KEMBAR78
HTML Questions | PDF | Html | Html Element
0% found this document useful (0 votes)
3 views5 pages

HTML Questions

Uploaded by

abaine gerrald
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
3 views5 pages

HTML Questions

Uploaded by

abaine gerrald
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 5

HTML Questions & Answers

1. What is HTML?
Answer:
HTML is the abbreviation for Hypertext Markup Language. It is the
typical documents’ markup language for developing web pages to
display on the web browser.
The extensions used to save HTML pages are .html and .htm.
2. What is a Tag in HTML?
Answer:
In an HTML page, tags used are to place the content and format the
pages. They always defined between (<) and (>) symbols. For
example, <h1>text</h1>.
An opening tag must be preceded with a closing tag and indicated with
a ‘/’ symbol.
A tag instructs the browser to format the HTML. Tags have many uses,
such as changing the appearance of text, displaying a graphic, or
linking another page.
3. What is the key difference between HTML Elements and
Tags?
Answer:
This is one of the most asked HTML interview questions.
HTML Elements
The sections of the web page, such as a paragraph, an image, or a link
is an element, and an element has a certain way of execution. For
example, the link is used to be clicked, and the text boxes can be used
to input text.
HTML Tags
HTML elements communicate with the browser how to represent the
text and become HTML tags when enclosed within angular brackets
<>.
4. If you want to display some HTML data in a table in tabular
format, which HTML tags will you use?
Answer:
The HTML has a specific tag, i.e., the table tag to display data in
tabular form. Below is the list of the HTML tags used to display data in
tabular form in HTML:
Tag
Description
<table>
For defining a table.
<caption>
For mentioning a caption to the table.
<tr>
For defining a row in a table.
<td>
For defining a cell in a table.
<th>
For defining a header cell in a table.
<tbody>
For grouping the body’s content in a table.
<col>
For specifying the column properties for each column of the table.
5. What are Attributes in HTML?
Answer:
An additional attribute is given to each tag to alter the behavior of the
tag. Attributes are defined directly after the tag name, inside the
angular brackets. They appear in opening tags and can never appear
in closing tags.
For example:
You can define an attribute for the <input> tag, such as a text field,
checkbox, radio button, or many more ways.
6. What is an Anchor tag in HTML?
Answer:
An anchor tag is used to link two sections, web pages, or website
templates in HTML.
Its format is:
<a href=”#” target=”link”></a>
Where ‘href’ is an attribute of the anchor tag used to identify the
sections in a document, the ‘link’ is defined in the target attribute,
which is to be linked.
7. What are Lists in HTML?
Answer:
HTML lists are used to group a set of related items in lists. It is defined
with an <li> tag.
Some commonly used HTML lists:
 Ordered List (HTML tag: <ol>)
 Unordered List (HTML tag: <ul>)
 Description List (HTML tag: <dl>)
 Menu List (HTML tag: <menu>)
 Directory List (HTML tag: <dir>)
8. Define HTML Layout.
Answer:
An HTML web page is arranged in a specific layout (format). Here are
the sections of an HTML webpage to specify the different parts of a
webpage:

Source
The primary sections of the layout are:
 Header to define a document or a section header.
 Main content where the entire web page content is included.
 Footer to define a document or a section footer.
There are also sections such as articles and the navigation bar that are
the parts of a layout.
9. What are Forms in HTML?
Answer:
Forms are used to collect the user information when they are filled,
and details are provided to save into the database.
Source
10. What is the Use of Comments in HTML?
Answer:
Comments are used in an HTML document to make important notes
and help developers mention any modification to be incorporated
afterward. They are not displayed in the browser when the code is
executed. A comment is always written in between the ‘—‘ symbol at
the beginning and end of the angular brackets.
Syntax:
<!—‘Comment’ !–>
Five Additional HTML Interview Questions and Answers
11. What is HTML5?
Answer:
HTML5 is the improved HTML version released in 2014 by the World
Wide Web consortium. Nowadays, every employer wants to put this as
one of the HTML interview questions.
It has set forth the following new characteristics to be learned by
professionals:
 DOCTYPE declaration: To declare the HTML document type to
instruct the web browser about the markup language.
 Main: The main tag defines the primary section in the document
related to the central content of a document with a <main> tag.
 Section: It is used to define specific sections in a document such as a
chapter, header, footer, or any other section, and is specified with the
<section> tag.
 Header: The header tag defines the title or heading of a document or
its section. It is specified with the <header> tag.
 Footer: The footer tag defines the section of a document that contains
information such as copyright or author’s information. It is designated
with the <footer> tag.
 Article: The article tag represents an independent or self-contained
part of the content of a document with the tag <article>.
12. What is Semantic HTML?
Answer:
Semantic HTML is one style of coding, where the tags convey the
meaning of the text. HTML uses semantics to reinforce the semantics
or purpose of the content.
For Example:
<b> </b> and <i> </i> tags which are used to bold and italic
statements in HTML are replaced with <strong></strong> and
<em></em> tags in semantic HTML.
This is because they represent formatting and provide no meaning or
structure.
13. What is an Image Map?
Answer:
An Image map lets you link different web pages with a single image. It
is represented with the <map> tag. Every employer expects the
applicant to know about this, and this has been one of the most
commonly asked HTML interview questions.
14. Why is the Embed Tag Used in HTML?
Answer:
An Embed Tag is used for including a Video or Audio in an HTML
Document. A source of audio or video file to be displayed on the
webpage is defined within an Embed tag as:
<EMBED> Source </EMBED>.
15. What is a ‘Marquee’ Tag in HTML?
Answer:
You can put scrolling text with a Marquee tag. With the help of this tag,
an image or text can be scrolled up, down, left, or right.
The text which is scrolled is defined within the
<marquee>……</marquee> tag.

You might also like