KEMBAR78
Selfstudys Com File | PDF | Function (Mathematics) | Inequality (Mathematics)
0% found this document useful (0 votes)
20 views8 pages

Selfstudys Com File

The document contains a series of questions and answers related to relations and functions in mathematics. It covers topics such as the domain of functions, periodicity, and properties of functions. Each question is followed by the correct answer and a brief explanation.

Uploaded by

abhijitgupta2651
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
20 views8 pages

Selfstudys Com File

The document contains a series of questions and answers related to relations and functions in mathematics. It covers topics such as the domain of functions, periodicity, and properties of functions. Each question is followed by the correct answer and a brief explanation.

Uploaded by

abhijitgupta2651
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 8

Relations and Functions

Question 1.
The domain of the function 7-xPx-3 is
(a) {1, 2, 3}
(b) {3, 4, 5, 6}
(c) {3, 4, 5}
(d) {1, 2, 3, 4, 5}

Answer: (c) {3, 4, 5}


The function f(x) = 7-xPx-3 is defined only if x is an integer satisfying the following inequalities:
1. 7 – x ≥ 0
2. x – 3 ≥ 0
3. 7 – x ≥ x – 3
Now, from 1, we get x ≤ 7 ……… 4
from 2, we get x ≥ 3 ……………. 5
and from 2, we get x ≤ 5 ………. 6
From 4, 5 and 6, we get
3≤x≤5
So, the domain is {3, 4, 5}

Question 2.
The domain of tan-1 (2x + 1) is
(a) R
(b) R – {1/2}
(c) R – {-1/2}
(d) None of these

Answer: (a) R
Since tan-1 x exists if x ∈ (-∞, ∞)
So, tan-1 (2x + 1) is defined if
-∞ < 2x + 1 < ∞
⇒ -∞ < x < ∞
⇒ x ∈ (-∞, ∞)
⇒x∈R
So, domain of tan-1 (2x + 1) is R.

Question 3.
Two functions f and g are said to be equal if f
(a) the domain of f = the domain of g
(b) the co-domain of f = the co-domain of g
(c) f(x) = g(x) for all x
(d) all of above

Answer: (d) all of above


Two functions f and g are said to be equal if f
1. the domain of f = the domain of g
2. the co-domain of f = the co-domain of g
3. f(x) = g(x) for all x

Question 4.
If the function f : R → R be given by f(x) = x² + 2 and g : R → R is given by g(x) = x/(x – 1). The
value of gof(x) is
(a) (x² + 2)/(x² + 1)
(b) x²/(x² + 1)
(c) x²/(x² + 2)
(d) none of these

Answer: (a) (x² + 2)/(x² + 1)


Given f(x) = x² + 2 and g(x) = x/(x – 1)
Now, gof(x) = g(x² + 2) = (x² + 2)/(x² + 2 – 1) = (x² + 2)/(x² + 1)

Question 5.
Given g(1) = 1 and g(2) = 3. If g(x) is described by the formula g(x) = ax + b, then the value of a
and b is
(a) 2, 1
(b) -2, 1
(c) 2, -1
(d) -2, -1

Answer: (c) 2, -1
Given, g(x) = ax + b
Again, g(1) = 1
⇒a×1+b=1
⇒ a + b = 1 ……… 1
and g(2) = 3
⇒a×2+b=3
⇒ 2a + b = 3 …….. 2
Solve equation 1 and 2, we get
a = 2, b = -1

Question 6.
Let f : R → R be a function given by f(x) = x² + 1 then the value of f-1 (26) is
(a) 5
(b) -5
(c) ±5
(d) None of these

Answer: (c) ±5
Let y = f(x) = x² + 1
⇒ y = x² + 1
⇒ y – 1 = x²
⇒ x = ±√(y – 1)
⇒ f-1 (x) = ±√(x – 1)
Now, f-1 (26) = ±√(26 – 1)
⇒ f-1 (26) = ±√(25)
⇒ f-1 (26) = ±5

Question 7.
the function f(x) = x – [x] has period of
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer: (b) 1
Let T is a positive real number.
Let f(x) is periodic with period T.
Now, f(x + T) = f(x), for all x ∈ R
⇒ x + T – [x + T] = x – [x] , for all x ∈ R
⇒ [x + T] – [x] = T, for all x ∈ R
Thus, there exist T > 0 such that f(x + T) = f(x) for all x ∈ R
Now, the smallest value of T satisfying f(x + T) = f(x) for all x ∈ R is 1
So, f(x) = x – [x] has period 1

Question 8.
The function f(x) = sin (πx/2) + cos (πx/2) is periodic with period
(a) 4
(b) 6
(c) 12
(d) 24

Answer: (a) 4
Period of sin (πx/2) = 2π/(π/2) = 4
Period of cos (πx/2) = 2π/(π/2) = 4
So, period of f(x) = LCM (4, 4) = 4

Question 9.
The domain of the function f(x) = x/(1 + x²) is
(a) R – {1}
(b) R – {-1}
(c) R
(d) None of these

Answer: (c) R
Given, function f(x) = x/(1 + x²)
Since f(x) is defined for all real values of x.
So, domain(f) = R

Question 10.
If f : R → R is defined by f(x) = x² – 3x + 2, the f(f(y)) is
(a) x4 + 6x³ + 10x² + 3x
(b) x4 – 6x³ + 10x² + 3x
(c) x4 + 6x³ + 10x² – 3x
(d) x4 – 6x³ + 10x² – 3x

Answer: (d) x4 – 6x³ + 10x² – 3x


Given, f(x) = x² – 3x + 2
Now, f(f(y)) = f(x² – 3x + 2)
= (x² – 3x + 2)² – 3(x² – 3x + 2) + 2
= x4 – 6x³ + 10x² – 3x
Question 11.
If n is the smallest natural number such that n + 2n + 3n + …. + 99n is a perfect square, then the
number of digits in square of n is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (c) 3
Given that
n + 2n + 3n + …. + 99n
= n × (1 + 2 + 3 + …….. + 99)
= (n × 99 × 100)/2
= n × 99 × 50
= n × 9 × 11 × 2 × 25
To make it perfect square we need 2 × 11
So n = 2 × 11 = 22
Now n² = 22 × 22 = 484
So, the number of digit in n² = 3

Question 12.
Let f : R – R be a function defined by f(x) = cos(5x + 2), then f is
(a) injective
(b) surjective
(c) bijective
(d) None of these

Answer: (d) None of these


Given, f(x) = cos(2x + 5)
Period of f(x) = 2π/5
Since f(x) is a periodic function with period 2π/5, so it is not injective.
The function f is not surjective also as its range [-1, 1] is a proper subset of its co-domain R

Question 13.
The function f(x) = sin (πx/2) + 2cos (πx/3) – tan (πx/4) is periodic with period
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 12
Answer: (d) 12
Period of sin (πx/2) = 2π/(π/2) = 4
Period of cos (πx/3) = 2π/(π/3) = 6
Period of tan (πx/4) = π/(π/4) = 4
So, period of f(x) = LCM (4, 6, 4) = 12

Question 14.
If the function f : R → R be given by f(x) = x² + 2 and g : R → R is given by g(x) = x/(x – 1). The
value of gof(x) is
(a) (x² + 2)/(x² + 1)
(b) x²/(x² + 1)
(c) x²/(x² + 2)
(d) none of these

Answer: (a) (x² + 2)/(x² + 1)


Given f(x) = x² + 2 and g(x) = x/(x – 1)
Now, gof(x) = g(x² + 2) = (x² + 2)/(x² + 2 – 1) = (x² + 2)/(x² + 1)

Question 15.
The domain of the function 7-xPx-3 is
(a) {1, 2, 3}
(b) {3, 4, 5, 6}
(c) {3, 4, 5}
(d) {1, 2, 3, 4, 5}

Answer: (c) {3, 4, 5}


The function f(x) = 7-xPx-3 is defined only if x is an integer satisfying the following inequalities:
1. 7 – x ≥ 0
2. x – 3 ≥ 0
3. 7 – x ≥ x – 3
Now, from 1, we get x ≤ 7 ………4
from 2, we get x ≥ 3 …………….5
and from 2, we get x ≤ 5 ……….6
From 4, 5 and 6, we get
3≤x≤5
So, the domain is {3, 4, 5}

Question 16.
If f(x) = ex and g(x) = loge x then the value of fog(1) is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) None of these

Answer: (b) 1
Given, f(x) = ex
and g(x) = logx
fog(x) = f(g(x))
= f (logx)
= elog x
=x
So, fog(1) = 1

Question 17.
A relation R is defined from the set of integers to the set of real numbers as (x, y) = R if x² + y² =
16 then the domain of R is
(a) (0, 4, 4)
(b) (0, -4, 4)
(c) (0, -4, -4)
(d) None of these

Answer: (b) (0, -4, 4)


Given that:
(x, y) ∈ R ⇔ x² + y² = 16
⇔ y = ±√(16 – x²)
when x = 0 ⇒ y = ±4
(0, 4) ∈ R and (0, -4) ∈ R
when x = ±4 ⇒ y = 0
(4, 0) ∈ R and (-4, 0) ∈ R
Now for other integral values of x, y is not an integer.
Hence R = {(0, 4), (0, -4), (4, 0), (-4, 0)}
So, Domain(R) = {0, -4, 4}

Question 18.
The period of the function f(x) = sin (2πx/3) + cos (πx/3)
(a) 3
(b) 4
(c) 12
(d) None of these
Answer: (c) 12
Given, function f(x) = sin (2πx/3) + cos (πx/2)
Now, period of sin (2πx/3) = 2π/{(2π/3)} = (2π × 3)/(2π) = 3
and period of cos (πx/2) = 2π/{(π/2)} = (2π × 2)/(π) = 2 × 2 = 4
Now, period of f(x) = LCM(3, 4) = 12
Hence, period of function f(x) = sin (2πx/3) + cos (πx/2) is 12

Question 19.
If f(x) = ax + b and g(x) = cx + d and f{g(x)} = g{f(x)} then
(a) f(a) = g(c)
(b) f(b) = g(b)
(c) f(d) = g(b)
(d) f(c) = g(a)

Answer: (c) f(d) = g(b)


Given, f(x) = ax + b and g(x) = cx + d and
Now, f{g(x)} = g{f(x)}
⇒ f{cx + d} = g{ax + b}
⇒ a(cx + d) + b = c(ax + b) + d
⇒ ad + b = cb + d
⇒ f(d) = g(b)

Question 20.
The domain of the function f (x) = 1/(2 – cos 3x) is
(a) (1/3, 1)
(b) [1/3, 1)
(c) (1/3, 1]
(d) R

Answer: (d) R
Given
function is f(x) = 1/(2 – cos 3x)
Since -1 ≤ cos 3x ≤ 1 for all x ∈ R
So, -1 ≤ 2 – cos 3x ≤ 1 for all x ∈ R
⇒ f(x) is defined for all x ∈ R
So, domain of f(x) is R

You might also like