NPTEL Online Certification Courses Indian
Institute of Technology Kharagpur
Principles of Human
Resource Management
Assignment- Week 4
TYPE OF QUESTIONS: MCQ
Number of questions: 8 Total marks: 2.5 X 8 = 20
Multiple Choice Questions
QUESTION 1:
Payment of a predetermined compensation on a monthly basis is termed as:
a. Fixed pay
b. Variable pay
Correct Answer: a. Fixed pay
Remarks: Reference: Slide 316
QUESTION 2:
Payment of compensation that fluctuates depending on pre-established criteria such as
performance and company profits is termed as:
a. Fixed pay
b. Variable pay
Correct Answer: b. Variable pay
Remarks: Reference: Slide 316
QUESTION 3:
Establishment of a compensation plan that places most employees under the same
compensation system is known as:
a. Absolutism
b. Egalitarianism
c. Elitism
d. Relativism
Correct Answer: b. Egalitarianism
Remarks: Reference: Slide 316
NPTEL Online Certification Courses Indian
Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 4:
Establishment of different plans that are determined by membership in a particular
employee group, is known as:
a. Absolutism
b. Egalitarianism
c. Elitism
d. Relativism
Correct Answer: c. Elitism
Remarks: Reference: Slide 316
QUESTION 5:
Stock options are an example of:
a. Monetary rewards
b. Non-monetary rewards
Correct Answer: a. Monetary rewards
Remarks: Reference: Slide 317
QUESTION 6:
Job security is an example of:
a. Monetary rewards
b. Non-monetary rewards
Correct Answer: b. Non-monetary rewards
Remarks: Reference: Slide 317
NPTEL Online Certification Courses Indian
Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 7:
Pay based on units produced, is known as:
a. Piece-rate plan
b. Membership-contingent compensation
Correct Answer: a. Piece-rate plan
Remarks: Reference: Slide 321
QUESTION 8:
A compensation model where incentives are productivity based, and are disbursed
quarterly, is known as:
a. Profit sharing
b. Gain sharing
Correct Answer: b. Gain sharing
Remarks: Reference: Slide 350
----------------------------------