KEMBAR78
Re Arrange | PDF | Artificial Intelligence | Intelligence (AI) & Semantics
0% found this document useful (0 votes)
9K views13 pages

Re Arrange

Uploaded by

ishanjr877
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
9K views13 pages

Re Arrange

Uploaded by

ishanjr877
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 13

786

English First Paper

wcªq wkÿv_x©e„›`, ‡ev‡W© cÖwZeQi Av‡m hv mvaviYZ †Kv‡bv gbxlx Gi Rxewb‡Kw›`ªK ev wkÿYxq Mí‡Kw›`ªK|
†Zvgv‡K Rearrange G m‡e©v”P cÖ¯‘wZi wbwðZ Kiv‡bvi Rb¨ Avwg wb‡¤œi ‡g_W¸‡jv †kLv‡ev GB As‡k
hv †Zvgv‡K Rearrange mjf Ki‡Z mnvqZv Ki‡e Ges wbwðZfv‡e Ab¨‡`i †_‡K GwM‡q ivL‡e|
ab¨ev`! wKc jvwb©s!!!

- ‡gvt cv‡fj †PŠayix

How to Solve Rearrang.


Question No.6
Topic : Rearrange

✪Rearrange fv‡jv Kivi Rb¨ ‡h welq¸‡jv AZ¨vek¨Kxq :

1. cÖ_gZ cixÿvi Av‡M cÖPzi cwigvb Rearrange cªvKwUm Kiv (Kgc‡ÿ 30+ Uv)
2. cixÿvi n‡j Rearrange mjf Kivi mgq ïiæ‡ZB a-j ch©šÍ cÖ‡Z¨KUv jvBb co‡Z n‡e|
3. cÖ‡Z¨KUv jvB‡bi A_© eyS‡Z n‡e ev †evSvi †Póv Ki‡Z n‡e|
4. Gici A_© I NUbvi avivevwnKZv Abymv‡i Sentence ¸‡jv mvRv‡bv|

✪ m‡ev©cwi, Zzwg hw` Rearrange fv‡jv Ki‡Z PvI Zvn‡j GKUv wRwbm †Zvgv‡K memgq eyS‡Z n‡e
Ges LyR‡Z n‡e, †mUv n‡”Q Correlation. GKUv Sentence Gi mv‡_ Ab¨ Av‡iKUv Sentence Gi
Correlation.

Subject ( Name) Pronoun


cyiælevPK Noun He

bvixevPK Noun She

e¯‘evPK Noun ev NUbv wb‡`©k Ki‡Z It

For Example: Arif goes to school everyday.


He reads in class 7.

1.
a) In 1880, Rabindranath was called back to India.
b) He was awarded the Noble Prize in 1913 for Gitanjali.
c) He returned home without any qualification of distinction.
d) He wrote Gitanjali, a collection of Bengali songs of superior quality.
e) Rabindranath Tagore was born in 1861 into a respectable family at Jorasako in Kolkata.
f) At the age of seventeen, in 1878 he reached London to attend school.
g) He went to school early and wrote his first verse at the age of eight.
h) The experience had lasting effect on his later life.
i) However, he never gave up his habit of writing poetry.
j) He gathered much experience from his stay in London .

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
e g f j h a c i d b

*cixÿvq mvaviYZ 2 ai‡bi Rearrange me‡P‡q †ewk Av‡m :-

(i) gnr e¨w³‡`i Rxebx †Kw›`ªK (Biographical Story)

(ii) wkÿbxq Story ev Mí †Kw›`ªK (Educational Story)


(i) e¨w³Rxeb †Kw›`ªK n‡j........

Sequence :

Part-1 :

(1) bvg with title (Noun & Adjective)

(2) Rb¥¯’vb + Rb¥mvj

(3) Family ev fvB-‡evb‡`i K_v

(4) Childhood †Kw›`ªK ev ¯‹yj-K‡j‡Ri covïbv

Part-2:

(5) K¨vwiqvi ev Kg©Rxeb ïiæ (2-3 Uv evK¨)

(6) Ae`vb ev Avwe¯‹vimg~n (K…wZZ¡)

Part-3:

(7) K…wZ‡Z¡i cyi¯‹vi

(8) Zvic‡i g„Zz¨eiY

Most Important Biographical Rearranges:


1. Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman

2. Rabindranath Tagore

3. Nelson Mandela

4. Hercules

5. Abraham Lincoln

6. Kazi Nazrul Islam

7. Dr. Qudrat-I-Khuda

8. Dr. Mohammad Shahidullah

9. Alfred Bernard Nobel

10.Aristotle
(ii) Mí †Kw›`ªK n‡j..........

✪ cª_g jvBb ïiæ n‡e.......There lived, Once, Once upon a time, Once there lived,
Many years ago, Long ago, Long long ago............

(i) Alexander and Porus

(ii) Buddha and the poor women.

(iii) King Solomon

(iv) The astrologer and the king

(v) A poor cobbler and his rich neighbour

(vi) Bayzid Bustami

(vii) King Lear and his 3 daughters

(viii) The story of the girl Snow White

(ix) Haji Muhammad Mohsin

(x) The Applicants and the king

(xi) Sheikh Saadi


Rearrange
1. Joynul Abedin:

(a) For this, he was awarded gold medal in all India.

(b) Joynul Abedin was such a personality who enriched our culture.

(c) The artist did not like the hard rules of school.

(d) He died on 28 May,1976 in Dhaka.

(e) Joynul Abedin was born at a village in Kishoregonj in 1914.

(f) The great personality is a person who contributed for his country or the people.

(g) He drew the pictures of the famine of the 2nd world war and got huge reputation.

(h) His father Tamij Uddin was a police officer.

(i) So, at the age of 15, he went to Kolkata and was admitted in a Government Art Collage.

(j) He was a great artist who owned name and fame for himself and his country.

Ans: e + h + b + f + j + c + i + g + a + d

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
e h b f j c i g a d

2. Artificial Intelligence:

(a) Knowledge of these machines is essential to keep pace with the future world.

(b) The sooner we can make and activate this plan, the better it will be for us.

(c) This is known to be AI (Artificial Intelligence) Revolution.

(d) Therefore, learning technology and achieving technological skill should be thought of
seriously.

(e) The machines will mainly include computer, mobile phone and robot.

(f) But we can no longer wait; exact and realistic plan should be made now.

(g) The fourth revolution is knocking at the door.

(h) Those who are skillful in it will survive successfully.


(i) We have not yet been prepared for this sort of education.

(j) This revolution will turn the world into a machine-based one.

Ans: e + a + i + d + j + b + h + c + f + g

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
e a i d j b h c f g

3. A Thirsty Crow:

(a) The crow tried to turn the jar over again and again, but it had no effect.

(b) At last, he found a jar in a garden.

(c) As he was leaving the jar in despair, he noticed a heap of pebbles nearby.

(d) There was some water in the jar, but it was at the bottom and out of reach.

(e) He flew from one place to another in search of water.

(f) He took some pebbles and dropped them into the jar.

(g) Then he hit upon a plan.

(h) A crow was very thirsty and wanted to have a drink.

(i) When the water came to the mouth of the jar, the crow drank and met up his thirst.

(j) As each pebble went down, the water in the jar rose up little by little.

Ans: h + e + b + d + a + c + g + f + j + i

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
h e b d A c g f j i

4. Abu Ben Adhem

(a) The angel took down his request and went away.

(b) His name was Abu Ben Adhem.

(c) Abu then requested him to put his name in the list because he loved mankind and his fellow
brothers.

(d) He again appeared the next night and showed Abu that his name was at the top of the list.
(e) The angel was writing the names of persons who loved God.

(f) Once upon a time there was an honest and pious man.

(g) He asked the angel if his name was there.

(h) He was once sleeping peacefully.

(i) In reply the angel said that his name was not there.

(j) Suddenly he woke up and he saw an angel.

Ans: f + b + h + j + e + g + i + c + a + d

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
f b h j e g i c a d

5. Nasiruddin Hojja

(a) Hojja became furious and decided to teach him a lesson.

(b) Suddenly, he saw someone calling from below.

(c) Hojja immediately replied, “Why did you make me climb all the way down stairs to ask for
money? Couldn‟t you see that I was working?”.

(d) When he came near, the man said that he was a beggar and wanted some money.

(e) One day, Nasiruddin Hojja was mending a hole on the roof of his two storeyed house.

(f) The beggar was very surprised and asked why Hojja had made him climb the stairs to say he
had no money.

(g) When they both got to the rooftop, where he was previously working, Hojja turned towards
the man and said, “Sorry, I have no money, so you have to leave”.

(h) He saw there was a man standing at the foot of the stairs and was asking him to get down and
listen to him.

(i) So, he told the man to climb the stairs with him.

(j) Being curious, he climbed down from the roof and went down the stairs.

Ans: e + b + h + j + d + a + i + g + f + c

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
e b h j d a i g f c
6. The Master & The Cook

(a) The cook was very stubborn.

(b) The cook could not check his temptation and ate on of the drumsticks.

(c) The master was also very clever and was not to be fooled so easily.

(d) The cook was more than clever.

(e) He replied that it was a one-legged duck.

(f) Once a cook roasted a duck for his master and it looked very delicious.

(g) The master came to have his meal and noticed one of the legs missing.

(h) He said that there was no one-legged duck.

(i) He asserted that this duck had only one leg.

(j) He asked what had happened to the other leg.

Ans: f + b + g + j + d + e + c + h + a + i

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
f b g j d e c h a i

7. Mother Teresa

(a) There she became a teacher of a school in Kolkata.

(b) Soon her activities for the service of mankind spread all over the world.

(c) She was on her heels for her selfless services to mankind even at her old age.

(d) As a recognition to her service, she was awarded the Nobel Prize for Peace in 1979.

(e) She was one of those people who dedicated their lives to the service of mankind.

(f) When she was eighteen, she decided to be a nun and came to Kolkata.

(g) She swore to dedicate her life for the cause of helpless and poor people.

(h) She was born in Yugoslavia in 1910.

(i) She was also given „Bharat Ratna Award‟ in the following year.
(j) You have heard the name of Mother Teresa.

Ans: j + h + f + a + g + b + c + d + i + c

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
j h f a g b e d i c

8. The Teacher & A Lad

(a) He asked him where God is.

(b) He praised him highly.

(c) Once a lad went to a famous teacher.

(d) The teacher thought highly of the boy‟s understanding.

(e) The lad replied that he would answer if he would tell where he is not.

(f) The boy devoted himself to earning knowledge.

(g) He begged to instruct him in arts and science.

(h) He agreed to teach the lad.

(i) He expressed his desire to acquire knowledge.

(j) The teacher wished to find out the ability of the boy.

Ans: c + i + g + j + a + e + d + b + h + f

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
c i g j a e d b h f

9. Grapes are Sour

(a) The grapes were to high for him to reach.

(b) One day he was very hungry.

(c) Again and again he jumped.

(d) At last he entered into a vineyard.

(e) Once upon a time, there lived a fox in a forest.

(f) At last being tired, he went away saying that the grapes were sour.
(g) But each time, he failed to reach the grapes.

(h) He took a run and jumped to reach the bunch of grapes but could not reach it.

(i) He searched for food everywere but he did not get any food.

(j) There were ripe grapes hanging up on the vine

Ans: e + b + i + d + j + a + h + c + g + f

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
e b i d j a h c g f

✪ 10. Buddha and the poor women.


a. One said, “I have lost my husband.”
b. A poor woman once came to Buddha.
c. The sorrowful mother went from door to door seeking the mustard seeds but at
every door she met with sad replies.
d. She returned with heavy heart to the great teacher and told him the result of her
great search.
e. He told her that there was only one medicine which could revive her son.
f. Another said, “Our youngest child died last year.”
g.‟Then Buddha told her affectionately that she must not think much of her own
grief since sorrow and death are common to all.
h. The holy man was touched by the great sorrow of the woman.
i. She asked him whether he could give her any medicine to restore her dead child
to life.
j. He told her to bring a handful of mustard seeds from a house where death had
never entered.

b+i+h+e+j+c+a+f+d+g
✪11. Alexander and Porus
a. Alexander asked him how he would like to be treated.
b. Alexander, the king of Macedonia crossed the khaibar pass and reached India.
c. Porus came forward with his men and arms in order to defend his land from the
attack of Alexander.
d. There ruled a king named Porus.
e. He knew how to respect a bold man.
f. Then he came to the plain of Punjab.
g. Alexander was pleased with Porus for his bold reply.
h. He was brought before Alexander.
i. “Like a king,” was the reply of Porus.
j. But unfortunately, he was defeated in a battle and taken prisoner.

Answer: b+f+d+c+j+h+e+a+i+g

✪12. King Solomon


a) Solomon was puzzled for a time.
b) Everyone has heard the name of Solomon, the King of the Jews, who was
famous all over the world for this wealth and wisdom.
c) Attracted by such reports, she came to test the King.
d) The Queen of Sheba has heard much about Solomon‟s court and wisdom.
e) The Queen was surprised and went away admiring the King‟s wisdom.
f) He asked the windows to be opened.
g) She placed them before the King to take the natural one.
h) The bees came in and settled on the natural one.
i) She brought with her two garlands of flowers-one natural and the other
artificial.
j) Pondering, he noticed some bees humming for honey in the withered rose.

Answer: b+d+c+i+g+a+ j+f+h+e


✪13. The Applicants and the king

a) Then he invited applications.

b) The applicants were asked to meet the Sultan in a country.

c) Long ago, there lived a Sultan in a country.

d) Then he found the desired man.

e) He wanted to appoint an honest man as his tax collector.

f) A number of people applied for the job.

g) All the applicants blushed and refused except one.

h) So, he asked for the wise counselor‟s advice.

i) When they all arrived , the sultan asked them to dance.

j) They came through a passage where gold coins were kept.

Answer: c+e+h+ a + f+b +j+i+ g+d

✪14. Khan Jahan Ali

i) As Bagerhat is near the Bay of Bengal, the water is usually saline.

ii) Khan Jahan Ali was a philanthropic man.

iii) He, therefore, excavated many tanks to provide fresh water to the people.

iv) He came to Bagerhat to preach Islam and to promote the plight of common
people.

v) He found Bagerhat beset with many problems.

vi) His memory will never be sunk into oblivion.

vii) Thus he redressed the problem of drinking water.

viii) The scarcity of drinking water is one of them.


ix) The people of Bagerhat remember him with great respect.

x) Ghora Dighi is one of them.

Answer: ii + iv + v + viii + i + iii + x + vii + vi + ix.

You might also like