KEMBAR78
Informaticspractices: Practical | PDF | Disabled Sports | Teaching Mathematics
0% found this document useful (0 votes)
72 views23 pages

Informaticspractices: Practical

This document contains 15 questions and answers related to Java programming. Each question provides sample code to demonstrate how to solve a programming problem such as printing tables, Fibonacci series, scoring goals in a match, adding digits, changing background colors, selecting characters from lists, finding numbers between inputs, checking for palindromes, reversing strings, finding character occurrences, finding vowel positions, displaying an ice cream menu, creating book and student classes, and printing student details.

Uploaded by

anushka2007
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
72 views23 pages

Informaticspractices: Practical

This document contains 15 questions and answers related to Java programming. Each question provides sample code to demonstrate how to solve a programming problem such as printing tables, Fibonacci series, scoring goals in a match, adding digits, changing background colors, selecting characters from lists, finding numbers between inputs, checking for palindromes, reversing strings, finding character occurrences, finding vowel positions, displaying an ice cream menu, creating book and student classes, and printing student details.

Uploaded by

anushka2007
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 23

INFORMATICSPRACTICES


PRACTICAL

SUBMITTEDBY :
CSAISATHVICK
ROLL NO : 46
JAVA PROGRAMMING
Q1.Design a java program to print the table of the entered number?

Ans.
Preview-

Source Code-

Code for Table


private void jButton1ActionPerformed(java.awt.event.ActionEventevt) {

// TODO add your handling code here:

int x= Integer.parseInt(AT.getText());

inty,z=0;

for(y=1;y<=10;++y) {

z=y*x;

RT.append(z+"\n"); }}
Code for Clear
private void clearActionPerformed(java.awt.event.ActionEventevt) {
// TODO add your handling code here:
AT.setText(" ");
RT.setText(" "); }

Q2.Design a java program to print the Fibonacci series of the entered number?

Ans.
Preview-

Source Code-

Code for Fibonacci


private void jButton2ActionPerformed(java.awt.event.ActionEventevt) {

// TODO add your handling code here:

int s1=0,s2=1,sum,n;

n=Integer.parseInt(AT.getText());

if(n==0)

RT.append(0+"\n");
else

if(n==1)

RT.append(0+"\n"+1+"\n");

else {

RT.append(0+"\n"+1+"\n");

RT.append("");

for(inti=2; i<=n; i++) {

sum=s1+s2;

RT.append(sum+"\n");

RT.append(" ");

s1=s2;

s2=sum; } } }

Code for Clear


private void clearActionPerformed (java.awt.event.ActionEventevt) {

// TODO add your handling code here:

AT.setText("");

RT.setText("");

}
Q3.Design a java program to display the scored goal details and match result?

Ans.
Preview-

Source Code-

Code for Scored By A

private void GOAActionPerformed(java.awt.event.ActionEventevt) {

// TODO add your handling code here:

intga= Integer.parseInt(tAGoals.getText());

ga=ga+1;

tAGoals.setText(""+ga); }

Code for Scored By B


private void GOBActionPerformed(java.awt.event.ActionEventevt) {
// TODO add your handling code here:
intgb= Integer.parseInt(tBGoals.getText());
gb=gb+1;
tBGoals.setText(""+gb); }
Code for Declare Match
private void DCActionPerformed(java.awt.event.ActionEventevt) {

// TODO add your handling code here:

intga=Integer.parseInt(tAGoals.getText());

intgb=Integer.parseInt(tBGoals.getText());

String res=(ga>gb?"Team A wins":(ga<gb)?"Team B wins":"Draw");

result.setText(res); }

Code for Clear


private void CLEARActionPerformed(java.awt.event.ActionEventevt) {

// TODO add your handling code here:

result.setText(" ");

tBGoals.setText("0");

tAGoals.setText("0"); }

Q4. Design a java program to add the Digits in input area?

Ans.
Preview-
Code of main method-
intaddDigits(int n){int s=0;

int dig;

while(n>0){

dig=n%10;

s=s+dig;

n=n/10;

}return s;

Code for Compt……….. Button-


intnum=Integer.parseInt(input.getText());

int sum=addDigits(num);

out.setText("Sum of its digits is "+sum);


Q5. Design a java program to change background colour of different input
controls ?

Ans.
Preview-

Code for the jList (Event –ListSelection-valueChanged)-


private void ColValueChanged(javax.swing.event.ListSelectionEventevt) {

// TODO add your handling code here:

inti;

Color x=Color.WHITE;

i=Col.getSelectedIndex();

switch(i){

case 0: x=Color.RED;

break;

case 1: x=Color.BLUE;

break;
case 2: x=Color.GREEN;

break;

case 3: x=Color.MAGENTA;

break;

case 4: x=Color.CYAN;

break;

case 5: x=Color.YELLOW;

break;

case 6: x=Color.GRAY;

break;

if(LBL1.isSelected())

Lb.setBackground(x);

else

Lb.setBackground(Color.WHITE);

if(LBL2.isSelected())

Btn.setBackground(x);

else

Btn.setBackground(Color.WHITE);

if(LBL3.isSelected())

TF.setBackground(x);

else

TF.setBackground(Color.WHITE);
Q6. Design a java program to select the character from the list as given in
textfield?

Ans.
Preview-

Code of Select in List Button-


private void oKActionPerformed(java.awt.event.ActionEventevt) {

// TODO add your handling code here:

List.setSelectedValue(ENTER.getText(), true);
Q7.Design a java program to print the numbers in between the given input?

Ans.

Code of Count Button-


int a=Integer.parseInt(IN1.getText());

int b=Integer.parseInt(IN2.getText());

if(a>b){

for(;b<=a;b++)

{OUT.append(b+" ");}

else{

for(;a<=b;a++)

{ OUT.append(a+" ");}

}
Q8. Design a java program to check a string is palindrome or not?

Ans.

Code of Perform Palindrome Test Button-


String str=In.getText();

showPalindrome(str);

Main method Code-


public void showPalindrome(String s){

StringBuffer out=new StringBuffer(s);

if(isPalindrome(s))

s=s+": is a palindrome!";

else if(isPalindrome2(s))

s=s+ ": is a palindrome if you ignore case";

else
s=s+": is not a palinidrome! ";

Out.setText(s);

publicbooleanisPalindrome(String s)

{StringBuffer reversed=(new StringBuffer(s)).reverse();

returns.equalsIgnoreCase(reversed.toString());

publicboolean isPalindrome2(String s)

{StringBuffer reversed=(new StringBuffer(s)).reverse();

returns.equalsIgnoreCase(reversed.toString());

}
Q9. Design a java program to reverse a string?

Ans.

Code of Reverse Button-


String a=IN.getText();

String b="";

for(inti=a.length()-1;i>=0;i--){

b=b+a.charAt(i);

}OUT.setText(b);
Q10. Design a java program to find the occurrence of a character?

Ans.

Code of Count Button-


String a=In1.getText();

char b=In2.getText().charAt(0);

int c=0;

for(int d=0;d<a.length();d++){

if(a.charAt(d)==b)

c++;

} Out.setText (""+c);
Q11. Design a java program to find the position of a vowel in a string?

Ans.

Code of OK Button-
// TODO add your handling code here:

String a=IN.getText();

for(int d=0;d<=a.length();d++){

char c=a.charAt(d);

switch(c){

case 'a':

case 'A':

case 'e':

case 'E':

case 'i':

case 'I':
case 'o':

case 'O':

case 'u':

case 'U':

d=d+1;

OUT.append(" "+d+"\n");

break;

default: } }

Q12. Design a java program to display a menu of Ice-cream parlour ?

Ans.

Code of Calculate Button-


if(St.isSelected()==true)

{ STP.setText("35");}
else

{STP.setText("0");

STQ.setText("0");}

if(Ch.isSelected()==true)

{CHP.setText("50");}

else

{CHP.setText("0");

CHQ.setText("0");}

if(Va.isSelected()==true)

{VAP.setText("30");}

else

{VAP.setText("0");

VAQ.setText("0");}

int a1,a2,a3,a4,a5,a6,a7,a8,a9,a10;

a1=Integer.parseInt(STP.getText());

a2=Integer.parseInt(CHP.getText());

a3=Integer.parseInt(VAP.getText());

a4=Integer.parseInt(STQ.getText());

a5=Integer.parseInt(CHQ.getText());

a6=Integer.parseInt(VAQ.getText());

a7=a1*a4;

a8=a2*a5;

a9=a3*a6;

STT.setText(""+a7);

CHT.setText(""+a8);
VAT.setText(""+a9);

a10=a7+a8+a9;

OUT.setText(a10+"");

Code of Clear Button-


St.setSelected(false);

Ch.setSelected(false);

Va.setSelected(false);

STT.setText("");

VAT.setText("");

CHT.setText("");

OUT.setText("");

STQ.setText("");

VAQ.setText("");

CHQ.setText("");

VAP.setText("");

STP.setText("");

CHP.setText("");

Code of Exit Button-


System.exit (0);
Q13. Design a class program to display a detail of a book ?

Ans.

Class Method-
public class book {

String name,author;

int edition;

float price;

public book(){

this.name="";

this.author="";

edition=2000;

price=100.0f;

public book(String a,Stringb,intc,float d){

this.name=a;

this.author=b;

edition=c;

price=d;

void display(){

System.out.println("Name of the book is "+name);

System.out.println("Author of book is "+author);

System.out.println("Edition:-"+edition);

System.out.println("Price:-"+price);
}

Main Method-
book B1=new book ("The Canterville Ghost”, “Oscar Wilde",2012,55);

B1.display ();

Q14. Design program to display a student record table ?

Ans.

Class Method-
void process(){

int a=0;

String name="",hname="";

doubleperc=0.0,hperc=0.0;

do{name=JOptionPane.showInputDialog("Enter Student's name:");

perc=Double.parseDouble(JOptionPane.showInputDialog("Enter Percentage Marks:"));

resTa.append(name+"\t"+perc+"\n");
if(hperc<perc){

hperc=perc;

hname=name;

a=JOptionPane.showConfirmDialog(null,"More Student info??");

while(a==JOptionPane.YES_OPTION);

if(a==JOptionPane.NO_OPTION){

JOptionPane.showMessageDialog(null,"Highest scorer is "+hname+" with "+hperc+"marks. ");

Main Method-
JOPdialogs j1=new JOPdialogs();

j1.setVisible(true);

j1.process();

j1.setVisible(false);
Q15. Design a class program to print detail of a student?

Ans.

Class Method-
public class Student{

introllNumber = 0;

String name = "nil";

public Student(intrno,Stringsname){

rollNumber=rno;

name=sname;

void display(){

System.out.println("RollNumber ="+rollNumber);

System.out.println("Name ="+name);

Main Method-
StudentB1=new Student(23,"GOVIND");

B1.display();

You might also like