Microwave Integrated Circuits
Assignment - 7
1) The condition for unconditional stability for an amplifier is _______________
a. K > 1; B < 0
b. K < 1; B > 0
c. K < 1; B < 0
d. K > 1; B > 0
Ans. d. K > 1; B > 0
2) If a low noise amplifier is to be designed, which approach among the following would be
optimum?
a. Transducer gain approach
b. Available gain approach
c. Power gain approach
d. Any of the above
Ans. b. Available gain approach
3) If a high power amplifier is to be designed, which approach among the following would be
optimum?
a. Transducer gain approach
b. Available gain approach
c. Power gain approach
d. Any of the above
Ans. c. Power gain approach
4) As the noise figure increases, the radius of the noise circle __________
a. goes on increasing
b. goes on decreasing
c. remains the same
d. can't say
Ans. a. goes on increasing
5) As the required gain from the source matching network increases, the radius of the gain circle
___________
a. goes on increasing
b. goes on decreasing
c. remains the same
d. can't say
Ans. b. goes on decreasing
6) Two network with figure of merit FA = 2 and FB = 3 with gain GA = 4 and GB = 5 respectively are
cascaded with network A as first stage and network B as second stage. What is the noise figure of
combined network?
a. 3.25
b. 3.5
c. 2.5
d. 2.25
Ans. c. 2.5
7) The radius of gain circle is _____________
1 gi (1 Sii )
2
a. Ri
Sii (1 gi ) 1
2
1 gi ( Sii 1)
2
b. Ri
1 Sii (1 gi )
2
1 gi (1 Sii )
2
c. Ri
1 Sii (1 gi )
2
1 gi ( Sii 1)
2
d. Ri
Sii (1 gi ) 1
2
1 gi (1 Sii )
2
Ans. c. Ri
1 Sii (1 gi )
2
8) The centre of gain circle is _____________
gi Sii
a. Ci
Sii (1 gi ) 1
2
gi Sii
b. Ci
1 Sii ( gi 1)
2
gi Sii
c. Ci
1 Sii (1 gi )
2
gi Sii
d. Ci
1 Sii (1 gi )
2
gi Sii
Ans. c. Ci
1 Sii (1 gi )
2
9) For a unilateral amplifier, maximum gain would be obtained at _____________
a. S S11 and L S22
b.
S S11 and L S22
c.
S S11 and L S22
d.
S S11 and L S22
Ans. a. S S11 and L S22
10) For a bilateral amplifier, the maximum transducer gain is _______________
a.
S21
S12
K K 2 1
b.
S12
S21
K K 2 1
c.
S21
S12
K K 2 1
d.
S12
S21
K K 2 1
Ans. a.
S21
S12
K K 2 1