KEMBAR78
CLASS - 9 - Computer - WS - 1 | PDF | World Wide Web | Internet & Web
0% found this document useful (0 votes)
15 views9 pages

CLASS - 9 - Computer - WS - 1

The document is a worksheet for Class IX students at Sri Vidyanjali School, covering topics in Information and Communication Technology (ICT) skills, computer components, peripheral devices, operating systems, and the internet. It includes multiple-choice questions, fill-in-the-blanks, and descriptive answers related to various ICT concepts. The content aims to enhance students' understanding of computer systems and their applications in daily life.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
15 views9 pages

CLASS - 9 - Computer - WS - 1

The document is a worksheet for Class IX students at Sri Vidyanjali School, covering topics in Information and Communication Technology (ICT) skills, computer components, peripheral devices, operating systems, and the internet. It includes multiple-choice questions, fill-in-the-blanks, and descriptive answers related to various ICT concepts. The content aims to enhance students' understanding of computer systems and their applications in daily life.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 9

SRI VIDYANJALI SCHOOL

COMPUTER
Class: IX WORK SHEET

Unit - 3 (INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY SKILLS)


Introduction to ICT
A. Select the correct option:
1. (a) Online shopping
2. (d) Book
3. (d) All of these
4. (b) E-books
B. Fill in the Blanks:
1. access
2. traditional
3. Tablets
4. One-to-many
C. Answer the Following
1. Mention any three ICT tools that are used in day-to-day life?
Ans: a) Television b) Mobile phone c) E-mail
2. How is ICT used in the field of healthcare?
Ans: ICT is used in the pharmaceutical sector for latest research and manufacturing. It helps
inhospital management, administration and it also helps the doctors and nurses to diagnose,
treat, and monitor patients. One can search for and learn about various diseases, their
symptoms, cures, and precautionary measures on the Internet.
3. What is the role of ICT in various workplaces?
Ans: ICT is used in various workplaces for
a) searching information
b) prospecting
c) research and development
d) designing
e) engineering and manufacturing
f) assembling as well as fault diagnosis
g) safety tests and simulations
h) power generation and distribution
i) building and maintaining networks
Chapter – 8: Components of Computer System

A. Select the correct option:


1. (b) HDD
2. (b) 1024 Giga Byte
3. (a) Register
4. (d) Central nervous system
B. State True or False:
1. True
2. False
3. True
4. True
5. False
C. Answer the Following:
1. What is the function of a CPU?
Ans: Central Processing Unit controls all the internal and external devices of a computer and
performs arithmetic and logical operations.
2. What are the components of a CPU? Explain them briefly?
Ans: There are three main components in a CPU.
i. Arithmetic and Logical Unit (ALU): Arithmetic Logic Unit is the component of CPU, which
performs the arithmetic and logical operations on the operands.
i. Control Unit (CU) : This unit controls the operation of every other component of a computer
system. It also controls the transfer of data and instructions among the various units of a
computer.
ii. Memory Unit (MU): The memory unit is the principal storage of the computer. It stores both data
and instructions.
3. What is a registers? Name some of them.
Ans: A register is a very small data holding place in a computer processor. It holds an instruction,
stores address or data. There are various types of registers; each register performs a specific
function. Some most commonly used registers are: Accumulator (AC), Data Register (DR),
Address Register (AR), Program Control (PC).
4. What is the difference between RAM AND ROM?
RAM ROM
Stands for Random Access Memory. Stands for Read Only Memory.
It is volatile in nature, i.e., the data gets It is non-volatile in nature, i.e., the data
erased when the power supply is is not lost even when the power
switched off. supply is turned off.
It is temporary memory. It stores data permanently.

5. What are the various units of memory?


Ans: The smallest unit of memory is Bit (Binary digit) that can hold a single state - either 0 or
1. 1Bit(1b) is the smallest unit of data. Other units are:
1. Nibble: Group of 4 bits
2. Byte: Group of 8 bits
3. Kilo Byte: 1KB = 1024 Bytes
4. Mega Byte: 1MB = 1024 KB
5. Giga Byte: 1GB = 1024 MB
6. Tera Byte: 1TB = 1024 GB
7. Peta Byte: 1PB = 1024 TB
Chapter – 9: Peripheral Devices
A. Fill in the Blanks:
1. Sound
2. Powdered
3. Plotter
4. Platters
5. USB
B. State True or False:
1. False
2. True
3. True
4. False
5. True
C. Answer the Following:
1. What are peripheral devices? Give some examples?
Ans: Peripheral devices are internal and external devices that connect to the computer directly
and add functionality to it. They can be easily removed and plugged into a computersystem. A
few examples of peripheral devices are:
 Optical disk drive
 Modem
 Bluetooth
 Memory card reader
2. What is a Scanner? What are its types?
Ans: Scanner is an input device that scans text, images, and objects optically. The scanned data is
then converted into a digital image and displayed on the computer screen.
There are three types of scanners. They are:
a) Drum Scanner
b) Flatbed Scanner
c) Handheld Scanner
3. What do you understand by a monitor? Define pixels.
Ans: Monitor is the most common output device. It is also called Visual Display Unit (VDU), an
electronic visual display for computers. Just like a television, a monitor also displays the output
on the screen.
Pixels: Monitors display pictures by dividing the display screen into thousands (or millions) of
minute dots called pixels, arranged in rows and columns. The pixels are so close together that they
appear connected to each other.
4. What is HDD? Briefly explain its configuration?
Ans: HDD or Hard Disk Drive is the most common storage device for storing a large amount of
data. Hard disk is made up of a collection of disks known as platters. Each platter requires two
read/write heads, one for each side. All the read/write heads are attached to a single access arm
so that they do not move independently. Each platter has the same number of tracks to store data.
5. What are the various units of memory?
Ans: The various units memory are- Nibble, Byte, Kilo Byte, Mega Byte, Giga Byte, Tera Byte, Peta
Byte, Exa Byte, Zetta Byte.
Chapter – 10: Basic Computer Operations

A. Select the correct option:


1. (c) Unauthorised
2. (b) POST
3. (b) Booting
4. (c) Green Robot
5. (c) Shell and Kernel
B. Fill in the Blanks:
1. Multithreading
2. Windows
3. Single User
4. Apple
5. Hardware and Software
C. Answer the Following Questions:
1. What is an operating system?
Ans: The operating system acts like an interface between user and the hardware. The
computer interprets the instructions given by the user with the help of an operating system. It
is the master program, which makes our PC come alive and helps in running different applications.
2. What do you mean by a multi-tasking operating system?
Ans: An operating system which is capable of doing multiple tasks or executing processes while
using common processing resources like CPU, is called a Multitasking Operating System.
3. What do you know about IOS?
Ans: iOS is a mobile operating system developed by Apple. It is the world’s most advanced mobile
operating system. Apple designs the iOS devices to maintain a high level of security without
compromising the user’s experience. Due to their exceptionality of apps, games, and features, iOS
devices cost more than any other mobile OS gadgets available in the market.
4. What is a multi-threading operating system?
Ans: Multithreading operating systems are the operating systems which allow different parts of an
application or program to run simultaneously. The feature of multithreading can delay the
execution response of certain processes.
5. What are the various categories of mobile operating system?
Ans: The various categories of mobile operating system are:
1. Android Operating System (OS): Android is the world’s most popular Mobile Operating System.
It is an open source (Linux based) platform initially developed by Android Inc.
2. Symbian Operating System (OS): Symbian is a mobile operating system, which is specifically
created for smartphones. Symbian was originally developed by Symbian Ltd and is currently
maintained by Accenture.
3. iOS: iOS is a mobile operating system developed by Apple. It is the world’s most advanced
mobile operating system. Apple designs the iOS devices to maintain a high level of security
without compromising the user’s experience. Due to their exceptionality of apps, games, and
features, iOS devices cost more than any other mobile OS gadgets available in the market.
6. What security measures does an operating system provide to a computer?
Ans: Following are the security measures which are used to protect the user’s data from threats
and intrusion:
a. Protection against unauthorised access through login and password.
b. Protection against intrusion by keeping the firewall active.
c. Displaying messages related to system vulnerabilities.
7. Write down the functions of an operating system?
Ans: The functions of Operating system are:
1. To manage and share the hardware/software resources of a computer system.
2. To provide an interface to the users to communicate with the computer system.
3. To communicate with each application or interactive user (or to a system operator) about the
status of operation and any errors that may have occurred.
4. To secure the system and block unauthorised access to the system.
Chapter – 11: Operating System
A. Fill in the Blanks:
1. User-friendly
2. Desktop
3. Notification area
4. Icons
5. Recycle Bin
B. State True or False:
1. False
2. True
3. False
4. True
C. Answer the Following Questions:
1. What is Linux? Discuss a few features of Linux?
Ans: Linux is the operating system that is available free of cost. It was developed by Linus Torvalds
on 5th October 1991. Linux has become most popular because it is freely available, easy to use and
operate and also allows users to work on many programs at the same time. Some features of
Linux are:
 Portable
 Open Source and Free
 Multi-User and Multiprogramming
 Hierarchical File System
 Shell
 Security
2. What is a Screensaver?
Ans: A screensaver is a computer application that blanks the screen of the computer when it is
inactiveor fills it with images or patterns to avoid phosphor burn-in on plasma and CRT monitors.
3. What is Recycle Bin in Windows? How does one to empty it?
Ans: The Recycle Bin is used by Windows computers to store deleted items. It temporarily stores
files and folders before they are permanently deleted. To permanently remove all items in the
Recycle Bin, select "Empty the Recycle Bin" in the left sidebar of the window.
4. How is system date and time setup in windows?
Ans: Current system Date and time is displayed on the bottom right corner of your desktop. To
change it
a) Click on the clock in the icon tray at the bottom right of your computer screen.
b) This should show the clock, date and calendar. Click on Change date and time settings... to
get the Date and Time menu. (Alternatively, use Start > Control Panel > Date and Time.)
c) Click on Change time zone and select your time zone.
d) When you have the correct time zone, check that the time displayed in the Date & Time tabis
correct. If not, change it and click Apply.
e) When complete, click on OK.
5. Define Icon. Mention some of the important icons present on Windows7 desktop?
Ans: Small graphic symbols displayed on the desktop are called icons. Some icons present on the
Windows 7 desktop are: Files, Programs, Computer, Folders, Shortcuts, and Recycle Bin.
Chapter – 12: Introduction to Internet
A. Select the correct option.
1. (a) HyperText Transfer Protocol
2. (c) HTML
3. (d) Protocol
4. (a) URL
5. (c) Web Browsers
B. Fill in the Blanks:
1. Interface
2. HTML
3. URL
4. Static
5. Website, Webpage
C. Answer the Following Questions:
1. What is the internet? What are its applications?
Ans: Internet is a global system of interconnected computer networks that enables the users to
share information and various resources with each other. Some of the common uses of Internet
are:
 Education
 E-mail
 Business
 E-Commerce
 Media and Entertainment
 Social Networking
 Forum
 Health and Fitness
2. What do you understand by the term Web Browser? Mention some popular web browsers?
Ans: Web browser is a software that is used to view websites. It is an interface between a user
and the World Wide Web. A web browser can have a graphical user interface, or can be text-based.
Some popular web browsers are:
• Google Chrome
• Mozilla Firefox
• OPERA
• Apple Safari
• Microsoft Edge
3. What is the difference between a website and webpage?
Ans: Web page is a digital page which may contain text, hyperlink, videos, audios, images, tables,
etc. It is commonly written by using HTML (HyperText Markup Language) and is stored on a web
server. Whereas, a website is a collection of related web pages containing images, videos, or other
digital media set under the same domain name.
4. Define URL. Explain its parts with the help of an example?
The Uniform Resource Locator denotes the global address of the web documents and the web
resource. Internet communication is the main reason for identifying a resource on the web. The
URL has two parts:
a. Protocol Identifier: It tells the Internet browser what protocol needs to be followed to access the
address.
b. Resource Name: It specifies the complete address of the resource on the Internet. Example -
http://www.mygov.in
Here, http is Protocol, and www.mygov.in is Resource name
Chapter – 13: Introduction to E-mail

A. Select the correct option:


1. (a) Inbox
2. (b) Domain

3. (d) Domain Name


4. (b) Facebook.com
5. (a) Carbon copy
B. State True or False:
1. False
2. True
3. False
4. False
5. False
C. Answer the Following Questions:
1. What are the two parts of an E-mail address? Briefly explain each of them?
Ans: The two parts of an E-mail address are: username and domain name. E-mail addressconsists
of two parts, separated by @ symbol, i.e., username@domain name.domainextension.
e.g. srividyanjali@gmail.comUser name – srividyanjali Domain Name- Gmail
Domain extension- .com
User name is the name of a person’s account, which can be an actual name or analphanumeric
string.
Domain name is the location of the person’s account on the internet separated by a period.
Domain extension indicates the type of organization and is specified after the domain name.
2. Why is e-mail so popular over conventional mail?
Ans: E-mail is more popular over conventional mails because of the following reasons:
a. Cost effectiveness
b. Time saving
c. Secured and reliable network
d. Accessible anywhere at any time
e. Provides flexibility
f. Easy to modify
g. Privacy
3. What are the parts of an e-mail?
Ans: A single e-mail has two parts i.e.
a. Header Section
i. To
ii. Subject
iii. Cc
iv. BCC
b. Message Body
4. Discuss the procedure to attach a file to an e-mail message?
Ans: Attaching a file to an E-mail is an easy way to send videos, photographs, music and text.To
attach a file to an E-mail, follow these steps:
a. Click on the Attach a file icon on the toolbar at the bottom of the Compose window.
b. The Open dialog box will appear.
c. Browse through your files and select the file you would like to attach.
d. Click on the Open button. The file gets attached to your mail. Click on the Send button.
Chapter – 14: Introduction to Social Media

A. Fill in the Blanks:


1. Facebook
2. YouTube
3. WhatsApp
4. Media
5. Interface
B. State True or False:
1. False
2. True
3. True
4. False
5. True
C. Answer the Following Questions:
1. Mention the names of some of the popular social networking websites?
Ans: Some popular social networking websites are: Twitter, Facebook, YouTube, WhatsApp,
Instagram.
2. What are the demerits of social media?
Ans: Demerits of social media are:
a. Cyber bullying
b. Less real-life interaction
c. Addiction
d. Misleading information
e. Misuse of information
f. Fake profiles
g. Peer pressure
3. What do you understand by a Blog?
Ans: A blog is an easy to create website that allows users to share their thoughts with the world.
The topic of the blog can be anything from personal to professional.
4. State some of the features of youtube?
Ans: YouTube is a free video sharing website. You can find all kinds of user generated videos on
YouTube, such as tutorials, cooking lessons, exercise tips, music, comedy, and a lot more. It allows
you to:
 Select videos from a grid of recommended and trending videos You can watch, like,share, and
comment on the videos.
 Manage subscriptions, replay from history, manage playlists, or choose videos from various
categories
 Download and Upload videos from your computer or mobile phones.
 Choose the privacy settings of your channel.
 Edit your videos to give them a professional look using various editing tools like Combineand
Trim (cut or Snip).
5. What is Facebook? Mention some of its features?
Ans: Facebook is a popular social networking website which is used to connect with people online.
Following are a few of its most popular features:
 Friends List: It allows registered users to create their profiles and create a list of their contacts,
called 'Friend' in the Facebook language.

 Walls: It is essentially a virtual bulletin board where members can post messages, pictures, or
videos and share links to their Facebook friends.
 Virtual Photo Album: This feature allows members to upload an unlimited number of photos.
The members, 'friends' may comment and identify or 'tag' people in the photos.
 Status Update: It is a micro blogging tool that helps the users to broadcast short
announcements about themselves.
 Facebook Pages: This feature was initially Facebook Pages: designed for business use. Itallows
businesses to publish content on a public page and receive comments.
News Feed: This feature constantly updates list of stories in the middle of your home page.
News feed includes status updates, photos, videos, links, app activity and likes frompeople,
pages, and groups that you follow on Facebook.

You might also like