Microwave Integrated Circuits
Assignment - 1
1) The characteristic impedance of a lossless line is _________
a. purely real
b. purely imaginary
c. complex number
d. can't say
Ans. a. purely real
2) A 400 ohm line is to be matched to a 100 ohm line. The characteristics impedance of the quarter
wave transformer is __________
a. 40000 ohm
b. 100 ohm
c. 400 ohm
d. 200 ohm
Ans. d. 200 ohm
3) Which mode has the lowest cut off in a coaxial cable?
a. TE11
b. TEM
c. TM11
d. TE10
Ans. b. TEM
4) The value of the VSWR on the outermost circle of the smith chart would be __________
a. 1
b. infinity
c. 0
d. depends on the load impedance
Ans. b. infinity
5) The dominant mode in a rectangular waveguide is ___________
a. TE01
b. TE10
c. TEM
d. TM10
Ans. b. TE10
6) In a rectangular waveguide, for a TE mode, which of the following statements is true?
a. only the longitudinal component of H is zero
b. both the longitudinal component of H and E are zero
c. both the longitudinal component of H and E are non-zero
d. only the longitudinal component of E is zero
Ans. d. only the longitudinal component of E is zero
7) The propagation constant of a lossless line is _________
a. purely real
b. purely imaginary
c. complex number
d. can't say
Ans. b. purely imaginary
8) The location of a perfectly matched load on a Smith Chart lies on the intersection of __________
a. r = 1 and x =1 circles
b. r = 0 and x = 1 circle
c. r = 1 and x = 0 circle
d. r = 0 and x = 0 circle
Ans. c. r = 1 and x = 0 circle
9) The impedance characteristics of a lossless line is the same every ______ wavelength.
a. 0.1
b. 0.25
c. 0.75
d. 0.5
Ans. d. 0.5
10) The input impedance of a lossless line having characteristic impedance Z 0 and terminated with Z0
with length equal to λ is _________
a. jZ0
b. -jZ0
c. 1/Z0
d. Z0
Ans. d. Z0