Microwave Integrated Circuits
Assignment - 2
1) A quarter wave transformer of characteristic impedance of 50 Ω is used to match a transmission
line of characteristic impedance Z 0 and a load of 25Ω. The characteristic impedance of transformer
when the load resistance is replaced by that of a 36 Ω resistor is ______________
a. 60
b. 50
c. 70
d. 40
Ans. a. 60
2) Calculate the percentage bandwidth of a quarter wave transformer required to match a 100 Ω
impedance to a 25 Ω line if the maximum allowable reflection coefficient is 0.04.
a. 21.2%
b. 32.67%
c. 3.39%
d. 40.41%
Ans. c. 3.39%
3) Which type of taper line would provide minimum reflection coefficient over the passband?
a. Chebyshev
b. Klopfenstein
c. Triangular
d. Linear
Ans. b. Klopfenstein
4) The first null of reflection coefficient (|Γin|=0) for a triangular taper occurs at βl equals to _______
a. pi
b. 3*pi/2
c. pi/2
d. 2*pi
Ans. d. 2*pi
5) The bandwidth of a network increases if the number of matching section increases.
a. True
b. False
Ans. a. True
6. A quarterwave transformer is terminated by a 2 Ω normalised load impedance. What is the
normalised input impedance of the quarterwave transformer?
a. 2
b. 4
c. 1/2
d. can't say
Ans. c. 1/2
7. Can we say theoretically that an infinite line is perfectly matched?
a. Yes
b. No
Ans. a. Yes
8. The Chebyshev transformer has lesser bandwidth as compared to the binomial transformer.
a. True
b. False
Ans. b. False