Week 9: Assignment 9
Q1: Find the open circuit time constant (τS) and the short circuit time constant (τP) of the network
shown in figure below. Consider CS = 2pF, CP = 4pF, RS = 5KΩ and RP = 2KΩ.
a. τS = 20ns; τP = 15.2ns
b. τS = 10ns; τP = 5.9ns
c. τS = 14ns; τP = 5.71ns
d. τS = 16ns; τP = 7.3ns
Ans: (c) τS = 14ns; τP = 5.71ns
Q2: Find Bandwidth (BW) of the of the network shown in figure below. Consider CS = 2pF, CP = 4pF,
RS = 5KΩ and RP = 2KΩ.
a. 2.5 MHz
b. 11.06 MHz
c. 16.5 MHz
d. 11.85 MHz
Ans: (c) 16.5 MHz
Q3: Due to miller effect, Common source Amplifiers have ____ input capacitance (CIN) and _____
cut-off frequency (fH).
a. Small; low
b. Small; high
c. Large; low
d. Large; high
Ans: (c) Large; low
Q4: A source follower amplifier has ____ input impedance and _____ output impedance.
a. High; High
b. High; Low
c. Low; High
d. Low; Low
Ans: (b) High; Low
Q5: The gain and Bandwidth of emitter follower circuit is _____ and _____.
a. Low (close to 1); narrow
b. Low (close to 1); wide
c. High (>> 1); narrow
d. High (>> 1); wide
Ans: (b) Low (close to 1); wide
Q6: Find the output capacitance (COUT) for the common source amplifier shown below. Consider
𝐶𝑔𝑠 = 33 𝑓𝐹, 𝐶𝑔𝑑 = 10 𝑓𝐹, 𝐶𝑑𝑏 = 16 𝑓𝐹, 𝑔𝑚1 = 4 𝑚𝑆, 𝑅𝑖 = 10 𝐾Ω 𝑎𝑛𝑑 𝑅𝐿 = 2 𝐾Ω.
.
a. 106 fF
b. 123 fF
c. 11.25 fF
d. 27.25 fF
Ans: (d) 27.25 fF
Q7: When negative feedback is applied to an amplifier, its voltage gain reduces by a factor of
_______.
a. A
b. 1+Aβ
c. 1−Aβ
d. Aβ−1
Ans: (b) 1+Aβ
Q8: Find the pole frequency (fH) for the common source amplifier shown below. Consider 𝐶𝑔𝑠 =
33 𝑓𝐹, 𝐶𝑔𝑑 = 10 𝑓𝐹, 𝐶𝑑𝑏 = 16 𝑓𝐹, 𝑔𝑚1 = 4 𝑚𝑆, 𝑅𝑖 = 10 𝐾Ω 𝑎𝑛𝑑 𝑅𝐿 = 2 𝐾Ω.
a. 176.84 MHz
b. 129.39 MHz
c. 482.29 MHz
d. 370.13 MHz
Ans. (b) 129.39 MHz
Q9: A amplifier has an open loop gain of 100; the gain is reduced to 80 when negative
feedback is applied. If the same feedback network is used for an amplifier having open loop
gain of 150; the closed loop gain would be _____.
a. 100
b. 109.09
c. 50.4
d. 80.4
Ans: (b) 109.09
Q10: Cascode refers to the use of a transistor connected in the ________ configuration to
provide current buffering for the output of a __________.
a. Common Gate; Common Source
b. Common Source; Common gate
c. Common Source; Common drain
d. Common Gate; Differential amplifier
Ans: (a) Common Gate; Common Source
Week 9: Assignment 9: Brief Explanation
Q1. Explanation:
τS = (RP + RS) × CS = (5000+2000) × 2 × 10-12 = 14ns
τP = (RP || RS) × CP = (5000 || 2000) × 4 × 10-12 = 5.71ns
Q2. Explanation:
fL = 1/2π τS = 1/(2 × π × 14 × 10-9) = 11.36 MHz
fH = 1/2π τP = 1/(2 × π × 5.71 × 10-9) = 27.87MHz
BW = (27.87−11.36) = 16.5 MHz
Q3. Explanation:
Due to miller effect, Common source Amplifiers have large input capacitance (CIN) and low cut-off
frequency (fH).
Q4. Explanation:
A source follower amplifier has voltage gain less than, but close to unity. It also has high input
impedance and low output impedance.
Q5. Explanation:
The gain of emitter follower is low (< 1) and it has a wide bandwidth.
Q6. Explanation:
𝐴𝑉 = −𝑔𝑚 𝑅𝐿 = −4 × 10−3 × 2 × 103 = −8
1 1
𝐶𝑜𝑢𝑡(𝑚𝑖𝑙𝑙𝑒𝑟) = 𝐶𝑔𝑑 (1 − ) = 10 × (1 + ) 𝑓𝐹 = 11.25 𝑓𝐹
𝐴𝑉 8
𝐶𝑜𝑢𝑡 = 𝐶𝑜𝑢𝑡(𝑚𝑖𝑙𝑙𝑒𝑟) + 𝐶𝑑𝑏 = (11.25 + 16) 𝑓𝐹 = 27.25 𝑓𝐹
Q7. Explanation:
When negative feedback is applied to an amplifier, its closed loop gain is desensitized by a factor of
1+Aβ.
Q8. Explanation:
𝐴𝑉 = −𝑔𝑚 𝑅𝐿 = −4 × 10−3 × 2 × 103 = −8
𝐶𝑖𝑛(𝑚𝑖𝑙𝑙𝑒𝑟) = 𝐶𝑔𝑑 (1 − 𝐴𝑉 ) = 10 × (1 + 8) = 90 𝑓𝐹
𝐶𝑖𝑛 = 𝐶𝑖𝑛(𝑚𝑖𝑙𝑙𝑒𝑟) + 𝐶𝑔𝑠 = (90 + 33)𝑓𝐹 = 123 𝑓𝐹
1 1
𝑓𝐻 = = = 129.39 𝑀𝐻𝑧
2𝜋𝑅𝑖𝑛 𝐶𝑖𝑛 2𝜋 × 10 × 103 × 123 × 10−15
Q9. Explanation:
AF = A/1+Aβ
1 𝐴 1 100
𝛽= ( − 1) = ( − 1) = 2.5 × 10−3
𝐴 𝐴𝐹 100 80
AF, new = 150 / (1+150 × 2.5 × 10-3) = 109.09
Q10. Explanation:
Cascode refers to the use of a transistor connected in the common gate configuration to
provide current buffering for the output of a common source.