SRM INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
RAMAPURAM CAMPUS
COLLEGE OF ENGINEERING AND TECHNOLOGY
DEPARTMENT OF COMPUTER SCIENCE AND ENGINEERING
QUESTION BANK
Sub Code/Name 21CSC202J /OPERATING SYSTEMS
PART A (1 mark)
Q.No. MCQ Questions Marks CO BL PI
1. What is operating system? (LR1 p.no 4)
a) collection of programs that manages hardware
resources
b) System service provider to the application programs 1 1 1 1.2.2
c) link to interface the hardware and application programs
d) Link to interface the hardware only
Answer: b
2. To access the services of operating system, interface is
provided by the (LR1 p.no 12)
a. system calls
b. API 1 1 2 2.8.4
c. library
d. assembly instructions
Answer: a
3. Which one of the following is not true? (LR1 p.no 22)
a) kernel is the program that constitutes the central core of
the operating system
b) kernel is the first part of operating system to load into
memory during booting
1 1 1 4.4.3
c) kernel is made of various modules which cannot be
loaded in running operating system
d) kernel remains in the memory during the entire
computer session
Answer: c
4. Which one of the following error will be handle by the
operating system? (LR1 p.no 23)
a) power failure, connection failure in the network
b) Protocol problem 1 1 1 2.7.1
c) Memory access
d) ISA
Answer: d
5. GUI stands for (LR1 p.no 56) 1 1 1 4.4.3
(a) Graphical Used Interface
(b) Graphical User Interface
(c) Graphical User Interchange
(d) Good User Interface
Answer: b
6. A ........................ is a collection of several interconnected
computers. (LR1 p.no 37)
(a) traditional computing
(b) distributed computing 1 1 1 4.4.3
(c) mobile computing
(d) client-server computing
Answer: b
7. If a process fails, most operating system write the error
information to a (LR1 p.no 86)
a) log file
b) Another running process 1 1 2 2.1.2
c) New file
d) Batch file
Answer: a
8. OS provides service to manage the primary memory only.
(LR1 p.no 55)
a) True 1 1 1 2.1.2
b) False
Answer: b
9. Which one of the following is not a real time operating
system?
a) VxWorks
b) Windows CE 1 1 2 1.2.2
c) RTLinux
d) Palm OS
Answer: d
10. The OS X has
a) monolithic kernel
b) hybrid kernel
1 1 2 2.8.4
c) microkernel
d) monolithic kernel with modules
Answer: b
11. The systems which allows only one process execution at a
time, are called
a) uniprogramming systems
b) Uniprocessing systems 1 1 1 1.2.2
c) unit processing systems
d) unique programming systems
Answer: a
12. In operating system, a user program execute in a__ mode
(LR1 p.no 22)
a) Kernel Mode
b) System Mode 1 1 1 1.2.2
c) Server Mode
d) User Mode
Answer: d
13. A single thread of control allows the process to perform 1 1 1 1.2.2
a) only one task at a time
b) multiple tasks at a time
c) Two Task at a time
d) No Process
Answer: a
14. The objective of Multiprocessor Systems is ______ : (LR1
p.no 14)
a) Increased throughput
b) Economy of scale 1 1 1 1.2.2
c) Increased reliability
d) all the above
Answer: d
15.
The Symmetric Multiprocessor is in one of the part
of_____? (LR1 p.no 14)
a) Multiprocessor
b) PCB queue 1 1 1 2.8.4
c) Multi-Core
d) Multiprogramming
Answer: a
16. At system boot, hardware starts in ___mode? (LR1 p.no
22)
a) User Mode
b) Kernel Mode 1 1 1 2.1.2
c) Server Mode
d) Program mode
Answer: b
17. The DMA differs from the interrupt mode by __________
(LR1 p.no 13)
a) The involvement of the processor for the operation
b) The method of accessing the I/O devices 1 1 2 1.2.2
c) The amount of data transfer possible
d) The intervention of the processor.
Answer: a
18. What is the main function of the command interpreter?
(LR1 p.no 58)
a) to provide the interface between the API and application
program
1 1 2 1.6.1
b) to handle the files in the operating system
c) to get and execute the next user-specified command
d) none of the mentioned
Answer: c
19. In Unix, which system call creates the new process? (LR1 1 1 2 1.2.2
p.no 62)
a) create
b) fork
c) new
d) exit
Answer: b
20. A ___________is a collection of physically separate,
possibly heterogeneous, computer systems that are
networked to provide users with access to the various
resources that the system maintains (LR1 p.no 36)
a) Mobile computing system 1 1 1 1.6.1
b) traditional computing system
c) client-server system
d) distributed system
Answer: a
21. Message passing system allows processes to __________
(LR1 p.no 57)
a) communicate with one another without resorting to
shared data
b) communicate with one another by resorting to shared 1 1 1 1.2.2
data
c) share data
d) name the recipient or sender of the message
Answer: a
22. In ______________interface, commands and directives to
control those commands are entered into files, and those
files are executed. (LR1 p.no 56)
a) command-line interface
1 1 2 1.2.2
b) graphical user interface
c) batch interface
d) touch user interface.
Answer: c
23. _________________ interface is a window system with a
pointing device to direct I/O, choose from menus, and
make selections and a keyboard to enter text. (LR1 p.no
56)
a) command-line interface 1 1 2 3.8.2
b) graphical user interface
c) batch interface
d) touch user interface.
Answer: b
24. In __________the messages are exchanged between the
processes either directly or indirectly through a common
mailbox. (LR1 p.no 57)
a) Message passing model
1 1 2 1.2.2
b) Shared memory model
c) Message Queue
d) Indirect communication
Answer: a
25. ____________ is the activity of finding and fixing errors in 1 1 1 2.6.5
a system,both in hardware and in software. (LR1 p.no 86)
a) Booting
b) Debugging
c) Message Passing
d) Scheduling
Answer: b
26. On systems with multiple command interpreters to choose
from, the interpreters are known as _______ (LR1 p.no 66)
a) Script
b) Trap 1 1 1 1.6.1
c) Shell
d) System call
Answer: c
27. ____________ is an example of an open-source bootstrap
program for Linux systems.
a) GRUB
b) LILO 1 1 2 1.2.2
c) BIOS
d) UEFI
Answer: a
28. The system call for file management is (LR1 p.no 67)
a) get time or date, set time or date
b) read, write, reposition
1 1 1 1.2.2
c) create, delete communication connection
d) request device, release device
Answer: b
29. The __________ method structures the operating system
by removing all nonessential components from the kernel
and
implementing them as system and user-level programs.
(LR1 p.no 81)
1 1 1 4.4.3
a) message passing
b) macro kernel
c) micro kernel
d) multi threading
Answer: c
30. EPROM stands for
(a) Erasable Programmable Read-Only Memory
(b) Electronic Programmable Read-Only Memory
1 1 2 4.4.3
(c) Extended Programmable Read-Only Memory
(d) Electrical Programmable Read-Only Memory
Answer: a
31. Which of the following is a single-user operating system?
a) Windows
b) MAC
1 1 2 2.7.1
c) Ms-Dos
d) None of these
Answer: c
32. Main memory of the computer system is known to be 1 1 2 4.4.3
(LR1 p.no 10)
a) non volatile
b) reserved
c) volatile
d) Restricted
Answer: c
33. To start an I/O operation the device driver loads the
appropriate register into (LR1 p.no 12)
a) memory
b) Secondary storage 1 1 2 1.2.2
c) Arrays
d) Device Controller
Answer: d
34. Symmetric multiprocessing architecture of the computer
system uses shared (LR1 p.no 15)
a) Buses
b) memory 1 1 1 2.1.2
c) buses and processors
d) buses and memory
Answer: d
35. Secondary memory of the computer system is also called
(LR1 p.no 10)
a) non volatile
b) reserved 1 1 2 1.2.2
c) volatile
d) Restricted
Answer: a
36. The user view of the system depends upon the (LR1 p.no
04)
a) CPU
b) software 1 1 2 1.2.2
c) hardware
d) interface
Answer: d
37. Kernel mode of operating system runs when the mode bit
is (LR1 p.no 22)
a) 0
b) 1 1 1 1 1.6.1
c) x
d) i
Answer: a
38. Multi-processor systems of the computer system has
advantage of (LR1 p.no 14)
a) cost
b) reliability 1 1 1 1.2.2
c) uncertainty
d) scalability
Answer: b
39. Each node in clustered system of the computer system 1 1 2 1.6.1
monitors (LR1 p.no 14)
a) Previous node
b) current node
c) neighbour node
d) one or more nodes
Answer: d
40. A bit that selects the mode of the operating system is called
(LR1 p.no 22)
a) kernel bit
b) system bit 1 1 1 4.4.3
c) mode bit
d) user bit
Answer: c
PART B (4 marks)
Q. No. Questions Marks CO BL PI
1. Define operating system and its role. (p.no:4) [LR1] 4 1 1 2.1.2
2. Write the Objective and functions of an OS. (p.no:4) [LR1] 4 1 1 1.6.1
Discuss in detail about the memory hierarchy with 1.2.2
3. 4 1 2
diagram. (p.no:11) [LR1]
Write short notes on Open-Source Operating Systems. 1.6.1
4. 4 1 1
(p.no:43) [LR1]
Describe operating system debugging, SYSGEN and 1.2.2
5. 4 1 2
system boot. (p.no:86,91,92) [LR1]
Discuss the functionality of system boot with respect to an 1.6.1
6. 4 1 2
Operating System(p.no:92) [LR1]
Describe different data structures that are used as Kernel 4.4.3
7. 4 1 3
Data Structures in operating system. (p.no:31) [LR1]
Distinguish between the user mode and kernel mode 2.6.4
8. 4 1 3
operation in operating systems. (p.no:22) [LR1]
Give the advantages of peer-to-peer systems over client- 2.8.4
9. 4 1 3
server systems? (p.no:39) [LR1]
10. Differentiate SMP and AMP. (p.no:15) [LR1] 4 1 3 2.6.4
11. What is virtualization? (p.no:40) [LR1] 4 1 1 1.6.1
12. Summarize Operating-System Services. (PgNo:55) [LR1] 4 1 3 1.2.2
13. Analyze the types of System Calls (PgNo:66) [LR1] 4 1 2 4.4.3
Examine the types or models of inter-process 4.4.3
14. 4 1 2
communication (PgNo:72) [LR1]
State some examples of Windows and UNIX system calls? 2.7.1
15. 4 1 2
(PgNo:68) [LR1]
Discuss the Categories of System Programs/system 4.4.3
16. 4 1 2
utilities (PgNo:74) [LR1]
17. Define Microkernels? (PgNo: 81) [LR1] 4 1 1 1.2.2
PART C (12 marks)
Q. No. Questions Marks CO BL PI
Explain the structure of a computer system organization 2.1.2
1. 12 1 2
including its operation and storage structure. (LR1 p.no 7)
Categorize the computer system based on the number of 4.4.3
2. 12 1 3
general-purpose processors used. (LR1 p.no 13)
Discuss the modes of operation supported by operating 4.4.3
3. 12 1 2
system. (LR1 p.no 21)
Elaborate how storage management is handled by the 2.8.4
4. 12 1 2
operating system. (LR1 p.no 26)
Examine any four Kernel Data Structures used extensively 1.6.1
5. 12 1 2
in operating systems. (LR1 p.no 31)
Interpret the following concepts. (LR1 p.no 37)
4
● Distributed computing 3.8.2
6. 4 1 3
● Peer-to-Peer computing
4
● Cloud computing
Elaborate about Operating System Debugging. (LR1 p.no 1.6.1
7. 12 1 3
86)
Discuss about user and operating system interface. (LR1 2.6.5
8. 12 1 2
p.no. 58)
9. Discuss the types of System Calls (LR1 p.no 62) 12 1 2 4.4.3
Explain the different architecture of Operating system
starting from simple, Monolithic, layered, micro kernels, 1.2.2
10. 12 1 2
Loadable kernel module and hybrid structure with suitable
examples. (LR1 p.no 78)
Explain the Operating-System Services with its
diagrammatic view and state why additional services such 6 1.2.2
11. 1 2
as Resource allocation, Accounting and Protection, security 6
is essential. (LR1 p.no 55)