HTML Multiple choice questions (MCQ's)
1) HTML stands for -
a. HighText Machine Language
b. HyperText and links Markup Language
c. HyperText Markup Language
d. None of these
Hide Answer Workspace
Answer: (c) HyperText Markup Language
Explanation: HTML is an acronym that stands for HyperText
Markup Language, which is used for creating web pages and web
applications.
HyperText simply means "Text within Text." A text has a link
within it, is a hypertext. A markup language is a computer
language that is used to apply layout and formatting conventions
to a text document.
2) The correct sequence of HTML tags for starting a webpage is -
a. Head, Title, HTML, body
b. HTML, Body, Title, Head
c. HTML, Head, Title, Body
d. HTML, Head, Title, Body
Hide Answer Workspace
Answer: (d) HTML, Head, Title, Body
Explanation: The correct sequence of HTML tags to start a
webpage is html, head, title, and body.
3) Which of the following element is responsible for making the
text bold in HTML?
a. <pre>
b. <a>
c. <b>
d. <br>
Hide Answer Workspace
Answer: (c) <b>
Explanation: The <b> (bold tag) tag in HTML is used to display
the written text in bold format.
4) Which of the following tag is used for inserting the largest
heading in HTML?
Backward Skip 10sPlay VideoForward Skip 10s
a. <h3>
b. <h1>
c. <h5>
d. <h6>
Hide Answer Workspace
Answer: (b) <h1>
Explanation: The <h1> tag is used to insert the main heading or
the highest level heading.
5) Which of the following tag is used to insert a line-break in
HTML?
a. <br>
b. <a>
c. <pre>
d. <b>
Hide Answer Workspace
Answer: (a) <br>
Explanation: The <br> tag in the HTML document is used to
create a line break in a text. If we place the <br> tag in HTML
code, then it works the same as pressing the enter key in a word
processor.
6) How to create an unordered list (a list with the list items in
bullets) in HTML?
a. <ul>
b. <ol>
c. <li>
d. <i>
Hide Answer Workspace
Answer: (a) <ul>
Explanation: The <ul> tag in HTML is used to display the list
items in a bulleted format. There can be four types of an
unordered list: disc, circle, square, and none.
7) Which character is used to represent the closing of a tag in
HTML?
a. \
b. !
c. /
d. .
Hide Answer Workspace
Answer: (c) /
Explanation: The forward-slash (/) character is used to indicate
the closing of a tag in HTML.
8) How to create a hyperlink in HTML?
a. <a href = "www.javatpoint.com"> javaTpoint.com </a>
b. <a url = "www.javatpoint.com" javaTpoint.com /a>
c. <a link = "www.javatpoint.com"> javaTpoint.com </a>
d. <a> www.javatpoint.com <javaTpoint.com /a>
Hide Answer Workspace
Answer: (a) <a href = "www.javatpoint.com"> javaTpoint.com
</a>
Explanation: The anchor tag and the href attribute is used to
create the link in HTML.
9) How to create an ordered list (a list with the list items in
numbers) in HTML?
a. <ul>
b. <ol>
c. <li>
d. <i>
Hide Answer Workspace
Answer: (b) <ol>
Explanation: The <ol> tag in HTML is used to display the list
items in a numbered format. There can be different types of
numbered list: numeric number, capital alphabet, small alphabet,
etc.
10) Which of the following element is responsible for making the
text italic in HTML?
a. <i>
b. <italic>
c. <it>
d. <pre>
Hide Answer Workspace
Answer: (a) <i>
Explanation: The <i> (italic tag) tag in HTML is used to display
the written text in italic format.
11) How to insert an image in HTML?
a. <img href = "jtp.png" />
b. <img url = "jtp.png" />
c. <img link = "jtp.png" />
d. <img src = "jtp.png" />
Hide Answer Workspace
Answer: (d) <img src = "jtp.png" />
Explanation: The img tag and the src attribute is used to display
an image on the webpage.
12) How to add a background color in HTML?
a. <marquee bg color: "red">
b. <marquee bg-color = "red">
c. <marquee bgcolor = "red">
d. <marquee color = "red">
Hide Answer Workspace
Answer: (c) <marquee bgcolor = "red">
Explanation: The bgcolor attribute is used to set the
background color of an HTML element.
13) <input> is -
a. a format tag.
b. an empty tag.
c. All of the above
d. None of the above
Hide Answer Workspace
Answer: (b) an empty tag
Explanation: The <input> tag in HTML is used to represent a
form input control in HTML document.
14) Which of the following tag is used to make the underlined
text?
a. <i>
b. <ul>
c. <u>
d. <pre>
Hide Answer Workspace
Answer: (c) <u>
Explanation: The <u> (underline tag) tag in HTML is used to
display the underlined text. It rendered as a solid underlined text,
but it can be changed using CSS properties.
15) How to create a checkbox in HTML?
a. <input type = "checkbox">
b. <input type = "button">
c. <checkbox>
d. <input type = "check">
Hide Answer Workspace
Answer: (a) <input type = "checkbox">
Explanation: To create a checkbox in HTML, we have to use
the <input> tag and give the value checkbox to
its type attribute.
16) Which of the following tag is used to define options in a drop-
down selection list?
a. <select>
b. <list>
c. <dropdown>
d. <option>
Hide Answer Workspace
Answer: (d) <option>
Explanation: The <option> tag in HTML is used to define options
in a dropdown list within <select> or <datalist> element. A
dropdown list must have at least one <option> element.
17) HTML tags are enclosed in-
a. # and #
b. { and }
c. ! and ?
d. < and >
Hide Answer Workspace
Answer: (d) < and >
Explanation: All HTML tags must be enclosed within angular <
> brackets.
18) Which of the following tag is used to add rows in the table?
a. <td> and </td>
b. <th> and </th>
c. <tr> and </tr>
d. None of the above
Hide Answer Workspace
Answer: (c) <tr> and </tr>
Explanation: The <tr> tag in HTML is used to define the rows in
the table. It can consist one or more <th> head cells and <td>
data cells to define a single row of HTML table.
19) The <hr> tag in HTML is used for -
a. new line
b. vertical ruler
c. new paragraph
d. horizontal ruler
Hide Answer Workspace
Answer: (d) horizontal ruler
Explanation: The <hr> tag is used to specify a paragraph-level
thematic break in HTML document. It is called a horizontal rule
and draws a horizontal line.
20) Which of the following attribute is used to provide a unique
name to an element?
a. class
b. id
c. type
d. None of the above
Hide Answer Workspace
Answer: (b) id
Explanation: The id attribute is used to specify a unique id for
an element of the HTML document. It allocates the unique
identifier which can be used by the JavaScript and CSS to perform
certain tasks.
21) Which of the following HTML tag is used to display the text
with scrolling effect?
a. <marquee>
b. <scroll>
c. <div>
d. None of the above
Hide Answer Workspace
Answer: (a) <marquee>
Explanation: The <marquee> tag is a non-standard HTML
element that is used to scroll a text or image either horizontally or
vertically. In simple words, we can say that it automatically scrolls
the image or text in up, down, left, and right direction.
22) Which of the following HTML tag is the special formatting tag?
a. <p>
b. <b>
c. <pre>
d. None of the above
Hide Answer Workspace
Answer: (c) <pre>
Explanation: The HTML <pre> tag is used to specify pre-
formatted texts. Texts within <pre>…</pre> tag is displayed in a
fixed-width font. Usually, it is displayed in courier font. It
maintains both line break space.
ADVERTISEMENT
23) Which of the following is the correct way to send mail in
HTML?
a. <a href = "mailto: xy@y">
b. <a href = "xy@y">
c. <mail xy@y</mail>
d. None of the above
Hide Answer Workspace
Answer: (a) <a href = "mailto: xy@y">
Explanation: We can use the <a> (anchor tag) tag, and the href
attribute to mail a person.
24) Which of the following is the container for <tr>, <th>, and
<td> ?
a. <data>
b. <table>
c. <group>
d. All of the above
Hide Answer Workspace
Answer: (b) <table>
Explanation: The <table> tag in HTML, is generally used to
display data in tabular format. We can create a table to display
the data in the tabular form using the <table> element, with the
help of <tr>, <th>, and <td> elements.
25) How to insert a background image in HTML?
a. <body background = "img.png">
b. <img background = "img.png">
c. <bg-image = "img.png">
d. None of the above
Hide Answer Workspace
Answer: (a) <body background = "img.png">
Explanation: To apply a background image on entire document,
we have to specify the background attribute in the <body> of
the HTML document.
26) What are the types of unordered or bulleted list in HTML?
a. disc, square, triangle
b. polygon, triangle, circle
c. disc, circle, square
d. All of the above
Hide Answer Workspace
Answer: (c) disc, circle, square
Explanation: The unordered or bulleted list in HTML is used to
display the elements in a bulleted format. Mainly, there are three
types of an unordered list: disc, circle, and square.
27) Which of the following is the correct way to create a list using
the lowercase letters?
a. <ol alpha = "a" >
b. <ol type = "a">
c. <ol letter = "a">
d. None of the above
Hide Answer Workspace
Answer: (b) <ol type = "a">
Explanation: The type attribute is used with the <ol> tag to
specify the type of list items.
28) Which of the following is the correct way to start an ordered
list with the count of numeric value 4?
a. <ol type = "1" initial = "4">
b. <ol type = "1" begin = "4">
c. <ol type = "1" num = "4">
d. <ol type = "1" start = "4">
Hide Answer Workspace
Answer: (d) <ol type = "1" start = "4">
Explanation: The start attribute is used with the <ol> tag to
specify where to start the list items.
29) Which of the following HTML attribute is used to define inline
styles?
a. style
b. type
c. class
d. None of the above
Hide Answer Workspace
Answer: (a) style
Explanation: The style attribute in HTML is used to change the
style of existing HTML elements. It can be used with any HTML
tag. To apply the style on the HTML tag, you should have the
basic knowledge of CSS properties.
30) Which of the following is the paragraph tag in HTML?
a. <p>
b. <b>
c. <pre>
d. None of the above
Hide Answer Workspace
Answer: (a) <p>
Explanation: The <p> (paragraph tag) tag in HTML is used to
define a paragraph in a webpage. The HTML <p> tag indicates
the starting of new paragraph.
31) An HTML program is saved by using the ____ extension.
a. .ht
b. .html
c. .hml
d. None of the above
Hide Answer Workspace
Answer: (b) .html
Explanation: The .html or .htm extension both are used to save
the HTML program. We can save our HTML file either by using
the .html extension or by .htm extension. When the file
delivered to the network, the HTML extension indicates that the
content of file is HTML.
32) A program in HTML can be rendered and read by -
a. Web browser
b. Server
c. Interpreter
d. None of the above
Hide Answer Workspace
Answer: (a) Web browser
Explanation: HTML programs can be read and rendered by the
web browser. A web browser can support several web pages.
33) The tags in HTML are -
a. case-sensitive
b. in upper case
c. not case sensitive
d. in lowercase
Hide Answer Workspace
Answer: (c) not case sensitive
Explanation: HTML is a case-insensitive language, which means
we can use tags either in the upper-case or in lower-case. It is
recommended to write all tags in the lowercase for readability,
consistency, etc.
34) Which of the following is the root tag of the HTML document?
a. <body>
b. <head>
c. <title>
d. <html>
Hide Answer Workspace
Answer: (d) <html>
Explanation: The <html> tag represents the root of an HTML
document, hence also called as the root element. It is a container
of all elements (except !Doctype) such as <head>, <body> and
each element which appears in the HTML document.
35) In HTML5, which of the following tag is used to initialize the
document type?
a. <Doctype HTML>
b. <\Doctype html>
c. <Doctype>
d. <!DOCTYPE html>
Hide Answer Workspace
Answer: (d) <!DOCTYPE html>
Explanation: The <!DOCTYPE html> tag is used to inform the
browser about the version of HTML used in the document. It is
called as the document type declaration (DTD).
36) Which of the following tag is used to create a combo box (or
drop-down box)?
a. <list>
b. <select>
c. <input type = "dropdown">
d. <ul>
Hide Answer Workspace
Answer: (b) <select>
Explanation: HTML <select> tag is used to create a drop down
list with multiple options. The <option> element is nested within
the <select> tag to define options in a list.
1. HTML stands for ________
a) Hyper Text Markup Language
b) Holistick Technical Method Library
c) Hyper Tax Makes Line
d) None of the above
a) Hyper Text Markup Language
2. Who is the developer of HTML ?
a) Robert Cailliau
b) Tim Thompson
¢) Charles Darwin
d) Tim Berners-Lee
d) Tim Berners-Lee
3. HTML was first proposed in the year ?
a) 1985
b) 1990
c) 1995
d) 2000
4. HTML program is saved by using the ________ extension.
a) .ht
b) .hml
c) .html
d) None of the above
5. What type of language is HTML ?
a) Scripting Language
b) Markup Language
¢) Network Protocol
d) Programming Language
b) Markup Language
6. To create HTML page, you need ?
a) Web browser
b) Text editor
c) Both a & b
d) None of these
c) Both a & b
7. HTML uses_________ ?
a) Predefined tags
b) User-defined tags
c) Fixed tags defined by the language
d) Tags for links only
c) Fixed tags defined by the language
8. Choose the correct HTML tag to make the text bold –
a) <bd>
b) <a>
c) <bl>
d) <b>
d) <b>
9. Choose the correct HTML tag to make the text italic ?
a) <i>
b) <italic>
c) <it>
d) <il>
a) <i>
10. Which tag is used to define a line break ?
a) <Ir>
b) <\n>
c) <br>
d) <br>…</br>
c) <br>
11. What does the <br> tag add to your webpage?
a) Paragraph break
b) Long break ’
c) Line break
d) None of these
c) Line break
12. Which of the following is a paragraph tag in HTML ?
a) <p>
b) <b>
c) <pre>
d) None of the above
a) <p>
13. HTML is a subset of ________
a) SGMD
b) SGMH
c) SGML
d) None
c) SGML
14. All HTML tags are enclosed in what?
a) #and #
b) ?and!
¢) {and}
d) <and>
d) <and>
15. The BODY tag is usually used after ?
a) HTML tag
b) HEAD tag
c) TITLE tag
d) EM tag
b) HEAD tag
16. The first tag inside <TABLE> tag is ?
a) <TD>
b) <HEAD>
c) <CAPTION>
d) <TH>
c) <CAPTION>
17. Which of the following tag is used to insert a line-break in
HTML?
a) <a>
b) <b>
c) <br>
d) <pre>
c) <br>
18. Which character is used to represent the closing of a tag in
HTML ?
a) \
b) |
c) /
d) .
c) /
19. Which tag tells the browser where the page starts and stops. ?
a) <html>
b) <body>
c) <head>
d) <title>
a) <html>
20. In HTML, tags that include both on and off tags are called ?
a) document tag
b) comment tag
c) container tag
d) None of the above
c) container tag
21. Which color has the same amount of all the original colors ?
a) White, blue and gray
b) White, black and gray
c) Purple, green and blue
d) None of the above
22. A better way to establish a base URL is to use________the
element.
a) HEAD
b) BODY
c) BASE
d) None of the above
c) BASE
23. Full form of URL is ?
a) Uniform read locator
b) Uniform research locator
c) Uniform resource locator
d) United research locator
c) Uniform resource locator
24. Which program do you need to write HTML ?
a) HTML – development suite 4
b) A graphics program
c) Any text editor
d) All of these
c) Any text editor
25. Which of the following is the container for <tr>, <th>, and
<td> ?
a) <data>
b) <table>
c) <group>
d) none of these
b) <table>
26. Which of the following HTML attribute is used to define inline
styles ?
a) class
b) style
c) type
d) None of the above
b) style
27. What tag would you add to specify a font for your whole
page?
a) <defaultfont>
b) <targetfont>
c) <basefont>
d) <font>
a) <defaultfont>
28. Which HTML tag produces the biggest heading?
a) <h1>
b) <h2>
c) <h4>
d) <h6>
a) <h1>
29. The <BASE> tag is designed to appear only between ?
a) <BODY>
b) <HEAD>
c) <TITLE>
d) <PRE>
b) <HEAD>
30. When is the content of a table shown ?
a) Before the border loads
b) After the table is loaded
c) In pieces as it loads
d) None of the above
b) After the table is loaded
31. The default value of the BORDER attribute is ?
a) 1 pixel
b) 2 pixel
c) 3 pixel
d) None of the above
a) 1 pixel
32. All normal webpages consists of ________
a) Body and frameset
b) Top and bottom
c) Head and body
d) None of these
c) Head and body
33. To created a bulleted list, use ?
a) <ol>
b) <ul>
c) <il>
d) None
b) <ul>
34. What kind of list will <ol> tags create?
a) Numbered list
b) Unordered list
c) Bulleted list
d) None of the above
a) Numbered list
35. Increasing the cellpadding means ?
a) Increase the space between cells
b) Increase the softness of your site
c) Increase the distance between cell and content
d) All of the above
c) Increase the distance between cell and content
36. HTML tags are recognized by _________
a) <==>
b) <>
c) <!
d) None of the above
b) <>
37. Which tag adds a paragraph break after text ?
a) <HR>
b) <BR>
c) <P>
d) <PARAGRAPH>
c) <P>
38. The tag for title text for rows and columns is ?
a) <TH>
b) <TD>
c) <TR>
d) None of these
a) <TH>
39. How many characters can be written with 1 kilobyte ?
a) 1020
b) 1024
c) 1048
d) None of the above
b) 1024
40. The symbol used at the beginning of the HREF text is_________
a) #
b) &
0@
d) $
a) #
41. How can you make a list that list the items with numbers ?
a) <ul>
b) <list>
c) <ol>
d) None of the above
c) <ol>
42. Which tag can set the background color for your page ?
a) <font>
b) <body>
c) <head>
d) <title>
b) <body>
43. Which tag will add rows to your tables?
a) <tr>and </tr>
b) <th>and </th>
c) <td> and </td>
d) None of the above
a) <tr>and </tr>
44. Gif and jpg are the two main types of ?
a) Images
b) Animated effects
c) Videos
d) None of these
a) Images
45. Which of the following is underline tag?
a) <PRE>
b) <UL>
c) <U>
d) <HR>
Show Answer
c) <U>
46. Which of the following HTML tag is a special formatting tag ?
a) <p>
b) <b>
c) <pre>
d) None of the above
c) <pre>
47. Generally, there are
a) 4 headers in most HTML page
b) 5 headers in most HTML page
c) 6 headers in most HTML page
d) 7 headers in most HTML page
c) 6 headers in most HTML page
48. <P> is called ?
a) Head tag
b) Container tag
c) Paragraph tag
d) None of the above
c) Paragraph tag
49. The <HR> tag is used for ?
a) horizontal ruler
b) vertical ruler
c) new line text
d) new paragraph
a) horizontal ruler
50. Which HTML tag is used to define smaller text ?
a) <span>
b) <normal>
c) <smaller>
d) <small>
d) <small>