KEMBAR78
Dyn Tutorial 5.1 PDF | PDF | Acceleration | Velocity
0% found this document useful (0 votes)
637 views3 pages

Dyn Tutorial 5.1 PDF

The document contains 12 questions about kinematics problems involving rotating objects like wheels, gears, disks, crankshafts, and bars. The questions ask the reader to determine values like angular velocity, acceleration, linear velocity, and acceleration given information about initial angular velocities and accelerations, time periods, radii or diameters, and angular displacements of the rotating objects. Sample answers are provided for each question.

Uploaded by

Tareq Sammar
Copyright
© Attribution Non-Commercial (BY-NC)
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
637 views3 pages

Dyn Tutorial 5.1 PDF

The document contains 12 questions about kinematics problems involving rotating objects like wheels, gears, disks, crankshafts, and bars. The questions ask the reader to determine values like angular velocity, acceleration, linear velocity, and acceleration given information about initial angular velocities and accelerations, time periods, radii or diameters, and angular displacements of the rotating objects. Sample answers are provided for each question.

Uploaded by

Tareq Sammar
Copyright
© Attribution Non-Commercial (BY-NC)
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

Palestine Technical University (PTU) Dynamics Tutorial 5.

1 Q1 A wheel has an initial clockwise angular velocity and a constant angular acceleration . Determine the number of revolutions it must undergo to acquire a clockwise angular velocity f. What time is required? [Ans. = 3.32 rev, t = 1.67 s] Q2 A flywheel has its angular speed increased uniformly from 1 to 2 in time t. If the diameter of the wheel is D, determine the magnitudes of the normal and tangential components of acceleration of a point on the rim of the wheel at time t, and the total distance the point travels during the time period. [Ans. at =0.563 ft/s2 , an 3600 ft/s2, d = 3000 ft] Q3 If gear A starts from rest and has a constant angular acceleration A, determine the time needed for gear B to attain an angular velocity B. Given: A= 2 rad/ s2 , rB = 0.5 ft, B = 50 rad/s, rA = 0.2 ft [Ans. t = 62.50 s]

Q4 The disk is originally rotating at angular velocity 0. If it is subjected to a constant angular acceleration , determine the magnitudes of the velocity and the n and t components of acceleration of point A at the instant t. Given: = 8 rad/s =6 rad/s2 , t = 0.5 s, r = 2 ft [Ans. vA= 22 ft/s, at =12 ft/s2 , an =242 ft/s2 ]

Q5 A motor gives disk A a clockwise angular acceleration A = at2 + b. If the initial angular velocity of the disk is 0, determine the magnitudes of the velocity and acceleration of block B when t = t1. [Ans. vB =1.365 m/s , aB=
0.472 m/s2]

Given: a= 0.6 rad/s4 , = 6 rad/ s, r = 0.15 m , b = 0.75 rad/s2, t1 = 2 s

Q6 Starting from rest when s = 0, pulley A is given an angular acceleration = k. Determine the speed of block B when it has risen to s = s1. The pulley has an inner hub D which is fixed to C and turns with it. [Ans. vB = 14.70 m/s] Given: k = 6 s-2 , rC = 150 mm, s1 = 6 m, rD = 75 mm, rA = 50 mm

Q7 A motor gives gear A angular acceleration A = a 3 + b. If this gear is initially turning with angular velocity A0, determine the angular velocity of gear B after A undergoes an angular displacement 1. [Ans. B =465 rad/s] Given: rev = 2 rad , a = 0.25 rad/s2 ,b= 0.5 rad/s2 , A=0 20 rad/s

Q8 At the instant shown, is given, and rod AB is subjected to a deceleration a when the velocity is v. Determine the angular velocity and angular acceleration of link CD at this instant.. Given: v = 10 m/s, a= 16 m/s2, = 60 deg, r = 300 mm [Ans. = 19.2 rad/s, 183 rad/s2 ]

Q9 The crankshaft AB is rotating at constant angular velocity . Determine the velocity of the piston P for the given . Given: = 150 rad/s, = 30 deg, a = 0.2 ft , b = 0.75 ft [Ans. v= 18.50 ft/s]

Q10 Bar AB rotates uniformly about the fixed pin A with a constant angular velocity . Determine the velocity and acceleration of block C when = 1. Given: L = 1 m, 1 = 60 deg , = 2 rad/ s , = 0 rad/s2

Q11 The bar is confined to move along the vertical and inclined planes. If the velocity of the roller at A is vA downward when = 1. determine the bar's angular velocity and the velocity of roller B at this instant. [Ans. = 1.08 rad/s, vB= 4.39ft/s] Given: vA= 6 ft/s, 1 = 45 deg, = 30 deg, L = 5 ft

Q12 When the bar is at the angle the rod is rotating clockwise at and has an angular acceleration . Determine the velocity and acceleration of the weight A at this instant. The cord is of length L. Given: L = 20 ft, a = 10 ft, b = 10 ft, = 30 deg, 3 rad/s, = 5 rad/ s2 [Ans. vA = 29ft/s, aA= 59.9 ft/s2]

You might also like