the given number;
Ex: 346.65
Output must be : 65
13. What will be the output of the following code.
#include <stdio.h>
vod main()
{
int a;
int b = 5;
a = 0 && --b;
printf("%d %d", a, b);
}
Answer:
a. 0 5 b. 0 4 c. error d. 0 0
14. What will be the output of the following
void main()
{
printf(2+”Kakateeya University ”);
}
15. What will be the output of the following
void main( )
{
int i=99,x=5;
printf((x>7)?”%d”:”%c”,i);
}
Answers:
a. compilation error b. c c. z d. 107
16. What will be the output of the following
void main()
{
Int x = 5;
x = x / x++;
printf(“\n %d”,x);
Answers:
a. 5 b. 1 c.0 d.error
17. Find the output of the following code
#include <stdio.h>
void main()
{
float x = 5;
int y=4;
printf("\n %d %f",x,y);
}
Answers:
a. 5 4.000000 b.5.000000 4 c.5.000000 4.000000 d.0 0.000000
18. What is difference between these two constants 23.15, 23.15f ?
19.
#include <stdio.h>
void main()
{
char c1='a',c2='b',c;
c=c1+c2;
if(c>'c')
printf("\n True ");
else
printf("\n False");
}
20.
#include <stdio.h>
void main()
{
signed char ch;
printf("\n %d ",ch=128);
/* output will be -128, because
equallent binary of 128 is : 1000 0000
here (msb)1 000 000 0(lsb)
-128 -> 2's complement notation
abs(-128) =128
1000 0000
0111 1111 (1's complement)
+1
------------
100 0000 */
21.
#include <stdio.h>
void main()
{
if(sizeof(int)>-1)
// result of sizeof (int) is 4, which is signed int which is comparing with unsigned int -1
printf("\n True ");
else
printf("\n False "); */
22.
#include<stdio.h>
void main()
{
float f=0.1;
if(f==0.1)
// here f is float type and 0.1 is higher degree of float i.e double
// with large precession float with 6 digits precession and double is with
10 digits of precession
printf("\n True ");
else
printf("\n False "); */
}
23.
#include<stdio.h>
{
int a,b=1,c=1;
a=sizeof(c=++b +1);
// here, sizeof operator is compile time operator which will found the
//size of c during compilation the expression will not be executed hence b remains 1
printf("\n a=%d ,b=%d, c=%d",a,b,c);
}
24.
#include<stdio.h>
void main()
{
char ch;
printf("%d",ch=255);
}
(ascii codes uses 0-128, -128, -127……-1)
25.
#include<stdio.h>
void main()
{
float f=12.50; // separate rupees and paise
int rs=(int)f;
int ps=((int)(f*100)%100);
printf("\n %d %d ",rs,ps);
}
26. What will be the binary equallent of 255(10).
a. 1001 0001 b. 1111 1111 c.1111 1110 d.0000 1111
27. 2’s Complement of 1001 1001 is :
a.0110 0111 b.0110 0110 c.0101 0101 d.0111 0111
28. The Binary addition result of 10101011 + 11000000 is
a. 01010100 b.00111111 c.0101101011 d. 00101010
29. The Binary addition result of 01010101 + 00001111 is
a.01100100 b.1111010 c.10011011 d.10101010