Atomic Structure
Atomic Structure
Structure of Atom
Solutions
SECTION - A
Objective Type Questions (One option is correct)
[Fundamental Particle]
1. In the Rutherford scattering experiment, the number of particles scattered at an angle = 60º is 12 per min.
The number of particles per minute when scattered at an angle of 90º is
(1) 160 (2) 10 (3) 6 (4) 3
Sol. Answer (4)
1
Number of -particles scattered
⎛⎞
sin4 ⎜ ⎟
⎝2⎠
k [x = 12 -particles]
x
⎛⎞
sin4 ⎜ ⎟
⎝2⎠
k sin sin60 1
12 [ = 60°], sin30
⎛ 1⎞
4 2 2 2
⎜2⎟
⎝ ⎠
3
k
4
k
x'
⎛ 90 ⎞
sin4 ⎜ ⎟
⎝ 2 ⎠
x’ = 3
2. Out of X-rays, infrared rays, visible rays and microwaves, the largest frequency is of
(1) X-rays (2) IR rays (3) Visible (4) Microwaves
Sol. Answer (1)
X-rays > Visible > Infra-Red > Microwaves
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
34 Structure of Atom Solutions of Assignment
3. The number of quanta of radiation of frequency 4.98 × 1014 s–1 required to melt 100 g of ice are (latent
heat of melting of ice is 33 joule per g)
(1) 1020 (2) 1022 (3) 1024 (4) 6.023 × 1021
Sol. Answer (2)
∵ 1 g requires 33 J of heat
100 g = 3300 J
En = nhn
3300 = n × 6.6 × 10–34 × 4.98 × 1014
n = 1022 photons
4. Calculate the wavelength of light required to break the bond between two Cl atoms in Cl2 molecules
((BE)Cl – Cl = 243 kJ mole–1)
(1) 8180 Å (2) 9860 Å (3) 4930 Å (4) 500 nm
Sol. Answer (3)
hc
E [E = 243 × 103 J mole–1]
6.6 1034 3 108 6.023 1023 ⎡ 243 103 ⎤
⎢E ⎥
243 103 ⎣ 6.023 1023 ⎦
= 4930 Å
e
0 Vs
h
6. Photoelectric emission is observed from a surface when lights of frequency n1 and n2 incident. If the ratio of
maximum kinetic energy in two cases is K : 1 then (Assume n1 > n2) threshold frequency is
Kn1 n2 K 1 Kn2 n1
(1) (K – 1) × (Kn2 – n1) (2) (3) Kn n (4)
1 K 1 2 K 1
Sol. Answer (4)
h1 = h0 + K.E1
or, h1 = h0 + K.E1
K.E1 = h(1 –0) …(i)
and K.E2 = h(2 – 0) …(ii)
⎡ K.E1 K ⎤
(i) ÷ (ii) ⎢ ⎥
⎣ K.E2 1 ⎦
K 1 0
1 2 0
⎛ K 1 ⎞
0 ⎜ 2 ⎟
⎝ K 1 ⎠
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 35
7. The potential energy of an electron in hydrogen atom is –3.02 eV, its kinetic energy will be
(1) 1.51 eV (2) 15.10 eV (3) 13.6 eV (4) 1.36 eV
Sol. Answer (1)
P.E. = –3.02 eV
P.E. = 2E [K.E. = –E]
P.E. = –2 K.E.
3.02
K.E.
2
K.E. = 1.51
8. Radius of 2nd shell of He+ (where a0 – Bohr radius)
3
(1) 3a0 (2) a0 (3) a0 (4) 2a0
2
Sol. Answer (4)
a n2 a 4
r 0 0 2a0
Z 2
9. H line of Balmer series is 6500 Å. The wavelength of H is
(1) 4815 Å (2) 4298 Å (3) 7800 Å (4) 3800 Å
Sol. Answer (2)
1 ⎛ 1 1⎞
RZ2 ⎜ 2 2⎟
⎝ n1 n2 ⎠
1 ⎛ 1 1⎞
RZ2 ⎜ 2 2 ⎟ …(i)
6500 ⎝2 3 ⎠
1 ⎛ 1 1⎞
RZ2 ⎜ 2 2 ⎟ …(ii)
' ⎝2 5 ⎠
(i) ÷ (ii)
1 1 5
2
' 2
3 49
2
6500 1 1 21
2
2
2 5 100
' 5 100
6500 36 21
= 4298.94Å = 4298 Å
10. An electron is moving in 3rd orbit of Li+2 and its separation energy is y. The separation energy of an electron
moving in 2nd orbit of He+ is
4y y y
(1) (2) (3) – (4) y
9 9 9
Sol. Answer (4)
Z2
En 13.6
n2
Z2
IE = En 13.6
n2
Z2 32
y 13.6 2
13.6 2
n 3
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
36 Structure of Atom Solutions of Assignment
32
y 13.6 …(i)
32
y = 13.6
13.6Z 2
En
n2
13.6 22
= –13.6
22
Separation energy of electron moving in 2nd orbit of He+
= E – Eexcited
= 0 – (–13.6)
= +13.6 = y
11. An electron is moving in 3rd orbit of hydrogen atom. The frequency of moving electron is
(1) 2.19 × 1014 rps (2) 7.3 × 1014 rps (3) 2.44 × 1014 rps (4) 7.3 × 1010 rps
Sol. Answer (3)
2r
T
v
Z
v0
n v0 Z Z v0 Z
2
1 vn
n
T 2rn n 2
2a0 n n 2
2a0 n 3
2a0
Z
2.18 106 m / sec 12
n
2 3.14 0.529 10 10 m 33
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 37
15. The velocity of electron moving in 3rd orbit of He+ is v. The velocity of electron moving in 2nd orbit of Li+2 is
9 4
(1) v (2) v (3) v (4) None of these
4 9
Sol. Answer (1)
Z
vn v0
n
2
He+ : vn v0 …(i)
3
3
Li+2 : v n' v 0 …(ii)
2
3
v0
v n' 2 33 9
vn 2 2 2 4
v0
3
9 9
v n' vn = v
4 4
[Quantum Mechanical Model]
16. The mathematical expression which is true for the uncertainty principle is
h h h h
(1) (x) (v) (2) (E) (x) (3) () () (4) (x) (m)
4 4 4 4
Sol. Answer (3)
According to uncertainty principle
h
x.P
4
h
or E.t
4
h
or .
4
17. Which of the following equation was suggested by de Broglie?
p
(1) 2r = n (2) (3) r2 = n (4) 2r nh
h
2r = n
18. The momentum of a particle which has a de Broglie wavelength of 0.1 nm is (h = 6.6 × 10–34 Js)
(1) 3.2 × 10–24 kg ms–1 (2) 4.3 × 10–22 kg ms–1
(3) 5.3 × 10–22 kg ms–1 (4) 6.62 × 10–24 kg ms–1
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
38 Structure of Atom Solutions of Assignment
6.6 10 34
10–10 =
p
x 4x
r1 and r4 2x
2 2
2r = n
n = 2 × 2x [n = 2]
= 2x
20. For a microscopic object x is zero than v will be (According to Heisenberg's principle)
(1) Zero (2) Infinite (3) 10–23 (4) 108
Sol. Answer (2)
h
x, m.v
4
21. If E1, E2 and E3 represent respectively the kinetic energies of an electron, particle and a proton, each having
same de Broglie’s wavelength then
(1) E1 > E3 > E2 (2) E2 > E3 > E1 (3) E1 > E2 > E3 (4) E1 = E2 = E3
Sol. Answer (1)
e = a = p
h
2mK.E
1
K.E.
m
∵ me < mp < ma
[Quantum Number]
22. With increasing principal quantum number, the energy difference between adjacent energy levels in atoms
(1) Decreases (2) Increases
(3) Remains constant (4) Decreases for low Z and increases for high Z
Sol. Answer (1)
The difference between 1st & 2nd shell in hydrogen atom is 10.2 eV.
23. How many electrons with l = 2 are there in an atom having atomic number 54?
(1) 3 (2) 10 (3) 14 (4) 20
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 39
Sol. Answer (4)
l = 2, i.e. d-orbital
Z = 54, 1s2 2s 2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p6 5s2 4d10 5p6
Number of electrons in d-orbital = 3d10 + 4d10 = 20e–
24. The maximum number of electrons possible in subshell is equal to
(1) 2l + 1 (2) 2n2 (3) 2l 2 (4) 4l + 2
Sol. Answer (4)
Number of electrons in a particular sub-level = 2(2l + 1) = 4l + 2.
25. In the emission line spectra of hydrogen atom, how many lines can be accounted for all possible electronic
transitions from 5th energy level within the atom?
(1) 4 (2) 5 (3) 10 (4) 20
Sol. Answer (3)
n(n 1)
Number of possible lines = [n = 5]
2
= 10 lines
26. Which set of quantum numbers is not consistent with theory?
1 1
(1) n = 2, l = 1, m = 0, s = (2) n = 4, l = 3, m = 2, s =
2 2
1 1
(3) n = 3, l = 2, m = 3, s = (4) n = 4, l = 3, m = 3, s =
2 2
Sol. Answer (3)
For n = 3
Possible values of m are –2, –1, 0, +1, +2.
27. The total number of electrons in a 4d subshell are
(1) 14 (2) 7 (3) 10 (4) 32
Sol. Answer (3)
d = 10e–
28. The correct set of quantum numbers for the unpaired electron of chlorine atom is
(1) n = 2, l = 1, m = 0 (2) n = 2, l = 1, m = 1
(3) n = 3, l = 1, m = 1 (4) n = 3, l = 0, m = 0
Sol. Answer (3)
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
40 Structure of Atom Solutions of Assignment
30. Which of the following represent(s) the correct set of four quantum numbers of a 4d electron?
1 1 1 1
(1) 4, 3, 2, (2) 4, 2, 1, (3) 4, 3, –2, (4) 4, 1, 1,
2 2 2 2
Sol. Answer (2)
For 4d electrons
n = 4, l = 2
1
31. How many 3d electrons can have spin quantum number ?
2
(1) 5 (2) 7 (3) 8 (4) 10
Sol. Answer (1)
3d
1
5e– = +
2
1
5e– = –
2
32. The total number of orbitals in a shell with principal quantum number n is
(1) 2n (2) n2 (3) 2n2 (4) n + 1
Sol. Answer (2)
Factual.
33. Which of the following ion has the maximum magnetic moment?
(1) Mn3+ (2) Cu2+ (3) Fe3+ (4) V3+
Sol. Answer (3)
Fe3+ [Ar] 3d5
d9
Number of unpaired n = 1
1 1 1
∑s n 1
2 2 2
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 41
36. The orbital diagram in which Hund’s rule and Aufbau principle is violated is
Hund’s rule is violated
Hund’s rule is violated
Pauli’s exclusion principle violated
Aufbau principle and Hund’s rule both violated
37. Which electronic configuration is not allowed for a neutral atom or an ion in ground state?
(1) 1s2 2s2 2p6 3s1 (2) 1s2 2s1 2p6 3d5 (3) 1s2 2s2 2p6 (4) 1s2 2s2 2p6 3s2
Sol. Answer (2)
1s2 2s1 2p6 3d5 is not allowed because in 2s there should be 2 electrons i.e. 2s2
38. Choose the correct statement
(1) Ionisation energy of H is equal to 1H2 (2) Ionisation energy of 1H1 is greater than 1H2
(3) Ionisation energy of 1H2 is greater than 1H1 (4) IE of 1H1 may be greater than or less than 1H2
Sol. Answer (3)
For isotope, heavier isotopes have high I.E.
3
zr
1 ⎛ z ⎞2 ⎛ zr ⎞ 2a0
39. For 2s orbital r ⎜ ⎟ ⎜2 ⎟e then, hydrogen radial node will be at the distance of
8 ⎝ a0 ⎠ ⎝ a0 ⎠
a0 a0
(1) a0 (2) 2a0 (3) (4)
2 3
Sol. Answer (2)
2
At 2a0, 0
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
42 Structure of Atom Solutions of Assignment
nh
V=
2mr
n 2 h2
V2 =
4 2 m2 r 2
KZe2 n 2 h2 ⎛ h2 ⎞ n2 a 0 n 2
⇒ r ⎜ 2 ⎟
mr 4 2 m2 r 2 ⎝ 4 mKe ⎠ Z
2
Z
hZ
Vn = 2ma n
0
1 h2 Z 2 h2
K.E. = mv n2 2 2 2 ; K.E. (for x = 2 and Z = 1) =
2 8 ma0n 322ma02
42. P is the probability of finding the 1s electron of hydrogen atom in a spherical shell of infinitesimal thickness,
dr at a distance r from the nucleus. The volume of this shell is 4r2dr. The qualitative sketch of the dependence
of P on r is [JEE(Advanced)-2016]
P P P P
0 r 0 r 0 r 0 r
Sol. Answer (1)
Radial probability function curve for 1s is
Here ‘P’ is 4 r 2 r2 dr
SECTION - B
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 43
2. Which is/are incorrect observations related to photoelectric effect?
(1) When intensity of light is increased then kinetic energy of photoelectron increases
(2) If frequency of incident light is less than threshold frequency, photoelectron is ejected from the metal surface,
if we increase the intensity of light
(3) Number of photoelectrons ejected is proportional to the frequency of incident light only
(4) When frequency of light is increased, velocity of photoelectron increased
Sol. Answer (1, 2, 3)
Kinetic energy frequency.
Number of photoelectrons Intensity.
Photoelectric current Intensity.
If frequency of incident light is less than threshold, photoelectron cannot be emitted by increasing intensity
of light.
3. The work function for Ag metal is 7.5 × 10–19 J. Ag metal is being exposed to the light of frequency 1220 Å.
Which is/are correct statements?
(1) Threshold frequency of metal is 1.135 × 1015 s–1
(2) Threshold frequency of metal is 8.33 × 1015 s–1
(3) Stopping potential is 5.46 volt
(4) If light of wavelength 3600 Å is used then photoelectric effect take place
Sol. Answer (1, 3)
w = 7.5 × 10–19 J
= 1220 Å
w = h0
w 7.5 10 19 J
0 34
h 6.67 10 J s
0 = 1.135 × 1015 s–1
hc hc 1
mv 2
0 2
⎛1 ⎞
⎜ 2 mv ev ⎟
2
⎝ ⎠
hc hc
ev
0
hc h 0
v
e e
6.6 1034 3 108 6.6 1034 1.135 1015
1.6 1019 360 1010 1.6 1019
= 34.375 – 4.68
h0 + 1.6 × 10–19 5.46
7.49 10–19 + 8.736 10–19
6.6 1034 3 1010
1.6226 108
= 1.220 × 10–7
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
44 Structure of Atom Solutions of Assignment
= 1220 × 10–7 m
1220 Å
c 3 108
1220 107
= 2.45 × 1012
4. Photoelectric effect can be represented as
(1) (2)
log ( – 0) log ( – 0)
log KE log KE
(3) (4)
0.529 n2
(1) It introduce the concept of quantisation of energy (2) Radius of shell is given by r Å
z
22Me 4 z2k 2
(3) K.E. of electron is given by (4) Two isotopes have same ionisation energy
n2 h2
Sol. Answer (1, 2, 3)
KE will be positive and isotopes have different ionization energies.
7. Which statement is/are correct about hydrogen spectrum?
(1) Energy of 2nd orbit is different for 1H1, 1H2 and 1H3
(2) Visible spectrum can be obtained in Lyman series and Balmer series
(3) Infrared spectrum is obtained in Paschen, Brackett and Pfund series
(4) Total number of emission lines obtained in Balmer series is n – 2, where n is principal quantum number
and n > 2
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 45
Sol. Answer (1, 3, 4)
Since masses are different, hence, 2nd orbit of 1H1, 1H2, 1H3 will have different energies.
Lyman – UV
Balmer – Visible
Paschen ⎤
Brackett ⎥ Infrared
⎥
Pfund ⎦
1
(2) Equal to times velocity of light
137
h
2r2 = n
mv
n2 h
2a0 n
Z mv
n h
2a0
Z mv
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
46 Structure of Atom Solutions of Assignment
hZ
v
2a0 nm
h 1
v
2a0 2 m
h
v
4a0m
a0 = Bohr’s radius
For sixth orbit of Li+2
h3
v' for Li, Z = 3
2a0 6 m
h h
2a0 2 m 4a0m
h 6.6 10 34
v
4a0m 4 3.14 0.529 10 –10 9.1 10 31
v = 1.09 × 10–6 m/s
c
= 1.09 × 106 m/s
274
10. Choose the correct match.
(1) line in Lyman series in H – U.V. (2) line in Balmer series in He+ – U.V.
(3) line in Balmer series in H – Visible (4) line in Paschen series in H – Infrared
Sol. Answer (1, 2, 3, 4)
For He+ (Z = 2)
⎛1 ⎞
Lines of Balmer series are observed in U.V region ⎜ z2 ⎟ .
⎝ ⎠
11. Energy of level 1, 2, 3 of a certain atom corresponds to increasing value of energy E1 < E2 < E3. If
1, 2 and 3 are the wavelength of radiation corresponding to transition 3 2, 2 1 and 3 1 respectively.
Which of following statement is/are correct?
1 1 1 1 2 1 1 1 1 3
(1) (2) 3 (3) (4) 2
3 1 2 1 2 2 1 3 1 2
Sol. Answer (1, 2)
3 2
hc
E
1
hc
E3 E 2 …(i)
1
21
hc
E2 E1 …(ii)
2
31
hc
E3 E1 …(iii)
3
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 47
(i) + (ii) = (iii)
hc hc hc
1 2 3
1 1 1
3 1 2
1 2
3
1 2
12. An electron is moving in 3rd orbit of hydrogen atom and radius of first orbit is x then
(1) de-Broglie wavelength is 6x (2) de-Broglie wavelength is 2x
h h
(3) Velocity of electron is (4) Velocity of electron is
6 xm 2xm
Sol. Answer (1, 3)
2r3 = n
n2
2a0 n
Z
32
2a0 3
1
= 6a0
= 6x ∵ a0 = x
h
mv
h h
v
m 6xm
13. Which of the following suggested de-Broglie wavelength(s) is/are possible for electron in a Bohr orbit of hydrogen
atom?
(1) 19.92 Å (2) 9.96 Å (3) 4.98 Å (4) 3.32 Å
Sol. Answer (1, 2, 4)
2r = n
2r 2 3.14 0.529
=
n 1
= 3.32 Å
For 2nd orbit
n2
n = 2 , r a0
Z
a0 = 0.529
n2
2a0
Z ⎛ n2 ⎞
⎜∵ r a0 ⎟
n ⎝ Z⎠
2a0n
= 3.32 n
Z
= 3.32 × 2 = 6.64 Å
for n = 3 = 3.32 × 3 = 9.96 Å
for n = 6 = 3.32 × 6 = 19.92 Å
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
48 Structure of Atom Solutions of Assignment
2 2 6 2
1s 2s 2p 3s
6 5 1
3p 3d 4s
Choose the correct statement regarding this E.C.
(1) It represents the ground state of Cr (2) It violates Aufbau principle
(3) It violates Hund’s rule of maximum multiplicity (4) It is not a stable E.C.
Sol. Answer (2, 3, 4)
The given electronic configuration violates Hund’s rule and Aufbau principle. Therefore, it does not represent
ground state electronic configuration of any atom.
18. In which of the following orbital/orbitals radial node and angular nodes are same?
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 49
19. How many degenerate orbitals are present in a subshell if electron associated with that subshell possesses
orbital angular momentum 2 3 ?
(4) Number of degenerate orbitals are same as in subshell which possesses μL = 3.46 B.M.
µL l(l 1) BM
3.46 l(l 1)
11.97 = l(l + 1)
l(l + 1) = 12
l2 + l – 12 = 0
(l + 4) (l – 3) = 0
l = 3 f subshell has
f subshell has 7 degenerate orbital.
20. Which of the following species have same magnetic moment?
(1) Cr+3 (2) Fe+3 (3) Co+2 (4) Ni+2
Sol. Answer (1, 3)
Cr (24) = 4s1 3d5
Cr+3 = 3d3
3 unpaired
Fe (26) = 4s2 . 3d6
Fe+3 = 3d5
5 unpaired
Co(27) = 4s2 3d7
Co+2 = 3d7
3 unpaired
Ni (28) = 4s2 3d8
Ni+2 = 3d8
2 unpaired
Cr+3 and Co+2 have same number of unpaired electron, hence, same magnetic moment
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
50 Structure of Atom Solutions of Assignment
SECTION - C
Linked Comprehension Type Questions
Comprehension I
The energy of nth orbit is given by
Rhc
En
n2
When electron jumps from one orbit to another orbit then wavelength associated with the radiation is given by
1 ⎛ 1 1 ⎞
RZ 2 ⎜ 2 2 ⎟
⎜n ⎟
⎝ 1 n2 ⎠
1. When electron of 1.0 g atom of hydrogen undergoes transition giving the spectral line of lowest energy in visible
region of its atomic spectra, the wavelength of radiation is
(1) 6564 Å (2) 3640 Å (3) 5000 Å (4) 4312 Å
Sol. Answer (1)
1 ⎛ 1 1⎞
R⎜ ⎟
⎝4 9⎠
1 R5
36
36
5R
36
5 1.097 107
= 6.563 × 10–7m
= 6563 Å
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 51
11
1 25 36
2 3
4
1 11 4
2 25 36 3
1 0.0163
2 1
1 : 2 = 0.0163 : 1
Comprehension II
In photoelectric effect, light of certain frequency (> threshold frequency) is incident on a metal surface, whereby,
an e– (with certain K.E.) moves towards the collector plate and a flow of current is initiated. In order to stop the
current flow, an opposite potential, on the two metal plates, is applied.
1. The work function of a metal is 4 eV. If light of frequency 2.3 × 1015 Hz is incident on metal surface, then,
(1) No photoelectron will be ejected
(2) 2 photoelectron of zero kinetic energy are ejected
(3) 1 photoelectron of zero kinetic energy is ejected
(4) 1 photoelectron is ejected, which required the stopping potential of 5.52 volt
Sol. Answer (4)
hc
E
E = h = 6.67 × 10–34 × 2.3 × 1015
E = 1.51 × 10–18
1.51 1018
E (eV)
1.6 1019
E(eV) = 9.52
∵ E > work function
Hence photoelectron will eject
1
E w mv 2
2
E = w + eV
9.52 = 4 + eV
eV = 5.52 eV
V = 5.52 V
2. The work function of metal is 6 eV. If light of frequency 1 × 1015 Hz is incident on the metal, intensity of light
is increased 4 times, then
(1) No photoelectron will be ejected
(2) 8 photoelectrons of zero kinetic energy shall be ejected
(3) 2 photoelectrons of 2 eV kinetic energy are ejected
(4) Only one photoelectron is ejected
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
52 Structure of Atom Solutions of Assignment
1
E w mv 2
2
1
6.63 × 10–34 × 2.5 × 1015 = 4 × 1.6 × 10–19 + × 9.1 × 10–31 v2
2
1
1.66 × 10–18 = 6.4 × 10–19 + ×9.1 × 10–31 v2
2
1
1.02 × 10–18 = × 9.1 × 10–31 v2
2
v2 = 2.24 × 1012
v = 1.49 × 106
v = 1.5 × 106
v = 1.5 × 106 m/s
v = 1.5 × 108 cm/s
Comprehension III
Orbitals are the pictorial representation of or 2.
r .
Radial Angular
wave wave
function function
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 53
2. A 2px orbital is shown by given diagram
– +
2
r 2
2
(1) (2) (3) (4)
r
r r r
Comprehension IV
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
54 Structure of Atom Solutions of Assignment
Comprehension V
The hydrogen-like species Li2+ is in a spherically symmetric state S1 with one radial node. Upon absorbing light the
ion undergoes transition to a state S2. The state S2 has one radial node and its energy is equal to the ground state
energy of the hydrogen atom. [IIT-JEE 2010]
1. The state S1 is
S1 state is 2s
–13.6 32 9
E – 13.6 eV
22 4
SECTION - D
1. STATEMENT-1 : Electronic configuration of Cr+3 (containing 21 electrons) is same as that of Sc i.e. isoelectronic
species have the same configuration.
and
STATEMENT-2 : Orbitals of an atom are filled in order of increasing energy.
Sol. Answer (4)
Cr 4s1 3d5
Cr+3 3d3
Sc 4s2 3d1
Both configuration are different from each other
Orbitals of atom are filled in increasing order of energy–Aufbau rule
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 55
h
2. STATEMENT-1 : The orbital angular momentum of an e– in 4f atomic orbital is 12
2
and
h
STATEMENT-2 : The orbital angular momentum of an electron is given by l(l 1) and for f-subshell,
2
l = 3.
Sol. Answer (1)
4f
For f subshell l = 3
Orbital angular momentum
h
= l (l 1)
2
h
= 3(3 1)
2
h
= 12
2
h
STATEMENT-2 : The de-Broglie wavelength .
2mKE
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
56 Structure of Atom Solutions of Assignment
mv 2mKE
h
2mKE
1
KE
Hence, as KE decreases, increases
6. STATEMENT-1 : The 19th electron in potassium atom enters into 4s-orbital than in 3d-orbital.
and
STATEMENT-2 : (n + l) rule is followed for determining the orbital of lowest energy state.
Sol. Answer (1)
Factual.
7. STATEMENT-1 : A spectral line will not be seen for a 2px – 2py transition.
and
STATEMENT-2 : Only Balmer lines are observed in the visible region.
Sol. Answer (2)
Both the statements are correct.
h
8. STATEMENT-1 : Orbital angular momentum is given by l(l 1)
2
and
STATEMENT-2 : l (Quantum number) decides the shape of orbital.
Sol. Answer (2)
Fact
9. STATEMENT-1 : Among 5p and 6s, 6s orbital have high energy.
and
STATEMENT-2 : (n + l) for 5p and 6s is same.
Sol. Answer (2)
If (n + l) is same, then higher will be value of n, higher will be energy.
10. STATEMENT-1 : Principal Quantum number of outermost electron in Fe is 4.
and
STATEMENT-2 : Last electron is filled in 3d.
Sol. Answer (2)
Fact
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 57
SECTION - E
Z
V Velocity q
n
⎛ Z2 ⎞
PE ⎜ 2 ⎟ PE p
⎝ n ⎠
1
En En 1 Decreases when n r
n2
1
Separation energy = E En r
n2
⎛ 1⎞
4 ⎜ ⎟ 2 = Total spin.
⎝ 2⎠
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 59
SECTION - F
Integer Answer Type Questions
1. An electron in hydrogen atom (ground state) jumps to higher energy level x, such that the potential energy of
electron becomes half of its total energy at ground state. What is the value of x ?
Sol. Answer (2)
Total energy in ground state = – E
2E
Potential energy at excited state =
x2
2E E
2
, x 2 4, x2
x 2
2. In an atom the last electron is present in f-orbital and for its outermost shell the graph of 2 has 6 maximas.
What is the sum of group and period of that element ?
Sol. Answer (9)
As the last electron enter ‘f’ orbital hence group = 3
As there are 6 maximas therefore largest principal quantum number (n) = 6 period = 6
Group + period = 9
3. What is number of radial nodes in 4f orbital?
Sol. Answer (0)
Radial nodes = n – l – 1
4. An electron jumps to higher excited state of a orbital which is non directional and have 4 radial node then shell
with which electron belong?
Sol. Answer (5)
Electron is in 5s orbital
5. Magnetic momentum of an ion M+3 is 35 BM . Then, number of electron in d orbital of M element will be
_____.
Sol. Answer (6)
The atom have E.C. 3d64s2
6. The maximum number of electrons that can have principal quantum number, n = 3, and spin quantum number,
1
ms , is [IIT-JEE 2011]
2
Sol. Answer (9)
1
Will have s
2
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
60 Structure of Atom Solutions of Assignment
7. The work function () of some metals is listed below. The number of metals which will show photoelectric effect
when light of 300 nm wavelength falls on the metal is [IIT-JEE 2011]
Metal Li Na K Mg Cu Ag Fe Pt W
(eV) 2.4 2.3 2.2 3.7 4.8 4.3 4.7 6.3 4.75
1
8. In an atom, the total number of electrons having quantum numbers n = 4, |ml| = 1 and ms = – is
2
[JEE(Advanced)-2014]
Sol. Answer (6)
|ml| = 1
Means ml can be +1 and –1
1
So, for n = 4 six orbitals are possible and bear six electrons with s –
2
9. Not considering the electronic spin, the degeneracy of the second excited state (n = 3) of H atom is 9, while
the degeneracy of the second excited state of H– is [JEE(Advanced)-2015]
Sol. Answer (3)
Ground state configuration:
–
H:
1s 2s 2p
in second excited state, electron will jump from 1s to 2p, so degeneracy of second excited state of H– is 3.
SECTION - G
Multiple True-False Type Questions
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 61
3. STATEMENT-1 : Work function of a metal depends on ionisation energy.
STATEMENT-2 : One photon can eject one electron.
STATEMENT-3 : K.E. of ejected electron depends on intensity of light
(1) T F F (2) TTF (3) TFT (4) TTT
Sol. Answer (2)
KE depends on frequency of light.
4. STATEMENT-1 : Spin quantum number is derived from Schrodinger equation.
STATEMENT-2 : Magnetic quantum number tells about orbital angular momentum along z axis.
STATEMENT-3 : Spin of electron have no relation with energy
(1) F T T (2) TTT (3) FTF (4) FFT
Sol. Answer (1)
Schrodinger wave mechanics does not involve spin quantum number.
h
5. STATEMENT-1 : x.p is not applicable for macroscopic particles.
4
SECTION - H
Aakash Challengers Questions
1. How many maximum spectral lines are possible if electron is present in 4th shell and only two atom are present
in sample?
43 42
32 21
21
2. The correct graph regarding vs KE. (Incident)
K Cs
Cs K
Rb Rb Rb
Rb
Cs K K
Cs
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
62 Structure of Atom Solutions of Assignment
K.E.
0
r
For Cs, 0 is minimum.
3. Maximum electron in 3rd shell having ml = 2 will be
(1) 2 (2) 0 (3) 12 (4) 24
Sol. Answer (1)
Electrons
n = 3, l = 2, m = +2 2
4. What about degeneracy of 2p orbitals in a magnetic field?
(1) No degenerate orbital (2) Three degenerate orbital
(3) Two degenerate orbital (4) Cannot be stated any thing about degeneracy
Sol. Answer (1)
Splitting in 2p orbitals takes place.
5. In electric field which have maximum angle of deflection? (Assume all have same velocity)
(1) rays (2) H+ rays (3) D+ ray (4) All have equal
Sol. Answer (2)
e
Angle of deflection is directly proportional to
m
4r2dr2
r
(1) 1s (2) 2p (3) 3d (4) All of these
Sol. Answer (4)
For all orbitals 4r2dr.2 is zero at surface of nucleus
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 63
9. An electron in hydrogen jumps to a shell in which four fold degenracy is present, then correct about that
shell is
(1) 3 (2) 4
(3) 2 (4) This type of transition is not possible
Sol. Answer (3)
For hydrogen, in 2nd shell, four fold degeneracy is present
10. Largest wavelength is associated with which one of the following, if all of these travel with same velocity?
(1) CO2 (2) He (3) H2 (4) NO2
Sol. Answer (3)
According to de Broglie equation
h
mv
(3) 3
1H (4) All of these have equal I.E.
Sol. Answer (3)
3
Reduced mass (M) of electron in 1H is maximum therefore its IE is maximum.
13. Choose the pair in which after filling of electron, energy sequence is reversed.
(1) 2p > 2s (2) 3d > 4s (3) 4p < 5s (4) 5p < 6s
Sol. Answer (2)
After filling of electrons, Aufbau principle is not applicable. More will be distance of electron from nucleus, more
will be energy.
14. An ion which carries +3 charge posseses magnetic moment of 4.9 B.M. and its last electron possesses orbital
angular momentum of 6 . Write the E.C. of that ion and identify that element if highest n in the E.C. of
that ion is 3.
Sol. Answer (Mn)
n(n 2) 4.9
n(n + 2) = 24
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
64 Structure of Atom Solutions of Assignment
n2 + 2n – 24 = 0
(n + 6) (n – 4) = 0
n=4
4 unpaired electrons
h h
l (l 1) 6
2 2
l=2
last subshell is d subshell, highest value of n is 3
A+3 contains 4 unpaired electron .
possible subshells
1s 2s 2p 3s 3p 4s 3d
unpaired in A+3 = 4
In removal of total 3e–, 2e– will be removed from 4s and 1e– from 3d.
3d must contain 4 unpaired e– in A+3
A+3 = 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d4
A = 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d5, 4s2
Z = 25
Element is Mn.
15. Electron excited from lower orbit to higher orbit and returns back to ground state from excited state with a
life time 1 nano-second by emitting a photon of wavelength 600 nm. Calculate uncertainty in the energy of the
excited state. Also calculate the percentage uncertainty, if the energy is measured from ground state.
Sol. Answer (5.27 × 10–26 J, 1.59 × 10–5%)
h
E.t
4
h
E
4 t
6.625 1034
=
4 3.14 109
= 0.527 × 10–25
= 5.27 × 10–26 J
= 3.3125 × 10–19 J
= 1.59 × 10–5%.
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456
Solutions of Assignment Structure of Atom 65
16. The minimum energy required to remove the electron from metal surface is 7.50 × 10–19 J. What will be the
stopping potential required when this metal surface is exposed to U.V. light of = 375 Å?
Sol. Answer (28.4 volt)
E = w + eV
hc
7.5 × 10–19 + 1.6 × 10–19 V
⎛ 1312 1312 ⎞
Total energy = ⎜ 0.25 2 0.2 2 ⎟ 1312(0.25 0.2)
⎝ 3 2 ⎠
= – 102 + 590.4 = 488.4 kJ.
18. Two hydrogen atoms undergo head on collision and end up with zero kinetic energy. Each particle then emits
a photon of wavelength 1028 Å. Which transition leads to this wavelength? Calculate the velocity of hydrogen
atom before collision. (mH = 1.67 × 10–27 kg).
Sol. Answer (3 1), 4, 4.81 × 104 m/s
hc ⎛1 1⎞
13.6 ⎜ 2 2 ⎟
⎝1 n ⎠
12420 ⎛1 1⎞
13.6 ⎜ 2 2 ⎟
1028 ⎝1 n ⎠
n=3
Transition is from n = 3 to n = 1.
Just before collision,
hc 1
mv 2
2
2hc
v
m
19. A tube emits light of wavelength 5296 Å. The bulb is rated as 200 watt and 20% of the energy is converted
into light. If the whole light emitted is allowed to fall on a metal surface having work function 3.00 × 10–19 J,
calculate the number of electrons ejected in 10 s.
Sol. Answer (106.7 × 1019 electron)
W 3 1019 J
h 6.625 1034
v = 106 m / s
m 9.1 1031 7.2 1010
0.01
v 106 100 m / s
100
h
Now, p.x
4
h
Or x
4m v
6.625 1034
x 5.8 107 m
4 9.1 1031 102
Aakash Educational Services Pvt. Ltd. Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005 Ph.011-47623456