KEMBAR78
Assignment5 Solution | PDF | Ordinary Differential Equation | Equations
0% found this document useful (0 votes)
17 views4 pages

Assignment5 Solution

Uploaded by

Zerlina Fung
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
17 views4 pages

Assignment5 Solution

Uploaded by

Zerlina Fung
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

Student Name:

Student ID:

Assignment 5
BMEG2410 Complex Analysis and Differential Equations

Please include all details of your derivation, no score will be given if only a final answer is provided.
Q1. (60 points) Find a general solution of the following ODEs.

(1)𝑦 ′ − 4𝑥 3 𝑦 = 0 (10 points)


Answer:

First, this ODE is separable due to 𝑦 ′ = 𝑄1 (𝑥)𝑄2 (𝑦) with 𝑄1 (𝑥) = 4𝑥 3 and 𝑄2 (𝑦) = 𝑦. (2 points)
𝑦′
Separation: 𝑦
= 4𝑥 3 (3 points)

1
Integration: ∫ 𝑑𝑦 = ∫ 4𝑥 3 𝑑𝑥 → ln|𝑦| = 𝑥 4 + 𝐶 (3 points)
𝑦
4 4
Simplification: 𝑦 = ±𝑒 𝐶 𝑒 𝑥 = 𝐶𝑒 𝑥 . (2 points)

(2) 𝑦 ′ 𝑡𝑎𝑛𝑥 = 𝑦 − 4 (10 points)


Answer:
First, this ODE is separable due to 𝑦 ′ = 𝑄1 (𝑥)𝑄2 (𝑦) with 𝑄1 (𝑥) = 𝑐𝑜𝑡𝑥 and 𝑄2 (𝑦) = 𝑦 − 4. (2 points)
𝑦′
Separation: 𝑦−4 = 𝑐𝑜𝑡𝑥 (2 points)

1
Integration: ∫ 𝑦−4 𝑑𝑦 = ∫ 𝑐𝑜𝑡𝑥𝑑𝑥 → ln|𝑦 − 4| = 𝑙𝑛 ln|sin 𝑥| + 𝐶 (4 points)

Simplification: |𝑦 − 4| = 𝑒 𝐶 |sin 𝑥| → 𝑦 − 4 = ±𝑒 𝐶 sin 𝑥 = 𝐶 sin 𝑥 → 𝑦 = 𝐶 sin 𝑥 + 4 (2 points)

(3) (𝑥 2 + 𝑦 2 )𝑑𝑦 − 𝑑𝑥 + 2𝑥𝑦𝑑𝑦 = 0 (10 points)


Answer:
This ODE is not separable, but can convert it into the separable one by changing the variable of 𝑥 + 𝑦 .
Rewrite the equation as: (x + y)2 𝑑𝑦 = 𝑑𝑥
Making the change of variables: 𝑢 = 𝑥 + 𝑦 (2 points)
𝑑𝑥 𝑑𝑥 𝑢2 1
Separation: 𝑑𝑦 = 𝑑𝑢−𝑑𝑥 → 𝑢2 +1
𝑑𝑢 = 𝑑𝑥 → (1 − 𝑢2 +1) 𝑑𝑢 = 𝑑𝑥 (5 points)

1 1
Integration: ∫ (1 − 𝑢2 +1) du = ∫ dx → − ∫ 𝑢2 +1 𝑑𝑢 + ∫ 1 𝑑𝑢 = ∫ 1 𝑑𝑥 → −𝑎𝑟𝑐𝑡𝑎𝑛𝑢 + 𝐶 + 𝑢 = 𝑥 (5
points)
Simplification: 𝑦 = arctan(x + y) + C. (3 points)

(4) 𝑥𝑦 ′ + 𝑦 = sin 𝑥 (15 points)


Answer:
1 sin(𝑥)
This is a linear ODE with 𝑎(𝑥) = − , 𝑏(𝑥) = (2 points)
𝑥 𝑥
1
− ∫ − 𝑑𝑥 𝑙𝑛|𝑥|
Integration factor: 𝐹(𝑥) = 𝑒 =𝑒 𝑥 = |𝑥| (3 points)
𝑠𝑖𝑛𝑥
Integration: ∫ 𝑏(𝑥)𝐹(𝑥) 𝑑𝑥 = ∫ 𝑥 |𝑥|𝑑𝑥 (3 points)

− cos 𝑥+𝐶
∫ 𝑏(𝑥)𝐹(𝑥)𝑑𝑥+𝐶
(𝑥 > 0)
Result: 𝑦 =
𝐹(𝑥)
= { cos𝑥𝑥+𝐶 (5 points)
(𝑥 < 0)
−𝑥

− cos 𝑥+𝐶
Because C is arbitrary, the general solution can be written as 𝑦 = 𝑥
(𝑥 ≠ 0) for brevity.

Also note that y=0 if x=0


− cos 𝑥+𝐶
(𝑥 ≠ 0)
The final solution is 𝑦 = { 𝑥 (2 points)
0 (𝑥 = 0)

(5) 𝑒 𝑥 (sin 𝑦 𝑑𝑥 + cos 𝑦 𝑑𝑦) = 0 (15 points)


Answer:
This is the differential form exact:
Let 𝑃(𝑥, 𝑦) = 𝑒 𝑥 sin 𝑦 , 𝑄(𝑥, 𝑦) = 𝑒 𝑥 cos 𝑦. (2 points)
𝜕𝑃 𝜕𝑄
Due to 𝜕𝑦 = 𝜕𝑥
= 𝑒 𝑥 cos 𝑦, this ODE is the differential form exact. (2 points)

Thus,
𝑥 𝑥
Integration 1: ∫0 𝑃(𝑢, 𝑦)𝑑𝑢 = ∫0 𝑒 𝑢 sin 𝑦 𝑑𝑢 = 𝑒 𝑥 𝑠𝑖𝑛𝑦 − 𝑠𝑖𝑛𝑦 (4 points)
𝑦 𝑦
Integration 2: ∫0 𝑄(0, 𝑣)𝑑𝑣 = ∫0 𝑒 0 cos 𝑣 𝑑𝑣 = 𝑠𝑖𝑛𝑦 (4 points)
𝑥 𝑦
Result: 𝑅(𝑥, 𝑦) = ∫0 𝑃(𝑢, 𝑦)𝑑𝑢 + ∫0 𝑄(0, 𝑣)𝑑𝑣 = 𝑒 𝑥 𝑠𝑖𝑛𝑦 = 𝐶 (3 points)

The solution is given by: 𝑒 𝑥 𝑠𝑖𝑛𝑦 = 𝐶 (2 points)


Then, 𝑦 = arcsin(𝐶𝑒 −𝑥 )
Q2. (40 points) Solve the following initial value problems.

(1) 𝑦 ′ = 𝑒 (2𝑥−1) 𝑦 2 , 𝑦(0.5) = 1 (10 points)


Answer:

First, this ODE is separable with 𝑄1(𝑥) = 𝑒 (2𝑥−1) and 𝑄2 (𝑦) = 𝑦 2 (2 points)
𝑦′
Separation: = 𝑒 (2𝑥−1)
𝑦2

1 1 𝑒 2𝑥−1 −2
Integration: ∫ 𝑦2 dy = ∫ 𝑒 2𝑥−1 dx → − 𝑦 = 2
+ 𝐶 → 𝑦 = 𝑒 2𝑥−1 +𝐶 (4 points)

−2
Simplification: 𝑦 = 𝑒 2𝑥−1 +𝐶. (2 points)
−2
Substitute initial value: 𝑦(0.5) = 1 → 𝑦|𝑥=0.5 = 1+𝐶 = 1 → 𝐶 = −3 (2 points)
−2
The final solution: 𝑦 =
𝑒 2𝑥−1 −3

(2) 𝑥 2 𝑦 ′ + 𝑦 2 = 2𝑥𝑦, 𝑦(2) = 4. (15 points)

Answer:
This ODE is not separable, but can convert it by changing of variables
𝑦 𝑦 2
Rewrite the equation as: 𝑦 ′ = 2 − ( )
𝑥 𝑥

Then, make the change of variables: 𝑢 = 𝑥, 𝑣 = 𝑦/𝑥 (3 points)


𝑑𝑦 𝑢𝑑𝑣+𝑣𝑑𝑢 𝑑𝑣 𝑑𝑢 𝑑𝑣
Separation: = =𝑣+𝑢 = 2𝑣 − 𝑣 2 → = (3 points)
𝑑𝑥 𝑑𝑢 𝑑𝑢 𝑢 𝑣−𝑣 2

1 1 1 𝑒𝐶𝑣 𝑣
Integration: ∫ 𝑑𝑢 = ∫ ( + ) 𝑑𝑣 → ln|𝑢| = ln|𝑣| − ln|1 − 𝑣| + 𝐶 → 𝑢 = ± (1−𝑣) = 𝐶 (3
𝑢 𝑣 1−𝑣 1−𝑣
points)
𝑥2
Substitution: 𝑦 = 𝑥+𝐶 (𝐶 ≠ 0) (2 points)

However, if C=0, the particular solution y=x also satisfies the differential equation
x2
Therefore, constant C is arbitrary. The general solution can be briefly written as: y = x+C
4
Finally, substitute initial value: 𝑦(2) = 2+𝐶 = 4 → 𝐶 = −1 (4 points)
𝑥2
So, 𝑦 =
𝑥−1

(3) (6𝑥 2 − 𝑦 + 2)dx + (3𝑦 2 − 𝑥 + 4)dy = 0, y(1) = −1 (15 points)

Answer:
This is the differential form exact:

Let 𝑃(𝑥, 𝑦) = 6𝑥 2 − y + 2, 𝑄(𝑥, 𝑦) = 3𝑦 2 − x + 4. (2 points)


𝜕𝑃 𝜕𝑄
Due to = = −1, this ODE is the differential form exact. (2 points)
𝜕𝑦 𝜕𝑥

Thus,
𝑥
Integration 1: ∫0 (6𝑢2 − 𝑦 + 2)𝑑𝑢 = 2𝑥 3 − 𝑥𝑦 + 2𝑥 (3 points)
𝑦
Integration 2: ∫0 (3𝑣 2 + 4)𝑑𝑣 = 𝑦 3 + 4𝑦 (3 points)
𝑥 𝑦
Result: 𝑅(𝑥, 𝑦) = ∫0 𝑃(𝑢, 𝑦)𝑑𝑢 + ∫0 𝑄(0, 𝑣)𝑑𝑣 = 2𝑥 3 − 𝑥𝑦 + 2𝑥 + 𝑦 3 + 4𝑦 = 𝐶 (2 points)

Substitute initial value:


2+1+2-1-4=C, C=0
Therefore, the final solution is: 2𝑥 3 − 𝑥𝑦 + 2𝑥 + 𝑦 3 + 4𝑦 = 0 (3 points)

You might also like