KEMBAR78
Multiple Integrals | PDF | Integral | Area
0% found this document useful (0 votes)
43 views63 pages

Multiple Integrals

The document discusses multiple integrals, including double and triple integrals, and their evaluation methods. It covers the region of integration, changing the order of integration, and provides several examples and practice problems. Key concepts include integrating functions with respect to multiple variables and the application of Cartesian and polar forms.

Uploaded by

vijayalakshmi.sh
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
43 views63 pages

Multiple Integrals

The document discusses multiple integrals, including double and triple integrals, and their evaluation methods. It covers the region of integration, changing the order of integration, and provides several examples and practice problems. Key concepts include integrating functions with respect to multiple variables and the application of Cartesian and polar forms.

Uploaded by

vijayalakshmi.sh
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 63

MULTIPLE INTEGRALS

TOPICS DISCUSSED

 INTRODUCTION

 REDION OF INTEGRATION

 CHANGING THE ORDER OF INTEGRATION

 PLANE AREA USING DOUBLE INTEGRATION

 CARTISEAN FORM

 POLAR FORM
INTRODUTION
 When a function 𝑓(𝑥) is integrated with respect to x between
�𝑓(𝑥)𝑑𝑥.
the limits a and b, we get the double integral �


𝑎
 If the integrand is a function 𝑓(𝑥, 𝑦)and if it is integrated
with respect to x and y repeatedly between the limits 𝑥0

𝑥1 (for x ) and between the limits 𝑦0 and 𝑦1 (for y ) we get a


and

𝑓(𝑥, 𝑦)𝑑𝑥𝑑𝑦.
double integral that is denoted by the symbol
𝑦1 𝑥
∫𝑦0
∫𝑥0
1
 Extending the concept of double integral one step further,

∫𝑧0 ∫1 ∫1 𝑓(𝑥, 𝑦, 𝑧)𝑑𝑥𝑑𝑦𝑑𝑧 .


we get the triple integral, denoted by
𝑧1 𝑦 𝑥

𝑦0 𝑥0
EVALUATION OF DOUBLE AND TRIPLE
INTEGRALS
𝑓(𝑥,
𝑥1
∫ first integrate 𝑓(𝑥, 𝑦) with
 To evaluate
)
∫𝑦 𝑑𝑥𝑑𝑦
𝑦1

𝑦0 𝑥0

between the limits 𝑥0 and 𝑥1 .


respect to x partially, treating y as constant temporarily,

between the limits𝑥𝑦 1 0 and 𝑦1 as usual.


 Then integrate the resulting function of y with respect to y

 In notation 𝑦1 [ 𝑓(𝑥, 𝑦)𝑑𝑥] 𝑑𝑦 ( for double integral)



∫𝑦0 𝑥0
{ [ 𝑓(𝑥, 𝑦, 𝑧)𝑑𝑥] 𝑑𝑦} 𝑑𝑧
𝑧1 𝑦1 𝑥1

∫𝑦 ∫𝑥
( for triple
∫𝑧0 0 0
integral).

Note:
 Integral with variable limits should be the innermost
integral and it should be integrated first and then the
constant limits.
REGION OF INTEGRATION
𝑓(𝑥, 𝑦)𝑑𝑥𝑑𝑦, 𝑥 varies from
� 𝜑 2 (𝑦)
Consider the double integral �∫
𝜑 1 (𝑦)

𝑐
𝜑1 (𝑦) 𝑡𝑜 𝜑2 (𝑦) and 𝑦 varies from 𝑐 𝑡𝑜 𝑑. (i.e) 𝜑1 (𝑦) ≤ 𝑥 ≤
𝜑2 (𝑦)and 𝑐 ≤ 𝑦 ≤ 𝑑. These inequalities determine a region in the
𝑥𝑦 − 𝑝𝑙𝑎𝑛𝑒, which is shown in the following figure.This region
ABCD is known as the region of integration
EXAMPLE :1
1 2
Evaluate ∫0 ∫0 𝑦 2 𝑥 𝑑𝑦 𝑑𝑥

Solution:
2
𝑥 𝑑𝑦 = 𝑥[
1 2 2
1

∫0 ∫0 𝑑𝑥
𝑑𝑥 ∫0 𝑦/3]
𝑦 1
0
=8 ∫ 𝑥 𝑑𝑥
3 0
1
8 𝑥2
= [ ]
3 2 0

4
= 3
EXAMPLE :2
3
𝑑𝑦 𝑑𝑥
Evaluate 1
2 𝑥

𝑦
∫1
2

Solution:

= ∫ [log 𝑥]2
3 2 3 1
1 𝑑𝑦 𝑑𝑦
∫2 ∫1 𝑑𝑥
2 𝑦
𝑥𝑦
3 1
=(𝑙𝑜𝑔2 − 𝑙𝑜𝑔1) ∫ 𝑑𝑦
2 𝑦

=𝑙𝑜𝑔2 [𝑙𝑜𝑔𝑦]
2
3

=𝑙𝑜𝑔2(𝑙𝑜𝑔3 − 𝑙𝑜𝑔2)
=𝑙𝑜𝑔2. log⁡( 3/2)
EXAMPLE :3
2 3
0 1 2
Evaluate ∫ ∫ ∫ 𝑥𝑦2𝑧𝑑𝑧𝑑𝑦𝑑𝑥
1
Solution:
2
2 3 2 2 3 𝑧2
𝑥𝑦 𝑧𝑑𝑧𝑑𝑦𝑑𝑥 = [ ]
2 2
𝑑𝑦𝑑𝑥
∫0 ∫1 ∫0 ∫1 𝑥𝑦
∫1 2 1

= ∫02∫13 3
𝑥𝑦2𝑑𝑦𝑑𝑥
2
3 2 𝑦3 3
∫0 [ 3 ]1 𝑥𝑑𝑥
=
2 2
𝑥2 2 0
26 [
2
]
=
= 26
EXAMPLE :4
1 2 2
Evaluate ∫ 𝑑𝑥 ∫ 𝑑𝑦 ∫ 𝑦𝑥2𝑧𝑑𝑧
0 0
1

2
1 2 𝑧2
Solution:
2
2 2
𝑑𝑦 [ ] 𝑦𝑥
1 2
∫0 𝑑𝑥 𝑑𝑦 𝑦 𝑧𝑑 = 𝑑𝑥
∫0 ∫1 𝑥 𝑧 ∫0 ∫0 2
1

3 1
2
[ ] 2𝑑𝑥
𝑦2
∫0 𝑥
=
2
2 0
1
= 3 ∫ 2 𝑥2𝑑𝑥
2 0

= ] =1
[
𝑥 2 3

3 0
EXAMPLE :5
𝜋
𝜋 1 2
Evaluate ∫0 ∫02 ∫ sin 𝜃
𝑑𝑟𝑑𝜃𝑑∅
𝑟
1
𝜋
𝜋 𝑟3
Solution:
𝜋
𝜋 2 1 2
∫0 ∫ ∫ 𝑟 sin 𝜃 𝑑𝑟𝑑𝜃𝑑∅ = ∫ ∫2 sin ] 𝑑𝜃𝑑∅
𝜃[
0 0 0 3 0
0
𝜋
1 𝜋
= ∫0 ∫2 sin 𝜃𝑑𝜃𝑑∅
3 0
1 𝜋
= ∫ [−𝑐𝑜𝑠𝜃]2 𝑑∅
𝜋

3 0 0
1 𝜋
= ∫ 𝑑∅
3 0

𝜋
= 3
EXAMPLE :6
1 𝑥
Evaluate ∫0 ∫0 𝑑𝑥 𝑑𝑦

Solution:
1 𝑥
∫ ∫ 𝑑𝑦 𝑑𝑥 = ∫ [𝑦] 𝑑𝑥
𝑥 1

0 0 0 0
1
=∫ 0 𝑥 𝑑𝑥
𝑥2 1
=[ ]
2 0

1
= 2
EXAMPLE :7
𝑥
0 𝑦 𝑥𝑦𝑧𝑑𝑥𝑑𝑦𝑑𝑧
Evaluate
𝑎
∫ ∫0
∫0
[
Solution:
𝑧𝑑𝑧]𝑥𝑦𝑑𝑦𝑑𝑥
𝑎
𝑥
I= 𝑦

∫0 ∫0 ∫0
𝑎 𝑦
𝑥 𝑧2
∫ [ ] 𝑥𝑦𝑑𝑦𝑑𝑥
∫0 0 2 0
=

𝑎 𝑦2
=∫0 [ ]
𝑥

𝑎 ∫𝑥𝑦𝑑𝑦𝑑𝑥
0 2 𝑎 𝑦4
𝑥
=
𝑥 𝑦3

∫0 ∫0 [ ] 𝑑𝑦 𝑥𝑑𝑥 ∫0
2
=
[ ] 𝑥𝑑𝑥 8 0

𝑥6 𝑎
=[ ] 𝑎6
48 0 = 48
EXAMPLE :8
1 √1−𝑥 √1−𝑥 2
𝑑𝑥𝑑𝑦𝑑𝑧
2 −𝑦 2

∫0 ∫0
Evaluate
∫0
√1−𝑥 2 −𝑦 2
−𝑧 2

Solution:
1 √1−𝑥 𝑧 √1−𝑥 2 −𝑦 2
2
I=∫ ∫ [sin−1 ( 𝑑𝑥𝑑𝑦
)]
0 0 √1−𝑥 2 −𝑦 2
0
1 √1− 𝑑𝑥
∫ ∫
1 √1−𝑥 2 𝜋
𝑑𝑥𝑑𝑦 ∫ [𝑦]
=
𝜋
= 𝑥 2

0 0 2 0 0
2
𝜋 1
= ∫ √1 − 𝑥2𝑑𝑥
2 0

=𝜋 [
𝑥
√ 𝑥2
1−
+
1
sin
−1
1 (𝑥)]
2 2 2 0

𝜋2
= 8
EXAMPLE :9
𝑎 sin
0 𝜃 𝑟𝑑𝑟𝑑𝜃
Evaluate
𝜋
∫ ∫0
Solution:
𝜋
𝑎 sin 𝜃
I=
𝑟
∫ [ ] 𝑑𝜃
2

0 2
0

𝜋 1
𝑎2𝑠𝑖𝑛2𝜃 𝑑𝜃

=
2 0

1−𝑐𝑜𝑠 2𝜃
𝑎2 𝜋 [ ] 𝑑𝜃
∫0 𝑋 2
2
=
2
2
𝑠𝑖𝑛 2𝜃 𝜋
= 𝑎 1 [𝜃 − 2
]=
2
0





2

4
PROBLEMS FOR PRACTICE
Evaluate the following

1
∫ 4𝑥𝑦
1.∫02
𝑑𝑥𝑑𝑦
Ans: 4
0

2. ∫�
1�
1
𝑑𝑥𝑑
∫1 𝑦
� �𝑥
Ans: loga.logb
𝑦

3. ∫0 1∫0� 𝑑𝑥𝑑
𝑦
Ans: 1/2

4. ∫0� sin 𝜃
∫ 𝑟
𝑑𝑟𝑑𝜃
Ans: π/4
�0
5. ∫01 2 3
∫ ∫
𝑥𝑦𝑧𝑑𝑥𝑑𝑦𝑑𝑧
Ans: 9/2

6. ∫01 0 0

𝑧 𝑦+𝑧
∫0 ∫0
Ans: ½

𝑑𝑧𝑑𝑦𝑑𝑥
EXAMPLE :10

𝑎 √𝑎 2−𝑥 2
∫0 ∫0 𝑓(𝑥, 𝑦) 𝑑𝑦𝑑𝑥.
Sketch the region of integration for

Solution:
𝑥 = 0 𝑎𝑛𝑑 𝑥 = 𝑎 ; 𝑦 = 0 𝑎𝑛𝑑 𝑦2
= 𝑎 2 − 𝑥2
Given

𝑦 = 0 and 𝑥2 + 𝑦2 = 𝑎2
EXAMPLE :11

∫0 ∫0 𝑓(𝑥, 𝑦) 𝑑𝑦𝑑𝑥.
Sketch the region of integration 1 𝑥

for

Solution:
Given 𝑥 = 0 ; 𝑥 = 1 𝑎𝑛𝑑 𝑦 = 0 ; 𝑦 =
𝑥.
Y

x=y

x=1
X
y=0
EXAMPLE :12

Evaluate 𝑥𝑦𝑧 𝑑𝑥𝑑𝑦𝑑𝑧 where D is the region bounded


𝐷
by the positive octant of the sphere 𝑥2 + 𝑦2 + 𝑧2 = 𝑎2
Solution:

𝑎 √𝑎 −𝑥 √𝑎 2−𝑥 −𝑦
𝐼 = ∫ ∫ 𝑥𝑦𝑧 𝑑𝑧𝑑𝑦𝑑𝑥
2 2 2 2

0 0 0

𝑎 √𝑎 2 −𝑥 2 √𝑎 2 −𝑥 2 −𝑦 2

𝑥𝑦 [ ]
𝑧
𝑑𝑦𝑑𝑥
2

= ∫0 ∫0 2
0
√𝑎2 −𝑥2
1 𝑎 𝑥𝑦 (𝑎2 − 𝑥2 − 𝑦2)𝑑𝑦𝑑𝑥
∫ ∫
=
2 0 02 2
√𝑎 −𝑥
1 𝑎 𝑥 (𝑎2𝑦 − 𝑦𝑥2 − 𝑦3)𝑑𝑦𝑑𝑥
∫0 ∫0
=
2
1 𝑎
√𝑎 2−𝑥 2
𝑦2 𝑦2 𝑦
= ∫ [𝑎2 − 𝑥2 − 𝑥𝑑𝑥
4

]
2 0 2 4 0
2
𝑎
= ∫ 𝑥 (𝑎2 − 𝑥2)2 𝑑𝑥
1

8 0
𝑎
= ∫ (𝑎4𝑥 − 2𝑎2𝑥3 + 𝑑𝑥
1

𝑥5)
8 0 2 𝑎
= 1 [𝑎 4 − 2𝑥
4

8
𝑥2 2 4
𝑥 𝑎
− ]=
6
𝑎6
6 0 .
48
PROBLEMS FOR PRACTICE
1. Sketch the region of integration for the following

4 𝑦𝑑𝑥𝑑𝑦
𝑦
∫0
(i)
𝑥 2 +𝑦 2
∫𝑦 2
4

𝑎 √𝑎2 −𝑥
𝑦 𝑑𝑦𝑑𝑥
2
(ii) ∫0 ∫𝑎−
𝑥

∫0
1 ∫
(iii) 1 𝑦𝑑𝑥𝑑𝑦
𝑥 𝑥 2 +𝑦 2

(𝑥𝑦 + 𝑦𝑧 + 𝑧𝑥)𝑑𝑥𝑑𝑦𝑑𝑧, where V is the region of


𝑉
2. Evaluate
space bounded by x=0,x=1,y=0,y=2,z=0 and z=3.

Ans: 33/2
𝑑𝑥𝑑𝑦𝑑𝑧

𝑉 (1+𝑥+𝑦+𝑧)3
3. Evaluate , where V is the region of space

bounded by x=0,y=0,z=0 and x+y+z=1


1
16 (8𝑙𝑜𝑔2 − 5)
Ans:

4. Evaluate 𝑉
𝑑𝑥𝑑𝑦𝑑𝑧, where V is the region of space bounded
by x=0,,y=0,,z=0 and 2x+3y+4z=12.

Ans: 12
CHANGE OF ORDER OF INTEGRATION
 If the limits of integration in a double integral are
constants, then the order of integration can be
changed, provided the relevant limits are taken
for the concerned variables.
 When the limits for inner integration are
functions of a variable, the change in the order of
integration will result in changes in the limits of
integration.

𝑓(𝑥,
� 𝑔2 (𝑦)

∫ ∫𝑦)( 𝑑𝑥𝑑𝑦
i.e. � will take the form
𝑐 )
𝑔1 𝑦
𝑓(𝑥,
ℎ2 (𝑥)
𝑏 𝑦)𝑑𝑦𝑑𝑥
∫𝑎 ∫ℎ (𝑥)
1

 This process of converting a given double


integral into its equivalent double integral by
changing the order of integration is called the
change of order of integration.
EXAMPLE :13
1 2−𝑦
Evaluate ∫0 ∫� 𝑥𝑦𝑑𝑥 𝑑𝑦 by changing the order of

integration.
Solution: X
(1,1)
x=y x=2-y
D1 D2
Y

Given y : 0 to 1 and x : y to 2-y


By changing the order of integration,
In Region D1 x : 0 to 1 and y : 0 to x.
In Region D2 x : 1 to 2 and y : 0 to 2-x.
1 1 2 2−
𝑥𝑦𝑑𝑥 𝑥 𝑥𝑦𝑑𝑦 𝑥𝑦𝑑𝑦 𝑑𝑥 𝑥
2−𝑦
𝑑𝑦 = ∫0 𝑑𝑥 +
∫1 ∫0

∫0 𝑦 ∫0
𝑥
1 𝑦2 22 2−𝑥
𝑦
∫ 𝑥 [ ] 𝑑𝑥 + 𝑥 [ ] 𝑑𝑥
= 0 2 ∫ 2
1 0 0
1 1
= ∫ 𝑥3 𝑑𝑥 + ∫2[4𝑥 − 4𝑥2 + 𝑥3]𝑑𝑥
2 0 1

2
1 4
1
0+
𝑥
1 4𝑥3
= [ ] −
[2𝑥 2 3
2 4 2
1
2
𝑥4
+ ]
4 1

1 5 1
= 8 +24 = 3
EXAMPLE :14
𝑦
Evaluate ∫ ∫ 𝑦𝑒
𝑦 2−

𝑥
𝑑𝑥𝑑𝑦
by changing the order of integration.
0 0

Solution: Y

x=0 x=y
X
Given x=0, x = y, y = 0, y = ∞ .
By changing the order of integration y: x to ∞, x : 0 to ∞
∞ 𝑦 𝑦2

∫ ∫ 𝑦𝑒 𝑑𝑥𝑑𝑦 = ∫ ∫ 𝑦𝑒− 𝑥 𝑑𝑦𝑑𝑥


𝑦−2
𝑥
∞ ∞

0 0 0 𝑥

= ∫ ∫ 𝑦𝑒 𝑑 () 𝑑𝑥
𝑦−2 𝑦2
𝑥
∞ ∞

0 2
𝑥
2
𝑦 1 ∞ −𝑥
1 ∞ 𝑒
= ∫0 [−1/𝑥] 𝑑 =

𝑥 𝑑𝑥
𝑥

2

𝑥 ∫ 2 𝑒
0

𝑇𝑎𝑘𝑒 𝑢 = 𝑥, 𝑑𝑣 = 𝑒−𝑥𝑑𝑥 𝑖𝑚𝑝𝑙𝑖𝑒𝑠 𝑑𝑢 =


𝑑𝑥, 𝑣 = −𝑒−𝑥, by integration by parts,
1
= [𝑥 (𝑒
)− 1
−𝑥
] =

2
𝑒
−𝑥
0 2

1
EXAMPLE :15

Evaluate ∫3 ∫√4−𝑦(𝑥 +
𝑦)𝑑𝑥𝑑𝑦
by changing the order of integration.

0 1
Solution:
Y
y=3

x=1
D
y=4-x2
X

Given y=0,y=3 and x=1, x= √4 − 𝑦


By changing the order of integration,
In region D, x : 1 to 2 and y : 0 to 4-x2
2 2 4−x
(𝑥 + 𝑦)𝑑𝑥𝑑𝑦1 = ∫ (𝑥 + 𝑦)𝑑𝑦𝑑𝑥
3 √4−𝑦
∫0 ∫1

2 0
𝑦2
4−x2
= ∫1 [𝑥𝑦 +2 ] 𝑑𝑥
0
[𝑥(4 − x ) +
2 (4−x2)2
= 2
] 𝑑𝑥
∫1 2

∫12 [𝑥4
− 𝑥3 − + 4𝑥 + 8] 𝑑𝑥
4
4𝑥2
=

𝑥5
=[ −4
2
10 4 𝑥 𝑥 3 + + 8𝑥]
−4
2𝑥2
1
3

241
= 8
EXAMPLE :16

𝑎 2𝑎−𝑥
∫0 ∫𝑥 2 𝑥𝑦 𝑑𝑦 𝑑𝑥 by changing the order of integration.
Evaluate

/𝑎
Solution:

Given y : 𝑥2/𝑎 to 2𝑎 − 𝑥 and x : 0 to a

By changing the order of integration,

In Region D1 x : 0 to √𝑎𝑦 and y : 0 to a.

In Region D2 x : 0 to 2𝑎 − 𝑦 and y : a to 2a.


0 ∫ √𝑎
2
0𝑎 𝑥2𝑎−𝑥 𝑥𝑦𝑑𝑦
𝑥𝑦 𝑑𝑦 𝑑𝑥 𝑦 0
2𝑎−𝑦
∫ ∫ 2/ 𝑎
∫ 𝑥𝑦𝑑𝑦 𝑑𝑥
𝑎𝑎 𝑑𝑥 + ∫𝑎
= ∫
𝑎 𝑥2 𝑎 12 2𝑎−𝑦

𝑦 𝑥

∫ 𝑦[] 𝑑𝑦 + 𝑦 [ ] 𝑑𝑦
= 0 2 ∫0 2
0 0
[4𝑎2𝑦 − 4𝑎𝑦2 + 𝑦3]𝑑𝑦
𝑎 𝑎 1 2𝑎
= 𝑦2 𝑑𝑦 +
∫0 ∫𝑎
2 2
1 2𝑎
= �[ ] + 2 4𝑎𝑦 4 ]
𝑎
𝑦 3

𝑦 3− + 𝑎
� 3 [2𝑎
𝑦
2 2 3 4
0 2
𝑎4 3𝑎4
= 6 +5𝑎4 = 8 0
.
2
4
EXAMPLE :17

√ 2−𝑥
𝑑𝑦
0 2 𝑥

∫𝑥 𝑑𝑥
1 √𝑥 2
Evaluate

by changing the order of integration.
+𝑦 2

Solution:

Given x = 0, x = 1 and y = x, y2 = 2-x2

By changing the order of integration

In Region D1, y : 0 to 1,x : 0 to y

In Region D2, y : 1 to √2 , x : 0 to √2 − 𝑦2
I= ∫ ∫
1 𝑦
𝑑𝑥 𝑑𝑦 + ∫
𝑥 √2−𝑦 2 √2 𝑥
𝑑𝑥 𝑑𝑦

0 0 √𝑥 2+𝑦 2 1 0 √𝑥 2 +𝑦 2

1 √2−𝑦 2
√2
√2
= ∫0 [√𝑥2 + 𝑦2] 𝑑𝑦 +∫ 𝑑𝑦
[√𝑥 + 𝑦 ]
2 2

0 1 0

1 √2
= ∫ (√2𝑦 − 𝑦)𝑑𝑦 + ∫ (√2 − 𝑦)𝑑𝑦
0 1

𝑦 2)
√2
= ((√2 − 𝑦2 + (√2𝑦
) −
1
1)
2 0 2 1
1
√2
= 1-
PROBLEMS FOR PRACTICE
Evaluate the following by changing the order of integration

1. ∫0�
4
𝑎
∫ (𝑥 + 𝑦 )
2 2 Ans: 𝑎
3
𝑑𝑦𝑑𝑥
��

𝑎 2𝑎−
∫ 𝑥
0 𝑥𝑦
3𝑎4
∫𝑥2 𝑑𝑦𝑑𝑥
8
2. Ans:
𝑎

√𝑎 2 −𝑦 2 3
𝑦 𝑑𝑥𝑑𝑦 Ans: 𝑎
𝑎

∫0 ∫𝑎 −𝑦
3.
6
1 2−𝑦
𝑥𝑦 𝑑𝑥𝑑𝑦 Ans: 1
∫0 ∫𝑦
4.
3
PLANE AREA USING DOUBLE
INTEGRAL

CARTESIAN FORM
EXAMPLE :18

+ =1
𝑥
2
𝑦2
Find by double integration, the area enclosed by the ellipse
𝑎2 𝑏2
Solution:

𝑥2

𝑑𝑦𝑑𝑥 = 4 ∫ ∫ 𝑎 𝑑𝑦𝑑𝑥
𝑎 𝑏
2 1−
A= 4
0 0
𝑥2
√ 2
0 1−𝑎
=4 𝑑𝑥

0
𝑏
[𝑦 ]
𝑎

4𝑏 𝑎
√𝑎2 − 𝑥2 𝑑𝑥
∫0
=
𝑎
𝑎
4𝑏
−1 𝑎
[
𝑥2
√ − sin ]
+
𝑎2 𝑥
𝑎 0
𝑎2 𝑥2
2
= 𝜋𝑎𝑏 sq.units.
4𝑏
𝑎 2 𝑎
x 2 x𝜋
=
2
EXAMPLE :19

Find the area between the parabola𝑦 = 4𝑥 − 𝑥2 and the line 𝑦 = 𝑥.

Solution:

Given 𝑦 = 4𝑥 − 𝑥2 𝑎𝑛𝑑 𝑦 = 𝑥 , solving for x,

𝑥 = 4𝑥 − 𝑥2 => 0 = 3𝑥 − 𝑥2 => 0 = (3 − 𝑥)𝑥 => 𝑥 = 0,3


𝑑𝑦𝑑𝑥 = [𝑦]4𝑥−𝑥 𝑑𝑥
3 4𝑥−𝑥 2
3 2

∫0 ∫𝑥 ∫0 𝑥
A=

3
= ∫0 (3𝑥 − 𝑥2)𝑑𝑥

− ]=
𝑥 33 9
[ 2
3𝑥 2
3 0 2
=
EXAMPLE :20

Find the area between the parabola 𝑦 = 𝑥 2 and the line


𝑦 = 2𝑥 + 3.

Solution:

Given 𝑦 = 𝑥 2 and 𝑦 = 2𝑥 + 3.

solving for 𝑥, 𝑥 2 = 2𝑥 + 3 => 𝑥 = −1,3


[𝑦]
3
𝑑𝑦𝑑𝑥 𝑑𝑥
3
2𝑥+3
2𝑥+ =
A=
3
∫−1 ∫𝑥 2 ∫−1
𝑥2

= ∫−1
(2𝑥 + 3 − 𝑥2)𝑑𝑥
3

2𝑥 2 − 𝑥 3]
3
=[ 2 + 3𝑥 3 −1
=
32
3
PLANE AREA USING DOUBLE
INTEGRAL

POLAR FORM
EXAMPLE :21
Find the area bounded by the circle

𝑟 = 2 sin 𝜃 𝑎𝑛𝑑 𝑟 = 4 sin 𝜃.

Solution: 𝜃 = 𝜋/2

𝜃= 𝜃 =
𝜋 0

𝜋 4 sin 𝜋 𝑟 2 4 sin 𝜃
𝜃
∫0 ∫2 sin 𝑟 𝑑𝑟 𝑑𝜃 = [ ] 𝑑𝜃
A=
2 2 sin
∫0 𝜃
𝜃
= 6 𝜋(sin 𝜃)2𝑑𝜃
∫0 𝜋
= 3 (1 − cos 2𝜃) 𝑑𝜃 2𝜃
∫0
2
sin
= 3[𝜃 −
𝜋
] = 3𝜋 .
0
EXAMPLE :22

Find the area enclosed by the leminiscate 𝑟2 = 𝑎2 cos 2𝜃 by


double integration.

Solution:

𝜋
If r = 0 then cos 2𝜃 = 0 implies 𝜃 =
4
.

√𝑎2 cos 2𝜃
A = 4 ∫4 ∫ 𝑟 𝑑𝑟 𝑑𝜃
𝜋

0 0

√𝑎2 cos 2𝜃
=4∫ [ ]
𝜋
𝑟
𝑑𝜃
2
4
0
2 0

= 4𝑎2
∫4 𝑑𝜃
𝜋
cos 2𝜃
0 2
𝜋 0
𝑎2 sin 2𝜃
=4[ ]4
4
= 𝑎2.
EXAMPLE :23

Find the area that lies inside the cardioids 𝑟 = 𝑎(1 + cos 𝜃) and
outside the circle 𝑟 = 𝑎, by double integration.

Solution:

Solving 𝑟 = 𝑎(1 + cos 𝜃) 𝑎𝑛𝑑 𝑟 = 𝑎

=> 𝑎(1 + cos 𝜃) = 𝑎

=> cos 𝜃 = 0
𝜋
=> 𝜃 =
2
.
𝜋
𝑎(1+cos 𝜋 𝑎(1+cos 𝜃 )
𝜃)
A=2∫ ∫ 𝑟 𝑑𝑟 𝑑𝜃 = 2 ∫ 𝑑𝜃
2
2
𝑟 2
[ ]
0 𝑎 0 2 𝑎
𝜋
= ∫0 [(𝑎(1 + cos 𝜃))2 − 𝑎2]𝑑𝜃
2

= 𝑎 ∫ [2 cos 𝜃 + (cos 𝜃)2]𝑑𝜃


𝜋
2 2
0
𝜋

= 2 ∫0
𝑎
[4 cos 𝜃 + 1 + cos 2𝜃] 𝑑𝜃
2
2

𝜋
2𝜃 [𝜃 + (𝜋 + 8) .
𝑎2 sin 𝑎2
= + 4 sin 𝜃]2 =
2 2 0 2
EXAMPLE :24

Find the common area to the circles 𝑟 = 𝑎 , 𝑟 = 2𝑎 cos 𝜃.

Solution:

Given 𝑟 = 𝑎 , 𝑟 = 2𝑎 cos 𝜃 , solving

 𝑎 = 2𝑎 cos 𝜃
1
 cos 𝜃 =
2
 θ=π/3

when 𝑟 = 0 => cos 𝜃 = 0 => 𝜃 = 𝜋/2


A=2 𝑟𝑑𝑟𝑑𝜃

= 2 ∫𝜋3 ∫𝑎 𝑟 𝑑𝑟 𝑑𝜃 + 2 ∫2𝑎∫ 𝑟 𝑑𝑟 𝑑𝜃
𝜋
2 cos 𝜃

0 0 𝜋
0
3

𝜋 2 𝑎 𝜋 2 2 2𝑎 cos 𝜃
= 2 ∫ [ ] 𝑑𝜃 + 2�∫ [ ]
𝑟
0
3 𝑟
𝑑𝜃
2 0 2
3

0
𝜋
=𝑎 ∫
𝜋

+ 2𝑎2 ∫ (cos 𝜃)2𝑑𝜃


2 3 2
𝑑𝜃 0 3

= 𝑎2[𝜃]3 + 2𝑎2 [𝜃 +
sin 2 𝜃 2
]
𝜋

0 2 𝜋
3

= 𝑎2 + )− 2 √3
𝜋 (𝜋 − 2
2𝑎2 3𝑎
𝜋
2
3

𝑎2
=2𝜋 3

(
− √
3
)
2
PROBLEMS FOR PRACTICE

𝑥2 = 4𝑎𝑦 and 𝑦2 = 4𝑎𝑥.


1. Find by double integration, the area bounded by the parabolas

𝑠𝑞. 𝑢𝑛𝑖𝑡𝑠.
16𝑎

3
Ans:

circle 𝑥2 + 𝑦2 = 9 and the line 𝑥 + 𝑦 = 3.


2. Find by double integration, the smallest area bounded by the

9
4 (𝜋 − 2)𝑠𝑞. 𝑢𝑛𝑖𝑡𝑠.
Ans:

𝑦2 = 𝑥 and the circle 𝑥2 + 𝑦2 = 2.


3. Find by double integration, the area common to the parabola

1
( + ) 𝑠𝑞 𝑢𝑛𝑖𝑡𝑠.
Ans: 𝜋
3
2

𝑟 = 𝑎 sin 𝜃 and outside the coordinate 𝑟 = 𝑎(1 − 𝑐𝑜𝑠𝜃).


4. Find by double integration, the area lying inside the circle
) 𝑠𝑞. 𝑢𝑛𝑖𝑡𝑠.
𝑎 (1
Ans: 𝜋
4
2 −
THE END

You might also like