KEMBAR78
Tutorial Engine Performance Test 2 | PDF | Diesel Engine | Engines
0% found this document useful (0 votes)
12 views3 pages

Tutorial Engine Performance Test 2

Uploaded by

pokhrelkaledone
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
12 views3 pages

Tutorial Engine Performance Test 2

Uploaded by

pokhrelkaledone
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

TUTORIAL : Engine Performance and

Testing of Engines
1. Following observations were recorded during a test on a single cylinder 4- stroke oil engine

Bore =300mm; Stroke = 450mm; Speed =300rpm; imep = 6bar; Net brake load = 1.5 kN; Brake drum
diameter = 1.8m; Brake rope diameter = 2 cm.

Calculate: (i) Indicated Power

(ii) Brake Power

(iii) Mechanical Efficiency [47.71 KW;42.88 kw;89.87%]

2. The following data refers to a petrol engine working on OTTO four stroke cycle.

Brake Power = 14.7 kW

Suction Pressure = 0.9 bar

Mech. Efficiency = 80%

Compression Ratio = 5

Index of Compression curve = 1.35

Index of expansion curve = 1.3

Maximum Explosion pressure = 24 bar

Engine Speed = 1000 r.p.m

Ratio of stroke to bore = 1.5

Find the diameter and stroke of piston[0.1527 m;229.2 mm]

3. A four cylinder two stroke cycle petrol engine develops 30 KW at 2500rpm. The mean effective
pressure on each piston is 8 bars and mechanical efficiency is 80%. Calculate the diameter and
stroke of each cylinder with stroke bore ratio 1.5. Also calculate the fuel consumption of the
engine, if brake thermal efficiency is 28%. The calorific value of fuel is 43900 kJ/ kg.[62 mm ;93
mm;8.78 Kg/ hr]

4. A 4-cylinder petrol engine works on a mean effective pressure of 5 bar and engine speed of 1250
r.p.m. Find the indicated power developed by the engine if the bore is 100 mm, and stroke 150
mm.
[Ans. 6.11 kW]
5. A 4-cylinder, four stroke diesel engine runs at 1000 r.p.m. The bore and stroke of each cylinder
are 100 mm and 160 mm respectively. The cut off is 6.62% of the stroke. Assuming that the
initial condition of air inside the cylinder is 1 bar and 200 C, mechanical efficiency of 75% ;
Calculate the air-standard efficiency and brake power developed by the engine.Also, calculate
the brake specific fuel consumption if the air/fuel ratio is 20: 1. Take R for air as 0.287 kJ/kg K
and clearance volume as 0.000084 m3.
[Ans. 61.4%, 21.75kW, 0.4396 kg/kW]
6. A four stroke gas engine develops 4.2 kW at 180 r.p.m. and at full load. Assuming the following
data, calculate the relative efficiency based on indicated power and air-fuel ratio used.
Volumetric efficiency= 87 %, mechanical efficiency =74%, clearance volume = 2100 cm 3, swept
volume = 9000 cm3, fuel consumption = 5 m3/h, calorific value of fuel = 16750 kJ/m3.
[Ans. 50.2%, 7.456:1]
7. The following observations were recorded during a trial of a four stroke engine with
rope brake dynamometer:Engine speed = 650 r.p.m., diameter of brake drum = 600 mm,
diameter of rope = 50 mm, dead load on the brake drum = 32 kg, spring balance reading = 4.75
kg.Calculate the brake power.
[Ans. 5.9 kW]
8. During a 60 minutes trial of a single cylinder four stroke engine the following observations were
recorded:Bore = 0.3 m, stroke = 0.45 m, fuel consumption = 11.4 kg, calorific value of fuel =
42000 kJ/kg, brake mean effective pressure = 6.0 bar, net load on brakes = 1500 N, r.p.m. = 300,
brake drum diameter = 1.8 m, brake rope diameter = 20 mm, quantity of jacket cooling water
600 kg, temperature rise of jacket water =550C, quantity of air as measured = 250 kg, exhaust
gas temperature = 4200C, cp for exhaust gases = 1 kJ/kg K, ambient temperature = 200C.
Calculate: (i) Indicated power; (ii) Brake power;
(iii) Mechanical efficiency (iv) Indicated thermal efficiency.
Draw up a heat balance sheet on minute basis.
[Ans. (i) 47.7 kW; (ii) 42.9 kW; (iii) 89.9%, (iv) 35.86%]
9. A two-cylinder four stroke gas engine has a bore of 380 mm and a stroke of 585 mm. At 240
r.p.m. the torque developed is 5.16 kN-m.Calculate: (i) Brake power (ii) Mean piston speed in
m/s (iii) Brake mean- effective pressure.
[Ans. (i) 129.8 kW; (ii) 4.68 m/s; (iii) 4.89 bar]
10. A 4-cylinder, four-stroke diesel engine has a bore of 212 mm and a stroke of 292 mm. At full
load at 720 r.p.m., the b.m.e.p. is 5.93 bars and the specific fuel consumption is 0.226 kg/kWh.
The air/fuel ratio as determined by exhaust gas analysis is 25: 1. Calculate the brake thermal
efficiency and volumetric efficiency of the engine.Atmospheric conditions are 1.01 bar and 150C
and calorific value for the fuel may be taken as 44200 kJ/kg.
[Ans. 36%; 76.5%]
11. During the trial (60 minutes) on a single cylinder oil engine having cylinder diameter 300 mm,
stroke 450 mm and working on the four stroke cycle, the following observations were made
:Total fuel used = 9.6 liters, calorific value of fuel = 45000 kJ/kg, total number of revolutions =
12624, gross indicated mean effective pressure = 7.24 bar, pumping i.m.e.p. = 0.34 bar, net load
on the brake = 3150 N, diameter of brake wheel drum = 1.78 m, diameter of rope = 40 mm,
cooling water circulated = 545 liters, cooling water temperature rise = 250 C, specific gravity of
oil = 0.8.Determine: (i) Indicated power. (ii) Brake power. (iii) Mechanical
efficiency.Draw up the heat balance sheet on minute basis.
[Ans. (i) 77 kW; (ii) 61.77 kW; (iii) 80.22%

Best Of Luck

You might also like