NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Digital Image Processing
Assignment- Week 11
TYPE OF QUESTION: MCQ/MSQ
Number of questions: 10 Total mark: 10 X 1 = 10
______________________________________________________________________________
QUESTION 1:
If Red, Green, and Blue have values 0, 150 and 150 respectively then its corresponding values in
HSI are
a. H = π , S = 0 and I = 100
b. H = 0 , S = 1 and I = 100
c. H = π , S = 1 and I = 100
d. H = π , S = 0.5 and I = 100
Correct Answer: c.
Detailed Solution:
Using the transformation formula of RGB to HSI model.
θ if B ≤ G ( R − G ) + ( R − B)
H = , where θ = cos −1 ,
360 − θ if B > G 2 ( R − G ) 2 + ( R − B)(G − B)
(0 − 150) + (0 − 150)
θ = cos −1 = π; H = π
2 (0 − 150) 2 + (0 − 150)(150 − 150)
3
S = 1− [min( R, G, B)] = 1 − 0 = 1
R+G+ B 300
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
R + G + B 0 + 150 + 150
I= = = 100
3 3
Hence option c is correct.
____________________________________________________________________________
QUESTION 2:
Where do we find the spectrum colors in chromaticity diagram?
a. Inside
b. Outside
c. On boundaries
d. All of the above
Correct Answer: c.
Detailed Solution:
Following chromaticity diagram, spectrum colors are present at boundaries because these are pure
colors.
Hence option c is correct.
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
______________________________________________________________________________
QUESTION 3:
Match the range of parameters of HSI model?
I. Hue (i) 0 - 2π
II. Saturation (ii) 0 – 255
III. Intensity (iii) 0 – 1
a) I.- (ii), II- (i), III.- (iii)
b) I.- (i), II- (iii), III.- (ii)
c) I.- (iii), II- (i), III.- (ii)
d) None of these
Correct Answer: b.
Detailed Solution:
Hue is angle measured from the red color axis in anticlockwise direction, in the color hexagon and
it lies in the range 0 to 2π. Intensity ranges from 0 to 255 and saturation can be 0 to 1 or 1 to 255
depending on the normalization.
Hence option b is correct.
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
______________________________________________________________________________
QUESTION 4:
Which of the following color models is suitable from perception point of view?
a) RGB
b) CMYK
c) HSI
d) All of the above mentioned.
Correct Answer: c.
Detailed Solution:
HSI is suitable color space from perception point of view.
Hence option c is correct.
______________________________________________________________________________
QUESTION 5:
Range of saturation in HSI model is _________________
a. 0 – 255
b. 0 – 2π
c. 0–π
d. 0-1
Correct Answer: d.
Detailed Solution:
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Using the RGB to HSI color conversion relation, for saturation we have
3
S = 1− [min( R, G, B)],
R+G+ B
It is maximum when at least one R, G and B is zero, then S=1.
It is minimum when R, G and B, all are equal to 255, then S=0.
Hence option d is correct.
______________________________________________________________________________
QUESTION 6:
If Red, Green, and Blue have values 100, 50 and 100 respectively then its corresponding
normalized values in CMY are
a. C = 0.4, M = 0.5 and Y = 0.5
b. C = 0.6, M = 0.8 and Y = 0.6
c. C = 0.5, M = 0.5 and Y = 0.4
d. C = 0.4, M = 0.5 and Y = 0.4.
Correct Answer: b
Detailed Solution:
Normalized R = 0.4, G = 0.2 and B = 0.4.
C 1 R
M= 1 − G
Y 1 B 𝐶𝐶 1 0.4
, �𝑀𝑀� = �1� − �0.2�,
𝑌𝑌 1 0.4
C = 0.6, M = 0.8 and Y= 0.6
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Hence option b is correct.
______________________________________________________________________________
QUESTION 7:
Which of the following expression is correct for conversion of RGB values to saturation of HSI
model?
3
a) S = 1 − [max(R, G, B)]
R+G+ B
3
b) S = 1 + [min( R, G, B)]
R+G+ B
3
c) S = 1 − [min( R, G, B)]
R+G + B
d) None of these
Correct Answer: c.
Detailed Solution:
Using the RGB to HSI color conversion relation, for saturation we have
3
S = 1− [min( R, G, B)]
R+G + B
Hence option c is correct.
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
______________________________________________________________________________
QUESTION 8:
In the RGB space given below, which of following point indicates white color?
a. A
b. B
c. C
d. D
Correct Answer: D
Detailed Explanation: White point is point D of the plane (1, 1, 1).
______________________________________________________________________________
QUESTION 9:
If Red, Green, and Blue have values 150, 100 and 50 respectively then its corresponding values
in HSI are
a. H = 30o , S = 0.5 and I = 100
b. H = 0 , S = 1 and I = 85
c. H = 60o , S = 0.5 and I = 150
d. H = 0 , S = 0.5 and I = 100
Correct Answer: a
Detailed Solution:
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Using the transformation formula of RGB to HSI model.
θ if B ≤ G ( R − G ) + ( R − B)
H = , where θ = cos −1 ,
360 − θ if B > G 2 ( R − G ) 2 + ( R − B)(G − B)
3
𝑆𝑆 = 1 − [𝑚𝑚𝑚𝑚𝑚𝑚( 𝑅𝑅, 𝐺𝐺, 𝐵𝐵)]
𝑅𝑅 + 𝐺𝐺 + 𝐵𝐵
𝑅𝑅 + 𝐺𝐺 + 𝐵𝐵
𝐼𝐼 =
3
Hence option a is correct.
______________________________________________________________________________
QUESTION 10:
What are pigment primary colours?
a. Red, Green and Blue
b. Magenta, Cyan and Yellow
c. None of the above
d. Both (a) and (b)
Correct Answer: b.
Detailed Solution:
Magenta, Cyan and Yellow are pigment primary colours.
Hence option b is correct.
______________________________________________________________________________
************END*******