KEMBAR78
Microcontroller Home Security System | PDF | Amplifier | Operational Amplifier
0% found this document useful (0 votes)
122 views41 pages

Microcontroller Home Security System

The document describes a microcontroller-based home security system. The system consists of a transmitter section that continuously transmits IR rays to a receiver section. The receiver section amplifies and processes the signal and sends it to a phase locked loop section. When the IR signal is interrupted, the microcontroller activates the siren, calls the police, and alerts the homeowner. The system is designed to protect the home and family from burglars.

Uploaded by

Pramod Prajapati
Copyright
© Attribution Non-Commercial (BY-NC)
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
122 views41 pages

Microcontroller Home Security System

The document describes a microcontroller-based home security system. The system consists of a transmitter section that continuously transmits IR rays to a receiver section. The receiver section amplifies and processes the signal and sends it to a phase locked loop section. When the IR signal is interrupted, the microcontroller activates the siren, calls the police, and alerts the homeowner. The system is designed to protect the home and family from burglars.

Uploaded by

Pramod Prajapati
Copyright
© Attribution Non-Commercial (BY-NC)
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 41

Microcontroller Based Home Security A PROJECT REPORT ON MICROCONTROLLER BASED HOME SECURITY SYSTEM

ABSTRACT

Engineering is not only a theoretical study but it is a implementation of all we study for creating something new and making things more easy and useful through practical study. It is an art which can be gained with systematic study, observation and practice. In the college curriculum we usually get the theoretical knowledge of industries, and a little bit of implementation knowledge that how it is works? But how can we prove our practical knowledge to increase the productivity or efficiency of the industry?

Dont take the chance of becoming victim of burglary, which is often accompanied by violence. Protect our family and valuables with this microcontroller based security system that will let us rest our head knowing that should anyone trying to break into our home, an alarm will go off and the police will be alerted immediately.

The transmitter section continuously transmits IR rays which are received by the receiver section. The received signal is further amplified and given to the PLL section, where its frequency is locked to the transmitted frequency. When the IR signal is interrupted, the microcontroller starts working as per the program burnt into the EPROM and control the siren, telephone and cassette player via the respective relays. CONTENTS: Chapter Chapter: 1. Introduction. Chapter: 2. Circuit description. Chapter: 3. Working of the circuit. Chapter: 4. Used Components.
Chapter: 5. Other Important Used Components

Summery. Reference

. Introduction:
Protect our family and valuables with this microcontroller based security system knowing that should anyone trying to break into our home, an alarm will go ON and the police will be alerted immediately. The microcontroller based security system consists of transmitter, receiver, phase locked loop and processing section. The transmitter section continuously transmits IR rays which are received by the receiver section. The received signal is further amplified and given to the PLL section, where its frequency is locked to the transmitted frequency. The transmitter and receiver are arranged such that
the transmitted IR rays fall directly onto the phototransistor LI4GI of the receiver. The signal received by T2 is amplified by transistor T3 and operational amplifier A741 (IC2). Series input resistor R8 and feedback resistor R9 determine the gain of op amplifier IC2. The amplified single so applied to pin 3 of PLLLM567 (IC3) through capacitor C4.

ICLM567 is highly stable PLL with synchronous AM lock detection and power output circuitry it is primarily used as frequency decoder which drives a load whenever a sustained frequency falling within its detection band is present in its self biased input. The centre frequency of the determined by external components.

In the absence of any input single, the center frequency of PLLs eternal free running, current control oscillator is determined by resistor R12 abed capacitor C8. Preset VR2 is used for tuning IC3 to the desired center frequency in the 6-10 kHz range, Which should match the modulating frequency of the transmitter? Capacitor C6 and C7 are used as low pass filter. Ned out filter respectively when the received signal is locked to frequency of transmitter signal pin 8 of IC3 goes low and LED 1 glows. Since pin 8 is connected to the base of transistor T4 through R13

its collector voltage rises. As a result T5 is forward biased to energies the relay RL5 the pole and normally closed contact of really contact of RL5 are connected to +5v.

When the IR signal is interrupted, the microcontroller starts working as per the program burnt into the EPROM and control the siren, telephone and cassette player via the respective relays.

Transmitter Section:

In the transmitter section, NE555(ICI) is wired as an actable multivibrator whose oscillating freq is decided by resistors R1 and R2, preset VR1 and capacitor c1, C3 bypasses the noise to ground, preventing any change in calculated pulse-width.

The out put of ICI is fed to the base of the transistor t1, which drives an IR LED to transmit the modulated IR signal. R4 limits the current flowing through the IR LED. Preset VR1 is used to vary the modulating frequency.

Receiver Section:

The transmitter and receiver are arranged such that the transmitted IR rays fall directly onto the phototransistor LI4GI of the receiver. The signal received by t2 is amplified by transistor t3 and operational amplifier A741 (IC2). Series input resistor R8 and feedback resistor R9 determine the gain of op amplifier IC2. The amplified single so applied to pin 3 of PLLLM567 (IC3) through capacitor c4.

ICLM567 is highly stable PLL with synchronous AM lock detection and power output circuitry it is pre merely used as frequency decoder which drives a load whenever a sustained frequency falling within its

detection band is present in its self biased input. The centre frequency of the determined by external components. In the absence of any input single, the center frequency of PLLs eternal free running, current control oscillator is determined by resistor R12 abed capacitor C8. Preset VR2 is used for tuning IC3 to the desired center frequency in the 6-10 kHz range, which should match the modulating frequency of the transmitter? Capacitor C6 and C7 are used as low pass filter. Ned out filter respectively when the received signal is locked to frequency of transmitter signal pin 8 of IC3 goes low and LED 1 glows. Since pin 8 is connected to the base of transistor T4 through R13 its collector voltage rises. As a result T5 is forward biased to energies the relay RL5 the pole and normally closed contact of really contact of RL5 are connected to +5v.

The low order multiplex address and data lines AD0 though AD7 of IC4 are connected to the EPROM (IC5) through the latch(IC6), while its high order address line A8 through A10 are directly connected to the EPROM. Address lines A0 through A7. Are separated from data lines D0 through D7 by latch enable single.

Address latch enable pin 30 of the microcontroller is connected to latch enable pin 11 Ic6. When ale high the latch us transparent. The output changes according the input data when ALE goes low, the low order address is latched at the input of IC6.

Data lines D0 throughD7 of microcontroller are connected to dated lines of IC5 and IC7 each. Chip sleets signal for IC5 is generated by RD and IO/M lines with the help of NAND gate. The inverted IO/M signal provides CS signal through IC7.

IC AT89C51 is general purpose programmable device compatible with most microcontrollers. It has three programmable ports, any of which can be ports and the remaining eight bits as port c. The eight bits of ports c can be used as individual bits or grouped in two 4-bits ports namely, c (upper) and c (lower). Ports A and C are configured as input ports and port B is configured as output port A. is

used for inter detection,portB for activating the siren, cassette player, telephone cradle switch and redial button and port C for polarity reversal detection.

The circuit for detecting the polarity reversal detection the telephone line is built around optocoupler IC8 and IC9. Normally, TIP is positive with respect to RING lead of telephone line. With the handset in off position a nominal loop current of 10 mA is assumed to flow through the telephone line. Resistor R23 is selected as 120 ohms to develop the voltage of 1.2v. when the the dc lines voltage polarity reversal occurs, optocoupler IC8s internal LED conducts and LED3 glows to indicate polarity reversal occurs. Simultaneously, optocoupler IC9s internal LED goes off and its pin 5 (collector) goes high to provide line reversal sense signal to AT89C51. Fig.3 shows the power supply circuit. The AC mains are stepped down by transformer X1 to deliver a secondary output of 12V AC at 300 ma. The transformer output is rectified by a full-wave bridge rectifier.

Comprising diodes D7 through D10. Capacitor C12 acts as a filter to eliminate ripples. IC10 and IC11 provide regulated 5v and 9V power supplies, respectively. Capacitors C13 and C14 bypass any ripple present in the regulated out-us. Switch S2 acts as an on/off switch.

Used Components:

AT89C2051 NE555 uA741 Operational Amplifier MCT2E Optocoupler Regulator (7805,7809) BC 548 NPN Transistor L14G1 Photo Transistor 1N4148 Switching Diode LEDs ( Red, IR) Resistors

Capacitors Relays Batterys

These are important components with is use in this projects. Other components like resistors, capacitors, transistors, inductors used PCBs etc are not described here.

Summary:
The microcontroller based security system consists of transmitter, receiver, phase locked loop and processing section. The transmitter section continuously transmits IR rays which are received by the receiver section. The received signal is further amplified and given to t6he PLL section, where its frequency is locked to the transmitted frequency. The transmitter and receiver are arranged such that
the transmitted IR rays fall directly onto the phototransistor LI4GI of the receiver. The signal received by t2 is amplified by transistor t3 and operational amplifier A741 (IC2). Series input resistor R8 and feedback resistor R9 determine the gain of op amplifier IC2. The amplified single so applied to pin 3 of PLLLM567 (IC3) through capacitor c4. ICLM567 is highly stable PLL with synchronous AM lock detection and power output circuitry it is pre merely used as frequency decoder which drives a load whenever a sustained frequency falling within its detection band is present in its self biased input. The centre frequency of the determined by external components. In the absence of any input single, the center frequency of PLLs eternal free running, current control oscillator is determined by resistor R12 abed capacitor C8. Preset VR2 is used for tuning IC3 to the desired center frequency in the 6-10 kHz range, Which should match the modulating frequency of the transmitter? Capacitor C6 and C7 are used as low pass filter. Ned out filter respectively when the received signal is locked to frequency of transmitter signal pin 8 of IC3 goes low and LED 1 glows. Since pin 8 is connected to the base of transistor T4 through R13 its collector voltage rises. As a result T5 is forward biased to energies the relay RL5 the pole and normally closed contact of really contact of RL5 are connected to +5v

When the IR signal is interrupted, the microcontroller starts working as per the program burnt into the EPROM and control the siren, telephone and cassette player via the respective

Reference:

Electronics for you ( Oct. 2004 ) http://www.atmel.com http://www.electronics4u.com http://www.ttransenergie.com.au Microprocessors And Interfacing( Programming & Hardware)-Douglas V. Hall Vedam Subrahmanayam- Power Electronics.

TCS Fresher Job Interview Paper Pattern : 2011 Company Name: TCS Type: Fresher, Job Interview

These questions are asked in exam. 1: There is a toy train that can make 10 musical sounds. It makes 2 musical sounds after being defective. What is the probability that same musical sound would be produced 5 times consecutively? ( 1 of _____) ?

Answer: 1/2 * 1/2 * 1/2 * 1/2 * 1/2 = 1/32 32 will be the answer.

2: Peter and Paul are two friends. The sum of their ages is 35 years. Peter is twice as old

as Paul was when Peter was as old as Paul is now. What is the present age of Peter?

Answer: 20 years.

3: The ages of two friends is in the ratio 6:5. The sum of their ages is 66.After how many years will the ages be in the ratio 8:7?

Answer: 12 years.

4: (There was a long story, I'll cut short it). There are 5 materials to make a perfume: Lilac,Balsalmic, Lemon, Woody and Mimosaic. To make a perfume that is in demand the following conditions are to be followed: Lilac and Balsalmic go together. Woody and Mimosaic go together, Woody and Balsalmic never go together. Lemon can be added with any material.(Actually they had also mentioned how much amount of one can be added with how much quantity of the other; but that's not needed for the question.) All of the following combinations are possible to make a perfume EXCEPT: 1) Balsalmic and Lilac 2) Woody and Lemon 3) Mimosaic and Woody 4) Mimosaic and Lilac

Answer: Mimosaic and Lilac.

5: A girl has to make pizza with different toppings. There are 8 different toppings. In how many ways can she make pizzas with 2 different toppings. Answer: 8 * 7 = 56

6: A triangle is made from a rope. The sides of the triangle are 25 cm, 11 cm and 31 cm. What will be the area of the square made from the same rope?

Answer:280.5625

7: What is the distance between the z-intercept from the x-intercept in the equation ax+by+cz+d=0. (I do not remember the values of a,b,c,d)

8: An athlete decides to run the same distance in 1/4th less time that she usually took. By how much percent will she have to increase her average speed?

Answer: 33.33%

9: A horse chases a pony 3 hours after the pony runs. Horse takes 4 hours to reach the pony. If the average speed of the horse is 35 kmph, what s the average speed of the pony?

10: There is 7 friends (A1,A2,A3....A7).If A1 have to have shake with all with out repeat. How many hand shakes possible?

11: There are two pipes A and B. If A filled 10 liters in a hour B can fills 20 liters in same time. Likewise B can fill 10, 20, 40, 80,160.if B filled in (1/16)th of a tank in 3 hours, how much time will it take to fill completely?

Answer: 7 hours

12: (Keywords): Sports readers,10 tables,4chairs per table, each table has different number of people then how many tables will left without at least one person?

Ans: 6

13: The ages of two friends is in the ratio 5:6. After how many years will the ages be in the ratio 7:8?

Answer: 10 years.

14: What is the distance of the z-intercept from the x-intercept in the equation ax+by+cz+d=0. (I do not remember the values of a,b,c,d)

15: An athlete decides to run the same distance in 1/4th less time that she usually took. By how much percent will she have to increase her average speed?

Answer: 33.33%

16. A man whose age is 45 yrs has 3 sons named John, jill, jack. He went to a park weekly twice. he loves his sons very much. On a certain day he find # shop kippers sailing different things. An apple cost 1penny, 2chocalate costs 1penny.& 3 bananas cost 1 penny. He has bought equal no. of apple, chocolate & banana for each son. If the total amount he invest is 7 penny then how many he has bought from each piece for his son? a)1app,1cho,1 banana b)1 app,2cho,3 banana c)1app,2cho,1banana

17. A scientist was researching on animal behavior in his lab. He was very interested in analyzing the behavior of bear. For some reason he travelled 1mile in north direction & reached at north pole. there he saw a bear .he then followed the bear around 1 hr with a speed of 2km/hr in east direction.After that he travelled in south direction & reached at his lab in 2 hrs. Then what is the colour of the bear? a) white b) black c) gray d) brown

18. In a particular city there are 100 homes numbered from 1,2,3..100. The city was build by a builder from Chennai. There was 45 shop in the town which was build by a builder from Mumbai. THE 2nd builder can build the in time as compared to 1st builder. If the 2nd builder builds in 15 days, then how many 2s are used by the builder from Chennai in numbering the 100 homes? a)17 b)18 c)19 d) 20

19.MR dash has 3 sons whose ages are respectively a,b,c. The grandfather has bought a cycle for the eldest son, mother has bought a bag for the youngest one which cost Rs150/. The sum of two age of the elder son & one son is 15.The difference of age of sons is 3 & 2.Then what is the age of the eldest son? a)10, b)11, c) 12, d)13

20. We all know that Arya bhatta is the greatest mathematics belongs to India . When his daughter Mayabati was in her teen age he discovered a problem. At that time the age of mayabati is a prime number,let that age is a. After some years her age becomes b. then Arya Bhatta was able to solve that problem wit the help of he daughter mayabati. If a-b=5 & product of a& b is 26 then what is the sum of two squares? a)77 b) 45 c)89 d)67

21.how many 13 digit numbers are possible by using the digits 1,2,3,4,5 which are divisible by 4 if repetition of digits is allowed? Ans:5 to the power 12

22. (40*40* 40-31*31*31)/(40*40+40*31+31*31)=?a smile calculation

23. x/2y=2a,then 2x/x-2ay=?(some thing like this .very easy )

24. A big Question describing a story. After that a number is given eg 2880.by what if we divide the number it will become a perfect square?

Ans:5

25. 1st a story. Then a simple ratio problem. The question was if the ratio of age of two

persons is 5:6,sum of present age is 33,then in how many years the ratio of their age becomes 7:8? a) 3 b) 4 c) 5 d)6

26. Mr behera wants to build A house for his wife. In this there are 5 rooms each having equal area. The length of each room is 4m,,breadth is 5 m. the height of the rooms are 2m. if to make a sq meter we need 17 bricks ,then how many bricks are needed to make the floor of a particular room?

27. A very big story.on Tuesday college parking place have only 4wheelers & bicycles,total no of wheels was 182,yhen what is the possible no of bicycles? a) 20 b 19 c 18 d 17

28. Simple question but big one on average age's like a,b,c weighted separately 1st a,b,c ,then a & b, then b&c ,then c&a at last abc, the last weight was 167,then what will be the avg weight of the 7 weight?

29. Arrange the jumbled letters to make a perfect word RGTEI (sth like this). Find to which category it belong? (not so easy,I was bt able 2 solve the problem .the number of the question was 34) a) town b) vegetable

c) animal d) bird

30. 3 persons a,b,c were there A always says truth,B lies on Monday,tusday,& Wednesday.but C lies on thrusday,Friday & saturday .one day A saidthat B & C said to A that B said yesterday way one of the days when I lies,C said thatyesterday way one of the days when I lies too.then which day was that? a) Sunday b)Thursday c) Saturday d) Tuesday

31. A long story & with in it a mathematical series present like 8 6 17 14 35 30 71 _ 143.

32. One man want to build a wall the length and breadth of the wall are 20, 30 respectively.He need 35 bricks for one square centimeter then how many bricks he need?

Ans: l*b*35(no of bricks needed for sqcm)

33. one person had three children. he has 7 pennies. then how he can distribute the fruits among his child by following conditions. a) he can get one water millon for 1 penny. b) he can get 2 oranges for 1 penny. c) he can get 3 grapes for 1 penny.

Ans:2 water millon 1 orange 1 grape

34. 1/3 rd of a number is more 3 than the 1/6th of a number then find the number?

Ans: 18

35. In Tnagar many buildings were under residential category. for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered between 150 and 200 only prime numbers. How many time 6 will appear in building numbering?

Ans: For 1 to 10 - 1 six 2 to 20 - 1 six Similarly upto 59 we utilise six, 5 times from 60 to 69 (including 66) - 11 times from 70 to 100 - 3, hence ans = 5+11+3 = 19 Answer:19.

36. one grand father has 3 grand child. eldest one age is 3 times of the youngest child age .sum of two youngest child age is more than two of eldest one age. find the eldest one age?

Ans: 15(we can easily predict from options, as we take y as 15)

37. difrence b/w two numbers is 4.and their product is 17.then find the sum of their squares?

Ans: 70 (By using (x-y)2=x2+y2-2xy)

38. I don't remember exactly the question, one logical problem stating the color of beer?

Ans: white.

39. find category from following Jumbled letters, parakeet (answer)

Ans: bird (category)

40. which is the smallest digit when divides the 2880 gives perfect square.?

Ans: 5(we can easily predict from options, as we divides them with 2880)

41. I dont have any brothers and sisters by pointing a picture that man said that his father is my fathers .son then who is he?

Ans: his son.

42. 6 persons standing in queue with different age group, after two years their average age will be 43 and seventh person joined with them. hence the current average age has become 45. find the age of seventh person?

Solution: Here the question appear as an easy one, but carried a lot of unwanted sentences

and unwanted datas (i dint mention above) in exam which may confuse u on solving technique.So now we can compute x from above equation. (x = 41, 6x = 246) Let now we compute y, ((6x+y)/7) = 45, as we have value of x, compute y. Answer: 69

43.The ratio b/w the ages of two parsons is 6:5.and sum of there ages is 77 then how many years later there ratio becomes 8:7?

Ans: we can easily predict from options

44. Horse started to chase dog as it relieved stable two hrs ago. And horse started to ran with average speed 22km/hr, horse crossed 10 mts road and two small pounds with depth 3m, and it crossed two small street with 200 mts length. After traveling 6 hrs, 2hrs after sunset it got dog. compute the speed of dog?

Ans: As we have speed and travel time of horse, we can get distance travelled by it... Hence d = 22*6 = 132km,Exactly this 132km was travelled by dog in 8 hours (as it started two hours earlier). Hence speed of dog = 132/8 = 16.5km/hr Ans:16.5km/hr.

45.Six friends go to pizza corner there r 2 types of pizzas.and six different flavors r there they has to select 2 flavors from 6 flavors whats chanses to select?

Ans:6C2

46. 3, 22 , 7, 45, 15, ? , 31

Solution: Here it appear simple, because it arranged in arranged in sequence manner, but the actual question was some what twist mentioning fibonacci series and more over question was in statements (no numbers).. hence first try to understand the question well. here let group alternate terms 3,7,15,31 (3+4 =7, 7+8 =15, 15+16=31) Similarly for second group (22,45,? (22+23 = 45, 45+46 = 91) hence ans is 91.

47.cycles and 4 wheelers problem?

Ans: We can easily predict from options

48.some irreverent data. in last two lines problem will be there. One man walks certain distance with 5 kmph.and walk back the same

Ans: A

49. A and B tanks r there.1/8th of the tank B is filled in 22Hrs.what is time to fill the tank full?

50. 5 friends went for week end party to Mc Donald's restaurant and there they measure there weights .some irrelevant data finel measure is 155 kg then find the average weight of 5 people?

Ans: 155/5=31

51.2 pots r there.1st pot is filled with ink and 2nd pot is filled with water take 1 spoon of ink from 1st pot and pore it in 2nd pot and take 1 spoon of mixture from 2nd pot and pore it in 2nd pot then which one of following is true?

Ans: Water in 1st pot is less than the ink in 2nd pot.

52: One electronic problem? Ohm's law

Ans: V=IR

53.There r ten spots in library and each spot has 4 tables and ten readers ar there . sorry I dont remember complete question?

Ans: None

54: lion and tiger are there lion lies on Monday, tues, wends and tiger lies on thurs, frid, sat.Lion said that today is one of those days when I lies.Tiger said that today is one of those days when I lie too Then find today?

Ans: Thursday 55. 6 persons standing in queue with different age group, after two years their average age will be 43 and seventh person joined with them. hence the current average age has become

45. find the age of seventh person?

Solution: it is given as after 2 yr average age wiil be 43 so now the average is 2 yr. After addition of 7th person avg is 45 so 7th person wiil be 45+(6*(45-4)) Ans: 69

56. Horse started to chase dog as it relieved stable two hrs ago. And horse started to ran with average speed 22km/hr, horse crossed 10 mts road and two small pounds with depth 3m, and it crossed two small street with 200 mts length. After traveling 6 hrs, 2hrs after sunset it got dog. compute the speed of dog?

Ans: As we have speed and travel time of horse, we can get distance traveled by it... Hence d = 22*6 = 132km,Exactly this 132km was travelled by dog in 8 hours (as it started two hours earlier). Hence speed of dog = 132/8 = 16.5km/hr Ans:16.5km/hr.

57. 3, 22 , 7, 45, 15, ? , 31 Solution: Here it appear simple, because it arranged in arranged in sequence manner, but the actual question was some what twist mentioning fibonacci series and more over question was in statements (no numbers).. hence first try to understand the question well. here let group alternate terms 3,7,15,31 (3+4 =7, 7+8 =15, 15+16=31) Similarly for second group (22,45,? (22+23 = 45, 45+46 = 91) hence

Ans: is 91.

58. In Tnagar many buildings were under residential category.for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered between 150 and 200 only prime numbers. How many time 6 will appear in building numbering?

Ans: this type of question if it is asked how many 2,3,4,5,6,7,8,9 then you bindly write the answer as 20.but for 1 answer wiil be 21 as 100 is included

59. ((4x+3y)+(5x+9y))/(5x+5y) = ? as (x/2y) = 2

Ans: as x=2y put the value and get the answer.

60: If we subtract a number with y, we get 4 increase of number, once it got divided by y itself.. Find that number??

Ans: 12 (we can easily predict from options, as we take y as 6)

61. I don't remember exactly the question, one logical problem stating the colour of beer?

Ans: white. what ever the question about the color of beer means you wrote the answer as white because polar beer.this question is very lengthy dont burther about that.

62. Jumbled letters, parakeet (answer)

Ans: bird (category)

63. I am only son for my parents. (some irrelevant statements in the middle to distract u).The man in picture is my father's son.(some irrelevant statements).who is he?

64.A toy train can make 10 sounds sound changes aftr every 4 min.................now train is defective and can make only 2 sounds.....find probability that same sound is repeated 3 times consecutively(1 OUT OF__)? 1.16 2.8 3.12 4.4

ANS: (1/2)*(1/2)*(1/2)=(1/8) thus 1 out of 8

66. I have 3 grandsons................age diff btw 2 of grandsons X yrs 1st grandson is twice elder than younger one addition off ages of all the three is y then what is age of eldest grandson?? (there is some value in X and Y)

67. Ferrari is leading car manufacturer.*Ferrari S.p.A.* is an Italian sports car ......... It has enjoyed great success.If Mohan's Ferrari is 3 times faster than his old MERCEDES wich gave him 35 kmph if Mohan traveled 490 km in his Ferrari the hw much time (hours) he took?? 1. 8 2. 4 3. 7 4. 7.33

68.lion rat stayin in jungle happily............

Lion lies on : MON TUE WED RAT lies on :WED THURS SAT if lion says : I didnt lie yesterday RAT says : e1 i didnt lie yesterday so what day is today??

69. The ratio of current age of X and Y is 5:7,after hw many years der age ratio will be

7:9?

70. Inspired by Fibonacci series sanket decided to create is own series which is 1,2,3,7,7,22,15,67,.... like dish, then what no come immediately before 63?

Ans= 202 explanation ;check alternate no.1,3,7,15=>n*2+1 similarly 2,7,22,67=======>n*3+1 so series is 1,2,3,7,7,22,15,67,31,202,63......

71. By using 1,2,3,4,5,how many 5 digit no. can be formed which is divisible by 4,repetation of no. is allowed??

Ans: last 2 place should be divisible by 4 So possible values at last place are 12,24,32,44,52 this can be arranged in 5 ways The rest 3 places can be filled in 5*5*5 way so total is 5^4

72. The cost 1 plum is 1 cent ,2 apples is 1 cent,3 banana is 1 cent........

if Rahul buys same amount of fruits for his 3 sons spending 7 cent den what amount of fruit each child will get??

Ans: 1 plum ,2 apple,1 banana explanation:7/3=2.333 cents for each child according to ans given for d sum each child will get 1 plum ,2 apple,1 banana

73. 2880 is divided by which smallest no. so we get no. which is perfect square???

Ans: 5 explanation 2880/5=576 sure sort question.

74. There are to prime no (with some nonsense stuff).. then addition of two prime no is 13,n multiplication is 21,den what r some of there squares?

Explanation : XY=21 and X+Y=13...solve using calci..ans of X & Y will b in points then x2+y2=??

75. Smita was makin 1 design .....(again some nonsence)....size of larger cube to be made is 5*5*5..... using smaller cubes of 1*1*1....she created solid larger cube ..den she decided to make hollow cube then hw many 1*1*1 cubes rqd to make hollow larger cube

Ans: 104 Explanation (25+25)+(15+15)+(12+12)=104

76. 2X/5Y=5X/3Y...den wat is x/y

77. A pizza parlor provides pizzas...there were 2 toppings available initially pepperoni and salami. but now they,ve introduces 8 new toppings (some names) to select from.. a person wishes to buy two DIFFERENT pizzas of NEW topping....in how many ways he can do that??

Ans: 8 X 7=56

78. Person travels to....(some nonsense stuff).....if he goes from A to B with speed of 4kmph and returns back to B with speed of 5 kmph....what is his avg. speed of journey?? (values may be different)

Ans: 4.44(its NOT 4.5) Explaination : 2PQ/(P+Q)===2*4*5/(4+5)=4.44kmph

79. There is a dice having value from 1 ..6 on each face and a pack of cards having face card aces. (Hugh chunk of nonsense) when 2 dies are thrown and their scores are added then which sum will come max number of times?? 1. 8 2. 9 3. 10 4. 11

Ans: 8 Explanation : 8----2,6 3,5 4,4

9----4,5 3,6 10----5,5 4,6 11---- 5,6 thus 8's probability is more

80. ''Susha brought trillion cloth and rope to if rope is 153 mtr long and it is to be cut into pieces of 1 mtr long then how many times will she have to cut it??

Ans: 152 times

81. There are some 2 wheelers and 4 wheelers parked (some nonsense). Total number of wheels present is 240 then how many 4 wheelers were there

Ans: This can be done by looking at the option first check the no of bicycles and then multiply it by 2. And then subtract the multiplication value from 240 if the value is divided by 4 then that is the answer

82. 1/3 of a number is 6 more than 1/6 of that number then what is the number

Ans: x/3=x/6+6=36

83. The cost of making a robot consists of material cost, repairing cost, coloring cost and is in the ratio 3:4:5.if the material cost is 1200 then find out the cost of the robot.

Ans: Simple 3 part is 1200 so 3+4+5=12 part=?

84. There are Pepsi 1 liter & oil 1 liter .it is given as 1 spoon of Pepsi is akin and is mixed with Oil. Then 1 spoon oil&Pepsi is taken and is mixed with Pepsi then which of the condition holds true.

Ans: The amount of Pepsi in oil is more than amount of oil in Pepsi.

85. An tank is filled with water .in first hour 10 lit ,in second hour 20 lit and in 3 rd hour time 40 lit. if time taken to fill of the tank is 5 hr what is the time required to fill up the tank.

Ans: As the water is filled as twice speed and in 5 the hour .so in 6 hour .so answer 7th hour.

86. Which is the smallest no divides 2880 and gives a perfect square? a.1 b.2 c.5 d.6

Ans: c

87. Two bowls are taken, one contains water and another contains tea one spoon of water is added to second bowl and mixed well, and a spoon of mixture is taken from second bowl and added to the second bowl. Which statement will hold good for the above?

Ans: second liquid in first bowl is smaller than the first mixture in second bowl

88. Form 8 digit numbers from by using 1, 2,3,4,5 with repetition is allowed and must be

divisible by4? a.31250 b.97656 c.78125 d.97657

Ans: c

89. Rearrange and categorize the word RAPETEKA?

Ans: bird

87. In school there are some bicycles and 4wheeler wagons one Tuesday there are 190 wheels in the campus. How many bicycles are there?

Ans: 15

88. Key words in question (Fibonacci series, infinite series, in the middle of the question one number series is there.I got the series 3 12 7 26 15 ? Ans: 54 (Logic: 3*2+1=7 12*2+2=26 7*2+1=15 26*2+2=54)

89. A lies on mon, tues, wed and speak truths on other days, B lies on thur, fri, sat and speaks truths on other days one day a said I lied today and B said I too lied today. What is the day?

90. Man, Bear, North, South, walks.

Ans: White

91. A father has 7 pennys with him and 1 water melon is for 1p, 2chickoos for 1p, 3 grapes foe 1p.he has three sons. How can he share the fruits equally?

Ans: 1 watermelon,2chickoos,1grape

92. (1/2) of a number is 3 times more than the (1/6) of the same number?

Ans: 9

93. There are two pipes A and B. If A filled 10 liters in hour B can fills 20 liters in same time.Likewise B can fill 10, 20, 40, 80,160.if B filled in (1/16) th of a tank in 3 hours, how much time will it take to fill completely?

Ans: 7 hours

94. KEYWORDS:T.Nagar,Chennai,1-100,prime numbers b/n 140-180,How many 2s are there?

Ans: 20 (Not only 2s ,1s,3s,4s,5s,6s,7s,8s,9s,0s also 20)

95. A man is standing before a painting of a man and he says I have no bro and sis and his father is my fathers son?

Ans: he himself

96. One question has last part like difference between two terms is 9 and product of two numbers is 14, what is the squares of sum of numbers?

Ans: 109

97. What is the value of [(3x+8Y)/(x-2Y)]; if x/2y=2?

Ans:10 {the numerical may change) 98. A pizza shop made pizzas with to flavors in home there are N different flavors, in that M flavors are taken to made pizza. in how many ways they can arrange? (Logic: NcM )

99. One grandfather has three grandchildren, two of their age difference is 3, eldest child age is 3 times youngest childs age and eldest childs age is two times of sum of other two children. What is the age of eldest child?

Ans:15

100. One organization ,material labor and maintenance are in the ratio of 4:6:7,the material cost is:100,what is the total cost?

Ans: 425

101. KEYWORDS: density, reluctance, sensitivity, voltage ,current, what is the resistance Formula is R=V/I

102. In a market 4 man are standing .the average age of the four before 4years is 45,aftyer some days one man is added and his age is 49.what is the average weight of all?

Ans: 49

103. KEYWORDS: Sports readers,10 tables,4chairs per table, each table has different number of people then how many tables will left without at least one person?

Ans: 6

107. KEYWORDS: Die, card, coin, b/n 2 to 12

Ans: All are equal

108. In a school for a student out of a 100 he got 74 of average for 7 subjects and he got 79 marks in 8th subject. what is the average of all the subjects?

Ans: 74.625

109. In a question ,last part has ,the ages of two people has the ratio of 6:6 and by adding the numbers we get 44,after how many years the ratio would be 8:7?

Ans: 8

110.One train travels 200m from A to B with 70 km/ph. and returns to A with 80kmph, what is the average of their speed?

111. Two years before Pauls age is 2times the Alice age and the present age of Paul is 6times the Alice. what is the presents Pauls age???( 3years) u try to solve this question once

112. There is Ferrari and Benz car, Benz speed is say 10kmph and it cover 10 km. & if Ferrari goes with 3 times faster than Benz. So in how much time Ferrari could take to cover same distance.

Sol: as speed of Ferrari is 3*10=30 so time will be 10/30

113. If one lady have 3 daughter and any of out 3 have diff, of ages is 3.And oldest is 3 times of more than 2 than youngest after 2 years then tell the age of oldest daughter.

Solution: let x is youngest ,y middle ,z oldest. so y-x=3, z-y=3, and z=2=2(x+2) and put the option answer try to get condition (sorry i forgot option but pattern will be same)

114.One question like that ,there is Fibonacci series and you have to find one number

116. if a person moves 15km straight and turns 45km right and moves 15km straight then how much distance he needs to walk to reach starting point?

117. if there are 30 cans out of them one is poisoned if a person tastes very little he will die within 14 hours so if there are mice to test and 24 hours, how many mice's are required to find

the poisoned can? .if Atlantic is found in Atlantic ocean ,India is found in indian ocean then which of the following cases are true.

118.if a and b are mixed in 3:5 ration and b,c are mixed in 8:5 ration if the final mixture is 35 litres,find the amount { a/b=3*8/5*8 and b/c=8*5/5*5 a/b/c=24:40:25 Ans: 40*35/ (24+40+35)=1400/89=15.79}

119.1!+2!+....50!=3*10^64?

120. 6 persons standing in queue with different age group, after two years their average age will be 43 and seventh person joined with them. hence the current average age has become 45. find the age of seventh person?

Solution: Here the question appear as an easy one, but carried a lot of unwanted sentences and unwanted datas(i dint mention above) in exam which may confuse u on solving technique. Let x be current average age of first 6 persons in queue and current age of seventh person be y. Then 6x will become the sum of those 6 persons age. Now, let compute the sum of those 6 persons after two years, 6x+12 (as each and individual increase their age by 2). hence its average become (6x+12)/6 = 43 (give in question itself). So now we can compute x from above equation. (x = 41, 6x = 246) Let now we compute y, ((6x+y)/7) = 45, as we have value of x, compute y.

Ans: 69 121. Horse started to chase dog as it relieved stable two hrs ago. And horse started to ran with average speed 22km/hr, horse crossed 10 mts road and two small pounds with depth 3m, and it crossed two small street with 200 mts length. After traveling 6 hrs, 2hrs after sunset it got dog. compute the speed of dog?

Ans: As we have speed and travel time of horse, we can get distance traveled by it. Hence d = 22*6 = 132km, Exactly this 132km was traveled by dog in 8 hours (as it started two hours earlier). Hence speed of dog = 132/8 = 16.5km/hr Ans: 16.5km/hr.

122. 3, 22 , 7, 45, 15, ? , 31

Solution: Here it appear simple, because it arranged in arranged in sequence manner, but the actual question was some what twist mentioning fibonacci series and more over question was in statements (no numbers).. hence first try to understand the question well. here let group alternate terms 3,7,15,31 (3+4 =7, 7+8 =15, 15+16=31) Similarly for second group (22,45,? (22+23 = 45, 45+46 = 91) hence Ans: 91.

123. In Tnagar many buildings were under residential category. for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered between 150 and 200 only prime numbers. how many time 6 will appear in building numbering?

Ans:For 1 to 10 - 1 six 2 to 20 - 1 six Similarly upto 59 we utilize six, 5 times from 60 to 69 (including 66) - 11 times from 70 to 100 - 3, hence ans = 5+11+3 = 19 Ans:19.

124. If we subtract a number with y, we get 4 increase of number, once it got divided by y itself.. Find that number??

Ans: 12 (we can easily predict from options, as we take y as 6)

125. I am only son for my parents. (some irrelevant statements in the middle to distract u).The man in picture is my father's son. (some irrelevant statements). who is he?

Ans: he himself (blood relation type of question).

126. It is the class with the seating arrangement in 4 rows and 8 columns. When the teacher says 'start' the girl who is sitting in first row and first column will say 1, then the next girl sitting behind her will say 4, the next girl sitting behind that girl will say 7, in a particular order each girl is telling a number, the following girls told 10, 13 next turn is yours what u will say?16 127. It is dark in my bedroom and I want to get two socks of the same color from my drawer,which contains 24 red and 24 blue socks. How many socks do I have to take from the drawer to get at least two socks of the same color? a) 2 b) 3 c) 48 d) 25 ;

Solution: 3

128. Inspired by Fibonacci series sanket decided to create is own series which is 1,2,3,7,7,22,15,67,....

like this, then what no come immediately before 63?

Ans: 202 explanation ;check alternate no.1,3,7,15=====>n*2+1 similarly 2,7,22,67=======>n*3+1 so series is 1,2,3,7,7,22,15,67,31,202,63.

129.Valentine day 14 Feb. 2005,was celebrated by n and u on Monday, he was very happy, he n she then day on 14 Feb. 2010?

130. The cost 1 plum is 1 cent ,2 apples is 1 cent,3 banana is 1 cent if rahul buys same amount of fruits for his 3 sons spending 7 cent den what amount of fruit each child will get??

Ans: 1 plum ,2 apple,1 banana xplanation:7/3=2.333 cents for each child according to Ans given for d sum each child will get 1 plum ,2 apple,1 banana 131. There is a dice having value frm 1 ..6 on each face and a pack of cards having face card aces ..... (hugh chunk of nonsense)......when 2 dies are thrown and their scores are added then which sum will come max number of times?? 1.8 2.9 3.10 4.11

Ans: 8 explanation : 8----2,6 3,5 4,4

9----4,5 3,6 10----5,5 4,6 11---- 5,6 thus 8's probability is more

132.''susha brought terilon cloth and rope to if rope is 153 mtr long and it is to be cut into pieces of 1 mtr long then how many times will she have to cut it?? Ans: 152 times 133. (dnt remember the exact q but procedure was something like this) 8th year--1/1024,, 9th year--1/512,, 10th year--1/256 then aftr hw many years 1/32??? Ans: 13

134. There are 2 cans A and B one of MILK and other of Water resp. , both of same qty first one teaspoon of milk from A can was added to B can then one teaspoon from B can was added to A can then which of the following is true.. 1.Can A contain more milk than water in can B 2.Can A contain less milk than water in can B 3.both contain same qty of milk and water

Ans: option--2

135. If a pipe can fill the tank within 6 hrs but due to leak it took 30 min more now if the tank was full hw much time will it take to get emptied through the leak ??

136. Avg wt of class is X kg (some number) after adding wt of the teacher avgas wt of class becomes Y kg then what is the wt of the teacher??

137. 20 men shake hand with each other. Maximum no of handshakes w without cyclic handshakes.

138. 100 men & women dance with each other. Probability that a man cannot dance with more than two women.

139. Horse chasing a pony. Horse leaves stable after 2hrs from ponies departure. 4 hrs 2 catch pony. Find speed of pony. Given-speed of horse.

140. A man goes north 37km.turns left goes 2km.turns right goes 17km.turns right goes 2km.find distance b/w starting&ending point.

141. Lady have 2 select gloves&hat from a basket I the dark. she can distinguish hat&gloves.14red,20blue,18green r there. Find probability that any selected glove pair has same color.

142. Alice in wonderland meets a character goblet whose age is 2times Alice after 2 years age problem

143. Peter is 2times Paul's age was when Peter's age is same as Paul's present age. find Paul's age.

144. From a rope a triangle is made of sides 21cm,24cm,28cm. from this a square is made.Find area of square.

145. In a supermarket average of 4people standing in queue taken 2yrs before is 55yrs. Now a person of 45 yrs is added current age.

146. A toy can produce 10diiff sounds. New toy is defective to produce 2 sounds in 3min. find probability that it produces 6 consecutive is 1 in(_)

147. 1/6th of a no is 4 times more than 2/3 of a no. find

148. Age of 2 in d ratio 4:5. Total of 2 ages is 55. After 2 yrs age in ratio 5:7 ages

149. A jogger jogs@1/6th of his usual speed. How much % she has 2 increase 2 reach normal pace of walking.

150: X is 3 years younger to Y. X's father is a businessman who invested 10000/- at 8% rate of interest n obtained his amount after 10 years. Y's father is a job holder who invested around 20000 at 2% rate n obtained his amount after 20 years. Now Compounded both of them get around ABC rs/-(don't remember) After 5 years the ratio of ages of X n Y is 1:2. Now X's father is 20 years older to Y n Y' father is 30 years more than X. After 20 years again X's mother asks X's father to purchase a LCD TV which costs around 45000/-. what is the age of X n Y together?

Ans: answer lies in considering two statements 2gether i.e "X is 3 years younger to Y" n "After 5 years the ratio of ages of X n Y is 1:2"
Be the first one to comment on this Placement Paper

You might also like