21/12/2016
MechatronicsTestQuestionsSet2
MechatronicsTestQuestionsSet
2
Home>>Category>>MechanicalEngineering(MCQ)questionsand
answers
1)Arrangethefollowingcomponentsoftemperature
measurementsystemaccordingtomeasurementsystem
Hotbody,Displaysystem,Thermocouple,Amplifierand
converter
a.HotbodyDisplaysystemThermocoupleAmplifier
andconverter
b.HotbodyAmplifierandconverterThermocouple
Displaysystem
c.HotbodyThermocoupleAmplifierandconverter
Displaysystem
d.DisplaysystemHotbodyThermocoupleAmplifier
andconverter
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:HotbodyThermocoupleAmplifierand
converterDisplaysystem
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
2)Thecharacteristicthatprovidesanoutputwithrespect
totherelationwiththeinputiscalledas___________
a.calibrationofasystem
b.responseofasystem
c.characteristicrelationofasystem
d.instrumentationofasystem
Answer Explanation RelatedQues
http://www.careerride.com/mcqdaily/mechatronicstestquestionsset2353.aspx
MCQs English TutorialsDownload
Latesttopics
DesignofMachine
Elements2TestSet2
DesignofMachine
Elements2TestSet1
StrengthofMaterials
TestSet3
StrengthofMaterials
TestSet2
StrengthofMaterials
TestSet1
EngineeringMechanics
TestSet3
EngineeringMechanics
TestSet2
EngineeringMechanics
TestSet1
MechanicalSystem
DesignTestSet2
MechanicalSystem
DesignTestSet1
TurboMachinesTest
QuestionsSet2
TurboMachinesTest
QuestionsSet1
MechatronicsTest
QuestionsSet1
DesignofMachine
Elements1TestSet2
1/13
21/12/2016
MechatronicsTestQuestionsSet2
ANSWER:responseofasystem
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
3)Thestudyofrelationshipbetweentheinputandoutput,
whentheinputisinvariantwithrespecttotimeiscalled
as_____
DesignofMachine
Elements1TestSet1
MetallurgyTestQuestions
Set2
MetallurgyTestQuestions
Set1
DynamicsofMachinery
TestSet3
a.staticcharacteristicsofinstruments
b.dynamiccharacteristicsofinstruments
c.variablecharacteristicsofinstruments
d.noneoftheabove
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:staticcharacteristicsofinstruments
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
4)Theprocessofestablishmentofarelationshipbetween
theinputtotheinstrumentandoutputfromtheinstrument
iscalledas_____
DynamicsofMachinery
TestSet2
DynamicsofMachinery
TestQuestionsSet1
BasicMechanical
EngineeringTestSet3
BasicMechanical
EngineeringTestSet2
BasicMechanical
EngineeringTestSet1
ThermodynamicsTest
QuestionsSet8
ThermodynamicsTest
QuestionsSet7
a.staticsensitivity
b.staticcharacterization
c.staticaccuracy
d.staticcalibration
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:staticcalibration
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
5)________isthecurveplottedbetweeninputandoutput
bygivingknowninputstoaninstrumentandobtaining
correspondingoutputs.
a.characteristiccurve
b.accuracycurve
http://www.careerride.com/mcqdaily/mechatronicstestquestionsset2353.aspx
2/13
21/12/2016
MechatronicsTestQuestionsSet2
c.calibrationcurve
d.sensitivitycurve
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:calibrationcurve
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
6)Thedisplacementofamassattachedtoaspringin
mechanicalsystemiscorrespondingto_______inthe
electricalsystem
a.inductance
b.resistance
c.capacitance
d.current
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:current
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
7)Whatisthetransferfunctionofanelectricalsystem
givenbelow?
Where,
I:Current
V:Voltage
R:Resistance
http://www.careerride.com/mcqdaily/mechatronicstestquestionsset2353.aspx
3/13
21/12/2016
MechatronicsTestQuestionsSet2
a.V
b.1/V
c.I
d.1/R
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:1/R
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
8)Whichofthefollowingstatementsaretrueforblock
diagrams?
1.Blockdiagramsarethepictorialrepresentationofthe
system
2.Thecomplicatedsystemscanbeeasilyrepresentedby
connectingdifferentblocks
3.Blockdiagramrepresentstherelationshipbetweeninput
andoutputofthesystem
a.Statements(1)and(2)
b.Statements(2)and(3)
c.Statements(1)and(3)
d.Statements(1),(2)and(3)
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:Statements(1),(2)and(3)
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
http://www.careerride.com/mcqdaily/mechatronicstestquestionsset2353.aspx
4/13
21/12/2016
MechatronicsTestQuestionsSet2
9)Acorrespondingblockofanelementisdrawnby
inserting________ofthatelementinsidetheblock.
a.thevalueofcorrespondinginput
b.atransferfunction
c.thevalueofcorrespondingoutput
d.thename
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:atransferfunction
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
10)Whatis/arethemaximumnumberofarrow/s(Input/s)
allowedtogoinsidetheblock?
a.One
b.Two
c.Three
d.Four
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:One
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
11)Thetaskoftimesharing,inwhichlargenumberof
datasignalsaresentthroughcablesorbuses,is
performedby____
a.sensorsortransducers
b.centralprocessingunit(CPU)
c.multiplexer
d.analogtodigitalconverter
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:multiplexer
http://www.careerride.com/mcqdaily/mechatronicstestquestionsset2353.aspx
5/13
21/12/2016
MechatronicsTestQuestionsSet2
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
12)Dataacquisitionofallthephysicalquantitiesinthe
realworldisdonein
a.theanalogmode
b.thedigitalmode
c.eitheranalogmodeordigitalmode
d.noneoftheabove
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:theanalogmode
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
13)AccordingtoNyquisttheorem,thesamplingrate
shouldbe_________asfastasthehighestfrequencyof
thesignalbeingmeasuredorsampled.
a.twice
b.thrice
c.tentimes
d.hundredtimes
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:twice
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
14)DigitaltoAnalogConversionis______________
AnalogtoDigitalConversion.
a.lesscomplexthan
b.morecomplexthan
c.ascomplexas
d.unpredictable
Answer Explanation RelatedQues
http://www.careerride.com/mcqdaily/mechatronicstestquestionsset2353.aspx
6/13
21/12/2016
MechatronicsTestQuestionsSet2
ANSWER:lesscomplexthan
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
15)Microcontrollersare________________thanthe
PLCs.
a.bulkyandexpensive
b.bulkybutcheaper
c.portableandcheaper
d.portablebutexpensive
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:portableandcheaper
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
16)HowisthenoiseimmunityofPLCstoelectricalnoises
ascomparedtothatofconventionalrelaycontrollers?
a.poor
b.excellent
c.asgoodasnoiseimmunityofconventionalrelaycontrollers
d.unpredictable
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:poor
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
17)Thecapabilityofconventionrelaysystemsfor
complexoperationsis___________thatofthePLCs.
a.poorthan
b.excellentthan
c.asgoodas
d.unpredictableas
http://www.careerride.com/mcqdaily/mechatronicstestquestionsset2353.aspx
7/13
21/12/2016
MechatronicsTestQuestionsSet2
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:poorthan
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
18)Howisthespeedofoperationofconventionalrelay
systemascomparedtodigitalcontrollers?
a.veryslow
b.veryfast
c.same
d.almostsimilar
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:veryslow
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
19)Thetypeofmemorywhichisfastandtemporarily
storesthedatawhichareimmediatelyrequiredforuseis
calledas______.
a.HDD
b.ROM
c.RAM
d.SSD
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:RAM
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
20)When___________contactsareactuated,theydisrupt
thepowersupplythroughthem.
a.normallyopentype
b.normallyclosedtype
http://www.careerride.com/mcqdaily/mechatronicstestquestionsset2353.aspx
8/13
21/12/2016
MechatronicsTestQuestionsSet2
c.botha.andb.
d.noneoftheabove
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:normallyclosedtype
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
21)Whichmethodisusedforstabilityanalysis?
a.Nyquisitcriteria
b.Rootlocusmethod
c.RouthHurwitzcriteria
d.Alloftheabove
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:Alloftheabove
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
22)Whatistheratioofamplitudeofresponsetothatof
theinputcalled?
a.Response
b.Gain
c.Phase
d.Frequency
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:Gain
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
23)Inallcasesofinputfrequency,ifthegainstarts
reducing,thephaseanglewill_______.
a.startreducing
b.startincreasing
http://www.careerride.com/mcqdaily/mechatronicstestquestionsset2353.aspx
9/13
21/12/2016
MechatronicsTestQuestionsSet2
c.beremainconstant
d.beunpredictable
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:startreducing
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
24)Ifthefrequencyoftheinputsignaltoasystemis
increased,theamplitudeoftheoutput_______.
a.startreducing
b.startincreasing
c.beremainconstant
d.beunpredictable
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:startreducing
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
25)__________isthetimerequiredfortheresponseto
reach50%ofthefinalvalueinthefirstattempt.
a.Risetime
b.Peaktime
c.Settlingtime
d.Delaytime
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:Delaytime
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
26)ConsiderthefollowinggraphofController
CharacteristicsofOnOffControl.Theregionshown
betweencurveAandcurveBiscalledas________.
http://www.careerride.com/mcqdaily/mechatronicstestquestionsset2353.aspx
10/13
21/12/2016
MechatronicsTestQuestionsSet2
a.deadzone
b.hysteresis
c.botha.andb.
d.noneoftheabove
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:botha.andb.
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
Jobs
?Ask
27)Whichofthefollowingis/arethedrawback/sof
Interviewproportionalcontrol?
Currentaffairs Exam
Aptitude
English
Onlinetest
Engineering
MCA
MBA
GD
Placementpapers
HR
Login
1.Proportionalcontrolsystemiscomplicatedandcostly.
2.Proportionalcontrolsystemisnotsuitableforpressure
temperatureandflowcontrolproblems
3.Iftherearesuddendisturbance,theproportionalcontrol
systemtakestimetostabilize.
a.(1)
b.(2)
c.(3)
d.(1),(2)and(3)
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:(3)
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
http://www.careerride.com/mcqdaily/mechatronicstestquestionsset2353.aspx
11/13
21/12/2016
MechatronicsTestQuestionsSet2
28)Shiftingofsetpointandadjustingitsnewvaluebythe
controller,whenthevalueofdisturbanceincreases,is
calledas_______.
a.setshift
b.offset
c.stabilization
d.noneoftheabove
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:offset
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
29)Therangeofcontrolofcontroller__________dueto
presenceofoffset.
a.increases
b.decreases
c.remainsconstant
Jobs
d.cannotsay
?Ask
Answer Explanation RelatedQues
Interview
Currentaffairs Exam
Engineering
Aptitude ANSWER:decreases
English
Onlinetest
MCA
MBA
GD
Placementpapers
HR
Login
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
30)Ifthevalueoferrorincreases,thechangingspeedof
controlleroutput__________.
a.increases
b.decreases
c.remainsconstant
d.cannotsay
Answer Explanation RelatedQues
ANSWER:remainsconstant
Explanation:
Noexplanationisavailableforthisquestion!
http://www.careerride.com/mcqdaily/mechatronicstestquestionsset2353.aspx
12/13
21/12/2016
MechatronicsTestQuestionsSet2
LatestMCQs
Generalawareness
Banking
IASPrelimsGS
English
ASP.NET
PL/SQL
MechanicalEngineering
Java
ProgrammingLanguage
ElectricalEngineering
C++
SoftwareEngineering
ElectronicEngineering
Oracle
English
Finance
QuantitativeAptitude
Home
Aboutus Sitemap
Contactus
Termsofuse
FollowusonFacebook!
Copyright2016.AllRightsReserved.
Jobs
Interview
Currentaffairs
Aptitude
English
Exam
Onlinetest
?Ask
Engineering
MCA
MBA
GD
Placementpapers
HR
Login
http://www.careerride.com/mcqdaily/mechatronicstestquestionsset2353.aspx
13/13