TOPIC: HTML
1) HTML stands for -
A) HighText Machine Language
B)HyperText and links Markup Language
C)HyperText Markup Language
D)None of these
Answer: (c) HyperText Markup Language
2) The correct sequence of HTML tags for starting a webpage is -
a)Head, Title, HTML, body
b)HTML, Body, Title, Head
c)HTML, Head, Title, Body
d)HTML, Head, Title, Body
Answer: (d) HTML, Head, Title, Body
3) Which of the following element is responsible for making the text bold in HTML?
a.<pre>
b.<a>
c.<b>
d.<br>
Answer: (c) <b>
4) Which of the following tag is used for inserting the largest heading in HTML?
a.<h3>
b.<h1>
c.<h5>
d.<h6>
Answer: (b) <h1>
5) Which of the following tag is used to insert a line-break in HTML?
a.<br>
b. <a>
c.<pre>
d.<b>
Answer: (a) <br>
6) How to create an unordered list (a list with the list items in bullets) in HTML?
a. <ul>
b. <ol>
c. <li>
d. <i>
Answer: (a) <ul>
7) Which character is used to represent the closing of a tag in HTML?
a. \
b. !
c. /
d. .
Answer: (c) /
8) How to create a hyperlink in HTML?
a) <a href = "https://gyctc.wordpress.com/">gyctc.wordpress.com</a>
b) <a url = https://gyctc.wordpress.com/ gyctc.wordpress.com/a>
c) <a link = "https://gyctc.wordpress.com/"> gyctc.wordpress.com</a>
d) <a> https://gyctc.wordpress.com/<gyctc.wordpress.com /a>
Answer: (a) <a href = "https://gyctc.wordpress.com/">gyctc.wordpress.com</a>
9) How to create an ordered list (a list with the list items in numbers) in HTML?
a) <ul>
b) <ol>
c) <li>
d) <i>
Answer: (b) <ol>
10) Which of the following element is responsible for making the text italic in HTML?
a) <i>
b) <italic>
c) <it>
d) <pre>
Answer: (a) <i>
11) How to insert an image in HTML?
a) <img href = "jtp.png" />
b) <img url = "jtp.png" />
c) <img link = "jtp.png" />
d) <img src = "jtp.png" />
Answer: (d) <img src = "jtp.png" />
12) How to add a background color in HTML?
a) <marquee bg color: "red">
b) <marquee bg-color = "red">
c) <marquee bgcolor = "red">
d) <marquee color = "red">
Answer: (c) <marquee bgcolor = "red">
13) <input> is -
a) a format tag.
b) an empty tag.
c) All of the above
d) None of the above
Answer: (b) an empty tag
14) Which of the following tag is used to make the underlined text?
a) <i>
b) <ul>
c) <u>
d) <pre>
Answer: (c) <u>
15) How to create a checkbox in HTML?
a) <input type = "checkbox">
b) <input type = "button">
c) <checkbox>
d) <input type = "check">
Answer: (a) <input type = "checkbox">
16) Which of the following tag is used to define options in a drop-down selection list?
a) <select>
b) <list>
c) <dropdown>
d) <option>
Answer: (d) <option>
17) HTML tags are enclosed in-
a) # and #
b) { and }
c) ! and ?
d) < and >
Answer: (d) < and >
18) Which of the following tag is used to add rows in the table?
a) <td> and </td>
b) <th> and </th>
c) <tr> and </tr>
d) None of the above
Answer: (c) <tr> and </tr>
19) The <hr> tag in HTML is used for -
a) new line
b) vertical ruler
c) new paragraph
d) horizontal ruler
Answer: (d) horizontal ruler
20) Which of the following attribute is used to provide a unique name to an element?
a) class
b) id
c) type
d) None of the above
Answer: (b) id
21) Which of the following HTML tag is used to display the text with scrolling effect?
a) <marquee>
b) <scroll>
c) <div>
d) None of the above
Answer: (a) <marquee>
22) Which of the following HTML tag is the special formatting tag?
a) <p>
b) <b>
c) <pre>
d) None of the above
Answer: (c) <pre>
23) Which of the following is the correct way to send mail in HTML?
a) <a href = "mailto: xy@y">
b) <a href = "xy@y">
c) <mail xy@y</mail>
d) None of the above
Answer: (a) <a href = "mailto: xy@y">
24) Which of the following is the container for <tr>, <th>, and <td> ?
a) <data>
b) <table>
c) <group>
d) All of the above
Answer: (b) <table>
25) How to insert a background image in HTML?
a) <body background = "img.png">
b) <img background = "img.png">
c) <bg-image = "img.png">
d) None of the above
Answer: (a) <body background = "img.png">
26) What are the types of unordered or bulleted list in HTML?
a) disc, square, triangle
b) polygon, triangle, circle
c) disc, circle, square
d) All of the above
Answer: (c) disc, circle, square
27) Which of the following is the correct way to create a list using the lowercase letters?
a) <ol alpha = "a" >
b) <ol type = "a">
c) <ol letter = "a">
d) None of the above
Answer: (b) <ol type = "a">
28) Which of the following is the correct way to start an ordered list with the count of
numeric value 4?
a) <ol type = "1" initial = "4">
b) <ol type = "1" begin = "4">
c) <ol type = "1" num = "4">
d) <ol type = "1" start = "4">
Answer: (d) <ol type = "1" start = "4">
29) Which of the following HTML attribute is used to define inline styles?
a) style
b) type
c) class
d) None of the above
Answer: (a) style
30) Which of the following is the paragraph tag in HTML?
a) <p>
b) <b>
c) <pre>
d) None of the above
Answer: (a) <p>
31) An HTML program is saved by using the ____ extension.
a) .ht
b) .html
c) .hml
d) None of the above
Answer: (b) .html
32) A program in HTML can be rendered and read by -
a) Web browser
b) Server
c) Interpreter
d) None of the above
Answer: (a) Web browser
33) The tags in HTML are -
a) case-sensitive
b) in upper case
c) not case sensitive
d) in lowercase
Answer: (c) not case sensitive
34) Which of the following is the root tag of the HTML document?
a) <body>
b) <head>
c) <title>
d) <html>
Answer: (d) <html>
35) In HTML5, which of the following tag is used to initialize the document type?
a) <Doctype HTML>
b) <\Doctype html>
c) <Doctype>
d) <!DOCTYPE html>
Answer: (d) <!DOCTYPE html>
36) Which of the following tag is used to create a combo box (or drop-down box)?
a) <list>
b) <select>
c) <input type = "dropdown">
d) <ul>
Answer: (b) <select>
37) Which of the following are the attributes of the
tag?
a) method
b) action
c) Both (a) & (b)
d) None of the above
Answer: (c) Both (a) & (b)
38) Which is the correct way to comment out something in HTML?
a) Using ## and #
b) Using <!-- and -->
c) Using </-- and -/->
d) Using <!-- and -!>
ANSWER: (b) Using <!-- and -->
39) Which HTML tag is used to display the power in expression, i.e., (x2 - y2)?
a) <sup>
b) <sub>
c) <p>
d) None of the above
Answer: (a) <sup>
40) Which of the following is the correct way to change the font face in HTML?
a) <font name = "Calibri"> ……… </font>
b) <font face = "Calibri"> ……… </font>
c) <font = "Calibri"> ……… </font>
d) None of the above
Answer: (b) <font face = "Calibri"> ……… </font>