KEMBAR78
Light Notes | PDF | Shadow | Light
0% found this document useful (0 votes)
8 views4 pages

Light Notes

The document discusses the properties and behavior of light, including definitions of luminous, non-luminous, transparent, translucent, and opaque objects. It includes fill-in-the-blank exercises, questions and answers about light, and explanations for various phenomena related to light and shadows. Key concepts include how light travels, the formation of shadows, and examples of different types of objects based on their interaction with light.

Uploaded by

aarvi.enc
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
8 views4 pages

Light Notes

The document discusses the properties and behavior of light, including definitions of luminous, non-luminous, transparent, translucent, and opaque objects. It includes fill-in-the-blank exercises, questions and answers about light, and explanations for various phenomena related to light and shadows. Key concepts include how light travels, the formation of shadows, and examples of different types of objects based on their interaction with light.

Uploaded by

aarvi.enc
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

9.

Light
a. Name the following:
1. A natural source of light –The sun
2. Bouncingback off light when it pulls on a Opaque
object–Reflection of light
3. The objects that allow light to pass through
them are called – Transparent objects
4. The object that do not allow light to pass
through them – Opaque objects
5. The objects that give us light are called –
Luminous objects
6. The objects that do not give us light is called –
Non luminous objects.
b. Fill in the blanks:
1. The moon is a non luminous object.
2. The moon shines because it reflects the light of
the Sun.
3. Light travels in all direction from its sources.
4. Ashadowis formed whenan objects blocks the
path of Light.
5. Light is a form of energy that helps us to see
various things.
6. Light travel in a straight line
c. Underline the odd ones out:
1. SunStarTube light Glow worm
2. TorchFireflyBulbCandle
3. BulbCandleBook Torch
4. PencilTube light TableChair

5. Wood Clean airClear glassClearwater


d. Question and answers:
Q1. What is meant by light?
Ans. Light is a form of energy that helps to see
various things.
Q2. What helps us to see things?
Ans. Light energy helps us to see things.
Q3. What are luminous objects? Give examples.
Ans. Objects that give us light are called luminous
objects.
Example: Bulb, Candle, the sun, stars and Torch.
Q4. What are non luminous objects? Give examples.
Ans. Objects that do not give us light are called non
luminous objects.
Example: Pencil, book, table and chair
Q5. What happens when a wooden board blocks
light?
Ans. When a board blocks the light its shadow is
formed.
Q6. Where does a shadow form?
Ans. A shadow is formed on a screen. It is always
formed on the same side of the source of Light.
Q7. What are transparent objects? Give examples.
Ans. Objects that allows light to pass through them
completely are called transparent objects.
Examples: Clear glass, Clean water, clean air.
Q8. What are translucent objects? Give examples.
Ans. Objects that allow only a small amount of Light
to pass through them are called translucent objects.
Q9. What are opaque objects? Give examples.
Ans. Objects that do not allow light to pass through
them are called opaque objects.
Examples: Wood, Metal, brick, clay.
Q10. What is a shadow?
Ans. A shadow is a dark patch formed when an
opaque object blocks the path of the light.
e. Give reasons.
1.
Why does aclear glass not form a ashadow
A.A clear glass does not form a shadow, because
the light can easily pass through it.
2.why cannot we see through a book?
A.we cannot see through a book because opaque
object does not allow light to pass through it as it
is an opaque object.
3.why are shadows not formed on cloudy day?
A. As there is no source of Lighti.e the sunlight is
not available therefore shadows are not formed
on cloudy day.

You might also like