KEMBAR78
Notes | PDF | Computer Virus | Communication
0% found this document useful (0 votes)
10 views32 pages

Notes

Hi

Uploaded by

sarojrawat511
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
10 views32 pages

Notes

Hi

Uploaded by

sarojrawat511
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 32

Class 10 Communication Skills

A. Multiple choice questions

1. Which of the following is NOT an element of communication within the communication


process cycle?

(a) Channel (b) Receiver

(c) Sender (d) Time

2. You need to apply for leave at work? Which method of communication will you use?

(a) e-mail (b) Poster

(c) Newsletter (d) Blog

3. By which action can senders send their messages?

(a) Gestures (b) Speaking

(c) Reading (d) Writing

4. Which of the following is an example of oral communication?

(a) Newspapers (b) Letters

(c) Phone call (d) e-mail

5. What are the types of words we should use for verbal communication?

(a) Acronyms (b) Simple

(c) Technical (d) Jargons

6. Why do we use emails?

(a) To communicate with many people at the same time.

(b) To share documents and files.

(c) To talk to each other in real-time.

(d) To keep a record of communication.

7. Which of these is a positive (good) facial expression?

(a) Frowning while concentrating

(b) Maintaining eye contact

(c) Smiling continuously

(d) Rolling up your eyes

8. What does an upright (straight) body posture convey or show?

(a) Pride (b) Professionalism

(c) Confidence (d) Humility

Page 1 of 8
Class 10 Communication Skills
9. Which of these is NOT an appropriate non-verbal communication at work?

(a) Keeping hands in pockets while talking

(b) Talking at moderate speed

(c) Sitting straight

(d) Tilting head a bit to listen

10. Which of the following statement is true about communication?

(a) 50% of our communication is non-verbal

(b) 20% communication is done using body movements, face, arms, etc.

(c) 5% communication is done using voice, tone, pauses, etc.

(d) 7% communication is done using words

11. Put a X mark against the actions below which are examples of bad non-verbal
communication.

• Laughing during formal communication x

• Scratching head x

• Smiling when speaking to a friend

• Nodding when you agree with something

• Standing straight

• Yawning while listening x

• Sitting straight

• Maintaining eye contact while speaking

• Biting nails x

• Firm Handshake

• Clenching jaws x

• Looking away when someone is speaking to you x

• Intense stare x

12. Which of these are examples of positive feedback?

(a) Excellent, your work has improved.

(b) I noticed your dedication towards the project.

(c) You are always doing it the wrong way.

(d) All of the above

Page 2 of 8
Class 10 Communication Skills
13. Which of these are examples of negative feedback?

(a) I hate to tell you this but your drawing skills are poor.

(b) You can surely improve your drawing.

(c) This is a good drawing but you can do better.

(d) None of the above

14. Which of the following are effective components of good feedback?

(a) Detailed and time consuming (b) Direct and honest

(c) Specific (d) Opinion-based

15. Which of these is NOT a common communication barrier?

(a) Linguistic barrier (b) Interpersonal barrier

(c) Financial barrier (d) Organisational barrier

16. Which of these are ways to overcome communication barriers?

(a) Respecting each other’s differences

(b) Using a translator

(c) Not communicating at all

(d) Using your own language for comfort

17. In which of the following, the underlined word is an adjective?

(a) Radha has a red dress.

(b) I can speak French.

(c) The Girl on the Train is a best-seller.

(d) Abdul can swim fast.

18. Which of these sentences is capitalised correctly?

(a) Ravi and i are going to the movies.

(b) Salim is visiting India in july.

(c) The Tiger is a strong animal.

(d) She is arriving on Monday.

19. Which of these sentences are punctuated correctly?

(a) When is the party.

(b) I had bread omelette and a Banana for breakfast.

(c) I am so excited about my first foreign trip!

Page 3 of 8
Class 10 Communication Skills
(d) This is Abdul’s notebook.

20. In which of these sentences can you find an adverb?

(a) Divya drinks milk every day.

(b) Sanjay gifted me a new pen.

(c) I opened the door lock.

(d) Sita is 5-feet tall.

21. Identify the object, verb and subject in the sentence, ‘The car crashed into a tree.’

(a) Object: a tree; Verb: crashed; Subject: the car

(b) Object: The car; Verb: crashed; Subject: a tree

(c) Object: crashed; Verb: the tree; Subject: the car

(d) Object: crashed; Verb: the car; Subject: the tree

22. Identify the indirect object in the sentence, ‘The band played music for the audience.’

(a) The band (b) played

(c) music (d) audience

23. Which of these is an imperative sentence?

(a) Switch off the fan. (b) Sheila has gone to the market.

(c) Where are my pen colours? (d) Oh no! I missed my flight.

24. Which of these sentences is in active voice?

(a) A movie is being watched by them.

(b) The car was repaired by Raju.

(c) He is reading a book.

(d) The thief was being chased by a policeman.

B. Fill in the blanks

1. Fill correct nouns and verbs from the given options to complete the sentence in the table
given below.

Noun Verbs

Girl, Ms Sen, Rahim, Children, Cat, Swimming, Driving, Writing, Teaching,


Students Eating, Playing

Page 4 of 8
Class 10 Communication Skills )

a. The girl is swimming. b. The children are playing.

c. The students are writing. d. Rahim is driving the car.

e. Ms Sen is teaching. f. The cat is eating.

C. Subjective question

1. Define Verbal Communication?


Ans: Verbal communication enables us to share our thoughts with others by using words in a
mutually understandable language such as English, Hindi, Urdu, Chinese, French or Spanish.
Language plays an important role in verbal communication. In simple words, language is a
syntactically organized system of signals, such as voice sounds, intonations or pitch, gestures or
written symbols which help in communicating our thoughts or feelings. Our verbal communication
can be done either in a written or oral mode.

Page 5 of 8
Class 10 Communication Skills
2. List the different types of verbal communication. Include examples for each verbal
communication type.

Ans. The table illustrates the different types of verbal communication:

Type of Verbal Exampl


Communicatio es
n

Interpersonal This form of communication takes place between two individuals


Communication and is thus a one-on-one conversation. It can be formal or
informal.
Examples
1. Two friends discussing homework.
2. A manager discussing the performance with an employee.

Written Communication This form of communication involves writing words. It can be


letters, circulars, reports, manuals, SMS, social media chats, etc.
It can be between two or more people.
Examples
1. Writing a letter to grandmother enquiring about health.
2. A manager writing an appreciation e-mail to an employee.

Small Group This type of communication takes place when there are more than two
Communication people involved. Each participant can interact and converse with the
rest.
Examples
1. Press conferences
2. Board meetings

Public Communication This type of communication takes place when one individual
addresses a large gathering.
Examples
1. Election campaigns
2. Public speeches by dignitaries

Page 6 of 8
Class 10 Communication Skills
3. Give two examples of non-verbal communication.
Ans: Use of gestures and sign language are two examples of non-verbal communication.

4. Draw any five common signs used for Visual Communication. Explain what each
conveys and where did you see it?

Ans. The few signs used for Visual Communication are:

1. No parking zone: This sign informs drivers that they can’t park their vehicle in specific
location.

2. No entry: This sign indicates that entry into the area is forbidden.

3. Danger warning: This sign indicates an immediate hazard which, if not avoided, will result
in death or serious injury.

4. Under CCTV surveillance: This sign notify people of surveillance cameras posted within
the vicinity.

5. No mobile phone: This sign indicates to both employees and visitors that the use of mobile
phones on site or in a particular area is not permitted.

Page 7 of 8
Class 10 Communication Skills
5. What do you mean by feedback? Let’s take a scenario. Radha is your co-worker.
Together you are making a report on how to manage the waste in your store. Since she has
not finished her part of the report on time, the whole report has got delayed and the
manager has given you both a warning. Write down the feedback you would like to give your
co-worker on managing time. Try to keep the feedback specific and polite.

Ans. Feedback is the final component and one of the most important factors in the process of
communication since it is defined as the response given by the receiver to the sender.

Feedback to Radha

You are a great asset to the team. You are very professional and focused on your work. Despite
the difficult deadlines for the report on how to manage the waste in your store, you maintain a
positive attitude. You respond to problems without getting angry or frustrated. You often stay late
working and are very conscientious of timelines and resources. Your most outstanding “value”
from what I have seen is your attitude towards continuous improvement. Whenever you have free
time I see you studying or looking over someone’s shoulder trying to troubleshoot a problem. It
would benefit the entire department if you paid more attention to the delivery time.

6. Write down the common communication barriers you may come across when you
move to a new city or country.

Ans. The common communication barriers a person may come across when move to a new city
or country are:

Physical Barriers: Physical barriers are the environmental and natural conditions that act as a
barrier in communication in sending messages from sender to receiver. For example: text
messages are often less effective than face-to-face communication.

Linguistic Barriers: The inability to communicate using a language is known as language barrier
to communication. Language barriers are the most common communication barriers, which cause
misunderstandings and misinterpretations between people. For example: slang, professional
jargon and regional colloquialisms can make communication difficult.

iInterpersonal Barriers: Barriers to interpersonal communication occur when the sender’s


message is received differently from how it was intended. It is also very difficult to communicate
with someone who is not willing to talk or express their feelings and views.

Organisational Barriers: Organisations are designed on the basis of formal hierarchical


structures that follow performance standards, rules and regulations, procedures, policies,
behavioural norms, etc. Superior-subordinate relationships in a formal organisational structure can
be a barrier to free flow of communication..

Cultural Barriers: Cultural barriers is when people of different cultures are unable to understand
each other’s customs, resulting in inconveniences and difficulties.People sometimes make
stereotypical assumptions about others based on their cultural background, this leads to difference
in opinions and can be a major barrier to effective communication.

Page 8 of 8
Class 10 Communication Skills
7. Identify the conjunctions and prepositions from the list below and write these in the
correct box.

Over, Because, Under, And, Since, In, At, Although, Or, Up, On, Beside

Ans.

Conjunction Preposition

Because, And, Since, Although, Or Over, Under, In, At, Up, On, Beside

8. Write two sentences of each type of sentence — statement, question, exclamatory


and order.

Ans. The two sentences of each type of sentence are:

Statement

1) Blue is my favourite colour.


2) The farewell party begins in two hours.

Question

1) Do you want tea or coffee?


2) Is it raining?

Exclamatory

1) This is the best day of my life!


2) Oh, my goodness, we won!

Order

1) Please lower your voice.


2) Respond immediately.

9. Which is your favourite food, dish or cuisine? Write two paragraphs about your
favourite food, dish or cuisine. Each paragraph should have a minimum of five
sentences. Make sure you follow all the rules about sentences and paragraphs you
have learnt.

Ans. I am very foodie. I love to eat. Among the number of foods Pizza is my favorite food because
it tastes and smells fabulous. My Mom cooks the best Pizzas in the world. I always ask her to
make Pizza.

In Pizzas too I love cheese Pizza a lot. This is because cheese pizza is healthy and makes me
strong. To create fun we also organize pizza races in terms of who can eat the maximum number
of pizzas. I can eat many pizzas faster at a time and I always win the race.

Page 9 of 8
Class 10 Communication Skills
10. What do you mean by 7 Cs of effective communication.

Page 10 of
Unit 2: Self Management Skills

A. Multiple choice questions

Read the questions carefully and circle the letter(s)

(a), (b), (c) or (d) that best answers the question.

1. What makes you complete work or studies without others


cheering you?

(a) Self-confidence

(b) Communication

(c) Self-motivation

(d) Self-esteem

2. Which of the following are types of motivation?

(a) Internal

(b) Intermediate

(c) External

(d) Extensive

3. Ravi works hard to get the best student award at the end of
year.

What type of motivation is this?

(a) Internal

(b) External

(c) Both internal and external

(d) Not any specific type of motivation

B. Subjective Questions of Self Management Skills


1. Describe stress and stress management in your own words.
Ans. Stress is our emotional, mental, physical and social reaction to any perceived
demands or threats.
For example, you are too close to the exams but feel unprepared.

Stress Management is about making a plan to be able to cope effectively with daily
pressures. You have to make a suitable plan for your daily life routines so that it
would not put hard pressure on you. If you are not able to manage yourself to the
increasing pressure this will led to stress.

Our main goal is to maintain a balance between life, work, relationships, relaxation
and fun. By doing this, you are able to manage stress-related problems in your daily
life

2. List your favourite stress management technique and elaborate on why you
find it the most effective for you.

Ans. The stress management techniques are:

•Time Management - One of my favourite stress management technique and I think


this is the most important one. If we are able to manage time properly then there will
be no pressure of pending work on us.

• Physical exercise and fresh air - Doing yoga, meditation and deep breathing
exercises help in proper blood circulation and relaxes the body. Which will help to
become more active.

• Healthy diet - Eating a balanced diet, such as Dal, Roti, vegetables and fruits will
give the strength to do daily work efficiently.

• Positivity - Focussing on negative aspects of life will add more stress. Instead, learn
to look at the good things and stay positive. For example, instead of feeling upset over
scoring less in a test, try to maintain a positive attitude and look at ways to improve
the next time.

• Organising academic life - no delaying - By keeping class notes organised,


finishing in assignments on time, and keeping track of all deadlines, stress can be
reduced to a great extent.

•Sleep - A good night’s sleep for at least 7 hours helps the brain and body get
recharged to function better the next day.

•Holidays with family and friends - Going to a relative’s place, such as your
grandparents’ house or a new place during your summer vacations can help to break
from the normal routine and come back afresh.

3. What is Goal Setting?


Ans. Goal setting is a process that helps a person to decide where he wants to go in
life. This will help them to decide where to put their efforts to achieve that goal. After
deciding the goal or aim of life one can easily go through the process of achieving it.
This gives you the motivation to work hard.

4. In SMART goals, what does ‘S’ stand for? Explain.

Ans. In SMART goals ‘S’ stands for Specific goal. A specific and clear goal answers
six questions. Who is involved in the goal? What do I want to do? Where do I start?
When do I start and finish? Which means do I use? Why am I doing this? For
Example:

Not a specific goal: “I want to become a doctor.”


Specific goal: “I want to become a doctor by studying MBBS after my school gets
over. After getting my MBBS degree I will make a hospital in my village.”

5. What is the best way to work on long-term goals?

Ans. The best way to work on long-term goals is:

Part-1 Develop a long-term goal


• Ask yourself where you’d like to see yourself in the next few years.
• Build a goal from your board ideas.
• Write out a specific goal.
• Separate short and long-term goals.
• Assess your goal to make sure it’s manageable.

Part-2 Achieving your Long-Term Goal


• Commit to one long-term goal at a time.
• Break your goal into sub-goals.
• Set up a timetable for your goal and sub-goals.
• Work on your self-discipline.
• Develop habits that aid in accomplishing your goal.
• Review your progress regularly.
• Identify obstacles you might encounter.

Part-3 Staying Motivated for Long-Term Goals


• Take breaks regularly.
• Try to make your goal fun.
Celebrate your successes

6. What is time management and how can you manage your time?
Ans. Time management is the ability to plan and control how you spend the hours of
your day well and do all that you want to do.

The steps for effectively managing time are:

Step-1 Organise
• We plan our day-to-day activities.
• We make a timetable that we follow.
• We keep our surroundings and study table clean.
• We put things back where they belong.
• It helps us save time!

Step-2 Prioritise
• We make a to-do list that has all our activities and we rank them in the order of
importance. For example, you may rank doing homework as the most important task.
It helps us to get the most important task done first and also to track what is pending.

Step-3 Control
• We have control over our activities and time.
• We avoid time-wasters like chatting on the phone, surfing gossip sites, etc., and
focus on more important things.

Step-4 Track
• We identify and note where we have spent our time. This will help us analyse if we
have used our time effectively or not. It also helps us to identify time-wasting
activities.

7. How can tracking your time help you?

Ans. Tracking your time helps you gain perspective on your life, so you can
determine whether the way you spend your time is true to your priorities and what’s
important to you. By tracking your time you can

• See how many hours you actually work.


• Can separate from the stories you tell yourself.
• Discover what your priorities actually are.
• Time feels richer.
• A time log can lead to real change.
Unit 3: ICT Skills

Q1. Which of the following functions is not performed using a mouse?

A) Turn on

B) Hover

C) Right-click

D) Drag and Drop

Answer (A)

Q2. What is the term used when you press and hold the left mouse key and move
the mouse around?

A) Highlighting

B) Dragging

C) Selecting

D) Moving

Answer (B)

Q3. Which of the following is a valid file extension for Notepad file?

A) .jpg

B) .doc

C) .text (POST) starts

D) . txt
Answer (D)

Q4. Which one of the following shortcut keys is used to paste a file?

A) Ctrl + c

B) Ctrl + p

C) Ctrl + v

D) Ctrl + x

Answer (C)

Q5. What keys do you use to copy something?

A) Ctrl+x

B) Ctrl+c

C) Ctrl+z

D) Ctrl+y

Answer (B)

Q6. What happens if you leave a device plugged in even after it is charged
100%?

A) It can break.

B) It can stop functioning.


C) It can overheat.

D) Data can get corrupt.

Answer (C)

Q7. How can an antivirus protect your device?

A) It can protect it from overheating.

B) It can increase its performance.

C) It can prevent data from getting corrupt.

D) It can backup data.

Answer (C)

Q8. Which option is not required to keep a device cool?

A) Keep the device unplugged when in use.

B) Do not cover a laptop with a blanket.

C) Make sure the computer's CPU fan is working.

D) Avoid leaving the device in the sun.

Answer (A)

Q9. Which of the following is essential for maintaining a keyboard?

A) Turn the keyboard upside down and shake it to remove foreign material.

B) Blow dust and other particles with help of a blower.


C) Use a very dilute combination of soap and water applied with a non-abrasive cloth
to remove stains from the keycaps.

D) Cover the keyboard whenever not in use

Answer (D)

Q10. What should you do to ensure secure online transactions?

A) Lock your computer

B) Give credit card or bank details only on safe websites

C) Use anti-virus

D) Do not use pirated software

Answer (B)

Q11. Which of the following trap small children into inappropriate relations?

A) Online predators

B) Worms

C) Trojan Horse

D) Anti-Virus

Answer (A)

Q12. What should a strong password consist of?


A) Only letters

B) Numbers and special characters

C) Name of a person

D) Letters, numbers and special characters

Answer (D)

Q13. Which key is used to delete a slide in presentation

A) Backspace key

B) Delete key

C) Enter key

D) Space bar

Answer (B)

Q14. Shotcut key to open a find dialog box is

A) Ctrl+V

B) Ctrl+F

C) Ctrl+H

D) Ctrl+Z

Answer (C)
Q15. The number of alignment present are possible in MS Word

A) 2

B) 4

C) 3

D)5

Answer (B)
Trick: Left, Right, justify and center

B. Fill in the blanks


Q1. ............ is an open-source free word processor.
Ans. Open Office Writer

Q2. ............ is the top margin of each page.


Ans. Header

Q3. ........ is the shortcut key to paste.


Ans. Ctrl+V

Q4. .......... calculations can be performed by MS Exel.


Ans. Formula based.

Q5. The simplest filter of Exel is .........


Ans. Filter.
C. Subjective questions
1. What is the function of the ENTER key?

Ans. The label on this key can be either ENTER or RETURN, depending on
the brand of the computer. The ENTER or the RETURN key is used to move
the cursor to the beginning of a new line. In some programs, it is used to
confirm the work which is being done.

2. How will you prevent others from using your computer?

Ans. To prevent computers from being used by unauthorized persons it must


be locked when the users are not working on it. This will ensure that no
unauthorized person can see or make changes to our information without
taking our permission. To make sure the computer is locked, the login IDs and
passwords must be created. A login ID and password is like a key to the lock
which allows the user to use the computer only if the entered login ID and
password match with the computer database. Once finished the work, the
user must log out or sign out so that no one else can see the work.

3. How is a computer file system similar to our physical file system in a


school?

Ans. In any school, each teacher has a separate cabinet where they keep the
files of different students or classes on separate shelves. Similarly,
information on a computer is stored in electronic files, which can be put into
separate folders. It is easier to manage the electronic files as they can be
simply copied, moved, renamed or even deleted.

4. What are the steps you will perform to save a text file in Ubuntu? Ans.
The steps to save a text file in Ubuntu are:
1) Click on the Save button.

2) The Save As dialogue box appears.

3) Browse to the Desktop folder, where you want to save a file.

4) Type the name of the file.

5) Click on Save.

5. Explain how to clean a computer on a daily basis. Ans. The ways to


clean a computer on a daily basis are:

(i) Keyboard: Clean a keyboard with a soft brush to remove crumbs and dust
particles.

(ii) Screen: Wipe the screen with a soft cloth to remove any finger marks.

(iii) Be careful with food and drinks: Avoid eating and keeping glasses of
water or cups of coffee near a computer.

(iv) Handle devices carefully: Handle and move your laptop carefully and
avoid dropping or banging it against a hard surface.

(v) Keep the computer cool: If a computer, laptop or mobile device gets
overheated, the internal parts can be damaged. The CPU has an internal fan
to keep it cool. We should make sure the fan is functioning. Avoid leaving a
device in the sun or in a closed car. We should be careful when using a laptop
while sitting in bed and make sure that the fan is not covered.

(vi) Do not overcharge your battery: Sometimes we keep a device plugged


in for charging even after it is fully charged. If we leave the device plugged in
for a long time, it can overheat the battery. This reduces the battery life.
Always unplug the device once it is charged 100%.
(vii) Always plug in devices carefully: Any device being connected to a
laptop or computer such as a USB drive or headphones, should be done
gently. It should not be forced into the port. If you find it difficult to plug in a
device, change the direction and try instead of trying to force it in.

(viii) Do not run too many programs at a time: When too many programs
are running at the same time, the computer can become slow and even crash.
If a program/app is not being used, it should be closed so that other programs
can work smoothly.

6. How can you increase the performance of a computer? Ans. The ways
to increase the performance of a computer are:

1) Uninstall unnecessary software

2) Limit the programs at the startup

3) add more RAM to your PC

4) Check for spyware and viruses

5) Use Disk Cleanup and defragmentation

6) Consider a startup SSD

7. Explain how the Trojan Horse virus works.

Ans. A Trojan horse, or Trojan, is a type of malicious code or software that


looks legitimate but can take control of your computer. It is designed to harm
your computer without knowing you. It can steal the data, manage or change
the data by itself. This will harm your computer or network.
8. List the various ways you can use to protect your data.

Ans. The various ways to protect our data from theft and viruses are:

(a) Use passwords to log in to your computer: Use passwords that are
difficult to guess. Passwords are difficult to hack if they are a mix of small (For
example ‘a b c d’) and capital letters (For example, ‘H J E R’), numbers (For
example ‘8 7 6 5’) and special characters (For example, ’% ^ # $’). This would
prevent unauthorized people from using your computer.

(b) Install Anti-virus and Firewall: Anti-viruses and Firewalls monitor the
data coming in and out of a computer and prevent viruses from entering. Anti-
viruses can also detect and clean viruses that may have entered a computer.

(c) Encrypt Data: This is usually done by banks and companies in which
important customer information is stored. They can encrypt their entire hard
disk using the encryption feature in Windows (Bitlocker). This would force
users to use a decryption password (or key) before starting the computer thus
preventing unauthorized usage.

(d) Secure sites: Give details of your credit card or bank account only on
secure sites. See in the address bar of the browser. If the site address starts
with https://and a lock symbol, then it is safe to give your credit card and bank
details
Unit 4: Entrepreneurial Skills
A. Here are some stories of some entrepreneurs. Tick the option for the
quality they are showing.

1. Ravi’s customer comes to his store and starts shouting at him. He


does not get angry. He listens to what his customer is saying. He
is...........................

(a) hardworking

(b) confident

(c) patient

(d) prying new ideas

2. Susheela decides to sell her company tyres in Sri Lanka. It does not
sell and she has a loss. She apologises to the people who work for her.
She says she will plan better next time. She...............................

(a) takes responsibility for your mistakes

(b) thinks before making a decision

(c) does not give up

(d) is creative

B. Tick the correct option for the function that the entrepreneur is doing.

1. Ali has a diamond factory. He pays his employees on the 1st of every
month.

(a) Creates a new product

(b) Manages the business

(c) Takes risk

2. Mary buys bulbs for her business from Noida. She learns that bulbs
are cheaper in Faridabad. So, she decides to start buying bulbs from
there.
(a) Makes decisions

(b) Divides income

(c) Takes risk

3. Rehnuma has two people who work for her. Every day, she spends
one hour with them to learn about what they’ve done that day.

(a) Creates a new product

(b) Divides income

(c) Manages the business

C. Write against the option, if the business idea is of self-employment or


wage employment.

(a) Cooking in a restaurant Ans. Wage Employment

(b) Owning a clothing business Ans. Self Employment

(c) Having a dosa selling stall Ans. Self Employment

D. WriteTrue or False

1. Entrepreneurs can create jobs in the market. True

2. When many entrepreneurs sell mobile phones in a market, the prices of


phones increase.
False

3. Entrepreneurs identify a need in the market and build a product or service


for it. True

E. Match each story below with the misconception about


entrepreneurship.
Story Misconception
Ramu owns a large clothes shop.
Shamu has a small store selling
handmade sarees. Shamu does not a) Every business idea needs to
call himself an entrepreneur. Ans. (c) be unique or special.
Anna has a great idea for a website.
She has 5,000. She is waiting for `
20,000 more, so that she can start (b) Entrepreneurs are born, not
it. Ans. (d) made.
In a city of thousands of tailoring
shops, Gauri is a tailor who stitches (c) A person needs to have a
good quality clothes and has a very big business to be called an
successful business. Ans. (a) entrepreneur.

F. Match the columns

1. Surabhi opens 5 painting stores across India. Ans.


(c) a. Enter
2. There are many coaching classes in Mumbai.
Jacob owns one of them. He is starting morning
batches to attract more students to his
classes. Ans. (b) b. Survive
3. Salma has started her clothing line on the
Internet. Ans. (a) c. Grow

G. Subjective question of Entrepreneurial Skills


Class 10

1. List the ways in which an entrepreneur affects a society. Ans. The


ways in which an entrepreneur affects a society are:

Fulfil Customer Needs: Entrepreneurs find out what people want. Then, they
use their creativity to come up with a business idea that will meet that
demand.

Use Local Materials: Entrepreneurs use the material and people available
around them, to make products at low cost.

Help Society: They make profits through activities that benefit society. Some
entrepreneurs work towards saving the environment, some give money to
build schools and hospitals. This way, the people and area around them
becomes better.

Create Jobs: With the growth of a business, entrepreneurs look for more
people to help them. They buy more material, and from more people.The also
hire more people to work for them.

Sharing of Wealth: As entrepreneurs grow their business, the people


working for them and in related businesses also grow.

Lower Price of Products: As more entrepreneurs sell the same product, the
price of the product goes down. For example, when more mobile phones were
getting sold in India, the cost of the phone became lesser.

2. What do you think are the important functions of an entrepreneur?


Write your answer giving suitable examples.

Ans. The functions of an entrepreneur are:

Making Decisions: An entrepreneur makes decisions everyday. This


includes what to produce or sell, how much and where to sell.

Managing the Business: An entrepreneur plans the future of his or her


business. He/she arranges for raw material, hires people for work and tells
everyone what to do. They also check if the plan is being followed.

Divide Income: The entrepreneur divides the business money into many
groups. He/she spends money to buy material, pays rent of the building and
salaries to people.

Taking Risk: Risk is the chance of something going wrong. An entrepreneur


takes risks against fires, lost items and theft.

Create a new Method, Idea or Product: An entrepreneur is always trying


new things. He/she does this to increase their importance and income.

3. What is the difference between a misconception and reality? Give an


example. Ans. The difference between misconception and reality are:

Misconception: A myth, or a misconception, is a false belief or opinion about


something. For example, if we think tall people run faster than short people,
we have a misconception. It is not true. The truth is that short people can also
run fast.
Reality: Reality means the things which actually exist. It may happen that it
appears or nor. You may have unnoticed it but in actual it exists. In other
words, the reality is all the things which has real existence irrespective of
appearance or not.
 
Unit 5: Green Skills
1. How many sustainable development goals are given by the United
Nations?

(a) 18
(b) 17
(c) 15
(d) 20

2. Choose the option which defines sustainable development.

(a) Taking care of future generations


(b) Taking care of only ourselves
(c) Taking care of ourselves and the future generations
(d) Well-being of all

3. Which organisation has made the Sustainable Development Goals.

(a) United Nations


(b) League of Nations
(c) UNICEF
(d) World Health Organisation

4. Which of the following sources of energy is from a renewable


source?

(a) Solar energy


(b) Wood
(c) Coals
(d) Petrol

5. Choose the option which is not a sustainable development goal


according to the United Nations.

(a) Clean Water and Sanitation


(b) Gender Equality
(c) Population
(d) Reduced Inequalities
Subjective Questions of Green Skills

1. What is the meaning of sustainable development?

Sustainable development is the development that satisfies the needs of the


present without compromising the capacity of future generations,
guaranteeing the balance between economic growth, care for the environment
and social well-being

2. Why do you think the United Nations has made the 17 Sustainable
Development Goals?

The 17 SDGs have been made to take care of important issues facing
businesses, governments and society. Some of these issues are poverty,
gender equality, water use, energy, climate change and biodiversity.
Countries are now making policies and regulations that will promote
sustainable systems needed in all economic sectors to provide a
secure, affordable and sustainable economy.

3. List some ways in which we can use resources sensibly

Ans. The ways in which we can use resources sensibly are:

Clean Water and Sanitation: We must make efforts to make India free of
open defecation by building toilets and creating awareness towards sanitation.
We must take measurable steps by promoting awareness to keep water
sources clean.

Affordable and Clean Energy: Using solar power i.e Power generated using
the sun does not cause pollution as it does not require burning of non-
renewable fuels, such as coal. Use of biogas is also an eco-friendly
alternative to natural gas.

Decent Work and Economic Growth: We can

(a) study and find good jobs to take care of ourselves and our families.

(b) work hard and contribute to society.

(c) learn and develop skills so that we get added value in our community.

Reduced Inequalities: To reduce inequalities we can


1. be helpful to one another.

2. be friendly with everyone.

3. include everyone while working or playing.

4. help others by including everyone whether they are small or big, girl or boy,
belong to any class or caste.

Sustainable Cities and Communities: Creating Sustainable Cities

1. Save energy by switching off lights and fans when not in use.

2. Use natural light as much as possible.

3. Use energy efficient lights (LED bulbs) and appliances.

Responsible Consumers and Producers: We can become responsible


about our own environment by

1. reusing paper, glass, plastic, water, etc.

2. taking cloth bags to market carrying fruits and vegetables.

3. donate things we do not use such as clothes, books, furniture, food, etc.

4. Buy and eat seasonal fruits and vegetables from local growers.

5. Repair leaking taps and pipes to avoid wasting water.

6. Sort and treat garbage before disposing.

Water: Tons of plastic is found in the seas, which is killing marine life.

Protecting marine life, saving our oceans from pollution is necessary to


preserve marine life.

Protect Life on Land: Cutting of trees is leading to soil erosion and making
land dry and unusable for cultivation. Planting more tree to replace the ones
that we have cut is an important step towards sustainable development.

4. Explain the importance of education on sustainable development.

Education is the most important factors for sustainable development. Children


who have gone to school will be able to do jobs so that they can take care of
themselves and their families. Education helps us become aware of our role
as a responsible citizen. We should
1. use the facilities present in our areas.
2. take our friends to school.
3. help friends study.
4. stop friends from dropping out of school.

You might also like