Menu
Menu
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 2
Sets Ex 2(b)
Last Updated: February 5, 2025 by Prasanna CHSE Odisha textbooks
Math textbooks Odisha textbooks
Odisha State Board Elements of Mathematics Class 11 Solutions CHSE Odisha
Chapter 2 Sets Ex 2(b) Textbook Exercise Questions and Answers.
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 2
Sets Exercise 2(b)
Question 1.
An examination was conducted in physics, chemistry, and mathematics. If P.C.M.
denotes respectively the sets of students who passed in Physics, Chemistry, and
Mathematics, express the following sets using union, intersection, and different
symbols.
(a) Set of candidates who passed in Mathematics and Chemistry, but not in Physics.
(b) Set of candidates who passed in all three subjects.
(c) Set of candidates who passed in Mathematics only.
(d) Set of candidates who failed in Mathematics, but passed in at least one subject.
(e) Set of candidates who passed in at least two subjects.
(f) Set of candidates who failed in one subject only.
Solution:
An examination was conducted in Physics, Chemistry, and Mathematics. P, C, and M
denoted the set of students who passed Physics, Chemistry, and Mathematics,
respectively. Then.
(a) Set of candidates who passed in Mathematics and Chemistry, but not in Physics
(M ∩ C) – P.
(b) Set of candidates who passed in all three subjects M ∩ C ∩ P.
(c) Set of candidates who passed in Mathematics only M – C – P.
(d) Set of candidates who failed in Mathematics, but passed in at least one subject (P
∪ C) – M.
(e) Set of candidates who passed in at least two subjects.
(f) Set of candidates who failed in one subject only.
(P ∩ C – M) ∪ (P ∩ M – C) ∪ (M ∩ C – P) Math textbooks
CHSE Odisha textbooks Odisha textbooks
Question 2.
What can you say about sets A and B if
(i) A ∪ B= Φ
(ii) A Δ B = Φ
(iii) A \ B = Φ
(iv) A \ B = A
(v) A ∩ B= U, Where U is the Universal set, A \ B = U?
Solution:
(i) if A ∪ B = Φ then A = Φ =B
(ii) A Δ B = Φ ⇒ A = B
(iii) A – B = Φ ⇒ A ⊆ B
(iv) A – B = A ⇒ B = Φ
(v) A ∩ B = U ⇒ A = B = U
(vi) A – B = U ⇒ A = U and B = Φ
Question 3.
Are differences and symmetric commutative? Give reason.
Solution:
The difference of the two sets is not commutative but the symmetric of the two sets is
commutative.
Reason:
Let x ∈ A – B ⇔ x ∈ A ∧ x ∉ B
≠x∈B∧x∉A⇔x∈b–A
A- B ≠ B – A
But if y ∈ A Δ ⇔ y ∈ (A-B) ∪ (B – A)
⇒ y ∈ (B – A) ∪ (A – B) ⇔ y ∈ B Δ A
∴ A Δ B = B Δ A.
Question 4.
If B ⊂ C, prove that A/B = A/C. Is this result true when a difference is replaced by a
symmetric difference? Give reason.
Solution:
If B ⊂ C, then x ∈ A ⇒ x ∈ C
Now x ∈ A – C ⇔ x: x ∈ A ∧ x ∉ C
⇔ {x: x ∈ A ∧ x ∉ B}
⇔ {x: x ∈ A – C}
∴A–C=A–B
but, A Δ B ≠ A Δ C.
Question 5.
Prove the following :
(i) (A\B)\C = (A\C)\B = A\(B ∪ C)
(ii) A ∩ (B ∪ C) = (A ∩ B) ∪ (A ∪ B)
(iii) A Δ (B Δ C) = (A Δ B) Δ C
(iv) A ⊂ B ⇔ B’ ⊂ A’ A ⇔ A’ ∪ B = U
⇔ B’ ∩ A = Φ, where U is the universal set.
(v) A ∪ B = U and A ∩ B = Φ
⇒ B = A’
(iv) A ∪ B = A for all A ⇒ B = Φ
Solution:
(i) Let x ∈ (A – B) – C ……(1)
⇔ x ∈ A- B ∧ x ∉ C
⇔ (x ∈ A ∧ x ∉ B) ∧ x ∉ C ……(2)
⇔ (x ∈ A ∧ x ∉ C) ∧ x ∉ B
⇔x∈A–C∧x∉B
⇔ x ∈ (A – C) – B ……(3)
∴ from (2), we have
x∈A∧∉B∧x∉C
⇔ x ∈ A ∧ (x ∉ B ∧ x ∉ C)
⇔x∈A∧x∉B∪C
[∴ ~ (p ∨ q) = ~ p ∧ ~ q]
⇔ x ∈ A – (B ∪ C) …….(4)
∴ From (1), (3), and (4), we have
(A – B) – C = (A – C)-B = A – (B ∪ C)
(ii) Let x ∈ A ∩ (B ∪ C)
⇔x∈A∧x∈BΔC
⇔ x ∈ A ∧ (x ∈ B – C ∨ x ∉ C – B)
⇔ x ∈ A ∧ (x ∈ B ∧ x ∉ C ∨ x ∈ C ∧ x ∉ B)
⇔ x ∈ A ∧ (x ∈ B ∧ x ∈ A ∧ C) ∨ x ∈ A ∧ (x ∈ B ∧ x ∈ B ∧ x ∈ A ∧ x ∉ B)
⇔ (x ∈ A ∩ B ∧ x ∉ A ∩ C) ∨ (x ∈ A ∩ C ∨ x ∉ A ∩ B)
⇔ x ∈ (A ∩ B) – (A ∩ C) ∨ x ∈ (A ∩ C) – (A ∩ B)
⇔ x ∈ (A ∩ B) Δ (A ∩ C) ……(2)
∴ From (1) and (2), we have
A ∩ (B Δ C) = (A ∩ B) Δ (A ∩ C)
(iii) A Δ (B Δ C)
= A ∪ (B Δ C)- A ∩ (B Δ C)
= A Δ (B ∪ C)- A Δ (B ∩ C)
[ ∴ A ∪ (B Δ C) = A Δ (B ∪ C)]
and A n (B Δ C) = A Δ (B ∩ C)
= (A Δ B) ∪ C- (A Δ B) ∩ C
[∴ A Δ (B ∪ C) = (A Δ B) ∪ C and A Δ (B ∩ C) = (A Δ B) ∩ C
= (A Δ B) Δ C
∴ A Δ (B Δ C)= (A Δ B) Δ C
(Proved)
(iv) If A ⊂ B then x ∈ B’ or ⇒ x ∉ B
⇒ x ∉ B ⇒ x ∈ A’ (∴ A ⊂ B)
∴ B’ ⊂ A’
Again, let y ∈ A ⇒ y ∉ A’ ⇒ y ∈ B’
(∵ B’ ⊂ A’)
⇒y∈B∴A⊂B
∴ A ⊂ B ⇔ B’ ⊂ A’
∴ Again as A ⊂ B, we have
U = A ∪ B = B = U, where U is the universal set of A and B.
∴ A’= B – A ⇒ A’ ∪ B
= (B – A) ∪ B = B = U
∴ A ⊂ B ⇒ A’ ∪ B = U
Again A’ ∪ B = U
⇒ A ∩ (A’ ∪ B) = A ∩ U = A
⇒ (A ∩ A’) ∪ (A ∩ B) = A
⇒ Φ ∪ (A ∩ B) = A
⇒A∩B=A⇒A⊂B
Lastly, B’ = U’ = Φ
∴ B’ ∩ A = Φ
(v) Let A ∪ B = U and A ∩ B = Φ
∴ Let x ∈ B ⇔ x ∉ B’ ⇔ x ∉ U – B
⇔ x ∉ A ⇔ x ∉ A’
(vi) As A ∪ B = A for all A
we have B ⊂ A for all A
∴ B ⊂ A even for A = Φ Thus B = Φ
Question 6.
Prove all the results of sections 1.13 and 1.14 that are started without proof.
Solution:
(i) A ∪ B = B ∪ A
Let x ∈ A ∪ B ⇔ x ∈ A ∨ x ∈ B
⇔x∈B∨x∈B⇔x∈B∪A
(ii) A ∩ B = B ∩ A
Let x ∈ A ∩ B ⇔ x ∈ A ∧ x ∈ B
∴A∩B=B∩A
(iii) A ∩ (B ∪ C)
= (A ∩ B) ∪ (A ∩ C)
Let x ∈ A ∩ (B ∪ C)
⇔x∈A∧x∈A∪C
⇔ x ∈ A ∧ (x ∈ A ∨ x ∈ C)
⇔ (x ∈ A ∩ B ∨ x ∈ A ∩ C)
⇔ (x ∈ A ∧ x ∈ B) ∨ (x ∈ A ∧ x ∈C)
⇔ x ∈ (A ∩ B) ∪ (A ∩ C)
∴ A ∩ (B ∪ C) = (A ∩ B) ∪ (A ∩ C)
Question 7.
Prove that
n n
(i) A − ⋃
i=1
Bi = ⋂
i=1
(A − Bi )
Solution:
Let x ∈ A
n n
− ⋃ Bi ⇒ x ∈ A ∧ x ∉ ⋃ Bi
i=1 i=1
⇔ x ∈ A ∧ x ∉(B1 ∪ B2 ∪….∪ Bn )
⇔ x ∈ A ∧ (x ∉ B1 ∧ x ∉ B2 ∧…..∧ x ∉ Bn )
⇔ (x ∈ A ∧ x ∉ B1 ) ∧ (x ∈ A ∧ x ∉ B2 ) ∧….∧ (x ∈ A ∧ x ∉ Bn )
⇔ x ∈ A – B1 ∧ x ∈ A – B2 ∧……..∧ x ∈ A – Bn
⇔ x ∈ (A – B1 ) ∩ (A – Bi ) ∩…..∩ (A – Bn )
⇔ x ∈ ⋂i=1 ( A − Bi )
n
∴ A − ∪n
n
Bi = ⋂ ( A − Bi )
i=1 i=1
(ii) ∴ A
n n
− ⋂ Bi = ⋃ (A − Bi )
i=1 i=1
Solution:
Let x ∈ A
n
− ⋂ Bi
i=1
⇔ x ∈ A ∧ x ∈ ⋂i=1 Bi
n
⇔ x ∈ A ∧ x ∉ (B1 ∩ B2 ∩….∩ Bn )
⇔ x ∈ A ∧ (x ∉ B1 ∨ x ∉ B2 ∨….∨ x ∉ Bn )
⇔ (x ∈ A ∧ x ∉ B1 ) ∨ (x ∈ A ∧ x ∉ B2 ) ∨….∨ (x ∈ A ∧ x ∉ Bn )
⇔ x ∈ A – B1 ∨ x ∈ A – B2 ∨……..∨ x ∈ A – Bn
⇔ x ∈ (A – B1 ) ∪ (A – B2 )……(A – Bn )
⇔ x ∈ ∪ni=1
( A − Bi )
∴ A ⋂i=1 B1 = ⋃u=1 ( A − Bi )
n n
Question 8.
Prove that |A ∪ B ∪ C|
Solution:
= |A| + |B| + |C| + |A ∩ B ∩ C| – |A ∩ B| – |B ∩ C| – |C ∩ A|
L.H.S. =|A ∪ B ∪ C| = |A ∪ D|
where D = B ∪ C
= |A| + |D| – |A ∩ D|
( ∵ |A ∪ B| =|A| + |B| – |A ∩ B|)
= |A| + |B ∪ C| – | A ∩ (B ∪ C)|
= |A| + |B| + |C| – |B ∩ C| – |(A ∩ B) ∪ (A ∩ C)|
= |A| + |B| + | C |- |B ∩ C| – [|A ∩ B| + |A ∩ C| – |(A ∩ B) ∩ (A ∩ C)|]
= |A| + |B| + |C| – |B ∩ C| – |A∩ B| – |A ∩ C| + |A ∩ B ∩ Cl
= |A| + |B| + |C| – | A ∩ Bl – |B ∩ C| – |C ∩ A| + |A ∩ B ∩ Cl = R.H.S.
Question 9.
If X and Y are two sets such that X ∪ Y has 20 objects, X has 10 objects and Y has 15
objects; how many objects does X ∩ Y have?
Solution:
Given |X ∪ Y| = 20
|X| = 10
|Y| = 15
We know that |X ∪ Y|
= |X| + |Y| – |X ∩ Y|
⇒ 20 = 10 + 15 – |X ∩ Y|
⇒ |X ∩ Y| = 25 -20 = 5
∴ X ∩ Y has 5 elements.
Question 10.
In a group of 450 people, 300 can speak Hindi and 250 can speak English. How many
people can speak both Hindi and English?
Solution:
Let H = The set of people who can speak Hindi
E = The set of people who can speak English.
According to the question we have
|H ∪ E| = 450, |H| = 300,
|E| = 250
We want to find 1 H ∩ E
|H ∩ E| = |H| + |E|- |H ∪ E|
= 300 + 250 – 450 = 100
∴ 100 people can speak both Hindi and English.
Question 11.
In a group of people,37 like coffee, 52 like tea and each person in the group likes at
least one of the two drinks. 19 people like both tea and
coffee, how many people are in the group?
Solution:
Let T = The set of persons who like Tea. ,
C = The set of persons who like coffee According to the question
|C| = 37, |T| = 52 and |T ∩ C| = 19
Total number of persons in the group
= |T ∩ C| = |T| + |C| – |T ∩ C|
= 37 + 52 – 19 = 70
Question 12.
In a class of 35 students, each student likes to play either cricket or hockey. 24
students like to play cricket and 5 students like to play both games; how many
students play hockey?
Solution:
Let C = Set of students like to play cricket
H = The set of students like to play Hockey.
According to the question
|C ∪ H| = 35
|C| = 24, |C ∩ H| = 5
Now |C ∪ H| = |C| + |H| – |C ∩ H|
⇒ 35 = 24 + |H| – 5
⇒ |H| = 16
16 students like to play Hockey.
Question 13.
In a class of 400 students, 100 were listed as taking apple juice, 150 as taking orange
juice and 75 were listed as taking both apple as well as orange juice. Find how many
students were taking neither apple juice or orange juice.
Solution:
Let A = The set of students take apple juice
O = The set of students take orange juice
According to the question
|A| = 100, |O| = 150 and
|A ∩ O| = 75
∴ Number of students take at least one of the juice = |A ∪ O|
= |A| + |O| – |A ∩ O|
= 100 + 150 – 75 = 175
Total number of students
= |U| = 400
Number of students taking neither of these juice
= |U| – |A ∪ O|
= 400 – 175 = 225
Question 14.
In a group of 65 people, 40 like cricket, and 10 like both cricket and tennis. How many
like tennis only and not cricket? How many like tennis?
Solution:
Let C = The set of persons like cricket
T = The set of people who like tennis.
According to the question
|C| = 40 , |C ∩ T| = 10 and
|C ∪ T| = 65
A number of people like tennis only but not cricket = |C ∪ T| – |C|
= 65 – 40 = 15
Number of persons like tennis
= |C ∩ T| – |C| + |C ∩ T|
= 65 – 40 + 10 = 25
Question 15.
In a survey it was found that 21 people liked product A, 26 liked product B and 29 liked
product C. If 14 people liked products A and B, 12
people liked products C and A, 14 people liked products B and C and 8 liked all the
three products, find how many liked products C only.
Solution:
Let E = Set of persons like product A
F = Set of persons like product B
G = Set of persons like product C
According to the question
a + b + d + e = 21
c + b + f + e = 26
g + f + d + e = 29
b + e = 14
f + e = 14
d + e = 12
e=8
⇒ e = 8 g = 11
d=4 c=6
f=6 a=3
b=6
Number of persons like product C only
O = g = 11
Class 11
CHSE Odisha Class 12 Psychology Unit 4 Long Answer Questions Part-4
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 4 Trigonometric Functions Ex 4(d)
Leave a Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Post Comment
Search
Search
Recent Posts
CHSE Odisha Class 12 Biology Important Questions Chapter 2 Sexual Reproduction in
Flowering Plants
CHSE Odisha Class 12 Biology Important Questions Chapter 1 Reproduction in
Organisms
CHSE Odisha Class 12 Biology Important Questions (+2 2nd Year)
CHSE Odisha Class 12 Biology Solutions Chapter 17 Environmental Issues
CHSE Odisha Class 12 Biology Solutions Chapter 16 Biodiversity and its Conservation
CHSE Odisha Class 12 Biology Solutions Chapter 5 Heredity and Variation
CHSE Odisha Class 12 Biology Solutions Chapter 15 Ecosystem
CHSE Odisha Class 12 Biology Solutions Chapter 14 Organisms and Environment
CHSE Odisha Class 11 Sociology Solutions Unit 5 ସମାଜଶାସ୍ତ୍ର, ପଦ୍ଧତି ଏବଂ କୌଶଳ
CHSE Odisha Class 11 Sociology Solutions Unit 4 ସାମାଜିକ ପ୍ରକ୍ରି ୟା, ସ୍ତରୀକରଣ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ
CHSE Odisha Class 11 Sociology Solutions Unit 3 ସାମାଜିକ ଅନୁ ଷ୍ଠାନ
BSE Odisha Books
Class 10
Class 11
Class 12
Class 6
Class 7
Class 8
Class 9
Copyright © 2025 BSE Odisha