KEMBAR78
S.I. & C.I Mock Test - Solution | PDF | Rupee | Interest
0% found this document useful (0 votes)
26 views4 pages

S.I. & C.I Mock Test - Solution

The document contains a series of mathematical problems related to simple interest and compound interest for Class VIII students. It includes calculations for finding interest, amounts, and rates based on given principal amounts, time periods, and interest rates. Each question is followed by a detailed solution demonstrating the application of interest formulas.

Uploaded by

Akash Chaubey
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
26 views4 pages

S.I. & C.I Mock Test - Solution

The document contains a series of mathematical problems related to simple interest and compound interest for Class VIII students. It includes calculations for finding interest, amounts, and rates based on given principal amounts, time periods, and interest rates. Each question is followed by a detailed solution demonstrating the application of interest formulas.

Uploaded by

Akash Chaubey
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

EDUCATION SPRINT

CLASS- VIII Total Marks : 30


Time : 40 Minute
S.I. & C.I

Section B

* Answer the following questions. [3 Marks Each] [30]

1. Find the interest and the amount on:


₹ 750 in 3 years 4 months at 10% per annum.
Ans. : Given P = ₹750
4 1
Time (T ) = 3 = 3
12 3

10
= years
3

Rate (R) = 10%


10
750×10×
P RT 3
∴ Interest (I ) = =
100 100

250×10×10
=
100

= ₹250
∴ Amount (A) = P + I
= ₹750 + ₹250
= ₹1000
2. Find the interest and the amount on:
₹ 2,600 in 2 years 3 months at 1% per month.
Ans. : Here P = 2600 ₹

Time (T ) = 2 Years 3 months = 27 months


Rate (R) = 1% per month
P ×T×R 2600 × 27 × 1
∴ Interest = =
100 100

= 26 × 27 = Rs. 702

∴ Amount = Rs. (2600 + 702) = Rs. 3302


Find the interest and the amount on: in years at 2 paise per rupee per
1
3. ₹ 4, 000 1
3

month.
Ans. : Here Rs. 4,000 , Time years
1
P = (T ) = 1
3
12
= 1 years + months = 16 months
3

Rate (R) = 2 paise per rupee per month = 2% per month


P ×T×R 4, 000 × 2 × 16
∴ Interest (I) = =
100 100

= 40 × 32

= Rs. 1280

∴ Amount (A) = P + 1

Page 1
= Rs. 4000 + Rs. 1280

= Rs. 5280

4. Rohit borrowed Rs. 24,000 at 7.5 percent per year. How much money will he pay
at the end of the 4th years to clear his debt?
Ans. : Principal (P ) = Rs. 24,000
Rate (R) = 7.5% P.A.
Time (T ) = 4 years
P ×T×R
S.I. =
100

24, 000 × 4 × 7.5


= Rs.
100
= Rs. 240 × 4 × 7.5

= 240 × 30

= Rs. 7200
Amount needed to clear the debt at the end of 4th year
= Rs. 24000 + Rs. 7200 = Rs. 3, 1200

5. The interest on a certain sum of money is Rs. 1,480 in 2 years and at 10 percent
per year. Find the sum of money.
Ans. : Let P = Rs. x
Time (T ) = 2 years
Rate (R) = 10%
Interest
P×T×R x×10×2 x
∴ = = =
100 100 5

Rs. 1480
x

5
= ...(Given)
∴ x = 1480 × 5 = Rs. 7400
Hence the money Rs. 7400.

At what rate, percent per year will a sum double itself in years?
1
6. 6
4

Ans. : Let P = Rs. 100


∴ Amount = 2× Rs. 100 = Rs. 200
Interest = A − P
= Rs. 200 - Rs. 100
= Rs. 100

T = 6
1

4
years =
25

4
years
100×I 100×100 100×100 4
R = = 25
% = ×
P ×T 100 25
100×
4

= 16%

7. Find the time in which Rs.1200 will amount to Rs.1536 at 3.5% per year.

Page 2
A = Rs.1536

P = Rs. 1200

Ans. : I = A −P We know that:


= Rs. 1536 - Rs. 1200

= Rs. 336
100 × I
T =
P ×R

100 × 336 100 × 336 × 10 1 10


= = … . . . [∵ = ]
1200 × 3.5 1200 × 35 3.5 35

28 × 10
= = 8 years
35

The simple interest on a certain sum of money is of the sum in years. Find
3 1
8. 8
6
4

the rate percent charged.


Ans. : Let P = Rs. 8
3
S.I. = Rs. ×8
8

= Rs. 3
1 25
T = 6 years = years
4 4

We know that:
100 × I
R =
P ×T
100 × 3 100 × 3 4
= = × = 2 ×3
25
8 × 8 25
4

= 6%

9. The interest on a certain sum of money is 0.24 times itself in 3 years. Find the
rate of interest.
Ans. : Let the sum borrowed = Rs. 100
Time = 3 years
Let rate of interest = r%

Interest
100×3×r P×R×T
∴ = … [∵ S. I = ]
100 100

= 3r = (0.24)(100) = 24 … … . . ( Given )
24
⇒ r = = 8
3

Hence reqd. rate of interest = 8%

10. A sum of money, lent out at simple interest, doubles itself in 8 years. Find :
(i) the rate of interest
(ii) in how many years will the sum become triple (three times) of itself at the
same rate percent?

Page 3
Ans. : Let P = Rs. 100, A = Rs.200

I = Rs. 200 − Rs. 100 = Rs. 100, T = 8 years

100 × I 100 × 100


R = =
P ×T 100 × 8
100 25
= = %
8 2
Now again P = Rs. 100
A = Rs. 300

I = Rs. 300 − Rs. 100 = Rs. 200

25
R = %
2

100 × I 100 × 200 100 × 200 × 2


T = = =
25
P ×R 100 × 100 × 25
2

= 16 Years

So the given sum of money will become triple in 16 years.


----- -----

Page 4

You might also like