NPTEL Course Title : Landscape Design and Site Planning
Quiz for Week 7
Every question has a weightage of 1 unit. (Total 10 questions = Total 10 units)
1. Landform design is synonymous to Ground modelling.
a) True
b) False
Ans: a) True
2. Multiple contour lines should never merge or cross one another.
a) True
b) False
Ans: b) False
3. Most important aim of the Landform design is to facilitate efficient drainage.
a) True
b) False
Ans: a) True
4. Derelict land refers to the land parcel very useful for landform design.
a) True
b) False
Ans: b) False
5. Soil Textures refers to
a) natural texture of the top layer of the landform.
b) patterns created by the designer on the surface of the land.
c) variable proportion of the particle sizes.
d) None of the above
Ans: c) variable proportion of the particle sizes.
6. Which of the following proportion represents the Loamy soil property.
a) Sand : Silt : Clay equal to 20 : 30 : 50
b) Sand : Silt : Clay equal to 30 : 40 : 30
c) Sand : Silt : Clay equal to 40 : 40 : 20
d) None of the above
Ans: c) Sand : Silt : Clay equal to 40 : 40 : 20
7. Most favourable technique for estimation of earthwork for drain is,
a) Borrow Pit method
b) Average End Area method
c) Prismoidal Method
d) Unitary method
Ans: b) Average End Area method
8. In terms of aesthetics as the factor governing the choice of form, which of the following is
most desirable ?
a) Geometric form as the base for a geometric form of the object above.
b) Natural form as the base for a natural form of the object above.
c) Natural form as the base for a geometric form of the object above.
d) None of the above.
Ans: c) Natural form as the base for a geometric form of the object above.
9. Desirable maximum slope for a walkable ramp is
a) 1: 5
b) 1 : 10
c) 1 : 15
d) 1 : 20
Ans: b) 1 : 10
10. In efficient landform design, the amount of soil Cut should be equal to amount soil Filled.
a) True
b) False
Ans: a) True