Microwave Integrated Circuits
Assignment - 4
1) A 3 port network which is lossless, matched at all ports and non reciprocal is __________
a. circulator
b. power divider
c. attenuator
d. directional coupler
Ans. a. circulator
2) A 3 port network which is reciprocal, lossy and matched at all ports is __________
a. circulator
b. H plane tee
c. resistive power divider
d. directional coupler
Ans. c. resistive power divider
3) Any reciprocal lossless matched four port network is a ____________
a. circulator
b. resistive power divider
c. attenuator
d. directional coupler
Ans. c. directional coupler
4) Which of the following matrix represents the S parameters of an ideal circulator (assuming S11 =
S22 = S33 = 0) ?
a. S21 = 1; S31 = 0; S12 = 1; S32 = 1; S13 = 1; S23 = 0
b. S21 = 1; S31 = 0; S12 = 0; S32 = 1; S13 = 1; S23 = 0
c. S21 = 1; S31 = 1; S12 = 0; S32 = 1; S13 = 1; S23 = 0
d. S21 = 1; S31 = 0; S12 = 1; S32 = 1; S13 = 1; S23 = 0
Ans. b. S21 = 1; S31 = 0; S12 = 0; S32 = 1; S13 = 1; S23 = 0
5) Which of the following device alone can be used for antenna duplexing?
a. Circulator
b. Magic tee
c. Coupler
d. Attenuator
Ans. a. Circulator
6) The use of a resistor of value 2Z0 in a Wilkinson power divider improves which of its following
characteristics?
a. Matching
b. Insertion loss
c. Return loss
d. Isolation
Ans. d. Isolation
7) A capacitive effect in a rectangular waveguide (size a x b, a > b) can be introduced by inserting
___________
a. strips parallel to edge a on the wall
b. strips parallel to edge b on the wall
c. rectangular strip on the wall
d. rectangular ridges
Ans. a. strips parallel to edge a on the wall
8) Rat race junction has a total length of ___________
a. λ/4
b. 2λ/3
c. 3λ/2
d. λ/2
Ans. c. 3λ/2
9) A 3 port reciprocal and lossless network can be designed if ___________
a. all the ports are mismatched
b. only one of the three ports is matched
c. can't say
d. none of the above
Ans. b. only one of the three ports is matched
10) The phase difference between through and coupled arms of a quadrature hybrid is __________
a. 90°
b. 180°
c. 0°
d. 45°
Ans. a. 90°