KEMBAR78
MCQ On Saarc | PDF
0% found this document useful (0 votes)
113 views7 pages

MCQ On Saarc

The document contains multiple choice questions related to the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC), covering its members, establishment, key facts, and historical events. It includes questions about the organization's purpose, leadership, and significant summits. Additionally, it provides correct answers and explanations for each question, making it a resource for competitive exam preparation.

Uploaded by

Bilal Nazir
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
113 views7 pages

MCQ On Saarc

The document contains multiple choice questions related to the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC), covering its members, establishment, key facts, and historical events. It includes questions about the organization's purpose, leadership, and significant summits. Additionally, it provides correct answers and explanations for each question, making it a resource for competitive exam preparation.

Uploaded by

Bilal Nazir
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 7

Multiple Choice Questions

Current Affairs 2020 PDF | Latest Current Affairs


2020 PDF
Current affairs for all Competitive Exams UPSC, State PSC, IAS, RRB and Latest Current Affairs
2020 for banking exams IBPS PO Clerk, SBI, RBI and more. Try Daily quiz on latest current
affairs question and answers, Daily Current Affairs on National and international Events, Sports,
Business, Banking and more which are betterment for the Government & Private Job aspirants.

Click here for Current Affairs PDF

MCQ on Saarc
1. Currently how many members are in the SAARC organisation?

(a) 6

(b) 7

(c) 8

(d) 10

Ans. c

Explanation: Initially there were 7 members in the SAARC but Afghanistan joined it on April 3,
2007. Now it has 8 members which includes; Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, the
Maldives, Pakistan and Sri Lanka.
Multiple Choice Questions

2. When was SAARC established?

(a) 1967

(b) 1995

(c) 1953

(d) 1985

Ans. d

Explanation: SAARC was founded in Dhaka on 8 December 1985. This organization promotes
development of economic and regional integration.

3. Which of the following statement is NOT correct about the SAARC?

(a) First SAARC summit was held in Dhaka, Bangladesh

(b) Till date 18 SAARC summits have been held

(c) As on 2015, SAARC comprises 3% of the world's area, 21% of the world's population and
3.8% (US$2.9 trillion) of the global economy.

(d) 20th SAAARC summit will be held in New Delhi

Ans. d

Explanation: The date of 20th SAAARC summit is not finalised yet. The 19th SAARC summit to be
held in Pakistan was cancelled.

4. Which of the following country is not the member of the SAARC?

(a) Myanmar

(b) Bhutan

(c) Nepal

(d) Maldives

Ans. a

Explanation: Myanmar is not the member of the SAARC. All the members of the SAARC are;
Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, the Maldives, Pakistan and Sri Lanka.

5. Which of the following SAARC member has the highest population?

(a) Bangladesh
Multiple Choice Questions

(b) Pakistan

(c) Nepal

(d) Afghanistan

Ans. b

Explanation: India is the most populous country among the SAARC nations but as per the
options given in the question Pakistan is the most populous country which has population of
200,813,818 in 2018.

6. Which of the following SAARC member has best HDI rank in the whole group?

(a) India

(b) Pakistan

(c) Sri Lanka

(d) Bhutan

Ans. c

Explanation: All the members of the SAARC have HDI rank above 100 but Sri Lanka is the only
member of the SAARC which has HDI rank below 100. HDI rank of the Sri Lanka is 73.

7. What was the theme of the SAARC year 2016-17?

(a) Year for Girls

(b) Year for Environment

(c) Year of Good Governance

(d) Year of Cultural Heritage

Ans. d

Explanation: The SAARC theme for the FY 2016-17 was Year of Cultural Heritage. Year for girls
was the theme of 1990, Year for Environment- 1992 and Year of Good Governance was the
theme of 2008.

8. Who is the current Secretary General of the SAARC?

(a) Sheel Kant Sharma

(b) Amjad Hussain


Multiple Choice Questions

(c) Ahmed Saleem

(d) Arjun Bahadur Thapa

Ans. c

Explanation: Amjad Hussain B Sial of Pakistan is the current Secretary General of SAARC. He is
holdong the post since 1 March 2017. Mr.Kant Kishore Bhargava (1989) and Sheel Kant Sharma
(2008) are the only two Indian who became the Secretary General of SAARC.

9. Where is the headquarters of the SAARC?

(a) Manila

(b) Kathmandu

(c) New Delhi

(d) Jakarta

Ans.b

10. Apart from India, Pakistan and Bangladesh who are the other member countries of
SAARC?

(a) Nepal, Bhutan, Thailand and Singapore


(b) Nepal, Bhutan, Malaysia and Maldives
(c) Nepal, Bhutan, Maldives, Sri Lanka and Afghanistan
(d) Nepal, Bhutan, Singapore and Sri Lanka

Correct Answer: (c) Nepal, Bhutan, Maldives, Sri Lanka and Afghanistan

11. SAARC was formed in Dhaka on ______________

(a) November 7, 1984


(b) October 3, 1985
(c) September 5, 1984
(d) December 8, 1985

Correct Answer: (d) December 8, 1985

12. Which of the following is not the main purpose for formation of SAARC

(a) To Combat Terrorism


(b) To Promote the Welfare of the people of South Asia
(c) To form mutual defence against foreign aggression
(d) To accelerate economic growth and natural development

Correct Answer: (c) To form mutual defence against foreign aggression


Multiple Choice Questions

13. Which SAARC summit was held in Islamabad in 2004

(a) 5th
(b) 12th
(c) 3rd
(d) 6th

Correct Answer: (b) 12th

14. First SAARC summit was held ln 1985 in ______

(a) Delhi
(b) Dhaka
(c) Kathmandu
(d) Colombo

Correct Answer: (b) Dhaka

15. SAARC has its headquarters in _________________

(a) Kathmandu, Nepal


(b) New Delhi, India
(c) Dhaka, Bangladesh
(d) Colombo, Sri Lanka

Correct Answer: (a) Kathmandu, Nepal

16. Which of following countries got observer status in SAARC

(a) Korea and China


(b) Russian and China
(c) Japan and China
(d) Thailand and Indonesia

Correct Answer: (c) Japan and China

17. In acronym SAARC, “C” stands for _______________

(a) Committee
(b) Commonwealth
(c) Conference
(d) Cooperation

Correct Answer: (d) Cooperation

18. Which of the following statements regarding SAARC countries is correct?

(a) All the countries with which India has borders are members of SAARC, Sri Lanka and the
Maldives being islands
Multiple Choice Questions

(b) Except Sri Lenin and Maldives, no other SAARC country has island as a part of its territory
(c) No SAARC country other than India has a common border With another member country, Sri
Lanka and the Maldives being island
(d) Except Sri Lanka and the Maldives, all the SAARC countries have common border with China

Correct Answer: (c) No SAARC country other than India has a common border With
another member country, Sri Lanka and the Maldives being island

19. SAPTA is a trade agreement by _________________

(a) ASEAN Nations


(b) APEC Nations
(c) SAARC Nations
(d) EU Nations

Correct Answer: (c) SAARC Nations

20. Name the first Secretary-General of SAARC

(a) Nazim Karim


(b) Abu-al-Ahsan
(c) Rafi Nizami
(d) None of them

Correct Answer: (b) Abu-al-Ahsan

21. President of Maldives Mammoon Abdul Gayoom has attended fourteen SAARC
summits besides him who has attended a maximum number of SAARC summits?

(a) King Jigme Singhe Wangchuk


(b) King Birendra Bin Bikram
(c) Prime Minister Girjia Prasad Koirala
(d) None of them

Correct Answer: (a) King Jigme Singhe Wangchuk

22. 2010-2020 in the SAARC decade of____________

(a) The rights or the labour


(b) The rights of the women
(c) The rights of the child
(d) intra-regional Connectivity

Correct Answer: (d) intra-regional Connectivity

23. In which year SAARC Law Commission was formulated?

(a) 1990
(b) 1991
Multiple Choice Questions

(c) 1992
(d) 1993

Correct Answer: (b) 1991

24. SAARC law was accorded recognition in which year?

(a) 1991
(b) 1992
(c) 1993
(d) 1994

Correct Answer: (d) 1994

25. Who is the current secretary general of SAARC?

(a) Dr Sheel Kant Sharma


(b) Kumar Shrestha
(c) Abu-al-Ahsan
(d) Amjad Hussain B. Sial

Correct Answer: (d) Amjad Hussain B. Sial

You might also like