Part – A
Unit – 3
Information & Communication Technology (ICT)
1) What are the objectives of Information & Communication Technology? Advantages
& Disadvantages of ICT.
ICT stands for Information & Communication Technology.
It includes a diverse set of technological tools & resources used to communicate, create,
disseminate, store & manage information.
Advantages of ICT:
● Enhance the modes of communication
● Independent learning platforms (cost efficient)
● Enhanced data & information security
● Paperless – eliminate the usage of paper
● Better teaching & learning method
● Web-based LMS tool
Disadvantages of ICT:
● Computer worms, trojan horses, malware, spam & phishing are a few of the various
threats that may ruin our daily life
● Misuse of technology
● Lack of experience makes it challenging to utilize ICT skills
2) What are the default apps installed on smart phones?
Ans: Some of the default apps installed on smart phones are… (the rest seems cut in the
photo).
Q2) What are the default apps installed on smart phones?
Ans: Some of the default apps installed on smart phones are:
● Camera
● Phone
● Calendar
● Mail
● Maps
● Clock
● Message
● Web browser
● Music
● Google Play Store
● Apple Store
Feature Smart Phone Tablet
1. Screen Screen size is smaller Has a bigger screen
size
2. Photos Watching a movie or making Watching videos & making changes to
& videos changes to a picture is difficult photos is better and easier due to
bigger screen size
3. Battery You need to charge phones more Usually have a longer battery life
life often
4. Storage Comes with different storage Usually have higher storage capacity,
capacities, but phones with high they can store more pictures, videos
storage are costly and apps
Q3) Differentiate between smart phone & tablet
Q4) What are the features of mobile devices?
Ans: Some of the features present in mobile devices are:
a) Bluetooth – A wireless technology which connects with other Bluetooth devices within 30
feet.
b) Chargeable battery – Portable powerbank which can be recharged.
c) Wi-Fi – Stands for Wireless Fidelity, connects device to the internet.
d) Touch screen – An interface where you can manage your device.
e) Cellular Network connectivity – Provides the network to make calls.
f) Global Positioning System (GPS) – A navigation system which helps to find directions
using a map.
Q5) What is the purpose of gestures in mobile devices?
Ans: Gestures help users to interact with the touch screen.
Some gestures in mobile phones are:
a) Tap & hold – Similar to right clicking on a computer.
b) Swipe – Move finger left, right, up or down to navigate between pages.
c) Tap – Touch the screen with your finger once to select or open an item.
d) Double tap – Tap the screen twice quickly. The screen will zoom; it is used to make the
word appear bigger.
e) Drag – Tap, hold & move your finger across the screen.
f) Pinch – Bring your thumb & finger together on the screen. Automatically the screen will
be zoomed out.
Q6) What is the basic function on a computer?
Ans:
A computer is an electronic device which can accept data from the user, process the data &
generate meaningful results. Computers have three main units:
● Input Unit
● CPU (Central Processing Unit)
● Output Unit
Q7) What are the different parts of the CPU?
Ans: There are 3 main components of a CPU:
1. Arithmetic Logic Unit (ALU) – Performs arithmetic & logical operations.
Examples: Addition, subtraction, multiplication, division
2. Control Unit (CU) – Instructs the computer system to perform tasks. It takes
instructions from memory & executes them.
3. Memory Unit (MU) – Stores data & instructions.
Q8) What is a Motherboard?
Ans:
A motherboard provides connectivity between the hardware components of a computer. It is
the backbone of the computer & shares information between them. It is the main circuit
inside a computer that connects input, processing & output devices.
Q9) How is the data measured in the computer?
Ans:
In memory devices, data is stored in the form of bits & bytes.
● A bit is the smallest unit (0 or 1).
● 8 bits = 1 byte.
Conversions:
● 1024 bytes = 1 Kilobyte (KB)
● 1024 KB = 1 Megabyte (MB)
● 1024 MB = 1 Gigabyte (GB)
● 1024 GB = 1 Terabyte (TB)
Q10) What are the different ports in the computer system?
Ans: A port is a physical docking point where an external device can be connected to the
computer (like keyboard, mouse, printer, scanner).
Types of Ports:
a) USB Port – Transfers data & works as interface for peripherals.
b) Display Port – Used for transmitting only video signals.
c) Audio Ports – Used to connect speakers/headphones.
d) Ethernet Port – Used for connecting to the internet.
e) Power Port – Connects computer system to power supply.
Q11) Difference between Hardware & Software
Ans: A computer system consists of two main parts:
1. Hardware – The physical parts of the computer which can be touched and felt.
Examples: Mouse, keyboard, monitor, CPU, etc.
2. Software – Made by programs; a set of instructions used to execute tasks.
Examples: Microsoft Office, Operating System, photo editing software, etc.
Q12) In computer systems, what is the function of the BIOS?
Answer:
BIOS stands for Basic Input/Output System.
A computer automatically runs a basic program called BIOS as soon as it is switched on or
the power button is pushed on.
● The BIOS first does a self-test.
● If the self-test shows that the computer is fine, the BIOS will load the operating
system.
Q13) What are files & folders in a computer system?
Answer:
a) File:
● A file is a collection of information.
● Different types of files store different types of information.
● Every file has a file name & extension that identifies the type of file.
b) Folder:
● A folder is a collection of files or a group of files.
●
Q14) What is Bandwidth?
Answer:
● Bandwidth is the amount of data that can be transferred or received every second.
● It is measured by bps (bits per second).
● Bits per second is the unit of measurement for bandwidth (bps) in computer
networks.
● In analog devices, it is measured as a cycle per second.
Q15) What is the World Wide Web (WWW)?
Answer:
● WWW stands for World Wide Web. It is also known as a web.
● Web is a collection of websites and a website is a collection of web pages.
● All websites & web pages are stored in the web server.
● The web is a vast network interlinked with each other.
Q16) What is email?
Answer:
● Electronic mail or email is fast, easy to use, and it can be sent to multiple people at
the same time.
● Email is a message sent over the internet from one person to another.
● It consists of lines of text, images, videos, documents, spreadsheets, etc.
Q17) Differentiate between CC & BCC.
Answer:
● CC: When you want the email list to be visible to all recipients & you want to include
all the recipients.
● BCC: When you want to include additional recipients but don’t want the recipient to
know who else is receiving the email.
Q18) What are the different types of folders in an email?
Answer:
There are different folders that could help you manage & organize your emails:
a) Inbox: By default, email is received in this box.
b) Sent: Sent folder stores emails that you have sent to other people.t
c) Drafts: When you are writing an email & you have not sent the email to any other user,
that time the email will be stored in Drafts by default.
d) Trash: Trash stores deleted emails from the inbox.
● To delete an email, you select an email & then click on the delete button for it to be
moved from inbox to trash folder.