NPTEL Online Certification Course
Design & Implementation Of Human-Computer Interfaces
Assignment 1: Detailed Solution
Indian Institute of Technology Guwahati
i
at
ah
pg 5 1. What is the definition of a computer according to the Oxford English Dictionary?
uw
a. An electronic device capable of receiving information and producing a result
yG
b. A device used for counting steps while walking
c. A smart TV with various applications and functions
log
Correct Answer: a
Detailed Solution: From NPTEL lecture 1 from week 1
pg 26 no
2. Which phase of computer evolution is characterized by the era of interconnected devices?
ch
a. The pre-history phase
b. The early phase
Te
c. The pre-modern phase
d. The modern age
of
Correct Answer: d
te
Detailed Solution: From NPTEL lecture 1 from week 1
tu
pg 21 3. What is the main goal of user-centric design?
sti
a. To scare away potential users
b. To fulfill the needs and expectations of the users
In
c. To force users to learn about the underlying technology
n
Correct Answer: b
dia
Detailed Solution: From NPTEL lecture 1 from week 1
4. Which of the following is NOT one of the five quality components of usability proposed by
In
pg 52 to 54
Jacob Nielsen?
a. Learnability
b. Efficiency
c. Satisfaction
d. Memorization
Correct Answer: d
Detailed Solution: From NPTEL lecture 2 from week 1
pg 73 5. Which of the following is NOT a characteristic of the Waterfall model?
a. Feasibility study
b. Learnability study
c. System integration and testing
d. Maintenance
i
at
Correct Answer: b
Detailed Solution: From NPTEL lecture 3 from week 1
ah
pg 74 6. ‘Identify objectives’ and 'customer evaluation and planning'is in the _______ and
uw
________ quadrant of the spiral model respectively.
a. First
yG
b. Second
c. Third
log
d. Fourth
Correct Answer: a, d no
Detailed Solution: From NPTEL lecture 3 from week 1
ch
7. Why is it challenging to express interactive systems with traditional SDLCs like the
Te
waterfall model?
a. Traditional SDLCs lack stages for feasibility study and maintenance
of
b. Traditional SDLCs do not involve user input in every stage
c. Traditional SDLCs have too many iterations
te
d. Traditional SDLCs cannot handle system integration and testing
tu
Correct Answer: b
sti
Detailed Solution: From NPTEL lecture 4 from week 1
In
8. Which among the following is/are not a generic category of users?
a. Novice
n
dia
b. Non-expert
c. Knowledgeable
In
d. Intermediate
Correct Answer: b,c
Detailed Solution: From NPTEL lecture 2 from week 1
9. SDLC stands for
a. Software Device Life Calculate
b. Software Device Life Cycle
c. Software Development Loss Cycle
d. Software Development Life Cycle
Correct Answer: d
Detailed Solution: From NPTEL lecture 3 from week 1
10. Which of the following statements best describes System Centered Design (SCD)?
a. Design based on user abilities, context, and goals/needs
i
at
b. Design focused on what can be easily built using available tools
c. Design considering programmer's convenience and interests
ah
d. Design focused on system reliability and performance
uw
Correct Answer: b
Detailed Solution: From NPTEL lecture 5 from week 1
yG
log
no
ch
Te
of
te
tu
sti
In
n
dia
In
In
dia
n
In
sti
tu
te
of
Te
ch
no
log
yG
uw
ah
at
i